AnasayfaBlog2016 Yılı İçin Mülakat Tavsiyeleri
Mülakat Tavsiyeleri

2016 Yılı İçin Mülakat Tavsiyeleri

29 Aralık 2015
Siyah takım elbise giyen ve kırmızı kravat takan bir adam beyaz bir arka planın önünde duruyor. Sol elinde siyah bir evrak çantası tutmaktadır ve başının üzerinde rakamlar yazılıdır. Dümdüz ileriye bakmaktadır. İfadesi ciddi ve profesyonel görünüyor. Yüz hatları kararlı ve odaklanmış görünüyor. Saçları düzgünce taranmış ve duruşu kendinden emin. Başının üzerindeki rakamlar mavi bir yazı tipiyle yazılmış. Kurumsal bir ortamda duruyor gibi görünüyor.
KonuAçıklamaÖnemli Notlar
AraştırmaAraştırma mülakat hazırlığının en önemli aşamasıdır. İşin değerlerini, son haberleri ve takım yapısını anlamaya yönelik derinlemesine araştırma yapmak önemlidir.Tutkunuzu ve bilginizi göstermek için mülakata notlar alarak gelin.
Bilgi AlmakMülakatta karşı tarafa doğru sorular sormak ve iki yönlü bir konuşma deneyimi sağlamak önemlidir.Mülakattan sonra bir takip maili atmak ve mülakatçıya teşekkür etmek önemlidir.
İzlenim BırakmakBir mülakatta olumlu bir ilk izlenim bırakmak önemlidir. Ancak bu izlenimin sürekli olması ve mülakatçının hafızasında yer edinmesi için takip etmek gerekir.Mülakattan sonra mülakatçıyla temas halinde olmak ve onlara teşekkür etmek önemlidir.
Rolünüzün Ötesine GeçmekBir işten daha fazlasını beklemek ve fazladan sorumluluk almak, size daha değerli hissettirir ve işinizde üretkenliğinizi arttırır.Rolünüzün ötesine geçmek, hem profesyonel hem de kişisel gelişim için önemlidir.
Yeni Şeyler Öğrenmekİsteklilik ve öğrenme hırsı, işyerinde değerli bir çalışan olmanın önemli yollarından biridir.Yeniliği kucaklamak ve yeni şeyler öğrenmek için open-minded olun.
Değer Katmakİşi geliştirebilecek ve değer katacak projelerde yer almak, işverenlerini etkileyen bir faktördür.Takımınıza ne kadar değer kattığınızı gösterin.
Takım İçin Çalışmakİşyerinde uyumlu bir takım oluşturmak ve takım çalışması yapmak, işverenin iş yerine bakış açısını olumlu yönde etkiler.Takımınızın saygısını kazanın.
İnsan OlmakMülakat sırasında gerçeğe uygun davranmak ve sezgilerinize güvenmek önemlidir. Hata yapmak normaldir ve düzeltilebilir.Kendinizi hatırlayın, mülakatçı da insan.
Sorumluluk AlmakSorumluluk almak ve onu yerine getirmek, işverenlerin çalışanlarda aradığı bir özelliktir.Her zaman verilen görevlerin üzerine çıkmaya çalışın.
Kendinizi İyi HissetmekKendinizi işinizde iyi hissetmek, iş performansınızı ve motivasyonunuzu artırır.Eğer işiniz size mutluluk vermiyorsa, belki de farklı bir yol düşünmenin zamanı gelmiştir.

Benim için bu yıl gerçekten harika geçti. Kişisel ipuçları ve mülakat tavsiyeleri üzerine sizlere paylaşım yapmayı seviyorum ve her zaman takipçilerimden gelen katılım ve geri bildirim oranıyla tatmin edici bir şekilde şaşırıyorum.

Bir ik uzmanı olarak ilk defa mülakat tavsiyeleri üzerine yazmaya başladığımda ne yaptığım hakkında hiçbir fikrim yoktu ve bunun nasıl karşılanacağı hakkında ise hiç fikrim yoktu. Birçok kişiye mülakat tavsiyeleri ile destek vererek yardım ettiğimi bilmek benin çok mutlu yapıyor ve size bana bunu bahşettiğiniz için çok teşekkür ederim. Yıl sonu hızlıca yaklaşıyor ve ben 2016' nın en iyi mülakat tavsiyeleri ve kariyer ipuçlarını paylaşmak için bunu harika bir fırsat olarak görüyorum. 2016’nın birçoğunuz için yeni bir yıl anlamına geldiğini biliyorum, bu yüzden denenen ve test edilen iş ve kariyerleri için daha iyi bir zaman olmadığından eminim. Ayrıca sık sorulan mülakat soruları başlığına göz atmanızı da tavsiye ederim.

Mülakat tavsiyeleri.

Araştırma.

devamlı aynı şeyleri söyleyen bozuk bir plak gibi gelebilirim ama araştırmak gerçekten mülakat hazırlığında öncelik listenizin en üstünde olmalı. mülakat tavsiyeleri listesinin başında "araştırma yapmak" olmasının bir nedeni de budur.

Rol hakkında ne kadar tutkulu olduğunuzu aktarmanız çok önemli ve bunu yapmanın bir yolu da sizin işin değerlerini anlamaya koyduğunuz çaba miktarı, paylaştıkları en son haberlerle ilgili bilgi toplamak için vakit ayırmak ve de takım ile kendiniz arasında ilişki kurmaktır.

Önceki yayınlarımdan birinde neden her mülakata bir not defteri getirmeniz gerektiği hakkında yazmıştım. Not almak için. Aynısı araştırma notları için geçerli. İnsanlar her zaman web sayfası hakkındaki her detayı ezberlemeleri gerektiğine o kadar takıntılıdırlar ki; bir şey bile hatırlayamazlar. Gerçek şu ki önünüzde birkaç nokta atışı notla hatırlatıcı bir şeylere sahip olmakta problem yok. Ben gerçekten bütün bilgiyi gönülden öğrenip öğrenmediğinizle ilgilenmiyorum, ben sizi fotoğrafik hafızanız için işe almıyorum... Önünüzdeki birkaç anahtar kelime beni sizden soğutmaz. Kural kitabının hiçbir yerinde her şeyi ezberlemeniz gerektiği yazmaz, bu yüzden, mülakatta bana notlarınıza bakıp bakamayacağınızı sorduğunuzda ben de evet derim ve ikinci olarak sizin işimi doğru şekilde araştırmaya adadığınız zamandan dolayı çok etkilenirdim.

Bu ayrıca sizin doğru soruları sormanızı ve de sorgudan daha çok iki yönlü bir konuşma deneyimlemenizi sağlayacaktır. Mülakat tavsiyeleri önce insan olmak ve gerçekçi olmakla başlar. Hepimizin insan olduğunu hatırlayın, mülakatçı da dahil. Tıkanmak normal, hata yapmak normal, düşüncelerinizi toparlamak için bir dakikanızı ayırın. Rahatlayın ve mülakatçınız da rahatlasın.



Bilgi Almak.

Mülakat tavsiyeleri listesinin ikinci bölümü ise bilgi almaktır. Mülakatınızı araştırmanızla bir kere sersemlettikten, doğru soruları sorduktan ve yeterli tutku ve kararlılığı gösterdikten sonra vakit takipte kalma vakti.

Her zaman aklınızda olsun, mülakatçı büyük ihtimal o gün birçok mülakat yaptı ve de harika bir ilk izlenim bıraktıysanız bile her adayın kendini ne kadar iyi sunduğunu hatırlamak zor olacaktır.

Unutulmamak için mülakattan sonra bir takip maili atmanız çok önemli. O da değilse, en azından mülakatçıya bir teşekkür etmek bir standarttır ve ayrıca mülakatçıya sizin sohbetinizi hatırlatır.

Onlara ayırdıkları zaman için teşekkür eden bir mail ile başlayın ve de işleri hakkında duyduğunuz şeylerden memnun olduğunuzu ve de mülakatta tartıştığınız şeyler hakkında daha fazlasını duymak için dört gözle beklediğinizi yazın.

Takıma neden harika bir ek olacağınızı tekrarlayın ve de takımın geri kalanıyla tanışmak için dört gözle beklediğinizi söyleyin.

Onlardan duymayı dört gözle beklediğinizi ve de gerekliyse herhangi bir soruyu cevaplamaya hazır olduğunuzu yazın.

Bu bütün farkı yaratabilir, bana güvenin. Ben her zaman benim için kısa bir bilgilendirme yazmaya zaman ayıran adaya müteşekkir olmuşumdur.

Rolünüzün ötesine geçin

Mülakat tavsiyeleri için son bölüm. Tebrikler! İşi kaptınız. İşte sıkı çalışmanın başladığı yer: onların doğru kararı aldığını ve de değer katacağınızı gösterebilmek.

İş tanımınızda söylenen şeyi yapmak yeterli değildir. İşverenler robot istemez, onlar yaptıkları şeyden gerçekten hoşlanan insanlar görmeyi isterler, bu insanlar yeni şeyleri öğrenmeye heveslidirler ve de sorumlulukları dışındaki projelerde de yer alırlar.

Herkes rollerinde zorluklarla karşılaşmak ister, aksi takdirde çalışmak çok sıkıcı olurdu. Zamanımızın çoğunu çalışarak harcıyoruz. Bunu değiştiremeyiz. Kendinizi zorlamak ve patronunuzu size daha çok geribildirim vermesi ve yeniliği kucaklaması için zorlamak, sizin üretkenliğinizi arttırır ve daha da önemlisi değerli hissedersiniz.

Rolünüzün ötesine geçmek kendinizi profesyonel olarak ve kişisel olarak geliştirmeye,  işiniz hakkında iyi hissetmeye attığınız ilk adımdır.

Benim için en önemli şey insanlar. Ben takımımın kendilerine minnettar olunduğunu ve birbirlerine minnettar olmalarını isterim. Bu yüzden kendinizi şirket kültürüyle özümsemek ve de yeni patronunuza nasıl da uyum sağladığınızı göstermek önemlidir.

Tabii ki bu faktörle alakalı birçok ipucu var ama şimdilik bunlarla bırakıyorum. Eğer yeni yılı "yeni bir yıl, yeni bir iş" diye düşünerek geçiriyorsanız bu mülakat tavsiyeleri kulağınıza küpe olsun ve size en iyi şansı diliyorum ve umarım bu ipuçları işinize yarar.

Araştırma, Araştırma mülakat hazırlığının en önemli aşamasıdır İşin değerlerini, son haberleri ve takım yapısını anlamaya yönelik derinlemesine araştırma yapmak önemlidir, Tutkunuzu ve bilginizi göstermek için mülakata notlar alarak gelin, Bilgi Almak, Mülakatta karşı tarafa doğru sorular sormak ve iki yönlü bir konuşma deneyimi sağlamak önemlidir, Mülakattan sonra bir takip maili atmak ve mülakatçıya teşekkür etmek önemlidir, İzlenim Bırakmak, Bir mülakatta olumlu bir ilk izlenim bırakmak önemlidir Ancak bu izlenimin sürekli olması ve mülakatçının hafızasında yer edinmesi için takip etmek gerekir, Mülakattan sonra mülakatçıyla temas halinde olmak ve onlara teşekkür etmek önemlidir, Rolünüzün Ötesine Geçmek, Bir işten daha fazlasını beklemek ve fazladan sorumluluk almak, size daha değerli hissettirir ve işinizde üretkenliğinizi arttırır, Rolünüzün ötesine geçmek, hem profesyonel hem de kişisel gelişim için önemlidir, Yeni Şeyler Öğrenmek, İsteklilik ve öğrenme hırsı, işyerinde değerli bir çalışan olmanın önemli yollarından biridir, Yeniliği kucaklamak ve yeni şeyler öğrenmek için open-minded olun, Değer Katmak, İşi geliştirebilecek ve değer katacak projelerde yer almak, işverenlerini etkileyen bir faktördür, Takımınıza ne kadar değer kattığınızı gösterin, Takım İçin Çalışmak, İşyerinde uyumlu bir takım oluşturmak ve takım çalışması yapmak, işverenin iş yerine bakış açısını olumlu yönde etkiler, Takımınızın saygısını kazanın, İnsan Olmak, Mülakat sırasında gerçeğe uygun davranmak ve sezgilerinize güvenmek önemlidir Hata yapmak normaldir ve düzeltilebilir, Kendinizi hatırlayın, mülakatçı da insan, Sorumluluk Almak, Sorumluluk almak ve onu yerine getirmek, işverenlerin çalışanlarda aradığı bir özelliktir, Her zaman verilen görevlerin üzerine çıkmaya çalışın, Kendinizi İyi Hissetmek, Kendinizi işinizde iyi hissetmek, iş performansınızı ve motivasyonunuzu artırır, Eğer işiniz size mutluluk vermiyorsa, belki de farklı bir yol düşünmenin zamanı gelmiştir
etkili mülakat ipuçları iyi bir iş iş mülakatları mülakat tavsiyeleri mülakat tavsiye mülakat tavsiyeler
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017