AnasayfaBlogÇalışanları Başarılı Bir Şekilde Nasıl Ödüllendirmeli
Performans Değerlendirme

Çalışanları Başarılı Bir Şekilde Nasıl Ödüllendirmeli

17 Mayıs 2019
Resimde arka arkaya dizilmiş bir grup insan görülüyor. Grup, hepsi aynı yöne bakan beş kişiden oluşmaktadır. Sıradaki ilk kişi uzun, sarı saçlı bir kadın. Yakın çekimde gülümsemektedir. Onun arkasında sarı kravatlı bir adam var, o da yakın planda. Onun arkasında yüzü bulanık olan bir kişi var. Sıradaki dördüncü kişinin bir kolu odak dışında. Sıradaki beşinci kişi de bulanık. Arka plan sade ve insan gruplarının hepsi eşit şekilde aydınlatılmış.
BaşlıkAçıklamaÖrnek
Çalışanları Hak Sahibi YapmaTakdir edilmeyi hak eden her çalışanın belirlenmesi.Kriterlerin belirlenmesi ve ödüllendirilebilir davranış veya eylemlerin tanımlanması.
Kriterlerin BelirlenmesiHangi performans veya katkının ödüllendirilebilir olduğunu belirleyen kriterlerin oluşturulması.Verimlilik, işe adanmışlık, takım çalışması gibi kriterler.
Eylem ve Davranışların Spesifik BilgisiHangi eylem ve davranışların ödüllendirileceği konusunda çalışanlara net bilgi verme.Ödül sistemini ve ödüllendirme kriterlerini her çalışanın anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dil ile paylaşma.
Eylemlerin Performansına Göre TakdirTakdirin, işverenin teşvik etmek istediği davranışı pekiştirecek şekilde belirlenmesi.Yüksek müşteri memnuniyeti sağlama, projeleri belirlenen sürelerden önce tamamlama gibi.
Yönetim Kayırmacılığının ÖnlenmesiTakdir sürecinin, tüm çalışanların eşit bir şekilde değerlendirildiği bir sistem üzerine kurulması.Herkesin adil bir şekilde değerlendirildiği ve tüm çalışanların takdir edilebileceği bir sürecin oluşturuluşu.
Çalışanlar Arası EşitlikTakdirin, tüm çalışanları kapsayan ve ayrımcılık yapmayan bir şekilde dağıtılması.Teşviklerin hesaplı olması ve herkese eşit dağıtılmasının sağlanması.
Başarıyı ÖdüllendirmeÇalışanların, geliştirmek ve sürdürmek istedikleri davranış ve eylemlere odaklanan etkin bir ödül sistemi.Çalışanın başarısını takdir eden bir ödül sistemi.
Müşteri KatılımıMüşterinin, şirketin başarısına katkı sağlamaları için çalışanları ödüllendiren bir sürece dahil edilmesi.Bir müşteri memnuniyet anketi düzenlenerek, müşterinin geri bildirimine dayalı bir ödül sistemi oluşturabilir.
Davranışları Teşvik Etmeİşverenin, çalışanlarını teşvik etmek istediği davranışları pekiştirecek bir takdir sistemini kullanması.Üstün müşteri hizmetleri, işyerinde pozitif bir tutum, ekip çalışması gibi.
360 Derece DeğerlendirmePerformans değerlendirme eğitimi yoluyla daha verimli sonuçlara ulaşmada işverenin rolü.Her çalışanın hangi alanda gelişmesi gerektiğini belirlemek ve bunun üzerine bir eğitim programı oluşturmak.

Ödüllendirme ve teşvik bir çalışan için oldukça önemlidir. Çalışan takdiri sadece insanlar için yapılması iyi olan bir şey değildir. Çalışan takdiri işiniz için insanların yarattığı en önemli sonuçları pekiştiren ve ödüllendiren bir iletişim aracıdır.

İnsanları etkin bir şekilde takdir ettiğinizde, seçtiğiniz teşvik yollarıyla birlikte insanların tekrar etmesini istediğiniz eylem ve davranışları pekiştirmiş olursunuz. Bir çalışan takdiri sistemi basit, anlık ve güçlü bir şekilde pekiştirici olandır. Ödüllendirme veya çalışan takdiri yapacak bir işveren, performans değerlendirme eğitimi (360 derece) alırsa çok daha verimli sonuçlara ulaşır.

Çalışan takdir süreçleri akla geldiğinde, hem kurum hem de çalışan için eşit derecede güçlü bir takdir bulmak gerekir. Sizin sunduğunuz takdiri çalışanlarınızın motive edici ve ödüllendirici olarak görmesini istiyorsanız, aşağıdaki ipuçları çok işinize yarayabilir.

Etkin Takdir İçin Önemli İpuçları 

Bütün çalışanlarınızı takdir için hak sahibi yapmalısınız. 

Öncelikle hangi performans veya katkının ödüllendirilebilir davranış veya eylem içerdiğine dair kriterler belirlemelisiniz.

Takdir, çalışan kişiye hangi davranışların ve eylemlerin ödüllendirileceğine dair spesifik bilgi sağlamalı. Ve daha sonra kriterde belirtilen seviyede performans gösteren herhangi biri ödüllendirilmeli.

Calışan takdiri mümkün olduğunca eylemlerin performansına göre belirlenmeli, böylece takdir işverenin teşvik etmek istediği davranışı pekiştirir.

Yöneticilerin takdir edilmesi gereken insanları seçtiği bir süreç tasarlamak istemezsiniz. Çalışanlar bu tip bir süreci her zaman yönetim kayırmacılığı olarak görülecektir. İşte bu yüzden bir bireyi ayrı tutan süreçler nadiren daha etkindir.

İşe Yarayan Başarılı Bir Takdir Örneği 

Müşteri bir şirket çalışanları için ödüllendirmede kriterler belirler. Bu kriterler süpervizör istemeden bir müşteriye hizmet vermede şirketin başarısına katkıda bulunma gibi aktiviteler içerebilir.
Belirtilen kritere uyan her bir çalışan süpervizör tarafından el yazısı ile yazılmış bir teşekkür notu alıyor ve bu not takdir edici nakit ödüller içeriyor. 

Çalışan ödülü kura ile çekiyor, böylece ödülün miktarında hiçbir şekilde bir yönetimsel tercih bulunmuyor. Teşekkür notunun bir kopyası da daha tatmin edici ödül ve takdir fırsatları için dönemsel kura kutusuna gidiyor. 

Çalışan Takdiri ve Performans Yönetimi Hakkında Farklı Örnekler

İnsanlar rastgele olan ve sürpriz içeren takdirleri daha çok severler. Eğer bir üretim grubuna zamanında gerçekleştirdikleri her teslimat için bir öğle yemeği ısmarlarsanız, zamanla öğle yemeği bir hak haline gelir ve takdir olmaktan çıkar.

Başka bir kurumda, bir CEO geleneksel olarak her gün bütün çalışanlara öğle yemeği ısmarlamıştı. Çok geçmeden öğle yemeğine katılamayan çalışanlar para iadesi istemeye başladı. Böylece takım oluşturma amacı bir hak haline dönüştü ve sonuç hayal kırıklığı oldu. 

Bir dönem Pall Kurumuna ait çalışan takdiri için etkinlikler düzenleyen bir gülümseme takımı vardı. En iyi olana ödül verilmesi planlanınca çalışanlar tatillerde mağaza vitrinleri dekor etmeye başladılar. Ardından işverenler piknik, yemek ve benzeri aktiviteler düzenleyerek ödüllendirici bir ortam yarattılar.

Başka bir şirket ise, her Cadılar Bayramında öğlen verilen bir grup yemeği sırasında kostümlü geçit töreni düzenliyor.

Hem işverene, hem de çalışana işten istediklerini elde etmelerine yardımcı olan ödül ve teşvikler, her iki taraf için de kazan-kazan durumu teşkil eder. Bunun yanı sıra, gizemli bir şekilde takdir için seçilen, kazanmak için kriterleri yeterince anlamakta başarısız olanların moralini bozan çalışan takdiri tuzaklarından kaçınmak gerek.

Çalışanları Hak Sahibi Yapma, Takdir edilmeyi hak eden her çalışanın belirlenmesi, Kriterlerin belirlenmesi ve ödüllendirilebilir davranış veya eylemlerin tanımlanması, Kriterlerin Belirlenmesi, Hangi performans veya katkının ödüllendirilebilir olduğunu belirleyen kriterlerin oluşturulması, Verimlilik, işe adanmışlık, takım çalışması gibi kriterler, Eylem ve Davranışların Spesifik Bilgisi, Hangi eylem ve davranışların ödüllendirileceği konusunda çalışanlara net bilgi verme, Ödül sistemini ve ödüllendirme kriterlerini her çalışanın anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dil ile paylaşma, Eylemlerin Performansına Göre Takdir, Takdirin, işverenin teşvik etmek istediği davranışı pekiştirecek şekilde belirlenmesi, Yüksek müşteri memnuniyeti sağlama, projeleri belirlenen sürelerden önce tamamlama gibi, Yönetim Kayırmacılığının Önlenmesi, Takdir sürecinin, tüm çalışanların eşit bir şekilde değerlendirildiği bir sistem üzerine kurulması, Herkesin adil bir şekilde değerlendirildiği ve tüm çalışanların takdir edilebileceği bir sürecin oluşturuluşu, Çalışanlar Arası Eşitlik, Takdirin, tüm çalışanları kapsayan ve ayrımcılık yapmayan bir şekilde dağıtılması, Teşviklerin hesaplı olması ve herkese eşit dağıtılmasının sağlanması, Başarıyı Ödüllendirme, Çalışanların, geliştirmek ve sürdürmek istedikleri davranış ve eylemlere odaklanan etkin bir ödül sistemi, Çalışanın başarısını takdir eden bir ödül sistemi, Müşteri Katılımı, Müşterinin, şirketin başarısına katkı sağlamaları için çalışanları ödüllendiren bir sürece dahil edilmesi, Bir müşteri memnuniyet anketi düzenlenerek, müşterinin geri bildirimine dayalı bir ödül sistemi oluşturabilir, Davranışları Teşvik Etme, İşverenin, çalışanlarını teşvik etmek istediği davranışları pekiştirecek bir takdir sistemini kullanması, Üstün müşteri hizmetleri, işyerinde pozitif bir tutum, ekip çalışması gibi, 360 Derece Değerlendirme, Performans değerlendirme eğitimi yoluyla daha verimli sonuçlara ulaşmada işverenin rolü, Her çalışanın hangi alanda gelişmesi gerektiğini belirlemek ve bunun üzerine bir eğitim programı oluşturmak
çalışan takdiri teşvik ödüllendirme performans değerlendirme ödüllendirme ve teşvik performans yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın beyaz bir arka planın önünde ayakta durmakta ve elinde bir kağıt parçası tutmaktadır. Mavi bir bluz ve siyah bir etek giymiştir. Saçları düzgün bir topuzla bağlanmış ve kâğıda bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var. Kolları hafifçe bükülmüş ve elleri kâğıdı sıkıca kavramış. Kâğıt beyaz ve üzerinde siyah bir yazı var. Sağ tarafında gri takım elbiseli ve mavi kravatlı bir adam var. Adam coşkulu bir ifadeyle ellerini çırpıyor. İkisinin de arkasında üzerinde yazılar olan bir beyaz tahta var. Kadın kâğıda, adam da beyaz tahtaya odaklanmış, ikisi de işleriyle meşgul.
İnsan Kaynakları

Ödüllendirme ve Teşvik

16 Mart 2018
Farklı yaş ve cinsiyetlerden bir grup insan bir ofis toplantı odasında ahşap bir masanın etrafında oturmaktadır. Soldaki adamın üzerinde mavi bir gömlek ve gözlük var ve sağdaki pembe gömlekli kadınla konuşurken öne doğru eğiliyor. Önlerindeki masada bir dizüstü bilgisayar, bir kupa, bir kağıt parçası ve üzerine birkaç fotoğraf iliştirilmiş bir ilan tahtası var. En sağda, arka planda bir bitki zar zor görülüyor ve ön planda bir kağıt parçasının yakın çekimi yer alıyor. Ortam sakin ve dostane, herkes sohbet ediyor.
Çalışan Katılımı

Çalışan Deneyimi Yaratmak

23 Kasım 2018