AnasayfaBlogYeni Özellikleriyle Instagram
Sosyal Medya

Yeni Özellikleriyle Instagram

17 Mayıs 2019
Genç bir adam bir elinde telefonla selfie çekiyor, cihazdan büyük bir para yığını düşüyor. Başında bir banknot ve yüzünde kocaman bir gülümseme var. Saçları geriye doğru taranmış ve üzerinde beyaz bir gömlek var. Para havada etrafında uçuşuyor, bazıları çeşitli kâğıt banknotlarla yakın çekim. Arka plan net değil, ancak uzakta birkaç para parçası daha görülebiliyor. Görüntünün renkleri canlı ve parlak, mavi-yeşil bir tona sahip. Telefon siyah, para ise yeşil, mavi ve sarının çeşitli tonlarında.
Yeni ÖzelliklerAmaçHedef Kullanıcı
Yeni filtrelere ve düzenleme araçlarına erişimKullanıcıların içeriklerini düzeltmek ve özelleştirmek içinİçerik üreticileri
Ürün ve hizmetlerin direkt satışıMarkaların ve işletmelerin seçtikleri ürünleri tanıtıp, satmalarına olanak sağlamakOnline satış yapılan markalar ve işletmeler
Hikayelerde daha fazla interaktif özelliğiDaha fazla kullanıcı katılımını arttırmakGenç kitle ve içerik yaratılmak istenen firmalar
IGTV (Instagram TV)Uzun videoların paylaşımını arttırmak ve rakiplerle başa çıkmakVideo içerik üreticileri ve markalar
Shoppable Posts (Alışveriş Yapılabilir Gönderiler)Sosyal medya üzerinden satışı arttırmakE-ticaret siteleri ve markalar
Hidden Hashtags (Gizli Etiketler)Kullanıcı genel görünümünü karmaşık hastaglardan korumakTüm kullanıcılar
Mute özelliğiKullanıcının akışında belirli kişilerin gönderilerini görmezden gelmesine izin vermekTüm kullanıcılar
Video chat özelliğiCanlı görüşme imkanı sunmakTüm kullanıcılar
Yeni Explore sayfasıKullanıcıların içerik keşiflerini daha ilginç ve kişiye özel hale getirmekTüm kullanıcılar
Emoji slider (Emoji kaydırıcı)Daha fazla etkileşimli ankete olanak sağlamakTüm kullanıcılar

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu olmaya adım adım yaklaşan Instagram, son yıllarda aldığı geliştirmelerle özellikle sosyal medya uzmanlığı veya içerik üreticiliğini meslek edinmiş kişiler için yeni bir medya mecrası haline dönüştü. Instagram’a hangi yeni özellikler gelecek?

Bir zamanlar sadece çektiğimiz fotoğrafları sınırlı sayıda filtreden geçirip paylaştığımız Instagram artık hikayelerin, canlı yayınların ve uzun videoların cirit attığı yeni bir popüler medya mecrası. 2 milyar kullanıcı sayısına büyük bir hızla yaklaşan platform, yakında Facebook’u geride bırakacakmış gibi görünüyor. 

Instagram Hikayeleri İçin Yeni Kamera Modu

Instagram’ın en popüler özelliklerinden birisi olan Hikayeler, artık daha çok fotoğrafın daha etkileyici şekilde paylaşılabileceği bir alan olacak. 500 milyondan fazla insanın aktif bir şekilde kullandığı bu ekran, Instagram’ın en tepe ismi Adam Mosseri’ye göre önemli gelişmelere sahne olacak. 

Crate Mode yani 'Yaratıcı Mod' olarak gelecek olan yeni özellikte, Instagram kamerasını açtıktan sonra sağa kaydırma hareketi yaparak yeni bir ekrana ulaşacağız. Bu ekranda ise farklı çekim modları bizi karşılayacak. Nasıl şu an Boomerang, Superzoom ve Rewind gibi modlar varsa Crate Mode için de farklı çekim modları yer alacak. Ayrıca bu moddayken fotoğrafı çekmeden önce sticker, gif, yazı ve daha fazla materyali ekleyebileceğiz.

Instagram Hikayelerine Bağış Yapma Özelliği

Hikayelerde zaten konum, anket, etiket, geri sayım, soru sorma ya da yanıtlama gibi pek çok özellik var. Son yıllarda yükselişte olan içerik üreticilerine bağış yapma ya da toplama furyası için de bir etiket daha geliyor. Her içerik üreticisi, muhtemelen belirli bir takipçi sınırını geçtikten sonra “Donate” yani “Bağış” etiketiyle destek talep edebilecek. Kullanıcılar ise bu etikete dokunarak üreticiye bağışta bulunabilecekler. 

Aynı zamanda kullanıcılar, sevdikleri sayfaların ya da kişilerin kampanyaları için bağış toplama çağrılarını da kendi hikayeler ekranından paylaşabilecek. Böylece destek kültürünün oluşması sağlanacak. Bu özellik sıfırdan Instagram markası oluşturmak isteyenler için de oldukça motive edici.

İçerik Üreticililerine Özel Profiller

Instagram’ın ayakta durmasını sağlayan “influencerlar” için getireceği bir diğer özellik de onlara özel profil. Şu anda pek çok içerik üretici, bu özel profili bekliyor. Sebebi ise gayet açık. Her içerik üreticisi, hedef kitlesine dair daha düzenli ve daha derinlemesine bilgi sahibi olabilecek, daha çok istatistiksel bilgi edinebilecek. 

İçerik üreticisi profillerinin en büyük özelliği kendilerine özel Instagram Creator Studio’ya erişim şansına sahip olmaları. Burada hem üretilen içerikler takip edilebilecek hem de yeni içerikler için stratejiler belirlenebilecek. Ayrıca bu profiller, DM kutularını daha özel bir şekilde organize edip, firma ya da markaların daha rahat iletişim kurması için özelleştirilebilecek.

Instagram içerik üreticisi profilleri, görünüş olarak şimdikilerden ayırt edilemeyecek. Sadece hem PC’den hem de mobilden yardımcı uygulamalarla bu saydığımız özelliklerin kullanılması sağlanacak. 

Siber Zorbalığa Karşı ''Dürtme'' Özelliği Nasıl Çalışacak?

Siber zorbalık artık gerçek hayattaki zorbalıklar kadar can sıkmaya başladı. Instagram’ın sahip olacağı yeni “dürtme” özelliği ise siber zorbalığın önüne geçmeyi amaçlıyor. Bunun için olumsuz bir yorum yapmak üzere olan kullanıcıya, yorumunu göndermeden önce bir uyarı ekranı geliyor. Bu uyarı yorum sahibine tekrar düşünme ve  yorumunu değiştirme fırsatı sunuyor. 

Kötü yorumları ve siber zorbaları uyararak engellemek ne kadar işe yarar bilemiyoruz. Bu özellik tartışılsa da pek çok insanın yazdıklarını ikinci kez düşünmesi, sosyal medyanın daha huzurlu bir ortam sunması açısından önemli bir gelişme. 

Yazar: Rıdvan Emir Atalay

Yeni filtrelere ve düzenleme araçlarına erişim, Kullanıcıların içeriklerini düzeltmek ve özelleştirmek için, İçerik üreticileri, Ürün ve hizmetlerin direkt satışı, Markaların ve işletmelerin seçtikleri ürünleri tanıtıp, satmalarına olanak sağlamak, Online satış yapılan markalar ve işletmeler, Hikayelerde daha fazla interaktif özelliği, Daha fazla kullanıcı katılımını arttırmak, Genç kitle ve içerik yaratılmak istenen firmalar, IGTV (Instagram TV), Uzun videoların paylaşımını arttırmak ve rakiplerle başa çıkmak, Video içerik üreticileri ve markalar, Shoppable Posts (Alışveriş Yapılabilir Gönderiler), Sosyal medya üzerinden satışı arttırmak, E-ticaret siteleri ve markalar, Hidden Hashtags (Gizli Etiketler), Kullanıcı genel görünümünü karmaşık hastaglardan korumak, Tüm kullanıcılar, Mute özelliği, Kullanıcının akışında belirli kişilerin gönderilerini görmezden gelmesine izin vermek, Tüm kullanıcılar, Video chat özelliği, Canlı görüşme imkanı sunmak, Tüm kullanıcılar, Yeni Explore sayfası, Kullanıcıların içerik keşiflerini daha ilginç ve kişiye özel hale getirmek, Tüm kullanıcılar, Emoji slider (Emoji kaydırıcı), Daha fazla etkileşimli ankete olanak sağlamak, Tüm kullanıcılar
instagram sosyal medya içerik üreticileri içerik üreticilerine özel profller instagrama eklenecek yeni özellikler instagram bağış
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.