AnasayfaBlogAy’daki İkinci Adam: Buzz Aldrin
Tarihte Bugün

Ay’daki İkinci Adam: Buzz Aldrin

20 Ocak 2020
Kalın, siyah sakallı bir adam gözlerini hafifçe kısmış, dosdoğru karşıya bakıyor. Saçları kısa ve düzgünce kesilmiş. Düz beyaz bir tişört giymektedir ve arka planda beyaz harflerle siyah beyaz bir tabela vardır. Adamın güçlü bir çene hattı var ve yüzünün yakın çekimi genç ten rengini ortaya koyuyor. Kameraya doğru bakarken yüzünde ciddi bir ifade var. Görüntü kararlılık ve güç hissi uyandırıyor.
Önemli TarihlerOlaylarDetaylar
20 Ocak 1930DoğumBuzz Aldrin dünyaya New Jersey'de doğmuştur.
1951Mezuniyet ve askeriye girişBuzz Aldrin, Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'ne girdi.
1963NASA'ya GirişAldrin, NASA'ya giriş yapmıştır ve uzay çalışmalarına resmi olarak başlamıştır.
1969Ay YolculuğuAldrin, Apollo 11 ekibi ile Ay'a seyahat etmiştir ve Ay yüzeyine 2. olarak adım atmıştır.
1971NASA'dan AyrılmaBuzz Aldrin, NASA'dan ayrılarak Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki ekipte göreve başladı.
1973İlk Kitabını YazmaAldrin, ilk kitabını yazdı ve NASA dönemini anlattı.
1988Adı DeğişikliğiAldrin, resmi ismi olan Edwin Eugere Aldrin'dan Buzz Aldrin olarak değiştirdi.
Belli DeğilUzay Teknolojileri ÇalışmalarıAldrin, farklı projeler ve teknolojiler üzerine çalışmalar yapmakta ve Mars Cycler olarak bilinen projede çalışmaktadır.
Belli DeğilShareSpace VakfıAldrin, uzay çalışmalarını desteklemek için ShareSpace isimli bir vakıf kurmuştur.
Belli DeğilÇocuklar İçin ÇalışmalarAldrin, çocuklara yönelik uzay teknolojileri ve tecrübelerini anlatan programlar ve kitaplar hazırlamaktadır.

Buzz Aldrin olarak bilinen Amerikalı astronot tarihte bugün 20 Ocak 1930’da dünyaya gelmiştir. 1969 yılında Apollo 11 uzay aracı ile Ay’a çıkan ve Neil Armstrong ile birlikte Ay yüzeyinde yürüyen Aldrin ikinci isimdir. Gerçek ismi Edwin Eugere Aldrin olan astronota “Buzz” ismi çocukluk döneminde aile içerisinde kullanılan bir lakap olsa da Aldrin 1988 yılında bunu yasal hale getirmiş, o dönemden itibaren Buzz Aldrin olarak kayıtlara geçmiştir.

Savaş pilotluğundan astronotluğa geçen ve medyatik yanıyla da ikonik bir isim haline gelen Aldrin emekliliğinden sonra da uzay çalışmalarına yönelik farklı projelerle de adından söz ettirmeye devam etmiştir. Doktora yapan ilk astronot olması ve uzmanlığı sebebiyle “Dr. Randezvous” olarak ikinci bir lakabı da NASA tarafından verilen Aldrin’in başarı dolu hayat hikayesine yakında bakalım.

Buzz Aldrin ve Eğitim Hayatı

20 Ocak 1930 tarihinde Montclair New Jersey’de dünyaya gelen Buzz Aldrin’e ailesi Edwin Eugere Aldrin ismini verdi. Ancak ablasının “kardeş” kelimesi yerine “Buzz” diye hitap etmesi sebebiyle aile içinde ve çocuk yaşlarında ilk isim olarak “Buzz”u kullandı. İlerleyen yıllarda bu ismi resmileştirdi.  Aldrin, liseden sonra West Point Askeri Akademisi’ne girdi. Okulun daha birinci yılında üstün başarı elde ederek dikkat çekti. Hava Kuvvetleri’nde albay olan babası, oğlunun çok motorlu uçuş alanında devam etmesini istese de Buzz Aldrin savaş pilotu olmak yönünde ilerlemeyi seçti. 1951 yılında makine mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’ne girdi. Askerlik sürecinde Kore Savaşı’nda yer alan ve başarıları sebebiyle ödüllendirilen Aldrin 1953 yılında savaşın sona ermesiyle geri dönüş yaptı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans programına kaydoldu. Tez konusu aslında onun sadece göklerde değil çok daha yukarılarda olmayı düşlediğinin bir göstergesi sayılabilirdi.İnsanlı yörünge buluşması için görüş hattı rehberlik teknikleri” üzerine hazırladığı tezle doktorasını tamamladı. 1963 yılında NASA’nın uzay çalışmalarındaki ekibe seçildi.

Buzz Aldrin’in NASA Dönemi

NASA’daki ilk görevi uzay aracı için yerleştirme ve buluşma teknikleri üzerine proje tasarlamaktı. Uzay yürüyüşü simülasyonlarında da görev alan Buzz Aldrin, yerçekimsiz ortama en yakın olarak sualtında yürütülen çalışmalara öncülük etti. 3 yıl sonunda 1966’da “Gemini 12” ekibine atanan Aldrin ilk uzay yolculuğunu gerçekleştirdi. O zamana kadar yapılan en uzun ve başarılı uzay yürüyüşünü gerçekleştiren Buzz Aldrin toplam 5 saatlik bir yürüyüş yaptı. Bu görev sırasında bir fotoğrafını da çeken ikonik astronot uzayda ilk selfie çeken isim oldu.  

Aldrin bu görevden sonra Apollo 8’in ekibine alındı. Yıl 1969 olduğunda Buzz Aldrin görev komutanı Neil Armstrong ile birlikte Apollo 11 ile Ay yüzeyindeydi. Ay yüzey yapısını incelemek ve numune toplamak amacıyla gerçekleştirdikleri yürüyüşte bu kez ayak izinin fotoğrafını çekti. Ay modülü pilotu olarak görev yapan Aldrin televizyonlarda izlenme rekorları kıran bu tarihi olayın baş aktörlerinden biri oldu ve Armstrong ile birlikte Ay’a Amerikan bayrağını saplayarak tarihe damga vurdu. Büyük Okyanus’a inerek dünyaya döndüklerinde tüm gözler onların üzerindeydi.

NASA tarafından Ay’da bulunan bir kratere ve 6470 numaralı bir göktaşına ismi verilen astronot ayrıca Apollo 11 ekibi ile beraber pek çok ödülle de onurlandırıldı. Başkanlık Özgürlük Madalyası, Kongre Altın Madalyası bu ödüller içerisinde öne çıkanlar arasındaydı. 1971 yılında NASA’dan ayrılarak California Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde uzay araştırma pilotları bölümüne komutan olarak atandı.

Ancak bir yıl sonunda buradaki görevinden de ayrılmış ve 1973 yılında ilk kitabını yazmıştır. Otobiyografisini yazdığı kitabında zorlu uzay koşullarının getirdiği psikolojik baskılara da değinen Aldrin, bu kitap ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Kaldı ki Apollo 11 ile Ay yolculuğu gerçekleştiren 12 astronot içerisinde en popüler isim de kendisidir. Buzz Aldrin her ne kadar göklere ve ötesine fiziki olarak veda etse de bilimsel olarak çalışmalarına bu kez bambaşka bir yön çizmeyi başarmıştır. Bu çalışmalarında ise medyatik bir isim olmanın avantajlarını da kullanmış ve ikonik bir astronota dönüşmüştür.

Aldrin’in Uzay Teknolojileri Çalışmaları

Aldrin Mars Cycler olarak bilinen görevler için uzay aracı sistemi üzerine çalışmalar yapan astronot, Mars için modüler uzay istasyonu, çok mürettebatlı modüller ve yeniden kullanılabilir roketler ile ilgili tasarladığı şemalarıyla 3 patent aldı. ShareSpace isminde kurduğu bir vakıf ile de uzay çalışmaları ve teknolojilerine destek vermeye devam eden Aldrin, çocuklar için düzenlenen programların içinde de yer almıştır. Küçük yaştaki çocuklar için uzay teknolojilerini ve kendi tecrübelerini aktaran çalışmalar düzenleyen Aldrin çocuklar için kitaplar da yazmıştır. Bunun yanı sıra bilim kurgu alanında ve kariyerindeki tecrübeleriyle ilgili olarak ya yazdığı kitapları bulunan Buzz Aldrin’in uzay ve teknoloji ile ilgili pek çok makalesi de yayınlanmıştır.

Katıldığı TV programlarında yaptığı ilginç açıklamalarla sadece kendi popülerliğini öne çıkarmamış, uzaya olan ilgili ve merakı da canlı tutmaya katkı sağlamıştır. The Big Bang Theory, 30 Rock, The Simpsons dizilerinde konuk oyuncu olarak yer alan Aldrin, 2011 yapımı Transformers: Dark of the Moon filminde de yer almıştır.

Çocuklar için yaptığı çalışmaların yanında gençleri de uzay araştırmaları konusunda teşvik etmek için hip-hop sanatçıları Snopp Dogg ve  Talib Kweli ile ortak bir proje yaparak “Roket Deneyimi” anlamına gelen bir şarkı yapmıştır. Aldrin’in bir sanal gerçeklik firması ile 2017 yılında 10 dakikalık Mars’ta yaşamın nasıl olacağına dair hazırladığı film de oldukça ses getirdi. Filmde bir hologram olarak görünen Aldrin, Mars’a nasıl gidileceği ve kolonilerde yaşamı anlattığı bu kısa film ile gelecekte insan ve uzay kavramının değişimine dikkat çekmiştir.

İkonik Astronot Aldrin Şu Anda Ne Yapıyor?

Tarihte bugün dünyaya gelen ikonik astronot Aldrin, 90 yaşında ve Apollo 11 ile Ay’a ayak basan 12 kişilik ekipten yaşayan son dört isimden biri. Sağlığı elverdiğince zaman zaman TV programlarına ve davet edildiği konferans ve ödül törenlerine katılan Aldrin 2019 yazında İsviçre’de düzenlenen Starmus Festivali’nde Stephen Hawking anısına verilen “Yaşam Boyu Başarı” ödülü ile onurlandırıldı. Uzay, astronomi, müzik ve sanat festivali olan Starmus Festivali’ne katılarak yaptığı konuşmada “Ay’ın bir basamak olduğunu ve buraya kurulacak üs sayesinde insanlığın bu yüzyıl içerisinde Mars’ta hayat için önemli mesafeler kat edeceğini” belirtti. Yaşamını uzay çalışmalarına adayan ve insanlara dünü bugünü ve yarınıyla uzayda yaşamı anlatan Buzz Aldrin tarihte bugün 90. Yaşını kutluyor. İyi ki doğdun B. Aldrin.

20 Ocak 1930, Doğum, Buzz Aldrin dünyaya New Jersey'de doğmuştur, 1951, Mezuniyet ve askeriye giriş, Buzz Aldrin, Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'ne girdi, 1963, NASA'ya Giriş, Aldrin, NASA'ya giriş yapmıştır ve uzay çalışmalarına resmi olarak başlamıştır, 1969, Ay Yolculuğu, Aldrin, Apollo 11 ekibi ile Ay'a seyahat etmiştir ve Ay yüzeyine 2 olarak adım atmıştır, 1971, NASA'dan Ayrılma, Buzz Aldrin, NASA'dan ayrılarak Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki ekipte göreve başladı, 1973, İlk Kitabını Yazma, Aldrin, ilk kitabını yazdı ve NASA dönemini anlattı, 1988, Adı Değişikliği, Aldrin, resmi ismi olan Edwin Eugere Aldrin'dan Buzz Aldrin olarak değiştirdi, Belli Değil, Uzay Teknolojileri Çalışmaları, Aldrin, farklı projeler ve teknolojiler üzerine çalışmalar yapmakta ve Mars Cycler olarak bilinen projede çalışmaktadır, Belli Değil, ShareSpace Vakfı, Aldrin, uzay çalışmalarını desteklemek için ShareSpace isimli bir vakıf kurmuştur, Belli Değil, Çocuklar İçin Çalışmalar, Aldrin, çocuklara yönelik uzay teknolojileri ve tecrübelerini anlatan programlar ve kitaplar hazırlamaktadır
buzz aldrin
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.