Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü (MYO)
İletişim ve medya, çağımızın en gelişime ve yeniliğe açık alanlarından birini oluşturmaktadır. Bugün geleneksel medya araçları dışında hayatımızda olan yeni medya araçları, yeni nesil iş modellerine de geçişi kolaylaştıracak zemini yaratmaktadır. Yeni medyanın sağladığı bu olanak, üniversite eğitim programlarında da yerini almakta ve bugün yeni medya adıyla birçok bölüm, üniversite bünyesinde bulunmaktadır. Bu bölümlerden biri de yeni medya ve gazetecilik lisans ve ön lisans programıdır. Yeni medya ve gazetecilik bölümü, gelişen ve değişen kitle iletişim araçlarıyla, gazeteciliğin dijital şekline vurgu yapan bir eğitim programıdır.
İletişim ve medyanın dijitalleşmesiyle, haber iletme ve yazma şekli de değişikliğe uğramıştır. Bugün geleneksel haber aracı olan yazılı gazeteler yanında, daha geniş hedef kitleye ulaşan internet gazeteciliği, haberin tüm bileşenlerini okuyucu ile buluşturmaya imkân tanımıştır.
Günümüzde haberler, yazılı, görsel, video, interaktif sunum ve yorumlarla okuyucu ile buluşuyor ve okuyucular aktif olarak habere yorum yapabiliyor. Bu imkânı sağlayan yeni medya ve yeni medya araçları, etkin gazeteciler tarafından uzun süredir kullanılmaktadır. Yeni medyanın kuralları ve araçlarını doğru öğrenerek kullanmak ise yeni medya ve gazetecilik bölümü mezunlarının sorumluluklarından biridir. Bölüm, yeni yeni ülkemizde tanınmaya başlansa da yeni medyayı kullanan gazeteci ve gazeteci mezun sayısı hayli fazladır. Bu mecraların farkında olarak sektörde yer alan mezunlar, dijitalleşmenin yeni nesil iş modellerini beraberinde getirdiğini de bilmektedirler. Yazımızda da yeni medya ve gazetecilik mezunları için yeni nesil iş modellerinden ve bölümden bahsedeceğiz.
Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü (MYO) Nedir?
Yeni medya ve gazetecilik bölümü, hem lisans hem de ön lisans karşılığı olan bir bölüm olsa da ön lisans olarak pek tercih edilen bir alan değildir. Sadece tek bir üniversitede yer alan yeni medya ve gazetecilik myo, açıköğretim fakültesine bağlıdır. Gazeteciliğin ve yeni medya araçlarının uygulama esaslı bir özelliği olduğu düşünüldüğünde, Açıköğretim Fakültesi, kişinin iş bulmasına ve kendini alanda geliştirmesine yardımcı olamamaktadır. Bugün, ön lisans yeni medya gazetecilik programı, ülkemizde henüz yerleşmediğinden lisans yeni medya ve gazetecilik bölümünü konuşacağız.
Yeni medya, geleneksel medyadan farklı olarak dijital gelişimin bir ürünüdür. Dijitalleşme ve sosyal medyanın kendini göstermesiyle kullandığımız kitle iletişim ve haber alma araçları da dönüşüme uğradı. Geldiğimiz noktada kendini dijitale taşımayan gazete ya da televizyon kanalı kalmadı, taşımayan çoğu gazete de kendi dar hedef kitlesi ile sektörde tutunmaya çalıştı. Kısacası internet gazeteciliği ve kullanılabilen yeni medya araçları, geniş kitlelere ulaşmak isteyen gazetecilik için yeni imkân ve iş modelleri yarattı. Tabii ki böylesi bir dönüşümü ele alan ve bunu etkili kullanabilecek gazetecilik öğrencileri yetiştirilmeyi hedefleyen bölümler de türedi.
Yeni medya, yeni medya ve iletişim ile yeni medya ve gazetecilik bölümleri ülkemizde lisans eğitimi veren programlardır. Yeni medya ve gazetecilik bölümü, şu anda yalnızca özel üniversite bünyesinde eğitim vermektedir. 4 yıllık eğitim sunan bölüm, SÖZ puan türünden öğrenci almaktadır. Yeni medya ve gazetecilik, bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin kullanarak gazetecilik yapacak mezunlar yetiştirmektedir.
Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü (MYO) Dersleri Nelerdir?
Bölüm, İletişim Fakültesi içinde yer aldığından, diğer iletişim bölümleri ile de yakından ilişkilidir. Üniversitenin imkanları dahilinde diğer iletişim bölümlerinden ders almak veya yan dal seçeneğine başvurarak ilgili bölümü okumak mümkündür. Ayrıca 2 yıllık yeni medya ve gazetecilik bölümünü bitiren mezunlar da aşağıdaki bölümlere, DGS aracılığıyla geçebilmektedir:
Basım Teknolojileri
Basın- Yayın
Fotoğraf
Gazetecilik
Görsel İletişim Tasarımı
Görsel Sanatlar
Grafik
Grafik Sanatları
Grafik Tasarımı
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
İletişim
İletişim Bilimleri
İletişim Tasarımı ve Yönetimi
İletişim Sanatları
iletişim ve Tasarımı
Medya ve İletişim
Reklam Tasarımı ve İletişimi
Reklamcılık
Yeni Medya
Yeni Medya ve İletişim
Yeni Medya ve Yeni Nesil İş Olanakları Nelerdir?
Yeni medya, geleneksel medyanın önüne geçmesiyle birlikte, geniş iş olanakları da yaratmıştır. Dijitalleşme odaklı bir çağda, yeni medya ve bilişim sektörü belli iş alanlarını yaratarak ilgililere geniş fırsatlar sunmaktadır. Yeni medya mezunları, aldıkları eğitim neticesinde; internet haberciliği, dijital pazarlama, sosyal medya uzmanlığı, online reklamcılık ve dijital iletişim alanlarında çalışabilmektedirler.
Yeni medya; reklamcılık, iletişim ve haber alma etkinliğini dijitale taşımıştır. Buna yönelik de yeni nesil iş olanakları dediğimiz meslekler ortaya çıkmıştır. Yeni medya ve gazetecilik mezunlarının yapabileceği yeni nesil mesleklerden bazıları şunlardır; dijital haber editörü, içerik uzmanlığı, sosyal medya uzmanı, internet gazeteciliği ve SEO uzmanlığıdır. Bunun yanı sıra bir gazeteci olarak mezunlar; foto muhabirlik, editörlük, kameramanlık ve kurumsal iletişim uzmanı mesleklerini icra edebilmektedirler.
Yeni medya ve gazetecilik mezunları, çalıştıkları kurum ya da gazete için dijital içerik hazırlar ve internet gazeteciliğine uygun olarak haberi düzenler. Günümüzde yazılı basın yerine revaçta olan internet ve sosyal medya haberciliği için uygun görsel, SEO ve haber yazımını hazırlar.
Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Yeni medya ve gazetecilik lisans bölümü, ilk sınav olan TYT ve AYT Sözel başarısına bağlı olarak öğrenci almaktadır. Bölümü tercih etmek için Sözel dersleriniz üzerine daha fazla yoğunlaşmanız gerekir. Yeni medya ve gazetecilik ön lisans bölümü ise TYT puan türüne bağlı olarak öğrenci alımı yapmaktadır. Yalnız, Ön lisans yeni medya ve gazetecilik bölümü, yalnızca 1 üniversitede olduğundan ve bu üniversite de açıköğretim programı yaptığı için bölüm tercih edilmemektedir. Bundan dolayı yeni medya ve gazetecilik bölümünün lisans programlarını bakmak daha faydalı olacaktır. Yeni medya ve gazetecilik taban puanları (lisans) en yüksek olan ilk 5 üniversiteyi aşağıda görebilirsiniz.
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi- DOLMADI MYO
Üsküdar Üniversitesi Burslu Puan 370,79216 Sıralama 43.906
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Burslu Puan 356,10337 Sıralama 69.287
İstanbul Gelişim Üniversitesi Burslu Puan 340,51728 Sıralama 106.650
Doğu Akdeniz Üniversitesi Burslu Puan 282,62640 Sıralama 369.671
Üsküdar Üniversitesi %75 Burslu Puan 265,78650 Sıralama 485.088
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.