AnasayfaBlogYeni Medya Nedir? Yeni Medya Araçları Nelerdir?
Nedir?

Yeni Medya Nedir? Yeni Medya Araçları Nelerdir?

11 Temmuz 2020
Bu görüntü bir televizyon ekranının ekran görüntüsünü göstermektedir. Ekran, arka plandaki bir binadan gelen parlak bir ışıkla aydınlatılıyor. Ön planda, üzerinde mavi ve kırmızı bir kare bulunan bir bilgisayar klavyesi var. Çerçevede ayrıca beyaz harflerle mavi bir tabela ve mavi ve kırmızı bir ışık var. Görüntüde bir haber bülteninin yakın çekimi ve bir ekranın yakın çekimi görülüyor. Çerçevenin sağ alt köşesinde bulanık bir insan görüntüsü var.
Yeni Medya AraçlarıTanımÖzellikler
İnternetKitle iletişim araçları arasında yerini sağlamlaştıran ve yeni medyanın oluşmasının başlıca kaynağı olan araç.Bilgiye erişim ve iletişim sağlama olanakları, geniş kitlelere ulaşma kapasitesi.
Sosyal MedyaGüncel bilgiye ulaşma, kısa sürede ulaşılabilirliği yakalama ve geniş kitlelere seslenme amaçlarına uygun iletişim ve etkileşim kaynağı.Interaktiflik, anında geri dönüş, ağ tabanlı etkileşim ve hedef kitleye direkt iletişim.
Mobil UygulamalarKullanıcılarına, istedikleri yerde ve zamanda, internet üzerinden bilgiye ulaşma ve iletişim kurma imkanı sağlayan araçlar.Mobil erişim, zaman ve mekan bağımsızlığı, kişiselleştirilebilir içerik.
Online Mecralarİnternet üzerinden erişilebilen ve kullanıcılarına çeşitli hizmetler sunan platformlar.Hızlı ve geniş iletişim imkanı, interaktif ve dinamik içerik.
Web 3.0Daha zeki ve özelleştirilmiş bir web deneyimi sunan internetin son evresi.Yapay Zeka, çoklu veri, kişiselleştirilmiş ve zeki arama.
Online GazetecilikGazetecilik faaliyetlerinin dijital ortama taşınmış hali, okuyucunun haberlere interaktif bir şekilde katılımını sağlar.Güncel ve hızlı bilgi akışı, okuyucu katılımı, geniş kitlelere ulaşım.
Arama Motorlarıİnternet üzerinde bilgi arama ve bulma işlemlerini gerçekleştiren programlar.Hızlı ve kolay bilgi erişimi, çeşitli filtreleme imkanları.
Video Paylaşım SiteleriKullanıcıların video içeriklerini yükleyip paylaşabildiği online platformlar.Geniş kitlelere video içerik sunma, kullanıcı etkileşimi, anlık geri bildirim.
BloglarKullanıcıların kişisel veya belirli bir konu üzerine yazı ve içeriklerini paylaştığı web siteleri.Kişisel ifade özgürlüğü, hedef kitleye direkt iletişim, kullanıcı etkileşimi.
PodcastlerDijital ses veya video yayınlarının indirilebilir seriler halinde sunulduğu mecralar.Herhangi bir yerde ve zamanda dinlenebilirlik, geniş konu yelpazesi, kişiselleştirilebilir içerik.

Yeni medya, geleneksel kabul edilen medyanın yerini alan ve geleneksel medya araçlarına aşina olanların tanımladığı bir kavramdır. Aslında Y kuşağının sonu ve Z kuşağı için medyanın yeniliğinden bahsedemeyiz. Onlar bu medyanın içinde doğdular ve dolayısıyla onlar için yeni medya, tam olarak alışılmış görülen bir kavram.

İnternetin ulaşılabilirliğe önayak olması ve dijitale geçişin başlamasıyla medyanın dönüşümü de kaçınılmaz oldu. Temel olarak iletişim ve ulaşılabilirlik üzerine kurulan medya, kitle iletişim araçlarıyla  bu görevi yerine getiriyor. Bugün kitle iletişim araçları arasında yerini sağlamlaştıran ve yeni medyanın oluşmasının başlıca kaynağı olan internetten de bahsetmek yerinde olacaktır. 

İnternet, başlangıçta sınırlı bir devlet içi girişim olarak kullanıldı ve  sınırlı bir kitlenin iletişim unsuru olarak görüldü. 90'lı yıllardan itibaren ise bilgiye erişim ve iletişim için internet başlangıç yolundan çok öteye bir anlam kazandı. Bugün, kısa sürede bilgiye ulaşmak için internetten kullanıyoruz. Bununla birlikte aradığımız şeye daha da çabuk ulaşmak adına internet tarayıcıları ortaya çıkmıştı. Tüm bu gelişmeler, bilgiye ulaşma anlayışının değişmesi, iletişimin geniş tabana yayılma durumu, bizi yeni medyaya götürdü. Yeni medya, kullandığımız dijital iletişim araçları ile gelişmeye devam eden medya mecralarıyla uzun yıllar üzerinde konuşmaya değer etkileri barındırmaya da devam edecektir. 

Yeni Medya ve Yeni Medya Araçları

İnternetin ve kitle iletişim araçlarının dönüşümü, yeni medyanın şekil almasını da kolaylaştırdı. Günümüzün dijital ve mobil odaklı iletişim araçları sayesinde kısa sürede iletişim sağlanabiliyor ve istenilen bilgi de çoğu zaman bulunabiliyor. Bu durum aynı zamanda iletişimin zamanın şekline bağlı dönüşümüne de bir gönderme yapıyor. Artık ifade edilmek istenen şey, dijital mecralar aracılığıyla yazılı, görsel, emoji ve video olarak yansıtılabiliyor. Bu kimilerine göre iletişimi kısıtlayan ve tanımlamayan bir durum yaratıyor kimilerine göre de dönemin iletişim anlayışını gösteriyor. 

Yeni medyanın yarattığı ve yeni medyayı yaratan iletişim mecralarından da bahsetmek gerekiyor. İnternet bir yandan bilgi alışverişini sağlarken bir yandan da iletişimin, etkileşiminin temel durağı hâline de gelmiştir. Bir noktadan bir noktaya sosyal medya, online mecralar, mobil uygulamalar, iletişim ve yeni medya araçları aracılığıyla ileti gönderebiliyor ve kalıcı olarak iletiyi saklayabiliyoruz.

Özellikle sosyal medya mecralarının yeni medyayı tanımlamak için uygun özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu mecralar aracılığıyla güncel bilgiye ulaşma, kısa sürede ulaşılabilirliği yakalama ve geniş kitlelere seslenme gibi amaçlara uygun iletiler paylaşılabiliyor. Bütün bu özellik ve olanaklar içinde yaşadığımız internetin şimdilik geldiği son aşama olan Web 3.0 ile mümkün hâle geliyor. Yapay zekâ, çoklu veri, online mecralar, mobil odaklı iletişim ve uygulamalar ve online reklamcılık, gelişmiş arama motorları, yeni medyanın da gelişmesinin ana kaynağını oluşturur. 

Medya tarafına baktığımız  zaman ise haber verme ve iletmenin şeklinin değiştiğini de söylemeliyiz. Bir zamanların gözde iletişim aracı olan televizyon eski rağbetini kaybetti. Özellikle haber verme ve bilgi alma niteliğine sahip haber bültenleri, sosyal medya ve internet haberciliğine karşı kan kaybetti. Bunun elbette ki belli başlı sebepleri var.

En büyük sebep olarak sınırlı süresi olan ve belli bir saate yapılan haber kuşağının güncel bilgiyi yakalayamaması ve haber verme anlayışının değişikliğe uğramasıdır. İnternetin seslendiği kitlenin genişliği ve herkesin her an yeni bir bilgi alma olanağı, haberciliğin yeni merkezini de belirlemeye başladı.

Yaşadığımız dönem internet haberciliği ve online gazeteciliğine elverişli bir durumda. Bu dönemde online mecralarda hazırlanan haberler, online içerik editörleri tarafından hazırlanır ve izleyicilerin interaktif olmasına da zemin hazırlanır. Yorumlar, canlı yayın sohbetleri ve sosyal medya aracılığıyla izleyiciler, haberlere müdahale edebiliyor ve görüşlerini iletebiliyor. Kısacası geleneksel medyanın dijitale taşınmasıyla habercilik, televizyon, sinema ve basılı yayıncılık da bu alandaki varlıklarını son sürat göstermeye devam etmektedir. 

Yeni Medya Bölümü

Yeni medyayı doğuran tüm gelişmeler ve yeni medyanın da yarattığı tüm dönüşümler, bu alanın eğitimini de gerektiriyor. Dünyada ve ülkemizde yeni medyayı anlamaya ve kullanmaya yönelik üniversite düzeyinde eğitimler verilmektedir. Türkiye'de bu alana yönelik eğitim veren üniversite sayısı da 24'dür. 

Yeni medya bölümü, üniversite sınavında SÖZ puan türünden öğrenci kabul ediyor ve lisans düzeyinde eğitim veriliyor. Bununla birlikte yeni medyayı da içine alan iletişim tasarımı ve yeni medya ile yeni medya ve gazetecilik bölümleri de bulunmaktadır. Yeni medya bölümü, dijitalleşmeyi anlamaya yönelik teorik ve uygulama içeren dersleri içermektedir.

Ders içeriği genel olarak ; iletişim ve medya, internet gazeteciliği, yeni medyaya giriş, mesleki İngilizce, iletişim kuramları, içerik üretimi, temel tasarım ve yeni medya yönetimi gibi çok sayıda dersi kapsayan derslerden oluşur. Temel olarak medyanın dönüşümünü kapsayan görsel, işitsel ve yazılı dokümanların ve kanalların nasıl kullanılacağı ile nasıl yönetileceğine yönelik eğitim sunan yeni medya bölümü, mezunlarına da çeşitli iş imkânları yaratabiliyor. 

Yeni medyanın kullanıldığı her alanda çalışma imkânına sahip mezunlar, habercilik, sinema, görsel tasarım, online içerik editörlüğü, online yayıncılık, online reklamcılık ve mobil pazarlama, sosyal medya uzmanlığı gibi alanlarda işlerini yapabiliyorlar. Ayrıca yeni medya bölümü mezunları, edindiklerini bilgi ve uygulamalara göre farklı alanlarda da çalışma fırsatına sahip. Mezunlar; geleneksel medya, reklamcılık, halkla ilişkiler ve iletişim alanlarında, yeni medyanın pratik ve teorik bilgilerini uygulayabilirler. 

İşletmeler Yeni Medyaya Nasıl Bakmalı?

İşletme ve kurumlar, işleri gereği yenilikleri ve dönüşümleri takip etmek zorundadır. Özellikle ulaşılabilirlik ve hedef kitleye seslenme açısından işletmelerin medya araçlarını kullanması bir gereklilik hâlini alıyor. Yeni medya açısından duruma baktığımızda, artık televizyon ve geleneksel pazarlama içerikleri, işletmelere fayda sağlayamıyor. Dijital pazarlama ve dijital reklamcılık, işletmelerin hedef kitlelerini tespit edebiliyor ve buna uygun kampanya seçeneklerini de yaratıyor. Yine sosyal medya, anında iletişimi sağlama olanağı ve hedef kitle ile buluşabilme imkânını yaratıyor. Ayrıca bu olanak, hedef kitlenin şikayet, istek ve ihtiyaçlarını da görünür kılıyor. Artık sosyal medya ve yeni medyada var olmayan bir işletme, sınırlı bir üretim ve sınırlı bir hedef kitleye sahip oluyor. 

Yeni medya; web sitesi, online içerik hazırlama, online ürün tanıtımı ve satışı gibi olanaklarıyla işletmelerin üretimlerini ve kendilerini duyurmalarına fırsat tanıyor. Yine yaşanılan bir kriz, olumsuz durum karşısında kurumun, hedef kitleye hızlı bilgi verme ve hedef kitlenin de bu durumu takip edebilmesini adına yeni medya, çeşitli kullanımlara ev sahipliği yapıyor.

İnternet, Kitle iletişim araçları arasında yerini sağlamlaştıran ve yeni medyanın oluşmasının başlıca kaynağı olan araç, Bilgiye erişim ve iletişim sağlama olanakları, geniş kitlelere ulaşma kapasitesi, Sosyal Medya, Güncel bilgiye ulaşma, kısa sürede ulaşılabilirliği yakalama ve geniş kitlelere seslenme amaçlarına uygun iletişim ve etkileşim kaynağı, Interaktiflik, anında geri dönüş, ağ tabanlı etkileşim ve hedef kitleye direkt iletişim, Mobil Uygulamalar, Kullanıcılarına, istedikleri yerde ve zamanda, internet üzerinden bilgiye ulaşma ve iletişim kurma imkanı sağlayan araçlar, Mobil erişim, zaman ve mekan bağımsızlığı, kişiselleştirilebilir içerik, Online Mecralar, İnternet üzerinden erişilebilen ve kullanıcılarına çeşitli hizmetler sunan platformlar, Hızlı ve geniş iletişim imkanı, interaktif ve dinamik içerik, Web 30, Daha zeki ve özelleştirilmiş bir web deneyimi sunan internetin son evresi, Yapay Zeka, çoklu veri, kişiselleştirilmiş ve zeki arama, Online Gazetecilik, Gazetecilik faaliyetlerinin dijital ortama taşınmış hali, okuyucunun haberlere interaktif bir şekilde katılımını sağlar, Güncel ve hızlı bilgi akışı, okuyucu katılımı, geniş kitlelere ulaşım, Arama Motorları, İnternet üzerinde bilgi arama ve bulma işlemlerini gerçekleştiren programlar, Hızlı ve kolay bilgi erişimi, çeşitli filtreleme imkanları, Video Paylaşım Siteleri, Kullanıcıların video içeriklerini yükleyip paylaşabildiği online platformlar, Geniş kitlelere video içerik sunma, kullanıcı etkileşimi, anlık geri bildirim, Bloglar, Kullanıcıların kişisel veya belirli bir konu üzerine yazı ve içeriklerini paylaştığı web siteleri, Kişisel ifade özgürlüğü, hedef kitleye direkt iletişim, kullanıcı etkileşimi, Podcastler, Dijital ses veya video yayınlarının indirilebilir seriler halinde sunulduğu mecralar, Herhangi bir yerde ve zamanda dinlenebilirlik, geniş konu yelpazesi, kişiselleştirilebilir içerik
yeni medya yeni medya bölümü yeni medya araçları geleneksel medya dijital veri gazeteciliği internet haberciliği
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın masa başında dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Gözlük ve kulaklık takıyor ve elleri dizüstü bilgisayar klavyesinin üzerinde duruyor. Arka planda bir saksı bitkisi, tripod üzerinde bir kamera ve bir kanepe var. Ön planda, elinde bitki olan bir kişinin bulanık bir görüntüsü ve siyah bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Sahne hep birlikte, kadın dizüstü bilgisayarında çalışırken odaklanma ve konsantrasyon hissi uyandırıyor.
Dijital Pazarlama

Yeni Medya ve Dijital Pazarlama

30 Nisan 2019
Bu görüntüde yirmili yaşlarının ortasında sarı ceketli genç bir kadın görülüyor. Kıvırcık saçları var ve başı hafifçe yana eğik bir şekilde kameraya gülümsüyor. Arkasında ahşap ve metalden yapılmış gibi görünen kapalı bir duvar saati var. Kadının sağında, ikisi de ceket giymiş iki kişi daha var. Onların önünde, üzerinde başka bir kişinin resmi olan bir tabela var. Çerçevenin sol tarafında cam bir küre içinde bir ışık ve daha uzakta bazı mobilyaların üzerinde bir dizüstü bilgisayara benzeyen bir şey var. Arka plan rengi ağırlıklı olarak siyah ve kahverengi tonlarından oluşurken, görüntü boyunca turuncu bir vurgu rengi de görülebiliyor.
Sosyal Medya

Sosyal Medya Kullanımı ve Pazarlama

12 Eylül 2019
Gözlüklü ve sakallı bir adam bir sandalyede oturmuş, beyaz ekranlı kırmızı bir televizyona dikkatle bakmaktadır. Televizyon dört ayaklı siyah bir dolabın üzerinde durmaktadır ve adamın elleri sandalyenin kolçaklarına dayanmış olarak görülebilir. Sandalyenin yanındaki zeminde bir çift siyah ayakkabının yakın çekimi ve daha uzakta bir kedinin patisinin yakın çekimi görülmektedir. Tüm sahne sıcak ve davetkâr bir ışıltıyla aydınlatılmıştır.
Sosyal Medya

Geleneksel Medya Yoğun Bakımda

22 Mayıs 2019