AnasayfaBlogYeni Mezun Sendromuyla Başa Çıkmanın 5 Yolu
Yeni Mezun

Yeni Mezun Sendromuyla Başa Çıkmanın 5 Yolu

17 Mayıs 2021
Mezuniyet kepi ve diploma bir kitap yığınının üzerinde duruyor, üzerlerinde sarı kurdeleli beyaz bir silindir var. Arka planda, beyaz bir sütundan sarı bir perde sarkarken, bir masanın üzerinde bir yığın dergi durmaktadır. Resmin odağında, arka plandaki pencereden gelen ışıkla yüzü aydınlanan, zilli siyah bir çalar saatin yakın çekimi yer alıyor. Bu resim, sıkı çalışmanın ve özverinin önemini hatırlatmakta ve başarının sembolü olarak hizmet etmektedir.
Sendromla Başa Çıkma YoluAçıklamaFaydaları
Ne İstediğinize Karar Verinİş aramaya başlamadan önce ne istediğinize karar verin ve istediklerinizi belirlemeye çalışın.Kendinizi istemediğiniz bir alanda çalışırken bulmamanız için; bu süreç sizin o alanda uzmanlaşmanızı kolaylaştıracaktır.
Maaşı Düşünmeİlk odağınız iş tecrübesi kazanmak olmalıdır. Maaşınız zamanla gelişecektir.Belirli bir süre sonra maaşınıza yansıyacak olan iş tecrübesi kazanma fırsatı.
Yeteneklerinizi Kullanmayı ÖğreninYeteneğinizi bilin ve ona göre kariyer planı yapın, yeni yetenekler kazanmaya hevesli olun.Dijital platformda yeteneklerinizle yeni iş alanları ve güçlü bir özgeçmiş fırsatı olabilir.
İnterneti Doğru Kullanınİnterneti yeni yetenekler kazanmak veya mevcut yeteneğinizi geliştirmek için kullanın.Erişilebilir bilgi kaynağı ile daha hızlı yetenek kazanımı ve gelişim.
Sürekli Öğrenmeye Açık OlunHızla değişen dünya düzeninde adaptasyon ve gelişim için sürekli öğrenmeye açık olmak gerekiyor.Farklı yetenekler kazanarak, yeni iş fırsatları yakalamak.
Kendinizi Geliştirinİş arama sürecinde kendinizi geliştirin ve belirli bir alanda uzmanlaşmak için efor harcayın.Özgeçmişinizi güçlendirerek iş bulma şansınızı arttırmak.
Mentor BulunKariyerinizde deneyimli olan kişilerle bağlantı kurmak ve onların tavsiyelerini almak önemlidir.İş dünyası hakkında değerli bilgiler kazanmak ve kariyer planlaması yapmak.
Duygusal İsteklerinizi DinleyinKendinize ne istediğinizi ve sizi neyin motive ettiğini sorun. Bir işte mutlu olmak için duygusal istekleriniz önemlidir.Motive olmayı sağlar ve işte daha verimli olmanıza yol açar.
İyi Bir CV OluşturunBir işe başvururken en önemli belgeniz olan özgeçmişinizi profesyonel bir şekilde hazırlayın.Başvurduğunuz işi almanızı kolaylaştırır ve iyi bir ilk izlenim bırakır.
Sabırlı OlunHer şeyin bir anda oluşmayacağını bilin ve sabırlı olun. İş bulmak ve kariyer yapmak zaman alır.Hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır ve stresi yönetmenize yardımcı olur.

Yeni mezun oldunuz ve kariyerinize nasıl yön vereceğinizi bilmiyor musunuz? Üniversite öğrenimini tamamlamışsınızdır. Yıllarınızı verdiğiniz eğitim hayatınızı sonlandırdığınıza dair elinizde bir belgeniz vardır. İş aramaya başlamışsınızdır.

Özgeçmişiniz de belki yaptığınız yaz stajı belki de çalıştığınız yarı zamanlı işler dışında, uzun vadeli tecrübeniz bulunmamaktadır. İş bulamadığınız takdir de diplomanızın işlevsiz olduğunu düşünmeye başlarsınız. 

Yeni Mezun Sendromuyla Başa Çıkmak İçin Ne Yapmalı?

Ülkemizde üniversite mezunu işsizlerin sayısını düşündüğünüzde endişeleriniz artar. Ekonomik durumu göz önüne aldığınızda bu endişeler katlanır. Sorular, soruları takip eder? Devlet memuru, kamu personeli olmak da artır imkansız denecek kadar zordur. Zira hem lisans hem de ön lisans Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren gençlerin sayısı 3 milyonun üstünde. Açılan kadro sayıları ise yüzler bazı durumlarda binlerle ifade ediliyor.

İlgili yazı: Kamu Personeli Olmak İçin Ne Yapmalı?

Olumsuz tabloyla birlikte düşüncelerinizde ‘’Nasıl?’’ sorusuna sıkça yer veriyor olursunuz. Nasıl iş bulacaksınız? Nasıl bir kariyer istiyorsunuz? Nasıl para kazanacaksınız? Bunlar yeni mezunların karşılaşacağı türden sorulardan yalnızca birkaçını oluşturmaktadır. Çoğu kere umutsuzluk baş gösterir. Bütün olmuşuz tabloya rağmen yapılacaklar mutlaka lazım.

Zihninizi bu sorulardan arındırmak için cevaplanması gerekmektedir. İstenen alanda çalışmak için liyakat sahibi olmanın adımları atılmalıdır. Peki, hem donanımlı olmak hem de yeni mezun sendromunu yenmek için ne yapmak gerekir? Bu adımları birlikte inceleyim.

Ne İstediğinize Karar Verin

Okulu bitirdiniz, beklemek istemeyip hemen iş arayışına geçebilirsiniz. Fakat bu sürece geçmeden önce ne istediğinize karar vermelisiniz. “Gideceği yeri bilmeyen gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez” mealinde kullanılan cümleleri sıklıkla duymuşsunuzdur. İş aramaya başlamadan önce cevaplamanız gereken sorular var. Aslında bu sorulara son sınıfta cevaplar bulmanız, cevaplar çerçevesinde istediğiniz alanla ilgili hazırlık yapmanız, örgün ya da online eğitimler almanız gerekirdi ancak yine de geç kalmış sayılmazsınız. Mezun olduktan sonra da kişisel gelişim eğitimleriyle bazı yetkinlikler kazanmanız mümkün.

İlgili eğitimler: Kişisel Gelişim Eğitimleri

Ne istediğinizi bilmek neden önemli?

  • Yeni mezun sendromu sürecinde kısa süreli kararsızlıklardan kurtulmak için kendinizi istemediğiniz bir alanda çalışırken bulabilirsiniz. 

  • Bu durum sürekli iş değiştirmenize ve zaman kaybetmenize sebep olabilir. 

  • İsteklerinizin farkında olursanız o alanda uzmanlaşmanız daha kolay olacaktır. Her ne kadar mantık çerçevesinde bir seçim yapmaya çalışsanız da kararlarınızı eninde sonunda duygusal veriyor olacaksınız. Sizi motive edenin ne olduğunu bulmalısınız.

  • Ne istiyorsunuz? Bu soruyu olumsuz düşünceleri değerlendirmeye katmadan sormalısınız. Kendiniz hakkında değerlendirme yapmak, bu yolda atılan ilk adım olacaktır.

Maaşı Düşünme! 

Yeni mezun sıfatıyla işe başladığınız zaman az miktarda maaş karşılığı çalışma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Piyasa koşulları, sektör, iş tecrübesi maaşı belirleyen faktörlerdendir. Bu faktörlerin yanına milyonları bulan mezunlar da eklenir. Ülke şartlarında da maaşı düşünmemek zor aslında. Yeni hayat kurmak isteyeceksiniz ve bunun için de para kazanmanız gerekir. Ancak bazen şimdiden fedakarlık yapmak ve geleceği düşünmek önemlidir. 

Tercihinizi uzun süre tecrübe kazanacağınız bir alandan yana yapmalısınız. İş görüşmelerinde maaş genelde ikinci aşamada konuşulmaktadır. Yeni mezun olarak iş fırsatlarını değerlendirirken, maaşı ikinci planda tutmalısınız. İlk odağınız iş tecrübesi kazanmak olmalıdır. Yaptığınız işte gelişmek için gayret gösteriyorsanız, belirli bir süre sonra bu durum maaşınıza yansıyacaktır. İşe başladığınızda da çok çalışarak ve öğrenmeye açık olarak fedakarlık yaptığınız süreyi kapatabilirsiniz. 

Yeteneklerinizi Kullanmayı Öğrenin!

Yetenek değerlendirmesi öğrenciyken, yeni mezunken ya da tecrübeli çalışan iken de yapılmalıdır. Hangi konuda yeteneklisiniz? Yetenekleriniz doğrultusunda kariyerinize yön vermek, hedefinize daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır. Sektör de yeteneklerinize uygun iş ilanları bulamayabilirsiniz. Yeteneklerinizi dijital platformlara taşımak size yeni iş alanları ve güçlü bir özgeçmiş fırsatı sunabilir.

Sizin için sıradan olan yetenekleriniz, geliştirdiğiniz takdirde mesleğinizi belirleyebilir. Yeni yetenekler edinmeye hevesli olmalısınız. Buradaki en önemli nokta, yeteneğinizi keşfetmek ve kullanmayı öğrenmektir. Unutulmaması gerekn şey ise sadece yeteneğin yeterli olmadığı ve o yeteneği geliştirecek eğitimlerin de alınması gerektiğidir. 

İnterneti Doğru Kullanın!

Kendi öğretmeniniz olmak zorundasınız. Öğrenim planı oluşturmanıza, ne kadar öğreneceğinize, neleri öğreneceğinize siz karar veriyor olacaksınız. Bu noktada istediğiniz bilgiye ulaştıracak en ucuz ve en hızlı araç internet olacaktır. İnterneti yeni yetenekler kazanmak veya mevcut yeteneğinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. İnterneti doğru kullandığınız takdirde; öğrendikleriniz artık aile, okul, çevre veya katıldığınız konferanslardan ibaret olmayacaktır. 

İnterneti nasıl doğru kullanırsınız? Bilgi sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Güncel kalmak ve takip etmek; bilgiyle beraber sizin de değişmenize ve gelişmenize yardımcı olacaktır. İnternet günümüzde yeni iş alanları sunmaktadır. Bu fırsatları takip etmek sizin yararınıza olacaktır.

İnternet sadece iş fırsatı demek de değildir. Zamandan ve mekandan tasarruf ederek online eğitimlere katılabilirsiniz. Bu anlamda İstanbul İşletme Enstitüsü büyük bir fırsat sunuyor. Kişisel gelişim eğitimlerinden, iletişim eğitimlerine; satış ve pazarlama eğitimlerinden iş hayatı eğitimlerine kadar pek çok kategoride ücretsiz eğitim imkanı sunuyor. Hem ücretsiz hem de online eğitimler yeni mezunlar için kaçırılmayacak fırsat. Zira ev ortamında ve hiçbir ücret ödemeden; sadece internet erişimiyle istediğiniz eğitimi alabilir, yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

Öğrenmek İçin Harekete Geç!

Bugünü geçmişinizle inşa ettiniz, geleceğiniz bugündür. Öğrenmek için bir işyerinde çalışmayı beklememelisiniz. Kariyer planınıza uysun ya da uymasın sahip olduğunuz işten bir şeyler öğrenmeye çalışmalısınız. Yeni mezun bilgiye, öğrenmeye açık olmalıdır. İşinize yaramayacak bilgi yoktur. Sadece bilgiler arasında bağlantı kuracak tecrübeye sahip değilsinizdir. 

İlgili yazı: Kariyer Planlama Nasıl Yapılmalıdır?

  • Boş zamanınızı öğrenmek için harcayın!

  • Bol bol okuyun, yabancı dilinizi geliştirin, özgeçmişte olması gereken önemli sertifikalar için eğitimler alın.

  • Dijital çağ becerileriniz geliştirin.

  • Unutmayın başarmanın ilk şartı çalışmaktır. Başarıyı ancak çok çalışmak getirir. Bu anlamda dünyaya örnek olan başarılı insanların hayat hikayelerini okuyun, örnek alın.

  • Yapmak istediğiniz işle ilgili kendinize bir rol model belirleyin ve o rol modeli yakından takip edin. 

 Fırsatın nereden geleceği belli olmaz. Umudunuzu kaybetmemeniz ve bakış açınızı değiştirmeniz önemlidir. Yeni mezun yeni bir başlangıcı ifade etmektedir. Deneyimsiz olduğunuz, seçme lüksünüzün olmadığı anlamına gelmemektedir. Aslında yürümek için, seçme konusunda kafanızı karıştıracak kadar çok yolunuz vardır. Önemli olan yürümek istediğiniz yola karar vermek. Kararın ardından harekete geçmek, yola çıkmak ve adım adım hedefe yürümek. 

Ne İstediğinize Karar Verin, İş aramaya başlamadan önce ne istediğinize karar verin ve istediklerinizi belirlemeye çalışın, Kendinizi istemediğiniz bir alanda çalışırken bulmamanız için; bu süreç sizin o alanda uzmanlaşmanızı kolaylaştıracaktır, Maaşı Düşünme, İlk odağınız iş tecrübesi kazanmak olmalıdır Maaşınız zamanla gelişecektir, Belirli bir süre sonra maaşınıza yansıyacak olan iş tecrübesi kazanma fırsatı, Yeteneklerinizi Kullanmayı Öğrenin, Yeteneğinizi bilin ve ona göre kariyer planı yapın, yeni yetenekler kazanmaya hevesli olun, Dijital platformda yeteneklerinizle yeni iş alanları ve güçlü bir özgeçmiş fırsatı olabilir, İnterneti Doğru Kullanın, İnterneti yeni yetenekler kazanmak veya mevcut yeteneğinizi geliştirmek için kullanın, Erişilebilir bilgi kaynağı ile daha hızlı yetenek kazanımı ve gelişim, Sürekli Öğrenmeye Açık Olun, Hızla değişen dünya düzeninde adaptasyon ve gelişim için sürekli öğrenmeye açık olmak gerekiyor, Farklı yetenekler kazanarak, yeni iş fırsatları yakalamak, Kendinizi Geliştirin, İş arama sürecinde kendinizi geliştirin ve belirli bir alanda uzmanlaşmak için efor harcayın, Özgeçmişinizi güçlendirerek iş bulma şansınızı arttırmak, Mentor Bulun, Kariyerinizde deneyimli olan kişilerle bağlantı kurmak ve onların tavsiyelerini almak önemlidir, İş dünyası hakkında değerli bilgiler kazanmak ve kariyer planlaması yapmak, Duygusal İsteklerinizi Dinleyin, Kendinize ne istediğinizi ve sizi neyin motive ettiğini sorun Bir işte mutlu olmak için duygusal istekleriniz önemlidir, Motive olmayı sağlar ve işte daha verimli olmanıza yol açar, İyi Bir CV Oluşturun, Bir işe başvururken en önemli belgeniz olan özgeçmişinizi profesyonel bir şekilde hazırlayın, Başvurduğunuz işi almanızı kolaylaştırır ve iyi bir ilk izlenim bırakır, Sabırlı Olun, Her şeyin bir anda oluşmayacağını bilin ve sabırlı olun İş bulmak ve kariyer yapmak zaman alır, Hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır ve stresi yönetmenize yardımcı olur
Yeni Mezun Sendromuyla Başa Çıkmanın 5 Yolu Yeni Mezun Yeni Mezun Sendromu Yeni Mezun Sendromuyla başa çıkmak Yeni Mezun Sendromuyla başa çıkmanın yolları
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz bir dizüstü bilgisayarın üzerinde duran gümüş bir stetoskopun yakın çekimi. Stetoskopun ucunda iki kulaklık bulunan uzun bir tüp ve diğer ucuna bağlı dairesel bir disk vardır. Diskin yüzeyi boyunca birkaç çıkıntı vardır ve üst kısmından mavi bir kablo çıkmaktadır. Beyaz dizüstü bilgisayarın bir klavyesi ve trackpad'i var ve arka planda beyaz bir yüzey var. Stetoskop, dizüstü bilgisayar ve beyaz yüzeyin aksine göze çarpıyor ve görüntünün odak noktası haline geliyor.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu ve Sağlık Çalışanları

15 Kasım 2020
Bu görüntü gözlük takan ve elleriyle yüzünü kapatan bir kadını gösteriyor. Kadının üzerinde beyaz bir gömlek var ve gözlükten gözleri görünüyor. Kadının açık kahverengi saçları var ve yüzü elleri tarafından kısmen gizlenmiş. Arka planda siyah kenarlıklı beyaz bir yüzey var. Arka planda saksıda bir bitki ve beyaz bir abajur da var. Resimde beyaz bir fincanın yakın çekimi de görülüyor. Kadının elinde yüzünü kapatmak için kullandığı bir gözlük var. Görüntü bulanık ve ışık loş.
Pazartesi Sendromu

Büyük Dert: Pazartesi Sendromu

21 Haziran 2019