Bordro ve özlük işleri bölümü firma içinde yer alan çalışanların evraklarının olduğu kısımdır. 4857 sayılı iş kanunun, 75. Maddesi ile düzenlenmiş olan ve işverenin yükümlülüğünde bulunan çalışanların özlük dosyaları ile ilgilenen kişiye ise bordro özlük işleri müdürü adı verilmektedir. Personelin çalışmaya başlamasıyla beraber, personel işten ayrılana dek tüm süreci kontrol eder.
Bordro özlük işleri müdürü sorumluluğunda olan işler ise; personel özlük dosyası hazırlamak, işe giriş işlemlerini tamamlamak, işten ayrılacak personelin ihbar ve kıdem tazminatlarını düzenlemek, işe giriş ve çıkış işlemlerini tamamlamak, ücret bordrolarını düzenlemek ve maaşlardan kanuna uygun kesintileri hesaplamak gibi sıralanabilir. Kurumsal firmalarda mutlaka bordro özlük işleri müdürü çalışmaktadır.
Yazımızda bordro özlük işleri müdürü hakkında merak edilen tüm sorulara yanıtlar aradık. Bordro ve özlük işleri müdürü nedir? Bordro ve özlük işleri müdürü ne iş yapar? Birlikte inceleyelim.
Bordro ve özlük işleri çalışan evraklarının yer aldığı bölüm olarak, işyerlerinde bulunur. Adaylar işe alındıktan sonra iş kanununun zorunlu kıldığı birtakım evrakları bu birime teslim etmeleri mecburidir. Bordro ve özlük işleri müdürü, iş kanununda düzenlenen ve işverenin sorumluluğu altında bulunan çalışanların özlük dosyaları işlemlerini takip eden kişidir. Kişilerin kurumlarda işe başladıktan sonraki süreçleri bordro ve özlük işleri müdürü tarafından yönetilmektedir. Personel işten ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreç, bu meslek sahibi tarafından yönetilir.
Bu alanda çalışmak isteyenler nasıl bir eğitim kriteri ile karşılaşacaklarını merak eder. Lise ve dengi okullardan mezun olan ve üniversite sınavında 4 yıllık lisans tercihi yapacak öğrenciler ilgili bölümlerden birini tamamlamalıdır. Bu bölümler; İktisat, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinden birini tamamlaması gerekir. Lisans diplomasını başarıyla alan herkes bordro ve özlük işleri bölümünde görev alabilir. Bu bölümde bir süre deneyim sahibi olmak önemlidir.
Bordro özlük işleri müdürü, her alanda faaliyet gösteren işletmelerin içerisinde insan kaynakları ve muhasebe departmanlarında çalışma imkanına sahiptir. Görev ve sorumlulukları hemen hemen aynıdır. Kurumun beklentilerine göre ek sorumluluklar eklenebilir. Bordro ve özlük işleri müdürünün görev ve sorumluluklarını inceleyelim.
Bordro özlük işleri müdürü oldukça geniş bir sorumluluğa sahiptir. Bulundukları kurumun personeline ait tüm bilgileri tutmak ve süreci yönetmek bu alandaki meslek mensuplarının görevidir. Her sektörde çalışma imkanları vardır. İş Kanunu ve SGK Mevzuatına uygun bordrolama süreçlerinin gerçekleştirilmesinden ve gerekli raporlamaların yapılmasından sorumludur. Tüm yasal mevzuatların takibinin yapılması ve süreçlerin mevzuata uygun yürütülmesi için bilgi ve birikimleri ile hareket eder. Tüm yasal bildirimleri yapar ve takip eder. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra iş başvurusu yapabilir.
Bordro özlük işleri müdürünün maaşları da çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterir. Ayrıca kişinin eğitimi ve tecrübesi çok önemlidir. Kendini sürekli geliştirmeli, mevzuatlara hakim olmalı ve değişiklikleri yakından takip etmelidir. Peki, bordro özlük işleri müdürü ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.
Bordro ve Özlük İşleri Müdürü olacak kişiler alması gereken eğitimleri ve kariyer yaşamlarını araştırır. Lise ve dengi okullardan mezun olan ve üniversite sınavında 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelerden İktisat, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinden herhangi birinin kazanarak, başarıyla diplomasını alan herkes bordro ve özlük işleri bölümünde çalışmak için başvuruda bulunabilir. Bu alanda bir süre tecrübe sahibi olduktan sonra bordro ve özlük işleri müdürü olarak çalışmaya başlanabilir.
Üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitimin tamamlayan bordro ve özlük işleri müdürünün; Genel işletme, Genel muhasebe, Sosyoloji, Psikoloji, Yönetim ve organizasyon, Çalışma ekonomisi, Türk vergi sistemi, İnsan kaynakları yönetimi, Bordro ve bordro uygulamaları, İş hukuku, İş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca bu alanda kariyer planı olan kişilerin sadece eğitim alması da yeterli olmayabilir. Eğitimin yanı sıra kendini geliştirmeye dikkat etmesi ve bazı mesleki niteliklere sahip olması beklenir. Özellikle işe alımlar sırasında işverenler kişinin niteliklerini dikkatle inceler. Sahip olması gereken niteliklere göre aday tercihinde bulunur. Bordro ve özlük işleri müdürü hangi nitelikleri taşımalıdır?
Bordro ve Özlük İşleri Müdürü Kimdir?
Bordro ve özlük işleri müdürü, kurum personelinin işe başladıktan sonraki süreçlerini yöneten kişiye verilen addır. Personel işe başladıktan, ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreç, bu meslek sahibi tarafından yönetilmektedir. 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelerde yer alan İktisat, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinden herhangi birinden mezun olmaları gerekir.
Bordro ve Özlük İşleri Müdürünün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bordro ve özlük işleri müdürü işe yeni başlayacak olan personelin işe giriş işlemlerini yapan kişidir. İşten çıkacak çalışanların ihbar ve kıdem tazminatlarını hesaplar ve işten çıkış işlemlerini tamamlar aynı zamanda aylık ve yıllık olacak şekilde çalışanların ücret bordrolarını hazırlar ve imzalarını tamamlar. Çalışanların maaşlarından kanuna uygun olarak yapılması gereken kesintileri hesaplar ve düzenler.
Bordro ve Özlük İşleri Müdürünün Sahip Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?
Bordro ve özlük işleri müdürü insan ilişkilerinde başarılı olması oldukça önemli olup inisiyatif kullanma yeteneği göstermeli ve bazı durumlarda yöneticilik vasfı ile hareket etmesi gerekmektedir. Planlama ve organizasyon becerisi sergilemeli, yöneticilik ve liderlik vasfına sahip olmaları gerekir. Çalışmaları için gerekli olacak sözlü ve yazılı iletişim kanallarını etkin bir şekilde kullanabilme becerisi göstermeleri gerekir.