AnasayfaBlogAlmanya Havaalanı Personel Açığını Türkiye'den Karşılayacak
Haber

Almanya Havaalanı Personel Açığını Türkiye'den Karşılayacak

07 Temmuz 2022
Bir odada bir grup insan kalabalık bir alanda birbirine yakın bir şekilde toplanmıştır. Görüntünün odağında, arka planda bilgisayar ekranının bulanık bir görüntüsü olan sarı atletli bir adam yer alıyor. Adamın sağında yerde oturan kısa kızıl saçlı bir kadın görülüyor. Grubun ortasında kırmızı tişörtlü bir kişi, solunda ise beyaz tişörtlü bir kadın yer alıyor. Son olarak, sol üst köşede siyah zeminli beyaz bir 'O' harfi görülüyor. Sonuç olarak, fotoğraf bir odada sohbet eden ve görünüşe göre birbirlerinin arkadaşlığından keyif alan bir grup insanı yakalıyor.
KonuAyrıntılarEk Bilgiler
Almanya'daki Havaalanı KaosuNRW eyaletinde yaz tatili nedeniyle havaalanlarında kaotik durumlar yaşanıyor.Uçuş iptalleri ve yoğunluk nedeniyle birçok yolcu mağdur oldu.
Personel EksikliğiPandemi ve sürekli iptal olan uçuşlar nedeniyle havaalanlarında ciddi bir personel eksikliği bulunuyor.Lufthansa, Frankfurt ve Münih merkezlerinde 3.000 uçuşun iptal edildiğini duyurdu.
Personel İhtiyacının KarşılanmasıAlman hükümeti, uluslararası alanda çalışanların işe alınması yönünde işlemler hızlandırılacağını açıkladı.Türkiye'den personel alınması düşünülüyor.
Personel İhtiyacı SayısıAlman hükümeti ilk aşamada yurtdışından 2.000 işçi almayı planlıyor.Bazı kaynaklarda bu sayının 5.500 kişiye kadar çıkabileceği belirtiliyor.
Alman Havayolu ŞirketiAlmanya'nın en büyük Alman havayolu şirketi Airbus A380'i havayolu filosuna geri getireceğini duyurdu.Havayolu trafiği hızlıca akışını sağlayacak bir diğer önlem bu.
Türkiye'den Personel AlımıTürkiye'den havayolu çalışanlarının vize işlemlerinin hızlandırılması için çalışma yapılacak.Çalışanlara standart maaşlar ödenecek ve uygun konaklama imkanları sağlanacak.
Almanya'nın Personel İhtiyacıAlmanya'da şu anda 7200 kalifiye işçi için istihdam açığı bulunuyor.Yurtdışından destek personelinin yurt içinde görevlendirilmesi hedefleniyor.
Yer HizmetleriYurtdışı işçiler genellikle yer hizmetleri sağlayıcısı olarak çalışacak.Ancak, görev yerlerinde güvenlik veya kontrol işleri gibi başka sorumlulukları da olabilecek.
Dil YetenekleriBu alanda çalışacak kişilerin en az Almanca temel düzey dil bilgisine sahip olması bekleniyor.Dil eğitimi ve çeşitli sertifika programları ile alınacak personellerin dil yetenekleri geliştirilecek.
Görev YerleriGörev yerlerinde güvenlik veya kontrol işleri gibi başka sorumlulukları olabilecek.Bunun için personellerin belirli bir eğitim sürecinden geçmeleri ve sertifika alarak iş başına başlamaları planlanıyor.

Tüm dünyada yaşanan pandemi nedeniyle birçok kişi işten çıkmak zorunda kaldı ve önlemler neticesinde personel sayılarında önemli derecede bir düşüş yaşandı. Bu süreç içerisinde uluslararası alanda işten çıkma ve çıkarılmalar da artmış oldu. 

Almanya'da geçtiğimiz hafta sonu özellikle Kuzey Ren-Vestfalya'da (NRW) okullar yaz tatili için kapandıktan sonra, Alman havalimanlarında kaos ortamı yaşandı. NRW, Almanya'da okul takviminin yoğun olduğu eyaletlerin başında geliyor ve birçok kişi uçuşlarının iptal edilmesi ya da ertelenmesi nedeniyle havalimanlarında mahsur kaldı.

Eurowings Havayolları'na ait sekiz uçuşun iptal edilmesiyle geçtiğimiz Cumartesi sabahı yaşanan kaos nedeniyle sorunlar en üst seviyeye ulaşmış; kimi yolcular uçağa binmek için 60 dakika boyunca güvenliğin hemen dışında beklerken, kimileri de Lufthansa'nın aynı gün çok sayıda gecikmeyle mücadele ettiği terminal binalarının önünde oluşan uzun kuyruklardan şikayetçi olduklarını bildirdiler. Bir bavulu almak için 4 saat havaalanında beklemek gerçek bir kaos ortamının oluşmasına ve bakanlığa yüzlerce şikayetin dile getirilmesine sebep oldu.

Lufthansa, Frankfurt ve Münih'teki merkezlerde ortalama 3.000 uçuşu iptal edildiği ve yolcuların şikayetlerinin sürekliği arttığından bu sorun ciddi bir hal aldı. Uçuş görevlileri arasında da gerginlik artıyor. Bunun önüne geçilmesi gerektiği için Alman hükümeti Çarşamba günü, uluslararası alanda çalışanların işe alınması yönünde işlemlerin hızlandırılacağını açıkladı. Türkiye ile bir iş birliğine gidileceği de dile getirildi.

Özellikle Türk havayolları çalışanları arasında vize izinlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için yoğun bir çalışma yapılacağını açıkladı. Bu önlem ve girişimle birlikte Alman hükümeti, yolcuların saatlerce süren seyahatlerinde görülen büyük sorunların önüne geçmeyi ve sorunları ortadan kaldırmayı düşünüyor.

Almanya'da Havalimanı Kaosu Neden Yaşanıyor?

Covid enfeksiyonlarının yeniden artış göstermesi, hastalık iznine ayrılanların sayısında da artışa sebebiyet verdi. Bunun yanı sıra birçok şirket, antibiyotiklere dirençli bakteri ve virüslerin yol açtığı sağlık risklerinden kaynaklanan salgının devam etmesi nedeniyle yurtdışına yapılan iş seyahatlerinin yarattığı talepleri karşılayacak yeterli sayıda personel bulamadığı görülüyor.

Almanya Havaalanına Kaç Personel Alacak?

Alman hükümeti, personel açığını gidermek amacıyla yurtdışından 2,000 işçi almayı planladığını açıkladı. Bu çalışanlara standart maaşlar ödenecek ve Almanya'da kaldıkları süre boyunca uygun konaklama imkanları sağlanacak; bu da diğer ülkelerdeki işsizlik oranlarının düşmesini sağlarken aynı zamanda yerel ihtiyaçların karşılanmasına da yardımcı olacağa benziyor!

İlk aşamada 2000 kişi alacağını dile getiren ulaştırma bakanı göçmenlerle birlikte bu sorunu çözüme kavuşturacağını dile getirdi. Bazı haber kaynaklarında bu kişi sayısının 5500 kişiye kadar çıkabileceği söyleniyor. Bagaj taşıma ve yer hizmetleri için her bir birimde en az 20 çalışanın olması gerektiği düşünülüyor.

Ayrıca Almanya'nın en büyük Alman havayolu şirketi devasa 508 yolcu kapasiteli Airbus A380'i havayolu filosuna geri getireceğini akşam saatlerinde açıkladı. Bu havayolu trafiğinin hızlıca akışını sağlayacak bir diğer önlemlerden bir tanesi. Sadece havayolu trafiğinin sağlanması da yeterli olmayacak çünkü genel olarak hizmetlerin kaliteli hale gelmesi ve bunu sağlamak için yeni personellerin alınması gerektiği daha isabetli olacağa benziyor.

Almanya Türkiye'den Havaalanı Personeli Almayı Düşünüyor

Almanya İçişleri Bakanı Faeser, havalimanı güvenliğindeki artış nedeniyle bagaj görevlileri gibi uluslararası destek personelini görevlendirmeyi planladıklarını söylüyor. Bu kişiler göreve gelene kadar yolcu güvenliği ve konforunun sağlanmasından ödün verilmeyeceğinin altını çizdi.

Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, havalimanlarında sınırlı bir süre için çalıştırılmak üzere Türkiye'den ve diğer ülkelerden işçi alınacağını açıkladı. Türkiye'den görevlendirilecek havalimanı çalışanlarının vize işlemlerinin hızlandırılması için bakanlıklar arasında ortak çalışma yürütüleceği söylendi. 

Bu işçiler genellikle yer hizmetleri sağlayıcısı olarak çalışacak, ancak görev yerlerinde güvenlik veya kontrol işleri gibi başka sorumlulukları da olabileceği dile getirildi. Dolayısı ile bu alanlarda çalışacak kişilerin en az Almanca temel düzey dil bilgisine sahip olması bekleniyor.

Almanya'nın Kaç Personele İhtiyacı Var?

Alman Ekonomi Enstitüsü tarafından kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre, Almanya'da şu anda 7200 kalifiye işçi için istihdam açığı bulunuyor. Yurtdışından destek personelinin yurtiçinde görevlendirilmesini ve kaliteli hizmet standartları korunurken ek güvenlik önlemlerinin uygulanmasını amaçlayan bu yeni genişleme planı ile bu sorun çözüme ulaştırılması bekleniyor.

Faeser şöyle devam ediyor: "Destek personelinin bagaj taşıma personeli gibi görevlendirilebilmesine imkan tanıyacağız." Bu planlar dahilinde güvenlik veya kaliteli hizmetlerden ödün verilmesi söz konusu olmayacak.

Almanya'da Havalimanında Çalışma Koşulları ve Maaşları Nasıl Olacak?

Havalimanında çalışacak personeller için en iyi koşulların sağlanacağı ve standart ücretlendirme yapılacağı söylendi. Saatlik 14,25 eurodan başlayan ücretlendirmelerle kesinti yapılmayacağı aksine çalışma saatine göre ücret teşviği sağlanacağı açıklandı. Türk Lirası ile aylık ücretlendirmeler 45 bin Türk Lirasına karşılık geliyor.

Geçici süreli istihdam sağlanan ancak sürdürülebilir olmasını hedeflediklerini vurguladılar. Öncelikli olarak Türkiye'de havayollarında çalışan personellerden istihdam sağlanacağı söylendi. Bu kişilerin oturum ve çalışma izinleri hızlandırılması planlanıyor. Sözleşmeler en geç Kasım'ın ilk haftasına kadar devam edeceği yönünde düzenlenecek. 

Kişilerin farklı alanlarda görev alabilmesi için en az Almanca A1-A2 düzeyinde dil yeterliliğine sahip olması ve uluslararası alanda faaliyet gösterilmesi söz konusu olduğundan İngilizce dil bilgisine de sahip olması tercih ediliyor.

Almanya Havaalanında Çalışmak İsteyenler Hangi Eğitimleri Almalı?

Bu alanda işe alım süreçleri havayolu şirketleri ve bakanlıklar arasında sürdürüleceği söylenebilir. Henüz başvuru için bir platform yok. Ancak belirttiğimiz gibi öncelik mevcut havayolu çalışanları arasından ilk etapta seçim yapılacak. Ancak Türkiye'de de bir eleman ihtiyacı ortaya çıkabilir. Yeterli personelin bulunması için işe alım süreçleri yürütüleceği söylenebilir.

Eğer siz de bu süreçte çalışmayı planlıyorsanız uluslararası haber kaynakları ve detaylarına bakarak ihtiyacınız olan eğitimleri alabilirsiniz. Derlediğimiz bilgilere göre sahip olmanız gereken yeterlilikler öncelikle iletişim ve disiplin üzerine. Bunlara ek olarak yabancı dil gereklilikleri bulunuyor. İşe girmenizi sağlayacak sertifika programlarına Enstitü'de katılabilirsiniz. En kısa sürede bu sertifika programlarını tamamlayıp belgenizi alarak açık olan pozisyonlara başvuruda bulunabilirsiniz.

Genel yeterliliklerle ilgili katılabileceğiniz sertifikalı online eğitimler:

Bu eğitimlere katıldığınızda zamanı doğru yönetmek, takım çalışması ve iş planlamalarını koordineli bir şekilde yürütmek, diğer çalışanlar ve müşteriler arasındaki iletişiminizi geliştirmek açısından önemli bilgiler edinmiş olacaksınız. 

  1. Empati ve İletişim Eğitimi

  2. Kurumsal İletişim 2.0 Eğitimi

  3. İş Yerinde Görgü ve Etik Kuralları Eğitimi

  4. Ekip Kaynak Yönetimi Eğitimi

  5. Problem Çözme Teknikleri Eğitimi

  6. Şikayet Yönetimi Eğitimi

  7. Stres ve Stresle Başa Çıkma Eğitimi

  8. Zaman Yönetimi Eğitimi

Bu eğitimleri öncelikli olarak tercih edebilirsiniz. İletişim eğitimleri kategorisine mutlaka göz atın.

İlgili eğitimler: İletişim Eğitimleri

Yabancı dil yeterlilikleri ile ilgili katılabileceğiniz sertifikalı online eğitimler: 

Öncelikli olarak Almanca dil yeterliliklerini tamamlamanızı öneririz. Çünkü Almanca'da en az temel düzeyde dil bilgisine sahip olmanız bekleniyor. Almanya'daki havalimanlarına birçok farklı milletten kişiler geliyor. Dolayısı ile İngilizce bilmeniz de iletişiminizi kolaylaştıracaktır. Yabancı dil eğitimleriyle pratik yapma imkanına da sahipsiniz.

  1. Almanca Kursu (A1-A2)

  2. Almanca Eğitimi (B1-B2)

  3. İngilizce Eğitimi (A1-A2)

  4. İngilizce Eğitimi (B1-B2)

  5. İngilizce Eğitimi (C1-C2)

  6. Sıfırdan İngilizce Kursu (Tüm Seviyeler)

  7. İngilizce Konuşma Kursu (Speaking)

İlgili eğitimler: Yabancı Dil Eğitimleri

Almanya'daki Havaalanı Kaosu, NRW eyaletinde yaz tatili nedeniyle havaalanlarında kaotik durumlar yaşanıyor, Uçuş iptalleri ve yoğunluk nedeniyle birçok yolcu mağdur oldu, Personel Eksikliği, Pandemi ve sürekli iptal olan uçuşlar nedeniyle havaalanlarında ciddi bir personel eksikliği bulunuyor, Lufthansa, Frankfurt ve Münih merkezlerinde 3000 uçuşun iptal edildiğini duyurdu, Personel İhtiyacının Karşılanması, Alman hükümeti, uluslararası alanda çalışanların işe alınması yönünde işlemler hızlandırılacağını açıkladı, Türkiye'den personel alınması düşünülüyor, Personel İhtiyacı Sayısı, Alman hükümeti ilk aşamada yurtdışından 2000 işçi almayı planlıyor, Bazı kaynaklarda bu sayının 5500 kişiye kadar çıkabileceği belirtiliyor, Alman Havayolu Şirketi, Almanya'nın en büyük Alman havayolu şirketi Airbus A380'i havayolu filosuna geri getireceğini duyurdu, Havayolu trafiği hızlıca akışını sağlayacak bir diğer önlem bu, Türkiye'den Personel Alımı, Türkiye'den havayolu çalışanlarının vize işlemlerinin hızlandırılması için çalışma yapılacak, Çalışanlara standart maaşlar ödenecek ve uygun konaklama imkanları sağlanacak, Almanya'nın Personel İhtiyacı, Almanya'da şu anda 7200 kalifiye işçi için istihdam açığı bulunuyor, Yurtdışından destek personelinin yurt içinde görevlendirilmesi hedefleniyor, Yer Hizmetleri, Yurtdışı işçiler genellikle yer hizmetleri sağlayıcısı olarak çalışacak, Ancak, görev yerlerinde güvenlik veya kontrol işleri gibi başka sorumlulukları da olabilecek, Dil Yetenekleri, Bu alanda çalışacak kişilerin en az Almanca temel düzey dil bilgisine sahip olması bekleniyor, Dil eğitimi ve çeşitli sertifika programları ile alınacak personellerin dil yetenekleri geliştirilecek, Görev Yerleri, Görev yerlerinde güvenlik veya kontrol işleri gibi başka sorumlulukları olabilecek, Bunun için personellerin belirli bir eğitim sürecinden geçmeleri ve sertifika alarak iş başına başlamaları planlanıyor
Almanya havaalanı personeli Almanya Türkiye'den havaalanı personeli alacak Almanya'da havayolu personeli alımı Almanya'da Türkiye havayolu çalışanı Almanya havayolu personeli arıyor Almanya'da havaalanında çalışacak Türk göçmenleri işe alacak Almanya Havaalanı Personeli Eksikliğini Türkiye'den Karşılayacak Almanya Havaalanı Personel Açığını Türkiye'den Karşılayacak
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.