AnasayfaBlog24 Kasım Öğretmenler Günü Coşkusu
Tarihte Bugün

24 Kasım Öğretmenler Günü Coşkusu

24 Kasım 2019
Bir kadın ve bir çocuk birbirine yakın durmakta ve dikkatle bir küreye bakmaktadır. Kadın mavi bir kazak giymiş ve saçlarını arkaya toplamış. Çocuğun üzerinde beyaz bir gömlek vardır ve yüzünde parlak ve meraklı bir ifade vardır. Küre havada asılıdır ve kara kütleleri ile okyanusların açıkça görülebildiği parlak mavi renktedir. Arka planda birkaç raf ve kitap bulunan beyaz bir duvarın önünde durmaktadırlar. Hem kadın hem de çocuk küreye odaklanmış ve onu incelerken bir merak ve şaşkınlık duygusu içinde görünüyorlar.
KonuAçıklamaÖnemi
24 Kasım Öğretmenler GünüÖğretmenlerin değerleri ve katkıları kutlanan bir gündür.Bireysel ve toplumsal gelişimde öğretmenlerin önemini vurgular.
Öğretmenler Günü'nün AmacıÖğretmenlerin toplumda oynadıkları rolün ve değerinin farkına varma ve onlara hak ettikleri değeri gösterme.Öğretmenler ve öğrenciler arasındaki bağları kuvvetlendirir.
Öğretmenlik MesleğiBir öğretmen sadece öğretmekle kalmaz, aynı zamanda öğrencileri iyi bir birey olmaları için cesaretlendirir.Öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimine önemli katkı sağlar.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nün Ortaya ÇıkışıAtatürk'ün 'Millet Mektepleri Başöğretmenliği' unvanını kabul ettiği gündür.Atatürk'ün eğitim alanında oynadığı liderlik rolünün vurgulanması.
Öğretmenin İletişim BecerileriÖğrenciler ile etkin iletişim kurabilme yetenekleri.Öğrencilerin motivasyonunu artırır ve eğitim kalitesini yükseltir.
Öğretmenin Rol ModelleriÖğretmenler, yaşamı değiştirmede en etkili rol modellerdendir.Öğrencilerin sosyal ve ahlaki değerlerini şekillendirir.
Öğretmenlerin Kendini Geliştirme İhtiyacıÖğretmenler, eğitim dünyasındaki yenilikleri, teknolojiyi takip ederek daima bilgi ve becerilerini geliştirmeli.Eğitim kalitesini artırmak ve öğrencilere en güncel bilgileri sağlamak.
Eğiticinin EğitimiÖğretmenler ve diğer eğitimcilere yönelik profesyonel gelişim modülü.Öğretmenlerin profesyonel becerilerini artırmak ve eğitim kalitesini yükseltmek.
Öğretmenler Günü'nde Saygı GöstermeÖğretmenlerimizi bu özel günde hatırlayıp, saygı ve sevgi gösterme.Öğretmenlerimizin değerini takdir etmek ve kendini sıradan hissetmelerini önlemek.
Öğretmenlerin Görev ve SorumluluklarıÖğretmenlerin görevleri öğrettikleri konulara ve öğrencilerine bağlı olarak değişir.Eğitimin çeşitli alanlarında çeşitli becerilerin ve yeteneklerin geliştirilmesi.

"Bir toplum ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki, toplumu gerçek bir ulus haline getirirler." - Mustafa Kemal Atatürk

24 Kasım Öğretmenler Günü, mesleğini hakkıyla icra eden öğretmenlerin mutluluk ve coşkuyla onurlandırıldığı günü ifade eder. Bir öğretmen sadece öğretmekle kalmaz, bununla birlikte yetiştirmekte olduğu öğrencileri iyi bir birey olmaları konusunda teşvik eder. Yol gösterici iyi bir öğretmen tarafından yetiştirilmek, hayatta başımıza gelebilecek en güzel şeylerden biridir. 

Okullar, yalnızca akademik öğrenmenin gerçekleştiği yerler değil, öte yandan hayatın da öğrenildiği yerdir. Okul ve öğretmenler, öğrencilerinin gelecekte diğer insanlar ile nasıl etkileşime gireceklerinde, hayata bakışlarını ve vizyonlarını şekillendirmede önemli role sahiptir. 

Öğretmenler, yaşamı değiştirmede en etkili rol modellerimizdendir. Öğrencilerin yolunu aydınlatan, öğrencileri hedefleri doğrultusunda motive eden, yol göstermede rehberdir. Öte yandan, öğrenciler ile en iyi şekilde etkileşim kurabilmeleri ve iletişim becerisinin yüksek olması da önemli bir noktadır. 

24 Kasım Öğretmenler Günü Ortaya Nasıl Çıktı?

24 Kasım Öğretmenler Günü, bizler için çalışan, çabalayan, fedakar öğretmenlerimizin kıymetini bir kez daha düşünerek anlamamızı sağlayan anlamlı bir gündür. Dünyada öğretmenler Günü, 1994 yılından beri pek çok ülkede 5 Ekim gününde kutlanır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı'nın sona erip, UNESCO temsilcileri ile ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesini oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

Dünyanın pek çok ülkesinde 5 Ekim'de kutlanan öğretmenler günü, ülkemizde 24 Kasım 1981'den beri kutlanmaktadır. Öğretmenler gününün Türkiye'de 24 Kasım'da kutlanmasının sebebi, Bakanlar Kurulu'nun Mustafa Kemal Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanını 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermesi ve bu unvanın, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmileşmesidir. 

24 Kasım 1928 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü olan 1981'de, "başöğretmen" olduğu günün ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. 

24 Kasım Öğretmenler Günü ve Amacı Nedir?

Öğretmenler Günü’nün amacı; öğretmenlerin toplum içerisindeki önemini, rolünü, gerekliliği ve değerini anlamaktır. Öğretmene, hak ettiği değeri hakkıyla teslim edebilmektir. Öğretmenler arasındaki bağları güçlendirmek, öğrenciler ile aralarındaki saygı, sevgi ve dayanışmanın güçlendirilmesidir. Yeni atanan öğretmenlerin mesleki bilince varmalarını sağlamak, emekli olanlarınsa saygı ile anılması amaçlanır. 

24 Kasım Öğretmenler Günü, öğretmenlerimize duyduğumuz saygı, sevgi ve şükranlarımızı dile getirmek için güzel bir fırsattır. Hayatımıza değer katan ve bize yol gösteren öğretmenlerimizi arayıp hatırlarını sormak için anlamlı bir gündür. Bu günü fırsat bilmeli güzel duygularla değerlendirmeliyiz. 

Okulu bitirip hayata atılmamıza, bugünlere gelmemizde büyük emek veren öğretmenlerimizi hatırlamak, ziyaret etmek ya da bir telefon, kart ya da mektupla hatırlarını sormak onlar için en büyük ve en değerli armağan olacaktır.

Öğretmen Ne İş Yapar?

Öğretmenin bir gün içerisinde yaptıkları,öğrettikleri konulara ve öğrencilerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Öğretmen, anaokulu ya da ilköğretim öğrencilerine eğitim veriyorsa görev tanımı da buna bağlı olarak değişir. Verilen dersler, uygulanan teknikler farklılık göstermektedir. 

Kendilerini Geliştirmek İçin...

Öğretmenler, bireysel verimini artırmak ve daha faydalı olabilmek için kendilerini daima geliştirmelidir. Eğitim dünyasındaki yenilikleri, teknolojiyi takip ederek daima bilgi ve becerilerini geliştirmelidir. Daha iyi bir eğitimci olma yolunda Eğiticinin Eğitimi ile öğretmenler kendilerini en iyi şekilde yetiştirebilir.

Eğiticinin Eğitimi ile amaçlanan; hali hazırda eğitim veren, eğitim vermek isteyen, eğitim sürecinin içinde öğretmenlik rolü üstlenecek olan eğitmen adaylarına bilgi, beceri ve bakış açıları kazandırmaktır. Öte yandan şirketlerde, kurumlarda ekip liderliği pozisyonunda bulunan ya da bulunmak isteyenler için verimli bir eğitimdir. 

Başta eğitim fakültesi öğrencileri olmakla birlikte; sunum yapma, topluluk önünde konuşma gibi konularda bilgilerini çeşitlendirmek isteyenler, eğitimci becerilerini geliştirmek isteyenler, şirketlerin İnsan Kaynakları ve Eğitim biriminde çalışanlar ve çalışmak isteyenler online eğitimden faydalanabilir. 

Eğiticinin Eğitiminden faydalanan, sonundaki pratik sınavdan başarılı olanlar, özel ve resmi kurumlarda geçerli isme özel sertifikayı almaya hak kazanır. 

Bonus: Kendinizi kişisel anlamda geliştirmek ve kariyerinize yatırım yapmak için Enstitü tarafından verilen online eğitim imkanlarından faydalanabilirsiniz.

24 Kasım Öğretmenler Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünyada öğretmenler Günü, 1994 yılından beri pek çok ülkede 5 Ekim gününde kutlanır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı'nın sona erip, UNESCO temsilcileri ile ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesini oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

24 Kasım Öğretmenler Gününün Amacı Nedir?

Öğretmenler Günü’nün amacı; öğretmenlerin toplum içerisindeki önemini, rolünü, gerekliliği ve değerini anlamaktır. Öğretmene, hak ettiği değeri hakkıyla teslim edebilmektir. 

Öğretmen Ne İş Yapar?

Öğretmenin bir gün içerisinde yaptıkları, öğrettikleri konulara ve öğrencilerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Öğretmen, anaokulu ya da ilköğretim öğrencilerine eğitim veriyorsa görev tanımı da buna bağlı olarak değişir. Verilen dersler, uygulanan teknikler farklılık göstermektedir. 

24 Kasım Öğretmenler Günü, Öğretmenlerin değerleri ve katkıları kutlanan bir gündür, Bireysel ve toplumsal gelişimde öğretmenlerin önemini vurgular, Öğretmenler Günü'nün Amacı, Öğretmenlerin toplumda oynadıkları rolün ve değerinin farkına varma ve onlara hak ettikleri değeri gösterme, Öğretmenler ve öğrenciler arasındaki bağları kuvvetlendirir, Öğretmenlik Mesleği, Bir öğretmen sadece öğretmekle kalmaz, aynı zamanda öğrencileri iyi bir birey olmaları için cesaretlendirir, Öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimine önemli katkı sağlar, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün Ortaya Çıkışı, Atatürk'ün 'Millet Mektepleri Başöğretmenliği' unvanını kabul ettiği gündür, Atatürk'ün eğitim alanında oynadığı liderlik rolünün vurgulanması, Öğretmenin İletişim Becerileri, Öğrenciler ile etkin iletişim kurabilme yetenekleri, Öğrencilerin motivasyonunu artırır ve eğitim kalitesini yükseltir, Öğretmenin Rol Modelleri, Öğretmenler, yaşamı değiştirmede en etkili rol modellerdendir, Öğrencilerin sosyal ve ahlaki değerlerini şekillendirir, Öğretmenlerin Kendini Geliştirme İhtiyacı, Öğretmenler, eğitim dünyasındaki yenilikleri, teknolojiyi takip ederek daima bilgi ve becerilerini geliştirmeli, Eğitim kalitesini artırmak ve öğrencilere en güncel bilgileri sağlamak, Eğiticinin Eğitimi, Öğretmenler ve diğer eğitimcilere yönelik profesyonel gelişim modülü, Öğretmenlerin profesyonel becerilerini artırmak ve eğitim kalitesini yükseltmek, Öğretmenler Günü'nde Saygı Gösterme, Öğretmenlerimizi bu özel günde hatırlayıp, saygı ve sevgi gösterme, Öğretmenlerimizin değerini takdir etmek ve kendini sıradan hissetmelerini önlemek, Öğretmenlerin Görev ve Sorumlulukları, Öğretmenlerin görevleri öğrettikleri konulara ve öğrencilerine bağlı olarak değişir, Eğitimin çeşitli alanlarında çeşitli becerilerin ve yeteneklerin geliştirilmesi
24 Kasım Öğretmenler Günü Öğretmenler Gününün Amacı Öğretmenler Günü Nedir
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.