AnasayfaBlogBilinçaltı Nelerden ve Nasıl Oluşuyor?
Video

Bilinçaltı Nelerden ve Nasıl Oluşuyor?

09 Ağustos 2021
Bu resim kollarını kavuşturmuş bir kadını tasvir ediyor. Kadının uzun kahverengi saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve üzerinde siyah beyaz puantiyeli bir elbise var. Kadın gözlük takmış ve elbisenin altına beyaz çiçekli bir gömlek giymiştir. Kaşları hafifçe çatılmış ve ağzı kapalı olan kadının yüzünde nötr bir ifade var. Görüntünün arka planı bulanıklaştırılmış ve odak dışı bırakılmış, bu nedenle ana odak kadın. Kadın biraz garip bir pozda duruyor, kollarını kavuşturmuş, temkinli bir duruş sergiliyor.
BaşlıkAçıklamaUygulama
Leyla Fidanay Kimdir?Biyoenerjist, bilinçaltı dili okuyucusu, bedensel yolculuk uygulayıcı ve eğitmeni, numerolog, profesyonel koç ve mentor, ve yazar. Yayınlanmış 68 kitap sahibi.Fidanay, bilinçaltına etki eden faktörleri ve hastalıkların psikolojik kökenlerini anlama sürecine liderlik eder.
Bilinçaltının OluşumuBilinçaltı, döllenmeden sonraki süreç, doğum anı ve sonraki bir yaş boyunca oluşmaya devam eder.Beynimizin bu kısmı, hayatımızın bu dönemlerinden gelen anıları depolar ve olayları hatırlar.
Duyguların Fiziksel EtkileriDuygular, belirli organlarda fiziksel etkilere neden olur. Örneğin, öfkenin etkisi karaciğerde yoğunlaşır.Negatif duygusal durumlar organlara aşırı yük bindirir ve hastalığa neden olabilir.
Bilinçaltı ve HastalıklarHastalıkların çoğu, bilinçaltına kaydedilen negatif duygusal durumlarla bağlantılıdır.Bu, doktorların hastalıkların hem fiziksel hem de psikolojik kökenlerini ele almasının önemini vurgulamaktadır.
Anıların EtkileriHer iyi ya da kötü olay, belirli bir organa kayıt bırakır ve bu sebeple unutulmaz.Belirli bir renk, koku vb. belirli bir anıyı tetikleyebilir ve duygusal bir yanıt verebilir.
Travma TaramasıPasif bir dinleyici olmak, danışanın ağzından çıkan her kelimenin büyük bir anlamı olduğunu anlamaktır.Danışanın yaşam döngüsünü anlamak, duygusal travmanın köklerini bulmayı mümkün kılar.
Bilinçaltından Gelen KayıtlarBilinçaltı, 5 duyu organı aracılığıyla kaydedilen olayları ve duygusal durumları içerir.Bu bilgiler, bireyin duygusal yanıt şeklini ve psikolojik durumunu etkiler.
Duyguların DeğişimiDuygusal durumların değiştirilmesi, düşüncelerin değiştirilmesini gerektirir.Bu, bireyin duygusal yanıtlarını düzenlemeyi öğrenmesi ve daha sağlıklı bir psikolojik durum elde etmesi için önemlidir.
Beden Dilinin İncelenmesiDanışanın beden dili ve ifadesi ek bilgi sağlar ve çoğunlukla bilinçaltının derinliklerine işaret eder.Bunun doğru bir şekilde okunması, danışmanın danışanın duygusal durumunu daha tamamen anlamasına ve etkili bir tedavi stratejisi oluşturmasına yardımcı olur.
Duygusal İyileşmeBilinçaltının derinliklerine gönderilmiş olan duygusal travmaların su yüzüne çıkarılması iyileşmeyi başlatır.Bu süreç, danışanın bu travmaları işlemesine ve onların üzerine çıkmasına yardımcı olur.

Bilinçaltımızın aslında ne zaman oluştuğunu biliyor muydunuz? Bilinçaltı olumlamanın peki nasıl yapıldığını? Fidanay Koçluk ve Psikolojik Danışmanlık merkezi kurucusu Leyla Fidanay, bilinçaltının oluşumu ve başarılarımızı nasıl etkilediğini anlattı.

Leyla Fidanay kimdir? 

Kadın olarak gurur verecek unvanlara sahip. Biyoenerjist, bilinçaltı dili okuyucusu, bedensel yolculuk uygulayıcı ve eğitmeni, numerolog, profesyonel koç ve mentor ve yazar. 64 tane çocuk kitabı var. 4 tane de yetişkinler için kitabı bulunuyor.

Bilinçaltımız nasıl oluşuyor?

Beynimiz iki ana parçadan oluşuyor. Bilinç ve bilinçaltı. Buzdağının üstü bilinç, suyun altında görünmeyen devasa kısım da bilinçaltımız. Bilinçaltımız bizim depomuz. Döllenmeden önce, dokuz aylık süreç, doğum anı, sonraki bir yıl çok önemli. Bu yaşımıza kadar yaşadığımız her şeyin anısının yer aldığı devasa yer. Çöplük diyoruz. Ayrıca organlarımızın da yöneticisi. Bilinçaltı bizim yaşadığımız her olayı hatırlar.

Beynin ana görevi bizi hayatta tutmak. Yaşadıklarımızı 5 duyu organımızla kaydeder. Üzüntü hüzün duygusunu akciğere kaydeder, öfkeyi karaciğere, tedirginliği mideye, suçluluğu kalınbağırsağa, bastırılmışlığı ince bağırsağa, olayları akılda tutmayı safrakesenize. Öfkeyi yerine kaydetti. Karaciğer o kadar üst üste olaylar yaşadı ki karaciğer altından kalkamayacak hale geldi ve yükü bir süre safrakesesi alır. 

Bardağı taşıran son damlada organ dayanamaz. Hastalıkların tamamı bizim duygularımızla ilgilidir. Onlar da bilinçaltımıza, atalarımızdan gelen kayıtlarımız o depoda beklemekte. Kendimizi birden kötü hissederiz, 5 duyunun kayıtlarından bir tanesi yüzeye çıkar. Duygularımız çok önemli, farkına vardığımızda onu değiştirmeliyiz. Duygunun ana kaynağı düşünce, o duygunun etkisinden çıkmak için düşünceyi değiştireceğiz. 

Beynimiz planları unutuyor ancak acıları neden unutmuyor?

İyi ya da kötü her şey kayıt altında. Acıları unutmama nedeni ise kayıt bırakıyor bedenimizde. Herhangi bir organa kayıt bıraktığı için unutamıyoruz. Onunla ilgili bir renk, koku ortaya çıktığında anımsıyoruz. Danışanlarımdan çoğunda sadece duygusu var, kötü hissediyorum diye başlarız. Temele indiğimizde orda bir anı buluruz. Bilinçaltının en derinlerine göndermiştir. Her birinin bedenimizde kayıtları vardır. O kayıtları bulup su yüzüne çıkardığımızda iyileşmeye başlıyoruz. 

Travma temizlemek ilk adım ne olmalıdır?

Danışmanımı önce çok iyi dinlerim, ağzından çıkan her kelimenin çok büyük anlamı vardır. Beden dili de bazı davranışlarda kendini ele verir. 50 yaşında ise 10 yıla bölerim. Her 10 yılda döngü yaşamıştır. 
İlk seansta sadece kişiyi tanırım. Ağzından çıkan cümleleri yazarım. Kök inancı nedir? Aldığım notlardan yola çıkarak da devam ederim. Kişi kendini suçluyorsa kalın bağırsağında hastalık olur? suçluluk duygusu nereden geldi? Her yargıladığında düğüm biraz daha büyüyor. Son yaşanan bardağı taşıran son damla oluyor ve hastalık meydana geliyor.

Benlik algısı çocuklukta başlar

Benlik algısı ailede başlar. Sonrasında okul öncesi ve okul hayatı. Lisede akran zorbalığı. Sorasında okul hayatı işi ve evlilik derken. Yargılama devam ettikçe kişi taşıyamayacağı hale geliyor. 

Başkasının bilinçaltını manipüle edebilir miyiz?

Bu çok kolay bir şey değil. Yıllarca çalışmak ve ustalaşmak lazım. Beden ip uçları veriyor. Onu çok iyi takip etmek lazım. Beden dilini de çok iyi bilmek lazım. 

Bilinçaltını rahatlatmak için meditasyon müzikleri gerçekten etkili mi?

Bilinçaltı müzikleri bedeni ruhu dinlendirir. Beyin nereye isterse treni oraya götürür. Müzikle birlikte ruhumuz da bedenimiz de rahatlar. Meditasyon müziklerini öneririz. Ruhu bedeni rahatlatsın. Bu müzikler çok rahatlatıcı olur. O anki deponuzun yavaş yavaş boşanmasını sağlar. Bilinçaltı müzikleri düdüklü tencerenin yavaş yavaş havasının boşaltılmasına benzer. 

Bilinçaltı atalarımızdan gelen kodlardan mı oluşuyor? 

Atalarımızdan gelir. Kimi öğretiye göre 12. Soyumuzdan kimi öğretiye göre ise 7 ceddin kayıtı geliyor. Biz kadim topraklar üzerindeyiz. Bütün bunların kayıtları var. Atalarımız o kadar şeye rağmen hayatta kalmayı beceremeseydi, biz bugün olmayacaktık. Onların getirileri de bugün bende kayıtlı. Bir bu kayıtlar var. Bir de annemiz bize hamile olmadan önceki 9 ayı çok önemli. Anne neler yaşadı, bebeği istedi mi, istemedi mi? Yaşadığı her şeyi bebek kaydeder. Doğum anı da anne ve bebeğin sınavıdır. Covid korkuları mesela karaciğeri etkileyecek. Bardağı taşırmadan kendimizi nasıl rahatlatabiliriz, onlara bakmak lazım. 

Bilinçaltı ve rüyalar arasındaki bağlantı

Bazı rüyalar bilinçaltı kayıtlarını hatırlatıyor. 

Bilinçaltı olumlama tavsiyeleri

Olumlama kısmını NLP’de de yapıyoruz. Beynimizi düşünce kalıplarını değiştirmek için önce diline yansıtman lazım. Sonra bunu programlı yaptığınızda bunu yapabilirsiniz. Ben sağlıklı olmak istiyorum dediğim zaman sağlığı kendime çekiyorum. Eski inançlarımıza göre doğduğumuz andan itibaren evimizde sıklıkla kullanılan cümleler bizi etkiler. Soğuk su içtiğinde su soğukmuş ama ne kadar lezzetli imiş, bir olumlama. 

İlgili eğitim: Nlp Eğitimi

Danışanlarımız sürekli kaygıdan söz eder. Ben yalnızdım, kimse beni sevmiyor dedin. Kimse beni sevmiyor dedikçe kendinden insanları uzaklaştırıyorsun. Beni herkes sever, ben çok sevilen insanım. Enerjiyi değiştirdiğiniz zaman biz o sevgi kabulü oluyoruz. 

Her olumsuz düşündüğünüzde kırmızı balon şişsin, olumlu da mavi balon şişsin. Her kırmızı şiştiğinde kendinizi biraz daha hasta, biraz daha yalnız hissederiz. Kırmızıyı bırakıp maviyi şişirmeye başladığımızda daha iyi hissederiz. 
Kimse beni sevmiyor diyorsam duygusu yalnızlık. Yalnız hissediyorsam sonraki aşama davranış. Bu davranışı bir süre sonra alışkanlık olur. Alışkanlıklarla da bunu kader haline getiririm. Ben sevilirim dediğimizde karşımıza bizi seven insanları da çağırırız. 

Olumlamalar arttıkça duygunuz, sonrasında davranışlarınız da değişecektir. Ailemizden öğrendiklerimiz bizim inançlarımız, sonra değerler, o değerler düşüncelerimizi etkiler ve davranışlarımız oluşur. “Düşünceni değiştir dünyan değişsin.” sözü de buradan gelir. 

Leyla Fidanay Kimdir?, Biyoenerjist, bilinçaltı dili okuyucusu, bedensel yolculuk uygulayıcı ve eğitmeni, numerolog, profesyonel koç ve mentor, ve yazar Yayınlanmış 68 kitap sahibi, Fidanay, bilinçaltına etki eden faktörleri ve hastalıkların psikolojik kökenlerini anlama sürecine liderlik eder, Bilinçaltının Oluşumu, Bilinçaltı, döllenmeden sonraki süreç, doğum anı ve sonraki bir yaş boyunca oluşmaya devam eder, Beynimizin bu kısmı, hayatımızın bu dönemlerinden gelen anıları depolar ve olayları hatırlar, Duyguların Fiziksel Etkileri, Duygular, belirli organlarda fiziksel etkilere neden olur Örneğin, öfkenin etkisi karaciğerde yoğunlaşır, Negatif duygusal durumlar organlara aşırı yük bindirir ve hastalığa neden olabilir, Bilinçaltı ve Hastalıklar, Hastalıkların çoğu, bilinçaltına kaydedilen negatif duygusal durumlarla bağlantılıdır, Bu, doktorların hastalıkların hem fiziksel hem de psikolojik kökenlerini ele almasının önemini vurgulamaktadır, Anıların Etkileri, Her iyi ya da kötü olay, belirli bir organa kayıt bırakır ve bu sebeple unutulmaz, Belirli bir renk, koku vb belirli bir anıyı tetikleyebilir ve duygusal bir yanıt verebilir, Travma Taraması, Pasif bir dinleyici olmak, danışanın ağzından çıkan her kelimenin büyük bir anlamı olduğunu anlamaktır, Danışanın yaşam döngüsünü anlamak, duygusal travmanın köklerini bulmayı mümkün kılar, Bilinçaltından Gelen Kayıtlar, Bilinçaltı, 5 duyu organı aracılığıyla kaydedilen olayları ve duygusal durumları içerir, Bu bilgiler, bireyin duygusal yanıt şeklini ve psikolojik durumunu etkiler, Duyguların Değişimi, Duygusal durumların değiştirilmesi, düşüncelerin değiştirilmesini gerektirir, Bu, bireyin duygusal yanıtlarını düzenlemeyi öğrenmesi ve daha sağlıklı bir psikolojik durum elde etmesi için önemlidir, Beden Dilinin İncelenmesi, Danışanın beden dili ve ifadesi ek bilgi sağlar ve çoğunlukla bilinçaltının derinliklerine işaret eder, Bunun doğru bir şekilde okunması, danışmanın danışanın duygusal durumunu daha tamamen anlamasına ve etkili bir tedavi stratejisi oluşturmasına yardımcı olur, Duygusal İyileşme, Bilinçaltının derinliklerine gönderilmiş olan duygusal travmaların su yüzüne çıkarılması iyileşmeyi başlatır, Bu süreç, danışanın bu travmaları işlemesine ve onların üzerine çıkmasına yardımcı olur
bilinçaltı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.