AnasayfaBlogBeden Diliniz Sizi Ele Verir!
Beden Dili

Beden Diliniz Sizi Ele Verir!

25 Şubat 2020
Bu resimde parlak kırmızı elbiseli bir kadın başparmağıyla işaret ediyor. Saçları uzun ve başında siyah bir bere var. Yüzünde sıcak bir gülümseme var ve dudakları pembemsi bir renk tonuna sahip. Kolunu uzatmış ve yumruğu muzaffer bir pozda. Arka plan bulanık ve odak noktası yüzü ve vücudunun üst kısmı. Boynunun yanı sıra burnu da resimde öne çıkıyor. Yüz ifadesi bir neşe ve başarı ifadesi. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yanakları hafif pembe. İyi bir ruh hali içinde ve başarısından gurur duyuyor gibi görünüyor. Elbisesi canlı bir kırmızı ve kumaş akıyor gibi görünüyor. Kendinden emin ve memnun görünüyor. Bütünüyle güzel ve ilham verici bir görüntü.
Beden Dili UnsurlarıÖzelliklerEtkileri
Kelime KullanımıGünlük konuşmalarda %10 önem taşır.Kelimelerle iletişim kurmanın etkisi sınırlıdır, beden dili genellikle daha ikna edicidir.
Ses Tonuİletişimde %30 oranında öneme sahiptir.Ses tonu, kelimelerden daha duygusal bir iletişime olanak sağlar.
Beden Diliİletişimde en etkili olan %60'lık kısmı oluşturur.Beden dili, karşılıklı anlaşmayı kolaylaştırır ve karşılıklı güvencenin oluşmasını sağlar.
Göz TemasıKarşılıklı iletişimde önem taşır, odaklanmayı ve empatiyi simgeler.Güven sağlar, ilişkinin kalitesini artırır. Göz teması kurmayı reddetmek ise genellikle olumsuz olarak yorumlanır.
El HareketleriKonuşmayı vurgulayan ve iletişimi güçlendiren bir özelliğidir.Kolların ve ellerin kullanılması, konuşmacının güvenilir olduğunu gösterirken, kolların bağlanması iletişime kapalı bir tutum sergileyebilir.
Ayak HareketleriAyakların duruşu ve hareketleri genellikle duygusal durumu ve tutumları yansıtır.Ayakların yönü, kişinin ilgi alanını ve dikkatinin nereye yoğunlaştığını gösterir.
Online EğitimlerBeden dilini geliştirmeye yönelik online programlar ve kurslar.İş ve sosyal yaşamda daha etkili iletişim becerileri geliştirebilir.
Göz BebekleriDuygusal durumu yansıtır. Mutsuzlukta küçülür, heyecan ve mutlulukta büyür.Kişinin duygusal durumunu ve tutumunu yansıtır.
Göz KırpmaStres durumunda sık sık göz kırpma durumu görülür.Kişinin stresli, sinirli veya tedirgin olduğunu gösterir.
Bacak HareketleriBacakların durumları kişinin duruşunu ve hassasiyetini yansıtır.Rahatlama veya savunmacı bir tavrı gösterir, ilişkiyi etkiler.

Beden Dili Nedir?

beden dili, ilk çağlardan beri kullanılan en eski iletişim şeklidir. Duygu ve düşüncelerimizi, sözcükler yerine jest, mimik ve hareketlerimiz ile ifade etme biçimimiz olarak da tanımlanabilir. İnsan ilişkilerinde oldukça önem taşıyan bu iletişim biçimi, her ne kadar kültürler arasında farklılıklar gösterse de dünya üzerindeki en geçerli dildir.

Beden Dilinin Önemi

İnsanlar günlük yaşamlarında fark etmeseler de beden dilini oldukça sık kullanırlar. Ancak beden dilini kullanırken, sözlü veya yazılı iletişimdeki gibi kontrol etmeleri zordur. Bedenimiz istemeden de olsa olaylara karşı en doğal tepkiyi verir. Bu noktada görüyoruz ki beden dili en samimi iletişim şeklimizdir ve ilk izlenimde son derece büyük önem taşır. İnsanlarla kurduğumuz ikili ilişkilerin devamını sağlamakta, ilk başvurduğumuz şey karşıdaki bireyin kendisini beden dili ile ifade biçimidir. Online eğitimler sayesinde beden dili rahatlıkla geliştirebilir.

İnsanların kurduğu ikili iletişimlerde; kelimeler %10, ses tonu %30, beden dili ise %60 önem taşır. İletişim kurarken beden diliyle insanları etki altına alabiliriz ancak, yalnızca beden dilini kullanarak en etkili iletişimi sağlamak pek de mümkün olmayabilir. Yetişkin bireylerde olduğu gibi hayvanlar ve bebekler de iletişim kurarken beden dili kullanırlar. Bir bebeğin acıktığında veya korktuğunda değişik şekillerde ağlaması, heyecanlandığında çığlık atması bunlara örnektir.

Beden Dili ve Göz Teması

Göz teması, iki insanın iletişim esnasında birbirlerinin gözünün içine bakmasıdır. İletişim kurduğunuz insan ile göz teması kurmanız onu ne kadar iyi dinlediğinizi ve odaklandığınızı gösterir. Ayrıca kendinizden emin olduğunuzun da bir kanıtıdır. Eğer iletişim esnasında göz temasından kaçınırsanız karşı tarafa tedirgin ve güvensiz olduğunuz hissini verirsiniz. Ayrıca, insanlarla göz göze gelmekten çekinen insanlarda özgüven eksikliği olduğu düşünülür. Mutluluk ve heyecan anlarında göz bebeklerimiz büyürken, mutsuzluk ve huzursuzluk anlarında göz bebeklerimiz küçülür. Konuşurken göz bebeklerimizi yukarı doğru kaldırmamız düşündüğümüzü, aşağı doğru indirmemiz ise boyun eğdiğimizi ve suçluluk duygusu barındırdığımızı gösterir. Stres altındaysak çok sık göz kırparız. Sinirlendiğimizde ise karşı tarafa gözlerimizi dikeriz. Ancak, direkt karşıdaki bireyin gözlerinin içine bakmak tehdit edici ve rahatsız edici olabilir.

Beden Dili ve El Hareketleri

Beden dilinde gözlerden sonra en önemli organdır. El hareketlerimizi kullanarak konuştuğumuzda karşı taraf rahat bir tavır takındığımız hissiyatına kapılır ve olumlu bir iletişim gerçekleşir. Ellerimizi kullanmamız daha vurgulu, daha anlaşılır ve daha hızlı konuşmamızı sağlar. Kollarımızı açarak ve avuç içimizi göstererek konuşmamız, saklayacak hiçbir şeyimiz olmadığını anlattığından oldukça güvenilir bir harekettir. Kollarımızı bağlamamız ise iletişime kapalı olduğumuzu düşündürür. Saçlarımızla oynamak, karşı tarafta dikkatimizin dağınık olduğu ve konuyla ilgisiz olduğumuz hissiyatını uyandırırken; yumruk sıkmamız tartışmacı ve savunmacı bir ifade uyandırabilir.

Beden Dili ve Ayak Hareketleri

Beden dilinde en doğru bilgiyi ayaklar verir. Örneğin; ayaklarınızın yönü sevdiğiniz veya düşüncelerini tasvip ettiğiniz kişiyi gösterir. Aksine ayaklarınız karşınızdakinden zıt yöne doğruysa o kişiden hoşlanmadığınız anlaşılır. Bir bacağınızı diğerinin üstüne attıysanız veya bir bacağınızı diğerinin altına almış şekilde oturuyorsanız bu sizin oldukça rahat bir tavır takındığınızı gösterir.

Kelime Kullanımı, Günlük konuşmalarda %10 önem taşır, Kelimelerle iletişim kurmanın etkisi sınırlıdır, beden dili genellikle daha ikna edicidir, Ses Tonu, İletişimde %30 oranında öneme sahiptir, Ses tonu, kelimelerden daha duygusal bir iletişime olanak sağlar, Beden Dili, İletişimde en etkili olan %60'lık kısmı oluşturur, Beden dili, karşılıklı anlaşmayı kolaylaştırır ve karşılıklı güvencenin oluşmasını sağlar, Göz Teması, Karşılıklı iletişimde önem taşır, odaklanmayı ve empatiyi simgeler, Güven sağlar, ilişkinin kalitesini artırır Göz teması kurmayı reddetmek ise genellikle olumsuz olarak yorumlanır, El Hareketleri, Konuşmayı vurgulayan ve iletişimi güçlendiren bir özelliğidir, Kolların ve ellerin kullanılması, konuşmacının güvenilir olduğunu gösterirken, kolların bağlanması iletişime kapalı bir tutum sergileyebilir, Ayak Hareketleri, Ayakların duruşu ve hareketleri genellikle duygusal durumu ve tutumları yansıtır, Ayakların yönü, kişinin ilgi alanını ve dikkatinin nereye yoğunlaştığını gösterir, Online Eğitimler, Beden dilini geliştirmeye yönelik online programlar ve kurslar, İş ve sosyal yaşamda daha etkili iletişim becerileri geliştirebilir, Göz Bebekleri, Duygusal durumu yansıtır Mutsuzlukta küçülür, heyecan ve mutlulukta büyür, Kişinin duygusal durumunu ve tutumunu yansıtır, Göz Kırpma, Stres durumunda sık sık göz kırpma durumu görülür, Kişinin stresli, sinirli veya tedirgin olduğunu gösterir, Bacak Hareketleri, Bacakların durumları kişinin duruşunu ve hassasiyetini yansıtır, Rahatlama veya savunmacı bir tavrı gösterir, ilişkiyi etkiler
beden dili nedir beden dilinin önemi beden dili ve el hareketleri beden dili ve göz teması beden dili ve ayak hareketleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.