AnasayfaBlogBeceriler CV’ye Nasıl Yazılmalı?
CV - Özgeçmiş

Beceriler CV’ye Nasıl Yazılmalı?

24 Mart 2016
Bu görüntü, üzerinde metin bulunan bir ilerleme çubuğunu göstermektedir. İlerleme çubuğu, her biri farklı bir sayısal değer içeren dört bölüme ayrılmış siyah metinli turuncu bir çizgiden oluşmaktadır. Arka plan, görüntüye ince bir doku katan mavi çizgili bir grafik kağıdıdır. İlerleme çubuğu bir hedefi takip ediyor gibi görünmektedir ve dört bölüm ilerlemenin çeşitli aşamalarını temsil etmektedir. İlerleme çubuğu görselde ortalanmıştır ve ince arka plandan sıyrılan belirgin bir unsurdur.
KonuAçıklamaÖneri
Becerilerin CV'de İfadeleriÇalışanların çoğunluğu sıradan ve çekici olmayan ifadeler kullanıyor.Becerilerinizi eylemle gösteren bir hikaye anlatın.
Müzakere Becerisinin AnlatılmasıMüzakere becerisini hikaye olmadan ifade etmek etkileyici olmaz.Müzakere becerinizin ne zaman ve ne şekilde kullanıldığını anlatan bir olay anımsatın.
İçerikÇoğu CV ve LinkedIn profili içerikten yoksun ve farklılaştırmıyor.Sizi tanıtan, duygusal bir bağlantı kurabilen ve kişiliğinizi yansıtan içerik oluşturun.
Profesyonel Dilin KullanımıBilinen profesyonel dil çağrı merkezlerinin oluşturduğu insanüstü olan dili tekrarlar.Doğal, samimi ve insana özgü konuşmayı yansıtabilen bir dil kullanın.
LinkedIn ProfiliLinkedIn profilinizin CV kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.LinkedIn profilinizi canlı hale getirin, sizin gibi bir profil oluşturun.
Kişisel MarkalaştırmaBirçok insan kişisel markalaştırmadan hoşnut olmayacaktır.Kendinize bir marka yaratın ve bunu CV'nize veya LinkedIn profilinize geçirin.
Hikayenin ÖnemiBir hikaye, kişinin başarılarını, çözümlemelerini ve karakterini anlatabilir.Benzer özelliklere sahip bir hikayedeki rolünüzü anlatan bir senaryo oluşturun.
Sıkıcı İfadelerİş jargonu ve kabul gören ifadeler sıkıcı ve duygu evoking olmayacaktır.Bireysel ve duygulara hitap eden eşsiz ifadeler kullanın.
FarklılaşmaHikayeniz sizin kişiselliğinizi ve eşsizliğinizi belirtir.Kendi film senaryonuzu yapın ve iş deneyiminizi eşsiz bir hikaye şeklinde belirtin.
Etkili Liderlik EğitimiÇoğu insan liderlik becerilerini sadece CV’de belirtmekle yetiniyor.Liderlik becerilerinizin ne zaman ve nasıl kullanıldığını gösteren somut örnekler verin.

Size sıradan bir hafta içi gününde gördüğüm özgeçmiş ve LinkedIn profillerinin sayısını anlatamam. Seyahat ediyor olmadıkça sayı yirmi ile iki yüz arasında. İnsanların özgeçmişlerinin ilk paragrafında kendilerini tanımlama ve beceriler bölümünün altını çizmek için kullandıkları yola dikkat ettiğinizde insanlar hakkında çok şey öğreniyorsunuz.

Neredeyse her çalışan kendisini aynı şekilde markalaştırıyor.

Hepsinin özgeçmişinde veya LinkedIn profilinde kendilerini en düşük ve de hiç ilginç olmayan karakteristik özelliklerine göre markalaştırdığını görebiliyorum.

Size bu yazıdan vereceğim tavsiye şu: Becerilerinizden bahsedin. Sizin büyüleyici ve enerjik olan özünüzü özgeçmişinize yansıtın. Özgeçmiş oluşturma da bazı kurallara dikkat edin.

Beceriler Nasıl Sunulmalı?

Birisi 30 sene önce beceriler dogması diye bir şey hayal etti ve çalışanları hayatsız ve renksiz özelliklerle etiketlemesine mahrum bıraktı.

Örneğin; “Müzakere becerilerim var” ne anlama geliyor? Bu hiçbir şey anlamına gelmiyor. Yeni başlayanlar için bu sıkıcı. Herkes “benim müzakere yeteneklerim der.”

Ayrıca biz sizi tanımıyoruz o zaman neden siz becerilerinizden bahsettiğinizde onlara inanalım?

Örneğin “Müzakere becerilerini” örnek alalım. Siz ve ben “müzakere” terimine aynı anlamdan mı bakıyoruz? Müzakere becerilerinizi eylem halinde şekillendirebilecek bir hikaye olmadan nasıl masaya dökeceğiz?

İki ülke arasındaki savaşta barış görüşmeleri için mi müzakere yaptınız yoksa kahve siparişinde kahve satıcısını ekstra krema koyması için mi ikna ettiniz?

Becerilerinizi liste halinde sunmayı artık bırakın. Önemli bir şey için ne zaman müzakere yaptığınıza dair bize bir hikaye anlatın!

Beceriler işe alım uzmanı için sıkıcı olabilir. Bunun sebebi içeriğin eksik olmasıdır. İçerik ne zaman, nerede ve ne demektir. Yani bir hikayedeki en önemli unsurlar.

Arkadaşlarınıza sarhoş bir adam tarafından dar bir sokakta neredeyse dövüldüğünüzü ama zar zor kaçtığınızı anlattığınızı hayal edin.

Eğer arkadaşlarınıza “bu adam beni neredeyse bir yumrukla deviriyordu ama yapmadı” deyin; arkadaşlarınız size “bize hikayeyi anlat” der.

Detay isterler. Aksi takdirde o dar sokakta ne olduğuna dair hiçbir fikirleri olmayacaktır.

Bu iş arayışında farklı değildir. Sıkıcı iş terimlerini kullanmaktan ve sahip olduğunuzu iddia ettiğiniz becerileri anlatmaktan ziyade başka hikayeler anlatmalısınız.

Özgeçmiş kişisel bir belgedir. Özgeçmişteki bir numaralı şey içeriktir. “Bu becerilere o  becerilere sahibim” dediğinizde bize sizin hakkınızda bilmek istediğimiz beş şeyi anlatmıyorsunuz:

  1. Neyi umursarsınız?

  2. Kariyerinizde neyi başardınız?

  3. Beyniniz nasıl çalışır? Problemleri nasıl çözersiniz?

  4. Zorlu bir probleme veya çıkmaza girdiğinizde o durumla nasıl başa çıkarsınız?

  5. Kişi olarak nasıl birisiniz? Nasıl bir kişiliğiniz var?

Standart bir özgeçmiş, özgeçmişinizi ve LinkedIn profilinizi okuyan insanlara bu beş kritik maddeden hiçbirini sağlamayacak. İşsiz kaldığınızda Linkedine ne yazacaksınız? Linkedin profilinize yazdıklarınız da bu süreçte önemlidir.

Sizi siz gibi tanıtan bir özgeçmiş ve LinkedIn profili oluşturabilirsiniz ve kendinizi sayfada canlı hale getirebilirsiniz. Damarlarınızdan o kurumsal konuşmayı atmanız gerek. Konuştuğunuz gibi yazmalısınız. Bunu birçok insanın geliştirmesi gereken yeni bir kas gibi düşünün!

Bu değişiminiz karşısında bazı kişiler hoşnut olmayacak. Sizin insancıl yaklaşımınızı sevmeyecek. Değişiminden korkan insanlar en tehlikeli insanlardır. Sizin markalaştırmanızdan nefret edecekler. “Hiç profesyonel değil” diyecekler!

Profesyonellik dediğimiz algı ( insanların kurumsallık diye bildiği şey ) çağrı merkezleri sayesinde ortaya çıktı. Telefonda robot gibi konuşmak kurumsal olduğu izlenimi yarattı. Benim en nefret ettiğim şey sesini alçaltarak ve yükselterek konuşan çağrı merkezi çalışanlarıdır. Onların görevi bu. Farkındayım! 

Onlara çekip gitmelerini veya uzun ve mutlu bir hayat sürmelerinizi dileyebilirsiniz. Size profesyonel veya kişisel olarak yardım edemezler. Yaşayan, nefes alan insanlar sizin hakkınızda gerçek olanı okumak ister, klişe olan kelimelerin ve isminizden sonra gelen listeler haricindeki insanı.

Maceralarınızı okurken sizi hareket halinde görmek isteriz. Şimdiye kadar kariyerinizde tamamladığınız harika şeylerin o dakikaya özgü gerilim ve önemini hissetmek istiyoruz! Sizi tanımak istiyoruz.

En kötü markalaştırma şöyle gözükür:

“Müzakere, iletişim, liderlik becerilerine sahip stratejik ve sonuç odaklı İş Profesyoneli”, “Yapabilirim tavrı” ve çeşitli işlevsel takımlarda deneyim sahibiyim.

İlgili eğitim: Etkili Liderlik Eğitimi

Siz bu sıkıcı, normal ve kabul gören ifadelerden daha güçlüsünüz! Herhangi biri bunları kendi hakkında söyleyebilir. İş jargonu haricinde insan hakkında hiçbir duyguya erişemiyoruz.

Nasıl Farklılaşabiliriz?

Eşsiz bir hikayeniz var. Bu gezegendeki kimse sizin hikayenizi anlatacak şekilde yaşamadı- tamamen size ait. Sizin hikayenizden harika bir film olur. Harika ters köşelere ve mükemmel karakterlere sahip. Star tabii ki sizsiniz!

Kendi basit ve harika hikayenizi anlatıp doğru insanları çekebilir misiniz? Bir markalaştırma için kendi hikayenizi seçtiğinizde, değişiklik sevmeyen insanlardan kesinlikle uzaklaşacaksınız.

Bu iyi bir şey. Kariyerinizin veya hayatınızın hiçbir döneminde kokteyl samimiyetine veya diğer yürüyen ve konuşan sosislere ihtiyacınız yok.

Siz kendi yolunuzdasınız. Kariyerinizde ve hayatınızda büyük problemler çözdünüz ve daha birçok dağa tırmanıp dereleri aşacaksınız.

Markanıza hikayenizi getirin ve özgeçmişinizdeki ve LinkedIn profilinizdeki o sıkıcı dilden kurtulun!

Becerilerinizi unutun ve bize bu gezegene ne yapmaya geldiğinizi anlatın.

Ücretsiz Online Eğitim Programına Katılın

Becerilerin CV'de İfadeleri, Çalışanların çoğunluğu sıradan ve çekici olmayan ifadeler kullanıyor, Becerilerinizi eylemle gösteren bir hikaye anlatın, Müzakere Becerisinin Anlatılması, Müzakere becerisini hikaye olmadan ifade etmek etkileyici olmaz, Müzakere becerinizin ne zaman ve ne şekilde kullanıldığını anlatan bir olay anımsatın, İçerik, Çoğu CV ve LinkedIn profili içerikten yoksun ve farklılaştırmıyor, Sizi tanıtan, duygusal bir bağlantı kurabilen ve kişiliğinizi yansıtan içerik oluşturun, Profesyonel Dilin Kullanımı, Bilinen profesyonel dil çağrı merkezlerinin oluşturduğu insanüstü olan dili tekrarlar, Doğal, samimi ve insana özgü konuşmayı yansıtabilen bir dil kullanın, LinkedIn Profili, LinkedIn profilinizin CV kadar önemli olduğu unutulmamalıdır, LinkedIn profilinizi canlı hale getirin, sizin gibi bir profil oluşturun, Kişisel Markalaştırma, Birçok insan kişisel markalaştırmadan hoşnut olmayacaktır, Kendinize bir marka yaratın ve bunu CV'nize veya LinkedIn profilinize geçirin, Hikayenin Önemi, Bir hikaye, kişinin başarılarını, çözümlemelerini ve karakterini anlatabilir, Benzer özelliklere sahip bir hikayedeki rolünüzü anlatan bir senaryo oluşturun, Sıkıcı İfadeler, İş jargonu ve kabul gören ifadeler sıkıcı ve duygu evoking olmayacaktır, Bireysel ve duygulara hitap eden eşsiz ifadeler kullanın, Farklılaşma, Hikayeniz sizin kişiselliğinizi ve eşsizliğinizi belirtir, Kendi film senaryonuzu yapın ve iş deneyiminizi eşsiz bir hikaye şeklinde belirtin, Etkili Liderlik Eğitimi, Çoğu insan liderlik becerilerini sadece CV’de belirtmekle yetiniyor, Liderlik becerilerinizin ne zaman ve nasıl kullanıldığını gösteren somut örnekler verin
beceri beceriler bölümüne ne yazılmalı beceriler nelerdirbeceri ve yetenekler nelerdir blogcvde beceriler cv hazırlamaözgeçmiş beceri bölüm özgeçmişe beceri ne yazmalı özgeçmiş hazırlama
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779