AnasayfaBlogÇağımızın Ebeveynlik Krizi: Dijital Medya
Sosyal Medya

Çağımızın Ebeveynlik Krizi: Dijital Medya

15 Eylül 2018
Beyaz bir masa üzerine yerleştirilmiş bir dizüstü bilgisayar görüntünün odak noktasıdır. Arka planda bir kişinin yüzü hafifçe görülebiliyor, görüntüde bulanık. Dizüstü bilgisayar ekranında görüntüler ve metinlerle birlikte bir bilgisayarın ekran görüntüsü var. Ön planda, gümüş bir kalem bir tabletin üstünde duruyor ve siyah tuşlu beyaz dikdörtgen bir nesne yakınlarda. Tuşları standart bir düzende dizilmiş bir klavyenin yakın çekimi de görülüyor. Son olarak, görüntünün sağ üst kısmında koyu renk saçlı ve kırmızı rujlu bir kadın görülüyor.
KonuAçıklamaÖneriler
Dijital Medyanın Geniş Kullanım AlanıEğitim, sağlık, ticaret ve reklamcılık gibi alanlarda sıklıkla kullanılan dijital medya her geçen gün hayatlarımıza daha fazla içerilmektedir.Bilinçli kullanım ve dozajlama önemlidir; aksi takdirde olumsuz etkileri olabilir.
Dijital Medyanın Çocuklar Üzerinde EtkisiKüçük yaştan itibaren dijital medya kullanımı çocukların hem fiziksel, hem de psikolojik olarak etkilenmesine yol açabilir.Çocukların dijital medya kullanımını düzenleyen bir plan yapılmalı, uygun içeriklere yönlendirilmeli ve kullanım süresi sınılandırılmalıdır.
Çağımızın Ebeveynlik Krizi: Dijital MedyaDijital medyanın çocuğun günlük yaşamını ne derece kapladığı, kullanım bilincini ve güvenliğini sürekli kontrol etmek gerekmektedir.Suçluluk hissetmeyin, çağına uygun bir çerçeve ile çocuklarınızı bilinçli dijital medya kullanıcıları olarak yetiştirin.
Dijital Medyanın Fiziksel EtkileriÇocukların sürekli ekrana bakması ve uzun süreler boyunca dokunmatik ekran kullanması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.Çocukların ekran karşısında geçirdikleri zaman, özellikle kaliteli içerik seçimi ile denetlenmeli ve sınırlandırılmalıdır.
Dijital Medyanın Psikolojik EtkilerÇocuklar, uygun olmayan içeriğe maruz kalırsa, korku, endişe ve iletişim sorunları gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler.Çocukların ilgilendikleri uygulamalar kontrol edilmeli, çocukla sohbet ederek neden o uygulamayı kullandığını anlamaya çalışmalıdır.
Dijital Medyanın AvantajlarıBilgiye kolay erişim, eğitsel içerikler ve yeni becerilerin öğrenilmesinde dijital medya etkili bir araç olabilir.Çocuklarına dijital çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yönlendirmeli ve onların bu araçları etkili bir şekilde kullanmalarını sağlamalıdırlar.
Dijital Medyanın Bilinçli KullanımıDijital medyanın çocukların gelişimine destek olabileceği birçok yönlü potansiyeli vardır.Dijital medya kullanımını bir plan üzerinde yönetmek ve çocukları bu konuda eğitmek önem taşır.
Dijital Medyanın Sağlıklı KullanımıÇocukların dijital medya kullandıkları süre zarfı, çeşitli denetim programlarıyla kontrol altına alınabilir.Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte çeşitli dijital etkinliklere katılması ve çocuklarına dijital mesafe kurallarını öğretmeleri önerilir.
Dijital Medyadaki Ebeveyn RolleriEbeveynlerin, çocuklarına dijital dünyayı nasıl doğru ve etkin bir şekilde kullanabileceklerini göstermeleri gerekmektedir.Ebeveynlerin, çocuklarına dijital medyanın avantajlarından faydalanabilme ve güvende kalabilme yollarını öğretmeleri gerekir.
Ebeveynlerin dijital medya hakkında bilgi eksikliğiDiğer tüm paydaşların yanı sıra ebeveynlerin de bilinçli bir şekilde dijital medya kullanımının bilincinde olmaları gereklidir.Ebeveynler, dijital medya ile ilgili eğitimler almalı ve bu konuda uzmanlardan rehberlik almalıdırlar.

Dijital medya devlet kurumları, sivil toplum örgütleri, işletmeler ve bireyler tarafından sağlık, eğitim, teknoloji, eğlence, e- ticaret ve reklamcılık gibi farklı birçok alanda kullanılmaktadır. Her gün faydalandığımız mobil uygulamalar, web siteleri, e- ticaret siteleri, sosyal medya siteleri, oyun, animasyon ve videolar birer dijital medya ürünüdür. 

Teknoloji Hızla Gelişiyor

Çağımızda hızla gelişen teknolojiyle beraber akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı son derece yaygın hale gelmiş bu da dijital medyada geçirilen sürenin artmasına sebep olmuştur. Ebeveynlerin zamanlarının çoğunu dijital medyada geçirirken çocukları bundan uzak tutmak pek de mümkün olmayacaktır. Zaten dijital çağın içine doğan çocuklara dijital medyayı yasaklamak aynı zamanda onları bu alanın sağlayacağı avantajlardan mahrum etmek olacaktır.

Bunun yerine çocuklara dijital dünyanın nasıl doğru ve etkin kullanılabileceğini göstermeliyiz. Bu dünyaya ait dijital medya kaynaklarının doğru seçimi, dijital medyada güvenlik gibi önemli konular büyük önem taşırken dijital medya eğitimine dair bilgi kaynaklarının eksikliği anne- babaları büyük bir problemle karşı karşıya bırakmaktadır. Yapılan araştırmalar, küçük yaşlarda dijital medyayla tanışan çocukların bu durumdan olumlu veya olumsuz yönlerde etkilenebildiğini göstermektedir.

Dijital Medyanın Çocuklara Etkisi

Dijital medyanın çocuklar üzerindeki hem fiziksel hem de psikolojik olarak bazı olumsuz etkileri bulunmaktadır. Örneğin çocukların saatler boyunca ekrana bakması çeşitli görme bozukluklarına sebep olmaktadır. Bunun yansıra, dokunmatik ekranda geçirilen uzun süreler parmak eklemlerine zarar verirken ekrana bakmak için sürekli başın öne eğilmesi boyun ve sırt ağrılarına yol açmaktadır.

Çocuğunuzun gelişimine uygun olmayan dijital medya içerikleri çocuklarda korku, endişe, yüz yüze ilişki kurmada zorlanma, iletişime geçememe gibi pek çok davranış bozukluğuna da neden olmaktadır. Bu olumsuz etkilerin yanında çocukların dijital medya ile kontrollü bir biçimde tanışması onların ait oldukları çağa ve bu çağın ihtiyaçlarına sahip olmalarını sağlayacaktır. 

Dijital medyanın uygun kullanımı ile bilgiye ulaşım ve bilgi edinme artmaktadır. Çocukların, dijital çağa ait, çevirme, sürükleme, dokunma, tıklama, yükleme ve içerik yaratma gibi birçok yeni tanımlamalara hakim olmaları faydalı olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, dijital medya çocuğun günlük hayatının ne kadarını kaplıyor ve kullanım ne kadar bilinçli yönetiliyor.

Suçluluk Hissetmeden Bilinçli Yönlendirme

Ebeveynlerin en çok üzerinde düşünmesi gereken nokta çocuklarının dijital çağa ait olduklarıdır. Çocukları dijital medyada zaman geçiren ebeveynler suçluluk duygusuna kapılmak yerine, bunu içinde yaşadığımız zamanın bir gerekliliği olarak kabul etmelidir. 

Anne- babalar çocuklarının yaş ve psikolojik gelişmelerine göre bir dijital medya kullanım planı yapmalıdır. Bunun için pedagog ve eğitimcilerin bu alanda yapmış olduğu çalışmalardan faydalanılarak bir plan yapılabilir. Bilinçli bir biçimde kullanıldığında çocukların gelişimine birçok farklı açıdan destek olabilir. 

Dijital Medyanın Sağlıklı Kullanımı İçin Neler Yapılmalı?

  • Ebeveynler çocuklarını bu konuda bilgilendirmeli.

  • Çocuklar yaş ve gelişimlerine uygun eğitici içeriklere yönlendirilmeli.

  • Çocukların ilgilendikleri uygulamalar kontrol edilmeli, çocuğun neden onunla ilgilendiği üzerine çocukla sohbet edilmelidir. 

  • Dijital medyada geçireceği zaman sınırlandırılmalıdır.

  • Anne- babanın da çocukla beraber dijital medyada geçireceği ortak zamanlar olmalıdır.

  • Akıllı telefon ve tabletler için oluşturan denetim programlarından faydalanılmalı.

Her krizde olduğu gibi çağımızın ebeveynlik krizi olan dijital medya krizinde de tüm paydaşların sorumluluk alması gerekmektedir. Kullanıcı olan ebeveynler denetim mekanizması olan kamu kurumları içeriklerin piyasaya sürülmesinden sorumlu olan üretici ve sağlayıcıların hepsi iş birliği içinde olmalıdır. 

Yazar: Aybike Zeynep Nalçın

Dijital Medyanın Geniş Kullanım Alanı, Eğitim, sağlık, ticaret ve reklamcılık gibi alanlarda sıklıkla kullanılan dijital medya her geçen gün hayatlarımıza daha fazla içerilmektedir, Bilinçli kullanım ve dozajlama önemlidir; aksi takdirde olumsuz etkileri olabilir, Dijital Medyanın Çocuklar Üzerinde Etkisi, Küçük yaştan itibaren dijital medya kullanımı çocukların hem fiziksel, hem de psikolojik olarak etkilenmesine yol açabilir, Çocukların dijital medya kullanımını düzenleyen bir plan yapılmalı, uygun içeriklere yönlendirilmeli ve kullanım süresi sınılandırılmalıdır, Çağımızın Ebeveynlik Krizi: Dijital Medya, Dijital medyanın çocuğun günlük yaşamını ne derece kapladığı, kullanım bilincini ve güvenliğini sürekli kontrol etmek gerekmektedir, Suçluluk hissetmeyin, çağına uygun bir çerçeve ile çocuklarınızı bilinçli dijital medya kullanıcıları olarak yetiştirin, Dijital Medyanın Fiziksel Etkileri, Çocukların sürekli ekrana bakması ve uzun süreler boyunca dokunmatik ekran kullanması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir, Çocukların ekran karşısında geçirdikleri zaman, özellikle kaliteli içerik seçimi ile denetlenmeli ve sınırlandırılmalıdır, Dijital Medyanın Psikolojik Etkiler, Çocuklar, uygun olmayan içeriğe maruz kalırsa, korku, endişe ve iletişim sorunları gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler, Çocukların ilgilendikleri uygulamalar kontrol edilmeli, çocukla sohbet ederek neden o uygulamayı kullandığını anlamaya çalışmalıdır, Dijital Medyanın Avantajları, Bilgiye kolay erişim, eğitsel içerikler ve yeni becerilerin öğrenilmesinde dijital medya etkili bir araç olabilir, Çocuklarına dijital çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yönlendirmeli ve onların bu araçları etkili bir şekilde kullanmalarını sağlamalıdırlar, Dijital Medyanın Bilinçli Kullanımı, Dijital medyanın çocukların gelişimine destek olabileceği birçok yönlü potansiyeli vardır, Dijital medya kullanımını bir plan üzerinde yönetmek ve çocukları bu konuda eğitmek önem taşır, Dijital Medyanın Sağlıklı Kullanımı, Çocukların dijital medya kullandıkları süre zarfı, çeşitli denetim programlarıyla kontrol altına alınabilir, Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte çeşitli dijital etkinliklere katılması ve çocuklarına dijital mesafe kurallarını öğretmeleri önerilir, Dijital Medyadaki Ebeveyn Rolleri, Ebeveynlerin, çocuklarına dijital dünyayı nasıl doğru ve etkin bir şekilde kullanabileceklerini göstermeleri gerekmektedir, Ebeveynlerin, çocuklarına dijital medyanın avantajlarından faydalanabilme ve güvende kalabilme yollarını öğretmeleri gerekir, Ebeveynlerin dijital medya hakkında bilgi eksikliği, Diğer tüm paydaşların yanı sıra ebeveynlerin de bilinçli bir şekilde dijital medya kullanımının bilincinde olmaları gereklidir, Ebeveynler, dijital medya ile ilgili eğitimler almalı ve bu konuda uzmanlardan rehberlik almalıdırlar
Çağımızın Ebeveynlik Krizi Dijital Medya Çağımızın Ebeveynlik Krizi Dijital Medya
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın gülümsüyor ve kucağında bir bebek tutarken gözlük takıyor. Bebek öne doğru bakıyor ve mutlu görünüyor. Kadının yumuşak bir ifadesi var ve bebek pembe bir kıyafet giyiyor. Arka plan hafif bulanık ve görüntünün sağ üst köşesinde bir kişinin kafası görülebiliyor. Kadının elleri bebeği sıkıca tutuyor ve bebek doğrudan kameraya bakıyor. Kadın beyaz bir gömlek giyiyor ve saçları koyu renk ve geriye doğru toplanmış. Bebek huzurlu ve güvende görünüyor ve kadın bebeği tuttuğu için gururlu ve mutlu görünüyor.
İş Hayatı

İş Hayatı Ve Ebeveynlik

07 Eylül 2018
Resimde dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi görülüyor. Dizüstü bilgisayar gümüş renginde ve siyah bir klavyeye sahip. Kişi ellerini klavyenin üzerine koymuş bir şekilde dizüstü bilgisayarda bir şeyler yazmaktadır. Dizüstü bilgisayarın ekranının sağ üst köşesinde bir şirketin logosu bulunmaktadır. Arka planda pembe kareli yeşil bir alışveriş sepeti görülüyor. Görüntünün sol tarafında bir kameranın yakın çekimi ve bir wifi sembolü görülebiliyor. Ayrıca sarı bir kare ve mavi bir nesne ile mor bir karenin yakın çekimi de var. Görüntüdeki kişi açıkça elindeki göreve, yani dizüstü bilgisayarı kullanmaya odaklanmış durumda.
Sosyal Medya

Dijital Medya Nedir?

04 Aralık 2019