AnasayfaBlogBölge Satış Müdürü Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bölge Satış Müdürü Nedir? Ne İş Yapar?

16 Temmuz 2021
Bir grup insan, önlerinde dizüstü bilgisayarlar bulunan bir masanın etrafında toplanmıştır. İlgi odağı bir kadın telefonla konuşmakta, kravatlı bir adam ise kadının sağındaki dizüstü bilgisayarda yazı yazmaktadır. Onların solunda ise bir kişi dizüstü bilgisayarını yazarken tutuyor. Grubun üzerinde, üzerinde bir grafik bulunan bir beyaz tahta görülüyor. En solda başka bir kadın kollarını açmış dans ediyor. Masadaki herkes bilgisayarda çalışma görevine odaklanmış durumda. Sahne bir işbirliği ve üretkenlik sahnesi.
TanımGörevlerGerekli Yetenekler ve Eğitimler
Bölge satış müdürü, satış ve pazarlama ekibini yönetmek, koordine etmek ve çalışmalarını planlamaktan sorumludur. Spesifik bir bölgedeki satış ekibi üzerinde yetkilidirler.Satış ekibini yönetme, planlama ve koordine etme, hedefler belirleme ve bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirme, satışları artırmak için çalışmalar yapmaLisans eğitimi (Maliye, Muhasebe, İktisat, İşletme vb.), liderlik ve zaman yönetimi becerileri, satış-pazarlama eğitimi, ikna kabiliyeti
Bölge satış müdürleri, belirli bir bölgedeki ürün veya hizmet dağıtımını ve üretimini desteklemek amacıyla çeşitli stratejiler geliştirir.Ürün ve hizmet dağıtımını yönlendirme, pazar araştırmaları yapma, potansiyel müşterileri araştırma ve belirleme, ekip üyelerine destek ve eğitim sağlamaPazarlama ve satış stratejilerini anlama, analitik düşünce, problem çözme becerileri, mükemmel iletişim becerileri
Bölge satış müdürleri, şirketin iş hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur ve departmanın genel performansına katkıda bulunur.Ekibin performansını izleme ve değerlendirme, eğitim programları geliştirme, satış hedeflerini ve stratejilerini belirleme, satış tahminleri ve bütçe planlaması yapmaYöneticilik ve Liderlik Eğitimi, finansal analiz ve bütçeleme becerileri, stratejik planlama becerisi
Bölge satış müdürleri, ilgili bölgeden sorumlu oldukları satış ekibi ile birlikte çalışırlar ve birlikte hedeflere ulaşılmasını sağlarlar.Ekibin gelişimini yönlendirme ve teşvik etme, ekibin eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını belirleme ve bu konuda stratejiler geliştirme, ekibin motivasyonunu ve performansını artırmak için çalışmalar yapmaEkip yönetimi ve liderlik becerileri, eğitim ve gelişim stratejileri konusunda bilgi, motivasyon ve performans yönetimi becerileri

Bölge satış müdürü; satış ve pazarlama ekibini yönetme ve koordine etme görevini üstlenen yetki sahibi kişilere verilen addır. Birçok farklı sektör içerisinde bölge satış müdürü olarak hizmet verme yetkisine sahip olabilir. En temel görevi satış ekibinin çalışmalarını planlamaktır. İşletme satışlarında artış ve verimlilik sağlamak kendilerine verilen en önemli görevlerden başında gelir. Bu amaç doğrultusunda bölge satış müdürü olarak adlandırılan meslek mensupları, satış ekibini yöneterek ürün ve hizmet dağıtımı aynı zamanda üretimi süreçlerini destekleyen önemli bir role sahiptir. Özel sektörde oldukça geniş bir iş imkanından bahsetmek mümkündür.

Bölge satış müdürü olmak için araştırma yapan kişiler, meslek ile ilgili merak ettikleri soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilir. Aranan bölge satış müdürü nedir? Bölge satış müdürü ne iş yapar? Bölge satış müdürü maaşları ne kadar? Gibi sorulara yanıtlar hazırladık.

Bölge Satış Müdürü Nedir?

Bölge satış müdürü denince akıllara ilk olarak satış ve pazarlama süreci gelir. Bölge satış müdürü bu süreci yönetirken, belirli bir bölgede faaliyet gösteren satış ekibinden sorumlu olan kişidir. Satış ekibinin çalışmalarını planlar ve yöneterek firma satışlarında büyüme elde edilmesinde rol oynar. Bölge satış müdürü, ürün ya da hizmet dağıtımı ve üretimi için sürekli destek verecek çalışmalar içinde yer alır.

Bölge satış müdürü olmak isteyen kişiler eğitim olanakları hakkında araştırma yapar. Bölge satış müdürü olmak için üniversite bünyesinde dört yıllık lisans eğitimi veren Maliye, Muhasebe, İktisat, işletme ve ilgili bölümlerinden mezun olma şartı aranır. Bölge satış müdürü olmak isteyen kişiler, lisans eğitimini başarıyla tamamlamanın yanı sıra liderlik, zaman yönetimi, satış ve pazarlama becerileri, ikna kabiliyeti gibi konularda da kendilerini geliştirmeleri gerekir. Bu pozisyonda faaliyet gösterebilmek için gerekli donanıma sahip olmak gerekir.

İlgili eğitim: Yöneticilik Ve Liderlik Eğitimi

Bölge Satış Müdürü Ne İş Yapar?

Satış ve pazarlama ürün ve hizmet sunan bir işletme için en önemli departmanlardan biridir. Bu departmanın şirket kuralları çerçevesinde beklentilere uygun hizmet vermesi gerekir. Dolayısı ile donanımlı, tecrübeli ve bilgi sahibi bölge satış müdürlerine ihtiyaç duyulur. Bölge satış müdürü oldukça önemli görev ve sorumluluklara sahiptir. Aldıkları sorumluluklar işletmelerin beklentilerine göre değişiklik gösterebilir. Bölge satış müdürünün görev ve sorumlulukları nelerdir, inceleyelim.
Bölge için satış hedefi oluşturması gerekir. Süreci yürütmek üzere üst düzey yöneticilerle iş birliği içinde olması beklenir.

  • Satış personelini işe almalı ve gerekli eğitimleri vermelidir.

  • Satış gelirlerini en üst seviyeye çıkarmak ve kurumsal hedefleri karşılamak ya da beklentileri aşmak için satış ekibini yönetmelidir.

  • Yıllık, üç aylık ve aylık olacak şekilde satış hedefleri tahmini oluşturmalıdır.

  • Satış rakamlarını derlemeli ve analiz etmelidir.

  • Yıllık bütçe hazırlamalıdır.

  • Satış personeline teknik konularda destek vermelidir.

  • Satış ekibinin performansını izlemeli ve hedeflere ulaşmak için motivasyon desteği vermelidir.

  • Uzun vadede ve kısa vadede büyümeyi sağlayacak spesifik planlar geliştirmeleri beklenir.

  • Satış ekibini strateji planları, seminer ve düzenli toplantı sunumlarıyla eğitmelidir.

  • Bölgesel harcamaları gözden geçirmeli ve iyileştirmeler önermelidir.

Bölge Satış Müdürü Maaşları

Bölge satış müdürünün görevleri arasında satış hedefi oluşturmak en belirgin olandır. Hedefleri uygulamak, üst düzey yöneticiler ile görüşmeler yapmak ve satış personeli işe almak ise önemli görevlerine diğer örnekler olarak sıralanabilir. Satış oranlarını artırarak hedef ve gelir tablolarında artış rakamları ortaya çıkarabilmek ve dönemsel satış hedeflerini düzenlemek kendisinden beklenen önemli sorumluluklardır. Aldıkları sorumlulukları hakkıyla yerine getirmeleri beklenir. Bölge satış müdürü olan kişiler ticari alım ve satım faaliyetlerinin yürütüldüğü pek çok kurum içinde iş bulma imkanına sahiptir. Bölge satış müdürünün iş olanakları kişinin becerisi, eğitimi, dil bilgisi, tecrübesi gibi kriterlere göre artış göstermektedir. Bu durum maaş gelirleri içinde geçerlidir. Kişi ne kadar tecrübe ve deneyim sahibi ise o kadar maaşına yansır. Peki, bir bölge satış müdürü ne kadar maaş kazanır?

  • Yeni çalışmaya başlayan bu alanda henüz az tecrübeye sahip bir bölge satış müdürü 5.000 TL maaş alır.

  • Bir süre tecrübe ve deneyim sahibi olduktan sonra ortalama 10.000 TL maaş elde ederler.

  • Uzun yıllar bu alanda tecrübe edinen bir bölge satış müdürü en fazla 18.500 TL maaş kazanmaktadır.

Bölge Satış Müdürü Nasıl Olunur?

Satış ve pazarlama konusunda yetenekli olduğuna inanan ve bu alana ilgisi olan kişiler eğitim kriterlerini araştırır. Belli bir yetenek gerektiren bu meslek için öncelikle dört yıllık lisans eğitiminin tamamlanması gerekir. Bölge satış müdürü olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim verdiği Maliye, Muhasebe, İktisat, işletme ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi almak çok önemlidir. Sonrasında ilgili bölümlerden yüksek lisans eğitimi alan bölge satış müdürlerine da rastlanmaktadır. Özellikle birden fazla yabancı dil bilgisi olan adaylar, kurumlar tarafından daha fazla ilgi görür. Kişinin kendini geliştirme açık olması da dikkat edilen diğer önemli unsurlardandır. Kişinin sektörel olarak kendini geliştirmesinin yanı sıra satış ve pazarlama için ihtiyaç duyulan mesleki nitelikleri de geliştirme konusunda istekli olması gerekir. Bölge satış müdürü olmak isteyen kişiler hangi nitelikleri taşırsa bulunduğu alanda daha başarılı olur?

  • Bir bölge satış müdürünün ilk olarak temel pazarlama ilkelerine hakim olması gerekir.

  • Ekip yönetebilmeli, ekibi motive edebilmeli, yöneticilik vasfı taşımaları beklenmektedir.

  • Microsoft Office programlarına hakim olmaları önemlidir.

  • Müşteri ilişkileri geliştirebilecek güçlü iletişim yeteneğine sahip olmaları oldukça önemlidir. İşlerinin büyük bir çoğunluğu iletişim halinde geçer. Özellikle bu konuda kendilerini sürekli geliştirmeleri önerilir.

  • Yoğun ve stresli iş temposuna uyum sağlayabilmeleri oldukça önemlidir.

  • Liderlik vasfına sahip olan kişiler bu alanda daha başarılı olur.

  • Kişilerin seyahat engeli bulunmaması önemlidir.

  • Yabancı dil bilgisi birden fazla dil bilmeleri özellikle iyi derece İngilizce bilmeleri çok önemlidir.

Bölge satış müdürü, satış ve pazarlama ekibini yönetmek, koordine etmek ve çalışmalarını planlamaktan sorumludur Spesifik bir bölgedeki satış ekibi üzerinde yetkilidirler, Satış ekibini yönetme, planlama ve koordine etme, hedefler belirleme ve bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirme, satışları artırmak için çalışmalar yapma, Lisans eğitimi (Maliye, Muhasebe, İktisat, İşletme vb), liderlik ve zaman yönetimi becerileri, satış-pazarlama eğitimi, ikna kabiliyeti, Bölge satış müdürleri, belirli bir bölgedeki ürün veya hizmet dağıtımını ve üretimini desteklemek amacıyla çeşitli stratejiler geliştirir, Ürün ve hizmet dağıtımını yönlendirme, pazar araştırmaları yapma, potansiyel müşterileri araştırma ve belirleme, ekip üyelerine destek ve eğitim sağlama, Pazarlama ve satış stratejilerini anlama, analitik düşünce, problem çözme becerileri, mükemmel iletişim becerileri, Bölge satış müdürleri, şirketin iş hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur ve departmanın genel performansına katkıda bulunur, Ekibin performansını izleme ve değerlendirme, eğitim programları geliştirme, satış hedeflerini ve stratejilerini belirleme, satış tahminleri ve bütçe planlaması yapma, Yöneticilik ve Liderlik Eğitimi, finansal analiz ve bütçeleme becerileri, stratejik planlama becerisi, Bölge satış müdürleri, ilgili bölgeden sorumlu oldukları satış ekibi ile birlikte çalışırlar ve birlikte hedeflere ulaşılmasını sağlarlar, Ekibin gelişimini yönlendirme ve teşvik etme, ekibin eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını belirleme ve bu konuda stratejiler geliştirme, ekibin motivasyonunu ve performansını artırmak için çalışmalar yapma, Ekip yönetimi ve liderlik becerileri, eğitim ve gelişim stratejileri konusunda bilgi, motivasyon ve performans yönetimi becerileri
Bölge Satış Müdürü nedir Bölge Satış Müdürü ne iş yapar Bölge Satış Müdürü maaşları Bölge Satış Müdürü nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.