AnasayfaBlogZevkli Mantık Soruları
Eğitim

Zevkli Mantık Soruları

27 Ekim 2020
Zevkli Mantık Soruları

Mantık sorularını genelde eşit ağırlık ya da sayısalcıların çözebileceğini düşünürüz. Ben de bir sözelci olarak böyle düşünenlerin arasındaydım ta ki mantık sorularıyla karşılaşana kadar... İlk başta zor gibi görünse de dikkatli okunduğunda sanki bir bilmece gibi gelir.

Eğer ilk defa mantık sorusu çözüyorsanız yanlış cevap vermekten korkup özgüveninizi yıkmayın. Pratik yaptıkça soruları daha iyi kavrayacak ve doğru yanıtları buldukça zevk alacaksınız. Sözü daha fazla uzatmadan sizi sorularla başbaşa bırakayım. Şimdiden kolay gelsin..  

Soru 1: Hangi Gündür?

Bir kabilede kadınlar Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri erkekler ise Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri yalan söylemektelermiş. Diğer günlerde ise yalnızca doğruyu söylüyorlarmış. Bir gün erkeklerden biri, kadınlardan biriyle bir araya gelmiş ve sohbet etmeye başlamış. Laf arasında kadın erkeğe, bakın ne söylemiş?

Kadın: Dün yalan söylüyordum.

Erkek: Ben de.

Bu diyolağa dayanarak, bakalım konuştukları günün hangi gün olduğunu bulabilecek misiniz?  Sizce bu diyaloğun geçtiği gün, hangi gündür?

Cevap: Sorunun tek bir cevabı vardır, o da Perşembe'dir.

Soru 2: Çikolata Kaç Kuruştur? 

Alican ile Efecan beraberce bakkala gider. Amaçları bakkaldan bir çikolata almaktır. Fakat bakkala vardıklarında farkederler ki Alican'ın bir çikolata alabilmek için 24 kuruş eksiği, Efecan'ın ise 2 kuruş eksiği vardır. Bunun üzerine Alican fedakarlık yapıp parasını Efecan'a verir. Ama hâlâ bir çikolata alacak paraları yoktur. Buna göre sizce bir çikolata kaç kuruştur?

Cevabı: 25 Kuruş!

Soru 3: Ağlayan Kim? 

Mezarın başında bir kız ağlıyor. Mezarda yatanın annesi ağlayan kızın annesinin kayın validesi. Mezarda yatan, ağlayan kızın nesi olur?

Cevap: Halası

Soru 4: Kaçıncı Günde?

Evin bahçesindeki çimenler her gün bir önceki günün iki katı kadar büyüyor. Çimenler 10 günde bahçenin tamamını kapladığına göre kaçıncı günde yarısını kaplayacak kadar büyür?

Cevap: Her gün bir önceki günün iki katı büyüyorsa 9. gün bahçenin yarısını, 10. gün tamamını kaplar.

Soru 5: Hangisi Doğru? 

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a. Aşağıdakilerin hepsi doğrudur

b. Tüm şıklar yanlıştır.

c. h şıkkı doğrudur.

d. b şıkkı doğrudur.

e. Aşağıdakilerin hepsi doğrudur.

f. Yukarıdakilerin hepsi doğrudur.

g. h şıkkı yanlıştır.

h. yukarıdakilerin hepsi yanlıştır.

Cevap: B

Soru 6: Fiyatı Ne Kadar?

Bir sopa ve topun toplam fiyatı 1.10 dolardır. Sopanın fiyatı toptan 1 dolar daha pahalıdır. Bu durumda topun fiyatı ne kadardır?

Cevap: 5 Cent

Soru 7: Kaç Dakikada Üretir? 

5 makine, 5 dakikada, 5 düğme üretiyorsa, 100 makine 100 düğmeyi kaç dakikada üretir?

Cevap: 5

Soru 8: Kaç Saat Uyurum? 

Gece saat sekizde yatıyorum ve yatarken guguklu saatimi sabah dokuza kuruyorum kaç saat uyurum?

Cevap: Guguklu saatler gece gündüz ayrımı yapmadığı için 1 saat.

Soru 9: Kaç Gün Vardır? 

Bazı aylar 30, bazıları 31 çeker kaç ayda 28 gün vardır?

Cevap: Tüm aylarda.

Soru 10: Kaç Koyun Vardır? 

Bir çiftçinin 17 koyunu vardı. Sürüde salgın hastalık oldu, dokuzu ağır hastalandı, diğerleri öldü. Çiftçinin kaç koyunu var?

Cevap: 9 canlı koyun

Soru 11: Kaç Fare Yer? 

İki fare, iki krakeri iki dakikada yiyor. 18 krakeri 6 dakikada kaç fare yer?

Cevap: 6

Soru 12: Hangi Harf Gelmeli?

L K J H ? Soru işareti yerine hangi harf gelmelidir?

Cevap: G

Soru 13: Nasıl Bulur?

2 arkadaş Ann ve Mary ormanda yürüyüş yaparken bir anda yağmur bastırır ve terk edilmiş bir eve sığınırlar. Karınları acıkan iki arkadaş yağmur diner dinmez yemek bulmak için farklı noktalara doğru arayışa geçerler. Ann bir tane elma ağacı bulur ancak elmalardan yediğinde kendisi de ağaca dönüşür. Yarım saat sonra arkadaşını bulmak için oraya gelen Mary ormandan bir ses duyar. Ses, arkadaşının bir ağaca dönüştüğünü hangi ağacın Ann olduğunu bulmak için tek şansının olduğunu yoksa arkadaşının sonsuza kadar ağaç olarak kalacağını söylemektedir. Mary hangi ağacın arkadaşı olduğunu nasıl bulur?

Cevap: Ortadaki kişi diğerlerinden yüzde 25 daha fazla ağırlık taşır.

Soru 14: Hangi Eliyle? 

Özgür, aynanın karşısına geçip sol gözünü sağ eliyle tutarsa, kendini aynada sol gözünü hangi eliyle tutuyormuş gibi görür?

Cevap: Sağ

Soru 15: En Ünlü Çalışması Hangisi? 

'Genel Görelilik Kuramı' olarak da bilinen Einstein'ın en ünlü çalışmasının adını bize söyler misin?

Cevap: İzafiyet Teorisi

Soru 16: Ortalama İnsan Beyninden Büyük Mü?

Sizce dünyanın en zeki insanlarından biri olarak kabul edilen Einstein'ın beyni, ortalama insan beyninden küçük müydü, yoksa büyük müydü?

Cevap: Küçük

Soru 17: Nasıl Sağladı?

Bir köyde yaşayan yaşlı bir adam ve üç kızı varmış. Yaşlı adam bir gün çok hastalanmış. Ölüm onun canını almaya geldiğinde en büyük kızı babasının 2 yıl daha yaşamasına izin vermesini istemiş. Ölüm kabul etmiş. iki yıl sonra geri geldiğinde ortanca kızı ölümden babasının biraz daha yaşamasına izin vermesini istemiş. Ölüm kabul etmiş. Bir yıl sonra yeniden geldiğinde bu kez en küçük kızı elinde yanan bir mumla ölümün karşısına çıkmış ve babasının bu mum bitene kadar yaşamasına izin vermesini istemiş. Ölüm bunu da kabul etmiş ve bir daha asla geri dönmemiş. Yaşlı adamın küçük kızı bunu nasıl sağladı?

Cevap: Küçük kız aldığı sözün ardından mumu söndürür ve ölüm bir daha hiç dönmez.

Soru 18: Nasıl Oldu?

Paul 25 metrelik bir merdivende boya yapıyorken bir anda ayağı kayar ve yere düşer. Ancak ölmez ya da kötü şekilde yaralanmaz. Bu nasıl olmuştur?

Cevap: Paul merdivenin ilk basamağındadır.

Soru 19: Hangi Kova?

Biri 25 santigrat derece diğeri 25 fahrenheit derece iki kova su var. Bu iki kovaya aynı yükseklikten aynı anda 2 madeni para atılırsa en önce hangi kovaya düşen dibe ulaşır?

Cevap: 25 Fahrenheit, -3 santigrat karşılığına geldiği için o kovadaki su buz formundadır. Dolayısıyla atılan madeni para dibi göremez.

Soru 20: Kaç Balık Kalır?

Bir akvaryumda 10 balık var. 2si boğuldu, 4 tanesi yüzüyor, 3 tanesi ise öldü. Akvaryumda kaç adet balık kalır?

Cevap:10

Soru 21: Nereye Koyardınız?

Bir odada toplam 10 kişi var ve hepsi hem birbirini hem de bütün odayı görebilecek şekilde duruyor. Bu odaya bir elma koyacaksınız. Bu elmayı 9 kişi görebilecek sadece 1 kişi göremeyecek. Elmayı nereye koyardınız?

Cevap: Odadakilerden birinin kafasına konulan elma 9 kişi tarafından görülürken sadece bir kişi tarafından görülemez.

Soru 22: Nasıl Oldu?

Bir caddeden 2 araba geçiyor. Biri 100 km hızla diğeri 80 km hızla gidiyor. İkisi de aynı anda yolculuğa başlıyor ama caddenin aynı noktasında yan yana geliyorlar. Bu nasıl mümkün olmuştur?

Cevap: Yarım saat önce yağmur yağdığı için diğer ağaçlar ıslak sadece arkadaşının dönüştüğü ağaç kurudur. Kuru ağacı seçer.

Soru 23: Kaç Lira?

Bir asa ve bir şapkanın toplam fiyatı 110 liradır. Asa şapkadan 100 lira daha pahalıdır. Bu durumda şapka kaç liradır?

Cevap: 5 lira

Soru 24: Kaçıncı Sıra?

Bir koşuya katılıyorsun, ikinci adamı solluyorsun. Bu durumda kaçıncı sıraya yerleşmiş olursun?

Cevap: İkinciyi sollarsan onun yerini alırsın, yani ikinci olursun.

Soru 25: Hangi Sıralama?

Sonuncuyu sollarsan hangi sıralamaya çıkarsın?

Cevap: Sondan ikinci dediysen yine yanıldın! Biraz düşünsene! Sonuncuyu nasıl sollarsın? Sen onun arkasındaysan o sonuncu olamaz değil mi? Cevabı mümkün değil!

Soru 26: Neye Sahipsiniz? 

Bir elinizde 3 elma ve 4 portakal var. Diğer de elinizde 4 elma ve 5 portakal varsa siz tam olarak neye sahipsiniz?

Cevap: Sizin kocaman elleriniz var

Soru 27: Ne Olur? 

Kırmızı bir taşı mavi bir denize atarsanız ne olur?

Cevap: Taş ıslanır ve dibe batar.

Soru 28: Ne Gelmeli?

1=5

2=25

3=125

4=625

5=?

Soruda verilen 5=? soru işareti yerine ne gelmelidir?

Cevap: 1 (Çünkü ilk satırda 1=5 verilmiş. O zaman da 5=1 olur)

Soru 29: Ne Kadar Sürer? 

Doktorunuz size 3 hap verir ve bunları yarımşar saat arayla almanızı tavsiye ederse, ilaçların tamamını bitirmeniz ne kadar sürer?

Cevap : 1 saat

Soru 30: Sayı Kaçtır?

Ahmet aklından x diye bir sayı tuttu. Bunu 2 ile çarptı ve 10 ekledi. Sonrasında çıkan sayıyı 10'dan çıkarttı. Ardından 2'ye böldü. Ahmetin aklından tuttuğu sayı kaçtır?

Cevap: İlk tuttuğuyla aynıdır. Yani cevap ' x '

Zevkli mantık soruları soru mantık sözel sayısal
Yelda Livza Bayram
Yelda Livza Bayram
Blog Yazarı

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Lise yıllarında atletizmle ilgilendi. Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldıktan sonra Temmuz 2020'den beri İstanbul İşletme Enstitüsünde yazarlık yapmakta. Fırsat buldukça projeler üretip minik ekibiyle çekmekte.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.