AnasayfaBlogAşçı Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?
Meslekler

Aşçı Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

15 Nisan 2021
Bir mutfakta bir grup aşçı büyük bir tezgahın etrafında durmuş, gülümsüyor ve kahkahalar atıyor. Ortadaki figür bir elinde bir tabak yemek tutarken diğer kolunu sevinçle kaldırmış. Solda, bir kadın gülümsüyor ve iki elinde bir tabak yemek tutuyor. Daha sağda, beyaz aşçı önlüklü iki adam büyük bir tencerede yemek pişirirken görülüyor. En sağda, ekmeğinin üzerinde marul, domates ve peynir bulunan bir hamburgerin yakın çekimi görülüyor. Taze pişmiş yemek kokuları odayı dolduruyor ve şefler hazırladıkları yemekle gurur duyuyorlar.
Aşçı TanımıAşçının GörevleriAşçının Maaşı
Yemeklerin pişirilmesinden, malzeme seçiminden ve mutfak eşyalarının doğru kullanımından sorumlu olan kişiye aşçı denir.Yemeklerin zamanında servis edilmesi aşçının sorumluluğundadır. İsteğe göre sipariş hazırlar. Menüyü belirlerler. Menü için gereken malzemelerin tedarik edilmesini sağlarlar. Yemek yapımına başlamadan önce kullanılacak araç gereçlerin kontrolünü yapar.Aşçıların maaşları da diğer meslek çalışanlarında olduğu gibi çalıştıkları yere ve çalışma yılarına göre değişir. Turizm bölgeleri ve oteller maaş anlamında en doyurucu yerlerdir.
Aşçılık yalnızca pişirmekten ibaret olmadığı için aşçı sunum yapmayı da iyi bilir.Mutfakta kullanılan tüm araç gerecin temizlik ve bakımını yapar ya da yaptırır. Gerekli gördüğünde servisi bizzat kendisi yapar. Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol eder. Tarihi geçmiş ürünleri imha eder.Aşçıların maaşları da tecrübe seviyelerine ve çalıştıkları mekanın prestijine göre değişkenlik göstermektedir.
Aşçılık, itinalı, dikkatli ve hijyenik bir şekilde yemek yapma sanatıdır.Yemeğin türüne göre nerede pişirileceğine karar verir. Hangi yemeğin ne kadar sürede pişeceğini belirler.Turizm bölgelerinde çalışan aşçıların maaşı da mevsimsel olabilir ve sezonluk olarak değişim gösterebilir.
Aşçılar, işlerini severek yapmalı ve bu alanda yetenekli olmalıdırlar.Mutfakta çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak, hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Hatta pek çok kurum çalıştırdığı aşçılardan hijyen belgesi almalarını ister.Aşçıların maaşları iş yerlerine, çalışma sürelerine ve tecrübelerine bağlı olarak değişebilir. Bazı yerlerde tüm haklarıyla birlikte aylık 3500-5000 TL arası maaş alabilirler.

Son yıllarda yemek yapmaya duyulan ilgi oldukça arttı. Bu artışta televizyondaki yemek programlarının da etkisinin büyük olduğu söylenebilir. Yemek yapmak artık “anne işi” olmaktan çıktı. Hem kadınlar hem erkekler arasında yaygınlaştı. Her gün aynı yemekleri yapmaktan ve yemekten sıkılanlar kolları sıvadı ve farklı kültürlerin yemeklerini denemeye başladı.

Bu yemekler yapım aşamasıyla birlikte sosyal mecralarda sergilenmeye başlayınca doğal olarak aşçılığın da değeri arttı. Prestiji artınca da kimi hobi kimi de meslek olarak değerlendirmesine aldı. Yediden yetmişe herkes bu mesleğe yönelmeye başladı. Bunun için araştırmalar yapılmaya başladı. Aşçı kime denir? Aşçı olmak için neler gerekir? Aşçı olmak isteyenlerin hangi özellikleri taşıması gerekir? Aşçılar ne kadar maaş alır?

Aşçı Nedir?

Yemeklerin pişirilmesinden, malzeme seçiminden ve mutfak eşyalarının doğru kullanımından sorumlu olan kişiye aşçı denir. Günümüzde meslek adı daha çok şef olarak anılır. Aşçı olabilmek için mutfağa ilgi duymak gerekir. Aşçılar uzun saatler boyunca ayakta çalışırlar. Ağır mutfak eşyalarını kaldırmak durumunda kalabilirler. Bunun için aşçı olmak isteyenlerin fiziki olarak güçlü olmaları gerekir.

Çalıştıkları yere göre değişmekle birlikte işleri sabah çok erken saatte başlayıp gece geç saatlerde biter. Genellikle kapalı bir alanda çalışırlar. Genellikle ekip halinde çalışırlar. Yemekleri yetiştirebilmek için yanlarında malzemeleri yıkama, soyma ve doğrama işlemlerine yardım eden kişiler vardır. Ayrıca baş aşçı, aşçı yardımcısı, bulaşıkçı ve temizlikçi ile aynı ortamda çalışırlar. Bu nedenle ekip çalışmasına yatkın kimseler olmaları gerekir.

Yemek yaparken kesici, delici ve yanıcı aletlerle çalışacakları için çok dikkatli olmalıdırlar. Damak tadı gelişmiş olmalıdır. Gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahip olmalıdır. İletişimi kuvvetli olmalıdır. Sorumluluk sahibi ve disiplinli olmalıdır. Hızlı karar verebilmelidir. Kalabalık halinde çalışacağı için düzenli ve temiz çalışmalıdır. İhtiyaç duyduğu yerlerde arkadaşlarına yardım etmelidir. Yaratıcılığı gelişmiş olmalıdır. Gelişime açık olmalıdır. Çalışma alanında herhangi bir kazaya sebep olmamak için birbirleriyle şakalaşmamalıdırlar.

Çalışırken önlük, bone ve eldiven gibi iş kıyafetleri kullanırlar. Hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri gerekir. Hatta pek çok kurum çalıştırdığı aşçılardan hijyen belgesi almalarını ister. Türk ve dünya mutfağı hakkında bilgi sahibi olmaları da iş alanlarını genişletir. Kamu kurumlarında ve özel iş yerlerinde iş bulabilirler. Kişiye özel aşçılık yapabilirler. Uçak aşçısı olabilirler. Gemi aşçısı olabilirler. Tren aşçısı olarak çalışabilirler. Aşçı olmak isteyen erkek adayların askerlik görevini yapmış olmaları istenir. Ayrıca çalışılan yere göre İngilizce bilmeleri de işlerini kolaylaştırır.

Aşçı Ne İş Yapar?

Yetenek ve yeterliliklerine göre hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışabilirler. Otellerde, restoranlarda, fabrika/okul/yurt yemekhanelerinde, hastanelerde, askeriyede iş bulabilirler. Ayrıca kendilerine özel restoran da açabilirler. Çalıştıkları yere göre yaptıkları işler değişir. Çok büyük iş yerlerinde birden çok aşçı olması durumunda görev alanları daralır. Aşçıların asıl görevi yemek yapmaktır. Ancak sadece yemeğin yapımından sorumlu olmazlar. Gün içinde ve yemek servisi sırasında da bazı görevleri vardır.

  • Yemeklerin zamanında servis edilmesi aşçının sorumluluğundadır.

  • İsteğe göre sipariş hazırlar.

  • Aşçıbaşının söylediklerinin dışına çıkmamak aşçının görevidir.

  • Yemek kültürünün gelişimini hem ülkemizde hem de dünyada takip ederler.

  • Mutfakta çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarlar.

  • Menülerde eksik bir ürün kalmaması için çalışırlar.

  • Çalıştıkları yerde yemek organizasyonunu yaparlar.

  • Menüyü belirlerler.

  • Menü için gereken malzemelerin tedarik edilmesini sağlarlar.

  • Yemek yapımına başlamadan önce kullanılacak araç gereçlerin kontrolünü yapar.

  • Yapılacak yemekle ilgili yardımcılarını bilgilendirir ve çalışma sırasında doğru yapıp yapmadıklarını kontrol eder.

  • Yemeklerin sıcak kalmasını sağlar.

  • Mutfakta kullanılan tüm araç gerecin temizlik ve bakımını yapar ya da yaptırır.

  • Gerekli gördüğünde servisi bizzat kendisi yapar.

  • Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol eder. Tarihi geçmiş ürünleri imha eder.

  • Farklı beslenme menüleri hazırlar. Vejetaryen menü, vegan menü, sporcu menüsü gibi menü çeşitlerini bilir.

  • Aşçılık yalnızca pişirmekten ibaret olmadığı için aşçı sunum yapmayı da iyi bilir.

  • Yemeğin türüne göre nerede pişirileceğine karar verir. Hangi yemeğin ne kadar sürede pişeceğini belirler.

Aşçılar çalışırken ocak, fırın, tencere, tava, bıçak, kıyma makinesi, hamur yoğurma makinesi, mikser gibi araçlardan faydalanır.

Aşçı Maaşları

Aşçıların maaşları da diğer meslek çalışanlarında olduğu gibi çalıştıkları yere ve çalışma yılarına göre değişir. Turizm bölgeleri ve oteller maaş anlamında en doyurucu yerlerdir. Ancak turizm bölgelerinde de sezonluk çalışılır. Yıl boyu iş yoktur. Yurt dışında çalışmak da iyi kazandırır. Kamuda çalışan ve işe yeni başlayan aşçıların aldığı maaşlar 3500 lira civarındadır. Özel sektörde ise 4500 lira ile başlarlar.

Aşçılar önce komi olarak işe başlar. Sonra aşçı yardımcısı olurlar. Sonraki adım aşçılıktır. Tecrübe ve unvanları arttıkça aldıkları maaşlar da artar. Şef aşçılık, aşçıbaşılık ve master şefliğe yükselebilirler. Üst düzey bir restoranda şef aşçı ya da aşçıbaşı olarak çalışanların maaşları 10 bin lira civarındadır. Yurt dışında aşçıların aldığı maaşların 4000-7000 euro arasında değiştiği bilinir.

İyi bir otelde çalışan aşçıların, yetenekleri ve yaratıcılıklarıyla kendilerini kanıtlayan aşçıların bu maaşlardan çok daha fazlasını kazandığını söylemek mümkündür. Kendi restoranını açan aşçılar kendilerini tanıtabildikleri ve yeteneklerini sergileyebildikleri kadar kazanırlar.

Aşçı Nasıl Olunur?

Yemek yapmak evlerde genellikle kadınların yaptığı bir iştir. Ancak aşçılık mesleğinde kadın ya da erkek diye bir ayrım yoktur. Hatta aşçıların çoğunun erkek olduğu görülür. Aşçı olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekir. Turizm meslek liselerinin mutfak hizmetleri ve benzer bölümlerden mezun olanlar kendilerini geliştirerek iş bulabilirler.

Aşçı olmak için ilk bilinen ve uygulan sistem usta çırak ilişkisi ile aşçı olmaktır. Adaylar bir ustanın yanında çırak olarak işe başlarlar. Zamanla kalfa ve usta olurlar. Ayrıca usta öğreticilik belgesi de alıp kendi iş yerlerini açacak hale gelebilirler. Ancak büyük restoranlarda ve otellerde çalışabilmek için eğitim almak ya da ilgili bölümü bitirmek gerekir. 2 yıllık ön lisans bölümü olan aşçılık bölümünden mezun olunarak bu iş yapılabilir.

Aşçılık bölümünü okuyanlar isterlerse dikey geçiş sınavına girerek Gastronomi bölümüne geçebilirler. Ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü bitirerek lisans diploması alabilirler. Bölümde temel beslenme, ilk yardım, servis teknikleri, Türk mutfak kültürü, yiyecek-içecek tarihi gibi dersler görülür. Derslerin bir kısmı teorik bir kısmı uygulamadır. Üniversite eğitimi sırasında son senede staj yaparlar. Aşçı adayları kendilerini sevdirirlerse staj yaptıkları yerde işe girebilirler. Yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitede akademisyen olabilirler.

Üniversite mezunu olan kişilerin akademik kariyer ve mesleki kariyer yapmaları daha kolaydır. Herhangi bir başka bölümden mezun olan ancak aşçılığa merakı olan kişiler de eğitimlere katılarak sertifika alabilirler. Bu eğitimler Turizm Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitim Merkezleri’nde verilir. Özel kurumlar ve aşçılık okulları da günümüzde eğitim vermektedir.

Aşçılığın en üst seviyesi master şef olmaktır. Master şef unvanı Dünya Aşçılar Federasyonu tarafından yalnızca seçilmiş kişilere verilir. Bu unvana sahip olmak için zorunlu kurs programına dahil olurlar ve ardından biri pratik biri teorik olmak üzere iki aşamalı bir sınava girerler. Sınavda başarılı olanlar master şef unvanına sahip olur.

Yemeklerin pişirilmesinden, malzeme seçiminden ve mutfak eşyalarının doğru kullanımından sorumlu olan kişiye aşçı denir, Yemeklerin zamanında servis edilmesi aşçının sorumluluğundadır İsteğe göre sipariş hazırlar Menüyü belirlerler Menü için gereken malzemelerin tedarik edilmesini sağlarlar Yemek yapımına başlamadan önce kullanılacak araç gereçlerin kontrolünü yapar, Aşçıların maaşları da diğer meslek çalışanlarında olduğu gibi çalıştıkları yere ve çalışma yılarına göre değişir Turizm bölgeleri ve oteller maaş anlamında en doyurucu yerlerdir, Aşçılık yalnızca pişirmekten ibaret olmadığı için aşçı sunum yapmayı da iyi bilir, Mutfakta kullanılan tüm araç gerecin temizlik ve bakımını yapar ya da yaptırır Gerekli gördüğünde servisi bizzat kendisi yapar Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol eder Tarihi geçmiş ürünleri imha eder, Aşçıların maaşları da tecrübe seviyelerine ve çalıştıkları mekanın prestijine göre değişkenlik göstermektedir, Aşçılık, itinalı, dikkatli ve hijyenik bir şekilde yemek yapma sanatıdır, Yemeğin türüne göre nerede pişirileceğine karar verir Hangi yemeğin ne kadar sürede pişeceğini belirler, Turizm bölgelerinde çalışan aşçıların maaşı da mevsimsel olabilir ve sezonluk olarak değişim gösterebilir, Aşçılar, işlerini severek yapmalı ve bu alanda yetenekli olmalıdırlar, Mutfakta çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak, hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir Hatta pek çok kurum çalıştırdığı aşçılardan hijyen belgesi almalarını ister, Aşçıların maaşları iş yerlerine, çalışma sürelerine ve tecrübelerine bağlı olarak değişebilir Bazı yerlerde tüm haklarıyla birlikte aylık 3500-5000 TL arası maaş alabilirler
aşçı aşçı kimdir aşçı ne iş yapar aşçe ne kadar kazanır aşçılık mesleği aşçılık maaşları ne kadar
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.