AnasayfaBlogBilgi İşlem Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bilgi İşlem Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?

14 Temmuz 2021
Bir adam doğrudan kameraya bakarken elinde parlak siyah bir tablet tutuyor. Üzerinde çeşitli simgeler bulunan mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Saçları koyu renk ve kısa, gözleri odaklanmış ve kararlı. Arka plan bulanık ve odak dışıdır, bu da odağın adam ve tablette kalmasını sağlar. Tablet elinde sıkıca tutuluyor ve tabletin kenarları görülebiliyor. Işık parlak ve doğal, hoş bir görüntü oluşturuyor.
Görev TanımıBilgi İşlem Elemanı NitelikleriBilgi İşlem Elemanı Maaş Aralığı
Bilgisayar ve bilgisayarın kurulumunu yaparBilgisayar donanım ve yazılımına hakim3.000 TL ve üzeri
Kurumun teknik altyapı donanımı ile ilgilenirDonanım ve ağ yapısına hakimÖzel sektöre bağlı değişkenlik gösterir
Kurumun yazılım ve donanım ihtiyaçlarını analiz ederAnalitik düşünebilme ve problem çözme yeteneğiÖzel sektörde daha yüksek olabilir
Bilgisayarın bakım ve onarımıyla ilgilenirTerminolojiye, yazılım ve donanıma hakim olma3.000 TL ve üzeri
Ağ güvenliği ile ilgilenir ve erişim güvenliğini sağlarSiber güvenlik konusunda bilgi ve deneyimÖzel sektörde daha yüksek olabilir
Çalışanların mevcut bilgisayar kullanımını verimli ve hızlı hale getirirÇözüm odaklı düşünme ve organizasyon becerisiFirmaya ve deneyime bağlı olarak değişebilir
Gerekli işletim sistemini kurar ve temel sorunları giderirİşletim sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi3.000 TL ve üzeri
Kurumun bilgi teknolojisi ihtiyacını karşılar ve yönetirBT yöneticiliği becerisiÖzel sektörde daha yüksek olabilir
İnternet teknolojisi hakkında kurumu ve çalışanları bilgilendirirDijital iletişim ve eğitim becerisiÖzel sektörde daha yüksek olabilir
Ofis programlarının kurulumunu yapar ve bakımını sağlarOfis programlarına hakim olma ve yönetme becerisiFirmaya ve deneyime bağlı olarak değişebilir

Bilgi işlem elemanı, kamu ve özel sektör dahilinde ihtiyaç duyulan bir iş tanımı barındırır. Bilgisayar kullanımının yaygınlaştığı iş hayatında, bilgi işlem departmanları da çeşitli ihtiyaçlara uygun olarak işleri yerine getirmektedir. Bilgi işlem elemanı da söz konusu ihtiyaçları karşılamaya yönelik yeterli bilgi birikimine sahip olarak bilgisayar ile ilgili yazılım ve donanım işleriyle ilgilenir. Bilgi işlem elemanı, teknik destek sağlamaya yönelik pek çok donanımsal işle meşguldür. Ayrıca çalışılan işletmenin bilgisayar işlemlerine yönelik de çeşitli görevlere sahiptir. Tamamıyla bilgisayar ile ilgili olan bu meslek dalını biraz daha yakından tanımak istiyorsanız yazımızın ilgili bölümlerini de okumanızı tavsiye ederiz. 

Bilgi İşlem Elemanı Nedir?

Bilgi işlem departmanı, bilişim sektörünün en gerekli bölümlerinden biridir. Hem kamuda hem özel sektörde, bilgi işlem departmanına ihtiyaç duyulan işler yapılır. Bilgisayar kullanarak hemen hemen çoğu işin hızlıca yapılması, bilgi işlem gibi alanlara da gereksinimi artırdı. Bilgi işlem elemanı, bilginin doğru ve hızlı bir şekilde işlenebilmesi için teknik altyapı desteği sağlamaya yönelik görevler edinir. 

Günümüzün kamu ve özel sektör kurumlarında bilgisayar kullanımı yalnızca açma kapama ile ilgili işlemlerden oluşmamaktadır. Bilgi işlem elemanı da sadece bilgisayar kullanımını içeren işlerle meşgul değildir. Dijital medya ve internet kullanımının yaygınlaştığı çağımızda, sosyal medya ve internet teknolojisini içeren bilgi ve uygulamaları kullanabilmek de aranan bir niteliktir. Bilgi işlem elemanı da mesleki anlamda kendini geliştirmek ve tercih edilmek için sektörde istenen niteliklere ve bilgilere göz atabilmelidir.

Ülkemizde bilgi işlem departmanı, kamu özelinde de var olan bir alandır. Burada genellikle bilgisayar işletmeni adıyla bilgi işlem destek elemanı ya da bilgi işlem elemanı aranır. Özel sektördeki alımlar ise daha çeşitlidir. Birbirinden farklı sektör ve alanlarda, bilgi işlem elemanına ihtiyaç vardır. Bilgi işlem departmanına bağlı olarak çalışan bilgi işlem sorumlusu veya elemanı, deneyim ve mesleki gelişim neticesinde bilgi işlem uzmanı ya da bilgi teknolojileri uzmanı (IT) olarak meslekte yükselebilir. Tabii ki bu kademe yükselmesi için bilgi işlem elemanının kendini güncelleyerek alandaki son yenilikleri takip etmesi gerekir. 

Bilgi İşlem Elemanı Ne İş Yapar?

Bilgi işlem elemanı, çalıştığı kurumun günlük ihtiyaçlarına uygun olarak işleri yerine getirir. Temel görevler dışında ise çalışılan kurumdaki özel ihtiyaç ve görev tanımına göre işler verilir. Örnek vermek gerekirse bir eğitim kurumu ile teknoloji şirketine ait bilgi işlem departmanları, aynı işlerle meşgul değildir. Burada kurumun niteliği ve hizmet verdiği alandaki gereksinimler, işlerin tanımını belirler. Genel olarak ise bilgi işlem elemanı; ağ güvenliği, bilgisayar kurulumu ve siber güvenlik, bilgisayar donanımı, yazılımı ve internet teknolojisi hakkında bilgi sahibidir.

Bilgi işlem elemanı, dijital medyayı kapsayan internet kullanımını dair bilgiler de edinmektedir. İş ilanlarında da bu bilgilere yönelik görev tanımları olduğu için işe alınmak adına internet teknolojisine hakim olmak gerekiyor. Peki genel bir açıdan baktığımızda bir bilgi işlem elemanı hangi işleri yerine getirir?

  • Bilgisayar ya da bilgisayarın kurulumunu yapar.

  • Bilgi ve internet teknolojisi hakkında kurumu ve çalışanları bilgilendirir. 

  • Kurumun bilgisayar teknik altyapı donanımı ile ilgilenir. 

  • Kurumun yazılım ve donanım ile ilgili ihtiyaçlarını ve isteklerini analiz ederek karşılar. 

  • Kurumun bilgisayar kullanımını içeren program ve yazılımları yükler. 

  • Ofis programlarının kurulumunu yapar. 

  • Bilgisayarların bakım ve onarım işlemlerinden sorumludur.

  • Ağ güvenliği ile siber güvenlik kavramlarına aşina olarak gerekli tespitleri yapar. 

  • Ağ güvenliğini kapsayacak uygulamaları etkinleştirir ve erişim güvenliğini sağlar. 

  • Kurumun veri ya da otomasyon sistemini yönetir ve gerekli düzeltmeleri yapar. 

  • Çalışanların mevcut bilgisayar kullanımını verimli ve hızlı kılacak sistemsel aşamaları yerine getirir. 

  • Gerekli işletim sistemini kurar ve işletim sistemindeki temel sorunları giderir. 

İlgili eğitim: Ms Office Kursu

Bilgi İşlem Elemanı Maaşları

Bilgi işlem elemanı, bilişim işlerine ihtiyaç duyan çoğu alanda çalışabilmektedir. Bu noktada maaşı belirleyen temel etken de kamu ve özel sektörde çalışılan kurumlardır. Bilgi işlemci olarak adlandırılan bilgi işlem elemanı, kamuda belediyeler başta olmak üzere pek çok kurumda çalışabilmektedir. Burada genellikle tekniker ya da bilgisayar işletmeni kadrosuna girerek çalışma imkânı vardır. Kamuda çalışan bilgisayar teknikeri ya da bilgisayar işletmeni maaşları, 3.000 TL 'nin üstündedir. Özel sektörde ise durum biraz daha karmaşıktır. Özel sektörde çalışan bilgi işlem elemanı maaşları kamudan daha yüksek ve daha düşük olabilmektedir. Bu durum tamamen özel sektördeki kurumların politikaları ile açıklanabilmektedir. Bilişim odaklı bir kurumda bilgi işlem elemanı daha fazla ücret alabilir. Fakat eğitim, sağlık gibi özel kurumlarda ise bu ücret daha az da olabilmektedir. Yine de maaşların asgari ücret altında olması gibi bir durum, bilgi işlem alanında pek geçerli değildir. Genellikle maaşlar, 3.000 TL'den başlar, 7.800 TL'ye kadar yükselir. Ayrıca bilgi işlem elemanının kendini geliştirmesi ve alanda deneyim kazanmasıyla bilgi teknolojileri uzmanı ya da bilgi işlem uzmanı pozisyonuna yükselme durumu da vardır. Böyle bir pozisyon yükselmesi sonucunda ise maaşta bir artış olacaktır. 

Bilgi İşlem Elemanı Nasıl Olunur?

Bilgi işlem alanında çalışmak için mutlaka alan eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitimi olarak 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümünü bitirmeniz yeterlidir. 4 yıllık bilgisayar mühendisliğini bitirerek de bilgi işlem elemanı olarak göreve başlayıp meslekte ilerleyebilirsiniz. Üniversite eğitimi dışında ise lisede alınan bilgisayar odaklı alan eğitimini geliştirerek de teknik servis alanında çalışma olanağı vardır. Fakat bilgi işlem alanında kariyer için en doğru yol, 2 yıllık bilgisayar programcılığını bitirmektir. Hem alan bilginizi geliştirmek hem de işin eğitimini doğru yerde almak, işe alım için de öne çıkarıcı bir nitelik olacaktır. 

Bilgi işlem elemanı mesleği için gerekli ve zorunlu bir diğer şart ise alana yönelik ilgidir. Genellikle alana ilgi meselesi gözlerden kaçan bir özellik. Fakat mesleği hakkıyla yerine getirmek ve mesleğe devam edebilmek için bilgisayar işine ilgi şart. Ayrıca mesleki gelişim için alanı takip etmek ve bilgisayar kullanımınızı sürekli güncellemek de gereklidir. Sektörde en çok bilgi teknolojilerine dayalı uzmanlık bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ağ güvenliği, siber güvenlik, sosyal medya ve veri tabanı analizi gibi iş bölümleri, sizi kariyer fırsatı yaratmak açısından öne çıkaracak alanlardır. 

Bilgisayar ve bilgisayarın kurulumunu yapar, Bilgisayar donanım ve yazılımına hakim, 3000 TL ve üzeri, Kurumun teknik altyapı donanımı ile ilgilenir, Donanım ve ağ yapısına hakim, Özel sektöre bağlı değişkenlik gösterir, Kurumun yazılım ve donanım ihtiyaçlarını analiz eder, Analitik düşünebilme ve problem çözme yeteneği, Özel sektörde daha yüksek olabilir, Bilgisayarın bakım ve onarımıyla ilgilenir, Terminolojiye, yazılım ve donanıma hakim olma, 3000 TL ve üzeri, Ağ güvenliği ile ilgilenir ve erişim güvenliğini sağlar, Siber güvenlik konusunda bilgi ve deneyim, Özel sektörde daha yüksek olabilir, Çalışanların mevcut bilgisayar kullanımını verimli ve hızlı hale getirir, Çözüm odaklı düşünme ve organizasyon becerisi, Firmaya ve deneyime bağlı olarak değişebilir, Gerekli işletim sistemini kurar ve temel sorunları giderir, İşletim sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi, 3000 TL ve üzeri, Kurumun bilgi teknolojisi ihtiyacını karşılar ve yönetir, BT yöneticiliği becerisi, Özel sektörde daha yüksek olabilir, İnternet teknolojisi hakkında kurumu ve çalışanları bilgilendirir, Dijital iletişim ve eğitim becerisi, Özel sektörde daha yüksek olabilir, Ofis programlarının kurulumunu yapar ve bakımını sağlar, Ofis programlarına hakim olma ve yönetme becerisi, Firmaya ve deneyime bağlı olarak değişebilir
Bilgi İşlem Elemanı Bilgi İşlem Elemanı nedir Bilgi İşlem Elemanı ne iş yapar Bilgi İşlem Elemanı maaşları Bilgi İşlem Elemanı nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam sağ elinde akıllı telefona benzeyen bir cihaz tutuyor. Sol eli de görülebiliyor ama biraz odak dışında kalıyor. Cihazın ekranında çok sayıda küçük altıgen ve ortasında büyük, mavi bir altıgen bulunan renkli, altıgen bir desen var. Arka planda çeşitli renklerde karelerden oluşan bir mozaik görülebiliyor. Ayrıca, görüntünün alt kısmında hafifçe bulanıklaştırılmış beyaz bir 'O' harfi görülüyor. Adam dikkatle cihaza bakıyor ve görüntünün odak noktası elleri.
Bilişim

Bilgi Teknolojileri Nedir?

09 Aralık 2019
Yan tarafında ikili kod bulunan bir insan elinin yakın çekim görüntüsü. Sayı ve harf kombinasyonu beyaz zemin üzerine siyah mürekkeple yazılmış. El, parmakları açık ve avuç içi yukarı bakacak şekilde konumlandırılmıştır. İkili kod bir kağıt parçası üzerine yazılmış gibi görünmektedir. Kod birler ve sıfırlar dizisinden oluşmaktadır. Kağıt başparmak ve işaret parmağı ile elde tutulmaktadır. Kol görünür ve deri hafifçe bronzlaşmıştır. Arka plan bulanık ve odak dışı.
Siber Güvenlik

Siber Zorbalık Nedir?

14 Mayıs 2020
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524