AnasayfaBlogYeni Bir Meslek: Öğrenci Koçluğu
Meslekler

Yeni Bir Meslek: Öğrenci Koçluğu

26 Haziran 2019
Bir kadın, bulanık bir arka planın önünde ahşap bir masada oturuyor. Üzerinde beyaz bir gömlek var ve önündeki kâğıda odaklanırken gözleri kapalı. Sağ elinde bir kalem tutuyor ve onunla kâğıda bir şeyler yazıyor. Yüzü yakın plandadır ve saçları uzun ve siyahtır. Arka planda dışarıdaki gökyüzü, gökyüzündeki mavi bulutlarla birlikte görülebiliyor. Kadın elindeki işe derinlemesine konsantre olmuş, yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Kağıt boş, onun yaratıcı sözcüklerini ve fikirlerini bekliyor.
Öğrenci Koçu Kimdir?Öğrenci Koçu Ne Yapar?Öğrenci Koçu Bireye Ne Yarar Sağlar?
Okuyan birey olan öğrenci ile iş birliği kurarak, onun akademik anlamdaki başarılarını ve becerilerini artırmayı hedefleyen kişi.Bireyin motivasyonunu sağlamak, motivasyon içerikli çalışmalar yapmak ve öğrenciyi yakın takibe alıp çalışmalarını gözlemlemek.Öğrencinin motivasyonunu ve becerilerini artırır. Başarısının önünde engel olan etkenleri ortadan kaldırır. Odaklanma problemi oluşmasını engeller.
Öğrencinin hayatına dahil olarak ailesiyle de işbirliği kurabilen kişi.Öğrencinin hedef yolunu belirler ve bu yolda ona yoldaş olur.Hayatını ve çalışma alanlarını bir program çerçevesinde düzenlemesini sağlar. Aile içi ilişkilerde başarı önünde engel olacak sorunları tespit eder.
Her bireyin eşsiz olduğunu anlayan ve kendi becerilerini ifade ettiği alanı belirleyen kişi.Zaman yönetimi ve hedef belirleme konusunda öğrenciye yol gösterir.Öğrencinin yeteneklerini keşfetmeye yardımcı olur. Notlarının tüm yönleri değerlendirilir, böylece öğrencinin özgüvenini artırır.
Öğrencinin akademik başarılarını ve becerilerini yükseltmeyi hedefleyen kişi.Öğrencinin sahip olduğu yargılardan sıyrılıp, motivasyonunu sağlar. Motivasyon içerikli çalışmalar yapar, öğrenciyi yakın takibe alır ve çalışmalarını gözlemler.Öğrencinin motivasyonunu ve sahip olduğu becerilerin arttırılması, kişinin başarısının önünde engel olan etkenlerin ortadan kaldırılması, derse ve yapacağı işe odaklanma probleminin azaltılması sağlar.

Son dönemlerde adı sıkça duyulan koçluk mesleğinin alt kategorilerinden birisi olan öğrenci koçluğu için gelecek yıllarda çok ihtiyaç duyulacak meslekler arasında olacağını söylenmekte. Peki bu kadar ihtiyaç duyulacağının düşünüldüğü meslek kendi içinde neler barındırıyor? Kimlere hitap ediyor? Herkes öğrenci koçu olabilir mi?

Öğrenci Koçu Kimdir?

Öğrenci koçu okuyan birey olan öğrenci ile birlikte iş birliği kurarak onun akademik anlamdaki başarılarını ve becerilerini olduğundan daha üst seviyeye getirmeyi hedefler. İşe başlarken tamamen sahip olduğu yargılardan sıyrılarak bireyin motivasyonunu sağlamayı kendine görev edinir. Çünkü koç olan kişi bilir ki, kendisine hedef belirleyen kişinin gideceği yolu keşfettikten sonra başaramayacağı hiçbir şey yoktur. 

Motivasyon içerikli çalışmalar yapmak ve öğrenciyi yakın takibe alıp çalışmalarını gözlemlemek öğrenci koçunun yapılacak görevleri arasında yer alır. Doğru yapıldığında para kazanılan ve ciddi iş yükü olan bir iş. Ayrıca meslek olmaktan öte bir konumda yer aldığı da rahatlıkla söylenebilir. Çünkü öğrenci koçu birlikte çalıştığı öğrencinin yalnızca kendisiyle iletişim kurmanın ötesinde onun hayatına dahil olarak ailesiyle de işbirliği kurmalı. Aynı zamanda bireyle birlikte ortak bir yaşam alanına sahip olmayı kendisine hedef olarak belirlemeli.

Öğrenci Koçu Bireye Ne Yarar Sağlar?

  • Öğrencinin motivasyonunun ve sahip olduğu becerilerin arttırılması

  • Kişinin başarısının önünde engel olan etkenlerin ortadan kaldırılması

  • Derse ve yapacağı işe odaklanma probleminin azaltılması

  • Başarabileceğine dair gerekli olan özgüvenin yerine gelmesinin sağlanması

  • Hayatını ve çalışma alanlarını bir program etrafında şekillendirilmesinin yolunun açılması

  • Aile içerisindeki ilişkilerde başarı önünde engel olacak sorunların tespit edilmesi

Öğrenci Koçunun Rolleri

Öğrenci için hedeflerine gitmek istediği yolda önüne çıkan engelleri elindeki motivasyon ışığıyla aydınlatan kişidir öğrenci koçu. Ve öğrencinin etrafından gelecek olumsuz söylemleri de engelleyen kişidir. Gitmek istediği fakat nasıl gideceğini bilmediği hedef yolunu oluşturur. Fakat bu hedef yolunu oluşturduktan sonra artık görev bitmiş değildir. Bir de bu yolda yoldaş olmak gerek. Zaten önemli olan da bu yolda bireyin karşısına çıkacaklar için kendini savunmasını öğretmek.

Öğrenciye hayat serüveninde karşımıza çıkan yolalrın güllerle dolu olmadığını, dikenler ve taşlarla dolu olduğunu fakat önemli olanın gerekirse taşı alıp kenara koymak ve dikenleri temizleyerek yolunda ilerlemek olduğunu belirtmek önemlidir. Öğrenci koçunun gerek kendi söylemleri gerek öğrencinin söylemleriyle hedefe odaklanılmasını sağlaması gerekmektedir. Gideceği yolu bildikten sonra başarısız olacak hiçbir birey yoktur. 

Öğrenci Koçu Yol Gösterir

Herkesin aynı oranda eşit bir şekilde öğrenme düzeyi olmasını beklemek tamamen yanlış olacaktır. Her bir bireyin yeteneğinin olduğu alan ve kendi becerilerini ifade edeceği alan farklı olabilir. Bir öğrencinin dil öğrenmeye yeteneği var fakat matematik sınav notu kötü diye başarısız kategorisine koyulması yapılan hatalar arasındadır. 

Burada koça düşen görev bireylerin sahip oldukları farklılık düzeylerini göz önünde bulundurmasıdır. Öğrenci koçu zaman yönetimi ve hedef belirleme konusunda hedefe gidilecek basamakların belirlenmesi için öğrenciye yol göstermeli. Sonrasında öğrenciyle yakın temas kuran ve birebir iletişim halinde olan kim varsa o kişilerle temasa geçilmesi sağlıklı bir koçluk ilişkisinin kurulması açısından yararlı olacaktır.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Yeteneğinin olmadığı alanlarda öğrencinin başarısız olarak nitelendirilmesi zamanla bireyin kendisine duyduğu özgüveni de yitirmesine sebep olur. Kendine güvenini yitiren birey ise “hiçbir şey başaramayacağım” psikolojisine çok rahatlıkla bürünebilir. Bu başarının önündeki en büyük engellerden birisidir. Çünkü kendisini başaracağına inandırmayan kişi için hedeflerine odaklanmak kolay olmayacaktır. Öğrenci koçu öğrenciye özgüven kazandıran ve sürekliliğini sağlayan kişidir.

Öğrenci Koçu Kimdir?

Öğrenci koçu okuyan birey olan öğrenci ile birlikte iş birliği kurarak onun akademik anlamdaki başarılarını ve becerilerini olduğundan daha üst seviyeye getirmeyi hedefler. 

Öğrenci Koçu Bireye Ne Yarar Sağlar?

Öğrencinin motivasyonunun ve sahip olduğu becerilerin arttırılması, kişinin başarısının önünde engel olan etkenlerin ortadan kaldırılması, derse ve yapacağı işe odaklanma probleminin azaltılması öğrenci koçunun katkılarındandır. 

Öğrenci Koçu Ne Yapar?

İşe başlarken tamamen sahip olduğu yargılardan sıyrılarak bireyin motivasyonunu sağlamayı kendine görev edinir. Motivasyon içerikli çalışmalar yapmak ve öğrenciyi yakın takibe alıp çalışmalarını gözlemlemek öğrenci koçunun yapılacak görevleri arasında yer alır.

Yazar: Aynur Tekke

Okuyan birey olan öğrenci ile iş birliği kurarak, onun akademik anlamdaki başarılarını ve becerilerini artırmayı hedefleyen kişi, Bireyin motivasyonunu sağlamak, motivasyon içerikli çalışmalar yapmak ve öğrenciyi yakın takibe alıp çalışmalarını gözlemlemek, Öğrencinin motivasyonunu ve becerilerini artırır Başarısının önünde engel olan etkenleri ortadan kaldırır Odaklanma problemi oluşmasını engeller, Öğrencinin hayatına dahil olarak ailesiyle de işbirliği kurabilen kişi, Öğrencinin hedef yolunu belirler ve bu yolda ona yoldaş olur, Hayatını ve çalışma alanlarını bir program çerçevesinde düzenlemesini sağlar Aile içi ilişkilerde başarı önünde engel olacak sorunları tespit eder, Her bireyin eşsiz olduğunu anlayan ve kendi becerilerini ifade ettiği alanı belirleyen kişi, Zaman yönetimi ve hedef belirleme konusunda öğrenciye yol gösterir, Öğrencinin yeteneklerini keşfetmeye yardımcı olur Notlarının tüm yönleri değerlendirilir, böylece öğrencinin özgüvenini artırır, Öğrencinin akademik başarılarını ve becerilerini yükseltmeyi hedefleyen kişi, Öğrencinin sahip olduğu yargılardan sıyrılıp, motivasyonunu sağlar Motivasyon içerikli çalışmalar yapar, öğrenciyi yakın takibe alır ve çalışmalarını gözlemler, Öğrencinin motivasyonunu ve sahip olduğu becerilerin arttırılması, kişinin başarısının önünde engel olan etkenlerin ortadan kaldırılması, derse ve yapacağı işe odaklanma probleminin azaltılması sağlar
öğrenci koçu meslek koçluk motivasyon başarı öğrenci koçluğu özgüven zaman yönetimi hedef belirleme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi önünde açık bir kitapla masada oturmaktadır. Gözlük takıyor ve sağ elinde mavi bir kalem tutuyor. Sol eli masanın kenarında durmaktadır. Kalem, sayfaya yapıştırılmış bir post-it notunun üzerinde gezinmektedir. Kişi kitaba odaklanmış ve kalem bir şeyler yazmaya hazırlanıyor. Arkalarında beyaz bir fare ve beyaz bir kağıt var. Masanın ahşap yüzeyi kâğıdın ve post-it notun altından görülebiliyor. Kişinin yüz ifadesi bir konsantrasyon ve kararlılık ifadesi.
Koçluk

Öğrenci Koçluğu Nedir?

26 Aralık 2020
Bir grup insan bir bankta oturmuş, güzel bir gün batımına karşı siluet oluşturuyor. Güneş uzaktaki bir dağın üzerinden batıyor ve siluetlere sarı bir renk veriyor. Özellikle bir kişi öne çıkıyor, başı ve omuzları ön planda görülebiliyor. Başının silueti, batan güneşin sıcak turuncu ışıltısıyla çerçevelenmiş. Birkaç kişi daha bankta oturmuş, uzaklara bakıyor. Gökyüzünde batan güneş ve ona karşı siluet oluşturan insanlar huzurlu bir manzara oluşturuyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim İçin Koçluk

08 Ekim 2019
Bir grup insan bir odada daire şeklinde toplanmıştır. Çemberin ortasında takım elbise giymiş bir adam göze çarpmaktadır. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Adamın solunda bir kadın kameraya gülümsemektedir. Koyu renk saçları var ve açık renkli bir elbise giyiyor. Adamın sağında, kollarını kavuşturmuş bir başka kadın duruyor. O da koyu renk saçlı ve kameradan uzağa bakıyor gibi görünüyor.
Koçluk

Yaşam Koçluğu Nedir?

02 Ocak 2021
Bu resim, bilgisayarlı bir masada otururken koçluk ve eğitim alan bir öğrenciyi göstermektedir. Öğrenci muhtemelen bilgisayarı nasıl kullanacağını ve öğrendiği becerileri çalışmalarına nasıl uygulayacağını öğreniyor. Ortam sakinleştiricidir ve öğrenmeyi teşvik eder. Bu görsel, öğrenci koçluğu ve eğitimi kavramını göstermek için mükemmeldir.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
735545
İş hayatında ve eğitim sürecinde sık karşılaşılan konsantrasyon problemini ortadan kaldırın. Konsantrasyon eğitimi odak seviyenizi arttırmaya yardımcı olur.
5
(82)

Konsantrasyon Eğitimi

6 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1245721
Bu görselde kollarını kavuşturmuş, kendinden emin ve özgüvenli bir tavır sergileyen bir kadın tasvir edilmiştir. İspanyolca Kursu A2, dili orta seviyede öğrenmek için harika bir yoldur. İspanyolca gramer, telaffuz ve kelime bilgisinin tüm temellerini açık ve anlaşılması kolay bir şekilde öğretir. Kursun ses ve video dosyaları, öğrencilerin pratik yapmalarına ve İspanyolca konuşma becerilerinde güven kazanmalarına olanak tanır. Ayrıca, kurs öğretilen kavramları pekiştirmeye yardımcı olan interaktif alıştırmalar da içermektedir. Bu kurs sayesinde öğrenciler, İspanyolca konuşan kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak güçlü bir İspanyolca temeli oluşturabilirler. Ayrıca, kursun çevrimiçi eğitmeni öğrencilere kişiselleştirilmiş tavsiye ve geri bildirim sağlamak için hazırdır. Bu kurs, orta seviyede İspanyolca öğrenmek için ideal bir yoldur.
5
(3)

İspanyolca Kursu (A2)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1257524