AnasayfaBlogAkustik Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Akustik Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

02 Nisan 2021
Bir grup vinç yüksek bir binanın yan tarafına tünemiş. Gökyüzü parlak mavi ve üzerinde birkaç beyaz bulut dağılmış durumda. Bina arka planda, muhtemelen bir tür inşaat işinde kullanılan büyük bir muşamba ile örtülü. Vinçler binanın çatısına tünemiş, uzun boyunları ve gagaları gökyüzünü işaret ediyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve bir binanın üzerindeki vinçlerin güzel bir görüntüsünü oluşturuyor.
Akustik UzmanlığıGörevlerBilinmesi Gerekenler
Bina AkustiğiBinalardaki ses yalıtımı işleri ile ilgilenir ve gürültüyü azaltan çözümler sunar.Akustik raporlar oluşturur ve binaların akustik özellikleri konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Akustik DüzenlemelerMüzisyenlerin ihtiyaçlarına yönelik akustik ortamı sağlar.Müzik ve seslerin nasıl yansıdığı konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
EğitimAkustik uzmanlığı ile ilgili sertifika programlarını başarıyla tamamlar.Bir üniversiteden ilgili alanda eğitim almış olmalıdır.
Analiz ve KontrolBinanın yaşı, ölçüsü, çevresel kaynakları, gürültüsü gibi faktörleri analiz eder ve kontrol eder.Analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahip olmalıdır.
Ölçümler ve RaporlamaBina içinde yer alan parçaların ses yalıtım düzeyini ölçer ve akustik raporları hazırlar.Bina akustiğine dair standartları bilmeli ve uygun şekilde uygulamalıdır.
İyileştirme ÇalışmalarıMevcut binalardaki ses yalıtım ve iyileştirme çalışmalarını yapar.Ses yalıtımı ve iyileştirme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Maaşlarİş tecrübeleri ve çalıştıkları kurumlar maaşını belirler.D1 ve D2 sertifikalarına sahip olmak maaşı etkileyebilir.
GelişimKurumların çoğunluğu çalışanlarının kendilerini geliştirmesini destekler.Aktif öğrenme isteği olmalıdır ve alanda sürekli gelişim göstermelidir.
NiteliklerSaha çalışması sırasında ihtiyaç duyulan takım çalışmasına ve etkin iletişime sahip olmalıdır.Araç ve gereçlerin kullanımında uzmanlık gereklidir, aynı zamanda sabırlı ve öz disiplinli olmalıdır.
SertifikalarAkustik Proje hazırlaması için D1 sertifikası olmalı, ölçümler ve raporlama için ise D2 sertifikası gereklidir.A ve B sınıfı akustik performans amaçlayan yapılar için D2 sertifikası gereklidir.

Akustik uzmanı nasıl olunur sorusu son zamanda araştırılan konuların başında geliyor. Bina akustiği çağımızın gereği olarak son dönemde çok fazla önemli hale gelmiş olan konulardan biridir. Akustik Uzmanı binalarda ses yalıtımı işleri ile ilgilenen kişidir. Akustik Uzmanları binalardaki gürültüyü azaltmak amacıyla çalışmanın yanı sıra müzisyenlerin ihtiyacı olan akustik ortamı da yakalamaya çalışır.

Akustik Uzmanı Nedir?

Akustik uzmanı, binalarda ortaya çıkan gürültüyü azaltmak için gereksinim duyulan akustik raporlar için akustik inceleme yapan meslek çalışanlarına verilen addır. Bu unvana sahip olmak için bu alanda kurs veren kurumlardan sertifika sahibi olmak gerekir. İlgili kurumlardan alınan eğitim neticesinde akustik uzmanlığı kurs programlarını %70 başarı ile tamamlayıp, d1 ve d2 belgelerini almaya hak kazanmış kişilere akustik uzmanı unvanı verilir.

Akustik uzmanı; binanın yaşı, ölçüsü, çevresel kaynakları, gürültüsü gibi pek çok faktörü ele alır. Tiyatro, sinema gibi pek çok yapıda da bina akustiğine oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Akustik uzmanları da tam da bu noktada bu gibi ortamların tespitlerini yapar ve kontrolünü sağlamaya çalışır. Akustik performans tespit çalışmalarını en iyi şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Çalışmaları büyük bir titizlikle yürütürler. Akustik uzmanı nedir? Akustik uzmanı olmanın şartları nelerdir? Akustik uzmanı ne kadar maaş kazanır? sorularına yanıt aradık.

Bunun yanında bir üniversitede ilgili bölümle alakalı yüksek lisans eğitimi almış kişiler, sadece sınavlara girip başarılı olmaları durumunda akustik uzmanı unvanı alır. Başarı sertifikası sonrasında ise artık akustik uzmanı olarak çalışmalara başlayabilirsiniz. Akustik yapıları kontrollerini sağlamak, bina performanslarının istenen düzeyde olması araştırmak için kurumlarda yer almaya başlanır. Akustik uzmanı, son zamanlarda popüler olmaya başlayan bir meslek grubu olarak ön plana çıkan meslek türlerinden biridir.

Akustik uzmanı olmak isteyen kişilerin kariyer basamağını daha hızlı tırmanabilmesi için bazı önemli niteliklere sahip olması beklenir. Bu önemli nitelikler şunlardır;

  • Özellikle saha çalışması sırasında ihtiyaç duyulacak takım çalışması içinde olma kabiliyeti göstermeliler.

  • Analitik düşünme ve sorgulayıcı bir zihne sahip olmaları önemlidir.

  • Problem çözme yeteneğine sahip olmalı ve karar verme aşamasında muhakeme yeteneğini kullanabilmelidir.

  • Diğer profesyonellerle ortak bir çalışma sergilemesi gerekebileceği için etkin bir şekilde iletişim kurma becerisi göstermeliler.

  • Araç ve gereçlerin kullanımında uzmanlık göstermeleri gerekir.

  • Sabırlı ve öz disipline sahip olmalılar.

  • Aktif öğrenme isteğine sahip olmaları beklenir.

  • Uzun sürebilecek projeleri tamamlayabilme sabrı ve özverisine sahip olmalılar.

Akustik Uzmanı Ne İş Yapar?

Gerekli sertifikalara sahip olan akustik uzmanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmış olduğu düzenlemeler doğrultusunda sessiz binalar ortaya çıkması için test ve ölçümler yapmaktan sorumludur. Akustik uzmanları bu ortamların tespitlerini yaparak kontrolünü sağlamaya çalışan bir meslek mensubudur. Akustik performans tespit işlemlerinin başarılı bir şekilde yapılması için yardımcı olur. Bu alanda mesleki gelişim göstermek isteyen adayların çoğu aldıkları eğitim neticesinde hangi temel sorumlulukları üstleneceklerini araştırmak ister. Testleri uluslararası standartlara uygun olacak şekilde gerçekleştiren akustik uzmanının görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Bina içinde yer alan parçaların ses yalıtım düzeyini ölçümler.

  • Mekanın iç gürültü düzeyini testler yolu ile tespit eder.

  • Sesin sahip olduğu reverberasyon özelliğini ölçümler.

  • Bina içinde çalışmakta olan parçaların gürültü düzeylerini ölçer.

  • Yapılan testler ve ölçümler sonucunda bina akustik raporu hazırlar ve puanlar.

  • Mevcut binalardaki ses yalıtım ve iyileştirme çalışmaların yapar.

Akustik Uzmanı Maaşları

Akustik uzmanlarının başlıca çalışma alanı inşaat sektörüdür. Bunun yanında mimarlık ve ses yalıtımı yapılan şirket ve kurumlarda çalışmalarını sürdürürler. Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hızlı gelişmeler neticesinde bina sayıları da doğal artış göstermiştir. Bu durumda bu alanda iş taleplerini arttırmıştır. Çoğunlukla bu alanda kolay iş bulunabilmektedir. Aldıkları maaşı iş tecrübeleri ve çalıştıkları kurumlar belirler.

Akustik Proje hazırlayabilmek için D1 sertifikasına sahip olmaları gerekir. Bu kişilerin bina akustik ölçümleri yapıp rapor düzenleyebilmeleri için ise ek olarak D2 sertifikasına sahip olmak gereklidir. Sadece A veya B sınıfı akustik performans amaçlayan yapılar için D-2 sertifikasına sahip olan kişiler ölçüm yapabileceklerdir, bunlar dışında ruhsata tabi olan yapılarda ölçüm şartı bulunmamaktadır. Bu durumda maaş getirilerini etkileyecek unsurlar arasındadır. Kurumların büyük bir çoğunluğu çalışanlarının kendilerini geliştirmesini önemser ve destekler. Bu durumda göz önünde bulundurulduğunda kazançlarının oldukça iyi olduğu söylenebilir.

  • İş hayatına yeni başlamış bir akustik uzmanı 8.000 TL maaş elde edebilmektedir.

  • Uzmanlık, tecrübe, kıdem ve tanınırlıkla ortalama 9.500 TL’ye kadar kazanç sağlayabilirler.

  • Bu alanda alınan en yüksek maaş ise 12.500 TL ye kadar çıkmaktadır.

Akustik Uzmanı Nasıl Olunur?

Akustik uzmanlığı seminer programına katılmak için belirli bir şart aranmamaktadır. Eğitim aldığınız kurumun size vereceği belge sayesinde akustik uzmanı unvanı elde edebiliyorsunuz. Üniversite ve özel kurumlarda Akustik uzmanlığı eğitimi verilmektedir ve eğitim süresi 72 saat olarak belirlenmiştir. Oldukça yeterli geçtiği gözlemlenen bu eğitimler Akustik Uzmanı olmak isteyen kişinin uygun olduğu saatlere göre çeşitli ders aralıkları belirlenir. Daha önce bu konu ile ilgili yüksek lisans eğitimi alanlar sınavı başarıyla geçmeleri durumunda akustik uzmanı unvanını elde edebilir. Akustik proje hazırlayabilmek için d1 sertifikası yeterli oluyor ancak ölçüm yapabilmek için d2 sertifika sahibi olmaları gerekir. Bu alanda rapor vermeye uygun sertifika alabilenler; mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, fizik mühendisi ve akustik mühendisleri ve akustik alanında tezli yüksek lisans ya da doktora sahibi olan kişiler olarak sıralanabilir. Akustik uzmanı unvanı alabilmek için gideceğiniz kursta verilen eğitimler aşağıdaki gibidir.

  • Genel Akustik İlkeler

  • Mimarlık ve Yapı Bilgisine Giriş

  • Mekan İçinde Ve Mekanlar Arasında Ses Yayılması

  • Binaların Gürültü Kontrolü Yönünden Tasarlanması

  • Ses Yalıtımı Hesaplamaları ve Modelleri

  • Ses Yalıtım Değerlendirme Yöntemleri

  • İstenen Sınır Değerlerinin Belirlenmesi ve Yönetmelik Tanıtımı

  • Mevcut Binalarda Ses Yalıtımı İyileştirme Çalışması

  • Akustik Proje ve Raporların Hazırlanması

Bina Akustiği, Binalardaki ses yalıtımı işleri ile ilgilenir ve gürültüyü azaltan çözümler sunar, Akustik raporlar oluşturur ve binaların akustik özellikleri konusunda bilgi sahibi olmalıdır, Akustik Düzenlemeler, Müzisyenlerin ihtiyaçlarına yönelik akustik ortamı sağlar, Müzik ve seslerin nasıl yansıdığı konusunda bilgi sahibi olmalıdır, Eğitim, Akustik uzmanlığı ile ilgili sertifika programlarını başarıyla tamamlar, Bir üniversiteden ilgili alanda eğitim almış olmalıdır, Analiz ve Kontrol, Binanın yaşı, ölçüsü, çevresel kaynakları, gürültüsü gibi faktörleri analiz eder ve kontrol eder, Analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahip olmalıdır, Ölçümler ve Raporlama, Bina içinde yer alan parçaların ses yalıtım düzeyini ölçer ve akustik raporları hazırlar, Bina akustiğine dair standartları bilmeli ve uygun şekilde uygulamalıdır, İyileştirme Çalışmaları, Mevcut binalardaki ses yalıtım ve iyileştirme çalışmalarını yapar, Ses yalıtımı ve iyileştirme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalıdır, Maaşlar, İş tecrübeleri ve çalıştıkları kurumlar maaşını belirler, D1 ve D2 sertifikalarına sahip olmak maaşı etkileyebilir, Gelişim, Kurumların çoğunluğu çalışanlarının kendilerini geliştirmesini destekler, Aktif öğrenme isteği olmalıdır ve alanda sürekli gelişim göstermelidir, Nitelikler, Saha çalışması sırasında ihtiyaç duyulan takım çalışmasına ve etkin iletişime sahip olmalıdır, Araç ve gereçlerin kullanımında uzmanlık gereklidir, aynı zamanda sabırlı ve öz disiplinli olmalıdır, Sertifikalar, Akustik Proje hazırlaması için D1 sertifikası olmalı, ölçümler ve raporlama için ise D2 sertifikası gereklidir, A ve B sınıfı akustik performans amaçlayan yapılar için D2 sertifikası gereklidir
akustik uzmanı nedir akustik uzmanı ne iş yapar akustik uzmanı maaşları akustik uzmanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.