AnasayfaBlog20 Saat Ayırarak İstediğin Beceriyi Edinebilirsiniz!
Kişisel Gelişim

20 Saat Ayırarak İstediğin Beceriyi Edinebilirsiniz!

30 Nisan 2019
Bu resimde bir kum saati ve ön planda bazı madeni paralar yer almaktadır. Kum saati düz bir yüzeye oturtulmuş ve içi kumla doldurulmuştur. Madeni paralar kum saatinin etrafına dağılmış ve arka planda bir tür finansal veri gösteriyor gibi görünen bir grafik var. Kum saati beyazdır ve birkaç küçük girintiyle süslenmiş dar bir boynu vardır. Madeni paralar altın rengindedir ve üzerlerinde belirgin bir desen vardır. Grafikte birbirine yaklaşan ve uzaklaşan çok sayıda renkli çizgi vardır. Kum saati zamanın sembolüdür ve madeni paralar zenginliği temsil eder, bu da bu görüntüyü temalarının güçlü bir temsili haline getirir.
TeknikAçıklamaFayda
Beceriyi Parçalara AyırmakAyrıntılı bir analizle öğrenilmesi gereken beceri parçalara ayrılır. Örneğin dil öğrenme sürecinde okuma, dinleme, yazma ve konuşmayı ayrı ayrı ele alır.Beceriyi öğrenme süreci daha kolay ve yönetilebilir hale gelir.
Etkili Kaynaklar BulmakBir beceri için en etkili ve verimli kaynakları bulmak. Kitaplar, online eğitimler ve videolar gibi kaynaklar olabilir.Öğrenme süreci daha hızlı ve etkili olur.
Çevresel Faktörleri Ortadan KaldırmakÖğrenme sürecine engel olabilecek faktörlerden kaçınılır. Sosyal medya hesapları daha az kullanılır ve sessiz bir çalışma ortamı oluşturulur.Dikkat dağılması önlenir, öğrenme süreci hızlanır.
En Az 20 Saat AyırmakYeni beceriyi öğrenmek için ayırdığı 20 saatlik süre. Bu süre ister her gün birer saat, ister haftada üç saat olarak dağıtılır.Belli bir süre içinde verimli öğrenme sağlanır, yeni beceri kazanılır.
MotivasyonÖğrenme süreci boyunca motivasyonu yüksek tutmak. Başarıya ulaştıkça motivasyon artar.Eğitimin etkin bir şekilde sürdürülmesini sağlar.
Hedeflere odaklanmakÖğrenme sürecinde hedeflere odaklanmalı ve hedeflere ulaşmak için çalışılmalıdır.Hedef belirleme ve ona ulaşma sürecini hızlandırır.
Doğru planlamaHedeflerinize ulaşmak için doğru bir planlama yapın ve ona sadık kalın.Planlama sayesinde zamanı en etkili şekilde değerlendirme imkanı sağlar.
Öğrenme stiliÖğrenme sürecinde kendi öğrenme stilinizi keşfedin ve ona göre çalışın.Öğrenme sürecini daha keyifli ve etkili hale getirir.
UygulamaÖğrendiklerinizi uygulama fırsatı bulun ve pratik yapın.Becerilerin pekiştirilmesini ve kullanılmasını sağlar.
Düzeltme ve İyileştirmeÖğrenme sürecinin belirli aşamalarında kendinizi denetleyin ve düzeltmeler yapın.Hedeflenen beceriyi daha etkili ve hızlı bir şekilde edinmemizi sağlar.

Kişisel gelişiminize katkı sağlamak için yeni bir beceri mi edinmek istiyorsunuz? Sadece 20 saat ayırarak yabancı dil konuşmayı, müzik aleti çalmayı hatta kafanızın üstünde alevli bir testere çevirmeyi öğrenebileceğinizi biliyor musunuz? Geçmişte yaşadığınız tecrübeleri hatırladığınızda bunun imkansız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat Josh Kaufman’ın ‘’İlk 20 Saat ’’ adını verdiği tekniği öğrendiğinizde kişisel gelişim adına öğrenmek istediğiniz tüm becerileri listelemeye hemen başlayacaksınız.

Peki Nedir Bu İlk 20 Saat Tekniği?

Hepimiz kariyerimize katkı sağlamak amacıyla veya hobi olarak yeni bir beceri öğrenmek istemişizdir.  Bazılarımız uzun uğraşlar vermesine rağmen yanlış yöntemler kullandığı için başarısız olurken bazılarımız ise öğrenme sürecini gözünde büyütüp daha başlamadan vazgeçmiştir. Oysa verimli bir şekilde çalışıp doğru metotları kullanırsak günde 40 dakika çalışarak bir ayda hedeflediğimiz beceriyi öğrenebilmemiz mümkün.

Yeni beceri öğrenme konusunda uzun araştırmalar yapan Josh Kaufman ilk 20 Saat adını verdiği teknikle etkili ve verimli dört metot ortaya koydu.

Hedeflenen Beceriyi Parçalara Ayırmak



İlk olarak bir beceriyi ayrıntılı bir şekilde analiz etmek önemlidir. Örneğin yeni bir dil öğrenmeyi planlıyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şey bu beceriyi oluşturan ana parçaları bulmaktır. Bir dilin dört ana parçası vardır: okuma, dinleme, yazma ve konuşma. Bu parçaları hangi tekniklerle nasıl daha kısa şekilde öğrenebileceğinizi analiz etmelisiniz. Çoğu günlük hayatta kullanılmayan binlerce kelimeyi öğrenmektense en çok kullanılan kelimelere odaklanmak mantıklı olacaktır. Bu sizi öğrenme yolunda hem motive edecek hem de çok yormayacaktır.

Hedeflenen Beceriyi Öğrenebileceğiniz Etkili Kaynaklar Bulmak

Sizi bir beceri için yeterli hale getirecek doğru kaynağı seçmeniz çok önemlidir. Öğreneceğiniz beceriyi en iyi anlatan kitap, online eğitimler ve video gibi kaynakları doğru seçmeli ve bu kaynaklar üzerinden devam etmelisiniz. Kaynakların çokluğu önemli değildir. Önemli olan kaynakların sizin öğrenme şeklinize uygun ve etkili bir anlatıma sahip olmasıdır. Örneğin bir alanda 30 kitap okumak yerine doğru bir seçim yaparak 5 kitap okumanız sizi yeterli seviyeye getirecektir. 20 saat tekniği için de bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Öğrenme Sürecinize Engel Olabilecek Çevresel Faktörleri Ortadan Kaldırmak

Etrafımız öğrenmemize engel olabilecek şeylerle doluyken nasıl tam odaklı olarak çalışabiliriz? Öğrenme sürecimizi hedeflediğimiz beceriye uygun çalışma alanları yaratarak daha etkili hale getirebiliriz. Bu süreçte sosyal medya hesaplarımızı daha az kullanabilir ve kendimize daha sessiz bir ortam yaratabiliriz.

Çalışma süremiz boyunca bölünmeden öğrenmemize odaklanırsak elde edeceğimiz verim en yüksek seviyede olacaktır. Ve öğrenmemizden verim sağladıkça daha motive şekilde çalışıp hedeflerimize ulaşabiliriz. Şimdi düşünelim bizi çalışmamızdan alıkoyan faktörler neler ve onlardan nasıl vazgeçebiliriz?

Hedeflenen Beceriye En Az 20 Saat Ayırmak

Yukarıda verilen üç metodu uygulayarak ayırdığınız 20 saat ile artık hedeflediğiniz bütün becerileri öğrenebilirsiniz. Bu 20 saat süreyi ister her gün birer saat olarak, ister haftada üç saat olarak kullanın. Yapmanız gereken en önemli şey çalıştığınız süreçte kendinizi tamamen ona vermeniz. Kendinize uygun bir plan kurun ve ona sadık kalmaya özen gösterin.

Bu dört metoda baktığınızda aslında hiçbirinin çok da zor olmadığını fark ettiniz değil mi? Dört basit metotla aklınıza gelen her şeyi öğrenmeniz mümkün! Sürekli olarak değişen ve gelişen çevreye ayak uydurabilmek için öğrenilmesi gereken o kadar çok şey var ki… O halde şimdi yapmanız gereken şey bu öğrendiğiniz bilgiler ışığında kişisel gelişim eğitimleri ile ilgili yolculuğunuz için öğrenmek istediğiniz beceriyi bulup ona 20 saat ayırmak. Korkmayın, başaracaksınız!

Beceriyi Parçalara Ayırmak, Ayrıntılı bir analizle öğrenilmesi gereken beceri parçalara ayrılır Örneğin dil öğrenme sürecinde okuma, dinleme, yazma ve konuşmayı ayrı ayrı ele alır, Beceriyi öğrenme süreci daha kolay ve yönetilebilir hale gelir, Etkili Kaynaklar Bulmak, Bir beceri için en etkili ve verimli kaynakları bulmak Kitaplar, online eğitimler ve videolar gibi kaynaklar olabilir, Öğrenme süreci daha hızlı ve etkili olur, Çevresel Faktörleri Ortadan Kaldırmak, Öğrenme sürecine engel olabilecek faktörlerden kaçınılır Sosyal medya hesapları daha az kullanılır ve sessiz bir çalışma ortamı oluşturulur, Dikkat dağılması önlenir, öğrenme süreci hızlanır, En Az 20 Saat Ayırmak, Yeni beceriyi öğrenmek için ayırdığı 20 saatlik süre Bu süre ister her gün birer saat, ister haftada üç saat olarak dağıtılır, Belli bir süre içinde verimli öğrenme sağlanır, yeni beceri kazanılır, Motivasyon, Öğrenme süreci boyunca motivasyonu yüksek tutmak Başarıya ulaştıkça motivasyon artar, Eğitimin etkin bir şekilde sürdürülmesini sağlar, Hedeflere odaklanmak, Öğrenme sürecinde hedeflere odaklanmalı ve hedeflere ulaşmak için çalışılmalıdır, Hedef belirleme ve ona ulaşma sürecini hızlandırır, Doğru planlama, Hedeflerinize ulaşmak için doğru bir planlama yapın ve ona sadık kalın, Planlama sayesinde zamanı en etkili şekilde değerlendirme imkanı sağlar, Öğrenme stili, Öğrenme sürecinde kendi öğrenme stilinizi keşfedin ve ona göre çalışın, Öğrenme sürecini daha keyifli ve etkili hale getirir, Uygulama, Öğrendiklerinizi uygulama fırsatı bulun ve pratik yapın, Becerilerin pekiştirilmesini ve kullanılmasını sağlar, Düzeltme ve İyileştirme, Öğrenme sürecinin belirli aşamalarında kendinizi denetleyin ve düzeltmeler yapın, Hedeflenen beceriyi daha etkili ve hızlı bir şekilde edinmemizi sağlar
20 saat tekniği 20 saat öğrenme kişisel gelişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.