AnasayfaBlogDoğru Karar Verme Becerisi
Karar Verme

Doğru Karar Verme Becerisi

11 Kasım 2018
Bir kadın dizüstü bilgisayarının önünde oturmuş, elini çenesine dayamış. Dikkatle ekrana bakıyor, yüzünde konsantrasyon ifadesi var. Arka plan hafifçe bulanık ve görüntünün köşesinde beyaz bir vazo görülebiliyor. Yakın çekim, eli çenesinin üzerinde olan bir kişinin yüzünü ortaya çıkarıyor. Ön planda, bir uzaktan kumandayı kavrayan bir kişinin eli görülüyor. Dizüstü bilgisayar çerçevenin ortasında duruyor ve kadının bakışları ona odaklanmış durumda. Görüntü net ve ayrıntılı, konsantrasyon anındaki kadının canlı bir portresini sunuyor.
KonuAçıklamaÖrnek
Karar Nedir?Bir konu, iş veya sorun üzerinde düşünülerek verilen kesin yargı.Açlığını gidermek için bir annenin çocuğunu emzirmeye karar vermesi.
Kimler Karar Verebilir?7’den 70’e bütün insanlar ve her canlı karar verme yetisine sahiptir.Bir bebek acıktığında ağlamaya başlaması ve annenin onun acıktığını anlaması.
Doğru Karar Vermeİlgili konu ile alakalı gerçek, yoğun ve objektif araştırmalar sonucu kesin bir yargıya ulaşmaktır.Anne çocuğunun açlığını gidermek için çocuğunu emzirme kararı vermesi.
Doğru Karar Verilmeli midir?Her karar beraberinde birçok kişiye birçok yükümlülükler doğurur ve hiç tahmin edilmeyen yerlerden geri döner.Bir zanlının hayatının hak etmediği bir yanlış kararla değiştirilmesi.
Asıl Olan Doğru Karar VermektirÖncelikle insanın vicdanını doğru değerler üzerine kurması ve empati yeteneğinin gelişmiş olması gerekmektedir.Kişinin kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmaması.
KararsızlıkKararsızlık, hareketin olmaması anlamına gelir ve genellikle kötü sonuçlara yol açar.Eşit mesafede iki ot arasında hangisini yiyeceğine karar veremeyen bir eşek.
Yanlış KararlarBirçok durumda, yanlış bir karar çok büyük hasarlara yol açabilir.Koyunların liderini takip ederek uçurumdan aşağı atlamaları.
Her Karar ÖnemlidirYanlış bir karar, bir kişinin veya bir grup insanın hayatını yasal olarak da olsa kötü bir şekilde etkileyebilir.Bir hâkimin verdiği hatalı bir hüküm.
Karar Verme SüreciKarar verme bir süreçtir ve bu süreç aceleyle tamamlanmamalıdır.Bir çözüm önerisi üzerinde detaylı araştırma ve düşünme.
Kararların Toplumsal EtkisiHer bireysel kararın toplum üzerinde etkisi olabilir ve buna göre doğru karar verilmesi gereklidir.İnsanların çevresel konularda bilinçli kararlar vermesi.

Karar nedir? Karar kelimesi bir konu, iş veya sorun üzerinde düşünülerek verilen kesin yargıyı ifade etmektedir. Doğru karar verme ise ilgili konu ile alakalı gerçek, yoğun ve objektif araştırmalar sonucu kesin bir yargıya ulaşmaktır. Her karar doğru olmayabilir. Doğru kararlar veya yanlış kararlar insanlar için bir dönüm noktası olabilir.

Kimler Karar Verir?

7’den 70’e bütün insanlar ve hatta her canlı karar verme yetisine sahiptir. Acıktığında ağlamaya başlayan bir bebekte farkında olarak ya da olmayarak bir karar verir ve anne onun acıktığını anlar. Anne çocuğunun açlığını gidermek için çocuğunu emzirme kararı verir. Her an bir karardır aslında. Doğru karar verme Annenin çocuğunu emzirme kararıdır, değilse ağlasın biraz sonra susar şeklinde de karar verebilir anne. 

Başı boş bir hayvanda hareket ederken nereye ve nasıl hareket edeceğine dair bir karar verir. Bilir misiniz “Koyun gibi olma” veya “Keçi gibi inatçı” atasözleri nereden gelir? Evet bir sürü koyun ve bir sürü keçi olsa ve bunlar bir uçurumun kenarında olsa nasıl hareket ederler. Siz tutup ta koyunlardan birini zorla uçurumdan aşağı atsanız arkadan gelen bütün koyunlar o uçurumdan aşağı atlar da hiçbiri “Burası uçurum buradan atlanmaz zaten öndeki koyunu zorla attılar, ben atlamayayım” demez. Bütün sürü orada telef olur. 

Peki, neden? Çünkü öncü koyun yanlış bile olsa bir hareket yapmıştır. Lider olan koyun ne yaptıysa hepsi de onu yanlış ta olsa takip etme kararı vermiştir. Sonuç doğru karar vermek yerine yanlış karar vermek. Keçilerde ise tam tersi 100 keçinin olduğu bir sürü yine uçurumun kenarına gelse ve bir kişi başlasa tek tek zorla atmaya 100. keçi yine diğer 99 keçi atladı diye yardan aşağı atlamaz. 

Orada her bir keçi kendi kararını kendi verir. Doğru karar verirse de karar kendi kararıdır, yanlış karar verirse de kendi kararıdır. Bir eşeğin sağına ve soluna eşit mesafede aynı güzellikteki otu koyarsanız o eşek hangisini yiyeceğine karar veremediği için açlıktan ölür. Yani karar olmadan hareket olmaz. En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.

Neden Doğru Karar Verilmeli?

Her karar beraberinde birçok kişiye birçok yükümlülükler doğurur ve hiç tahmin edilmeyen yerlerden karar veren kişiye geri döner. Bir zanlıya verilmiş olan bir yanlış karar o zanlının hayatını hak etmediği şekilde değiştirir. Ailesinin toplum içerisinde ki itibarını yok eder, toplum içerisinde gezecek halleri kalmaz ve aile reisinin her ne kadar suçsuz olduğuna inansalar da bunu içerisinde bulundukları kişilere anlatmakta yetersiz kalabilir. 

Bundan dolayı hiçbir karar boşuna değildir. Karar verme durumu aceleye getirilmemeli. İlgili hareketin toplum arasında oluşturacağı sonuçlar da düşünülerek yeterli zamanda ve yeterli araştırma sonucu sağlıklı karar vermek gerek.

Asıl Olan Doğru Karar Vermek

İnsanlar doğru karar verme konusunda tamamen vicdanı ile baş başadır. Çünkü her bir insanın başına bir tane polis dikmek mümkün değildir. Onun için öncelikle insan vicdanını doğru değerler üzerine kurmak gerekir ki doğru karar vermek konusunda kendi vicdanını polis olarak kabul etsin. Vicdanı doğru değerler üzerine kurmak, kurgulamak ise tamamen ahlaki değerlere göre doğru eğitim vermeye bağlıdır. 

Kişinin doğru empati kurabilmesi ile alakalıdır. Doğru karar vermek aynı durum benim başıma gelse ne olur diyebilmektir. Sonuçlarını düşünebilmek ve sonuçlarına katlanabilmektir. Kişisel bir kararın bile toplumu etkilediğini ve ona göre doğru karar vermek gerektiğini bilmektir.

Yazar: Abdullah Deniz Kocamış

Karar Nedir?, Bir konu, iş veya sorun üzerinde düşünülerek verilen kesin yargı, Açlığını gidermek için bir annenin çocuğunu emzirmeye karar vermesi, Kimler Karar Verebilir?, 7’den 70’e bütün insanlar ve her canlı karar verme yetisine sahiptir, Bir bebek acıktığında ağlamaya başlaması ve annenin onun acıktığını anlaması, Doğru Karar Verme, İlgili konu ile alakalı gerçek, yoğun ve objektif araştırmalar sonucu kesin bir yargıya ulaşmaktır, Anne çocuğunun açlığını gidermek için çocuğunu emzirme kararı vermesi, Doğru Karar Verilmeli midir?, Her karar beraberinde birçok kişiye birçok yükümlülükler doğurur ve hiç tahmin edilmeyen yerlerden geri döner, Bir zanlının hayatının hak etmediği bir yanlış kararla değiştirilmesi, Asıl Olan Doğru Karar Vermektir, Öncelikle insanın vicdanını doğru değerler üzerine kurması ve empati yeteneğinin gelişmiş olması gerekmektedir, Kişinin kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmaması, Kararsızlık, Kararsızlık, hareketin olmaması anlamına gelir ve genellikle kötü sonuçlara yol açar, Eşit mesafede iki ot arasında hangisini yiyeceğine karar veremeyen bir eşek, Yanlış Kararlar, Birçok durumda, yanlış bir karar çok büyük hasarlara yol açabilir, Koyunların liderini takip ederek uçurumdan aşağı atlamaları, Her Karar Önemlidir, Yanlış bir karar, bir kişinin veya bir grup insanın hayatını yasal olarak da olsa kötü bir şekilde etkileyebilir, Bir hâkimin verdiği hatalı bir hüküm, Karar Verme Süreci, Karar verme bir süreçtir ve bu süreç aceleyle tamamlanmamalıdır, Bir çözüm önerisi üzerinde detaylı araştırma ve düşünme, Kararların Toplumsal Etkisi, Her bireysel kararın toplum üzerinde etkisi olabilir ve buna göre doğru karar verilmesi gereklidir, İnsanların çevresel konularda bilinçli kararlar vermesi
araştırma doğru karar empati karar karar verme kurgulamak zaman
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.