Yabancı Dil Öğrenmek Zorunluluk Mudur?

Biliyorum şimdi birçoğunuz ekranları karşısında otururken bu soruyu gördüğünde tabi ki diyecek. Elbette yabancı dil öğrenmek zorunluluktur. Peki bu sorunun cevabı gerçekten ne? Yani yabancı dil öğrenmek bir zorunluluk mudur yoksa bir tercih midir?
Yabancı Dil Bilememe
Günümüzde teknolojinin akıl almaz ilerleyişi bilgiye ulaşımın kolaylaşması gibi unsurlar her alanda olduğu gibi ekonomi ve finans alanında da globalleşmeyi beraberinde getirdi. Bu sayede uluslararası şirketler küreselleşme düzeyini arttırma fırsatı bulurken ulusal ölçekli firmalar ise uluslararası zeminde yer bulabileceğinin farkına vardı. Ancak bu ilerleyiş birçok farklı sorunu da beraberinde getirdi.
Bunların en önemlisi ise tabi ki yabancı dil bilme daha doğrusu bilememe sorunu oldu. Yukarıda bahsettiğim sebeplerle şirketler yabancı dil bilen eleman arayışına koyula dursun bilmeyen kişiler açısından büyük bir işsizlik sorunu ortaya çıktı. İnsanlar mesleki anlamda yeterli donanıma sahip olmalarına rağmen İngilizce bilmedikleri için başvurdukları çoğu iş ilanından eli boş dönmek zorunda kaldı. Ortaya çıkan bu sonuç ise herkesin kafasında aynı cümlenin yankılanmasına neden oluyordu. Yabancı dil öğrenmek gerek.
Başlıktaki soruya cevabınız evet ise büyük ihtimalle internette bulduğunuz en çok kullanılan bilmem kaç kelime gibi listeleri bir kapsül gibi ezberlemeye çalışıyor ya da şu kadar zamanda şu kadar İngilizce diyerek ekmek köfte hesabı yapar gibi dil öğretmeye çalışan uygulamalardan medet umuyorsunuz demektir. Çünkü eğer dil öğrenmek bir zorunluluk olsaydı biz de henüz bebekken dil öğrenmem gerek diyerek Türkçeyi sökerdik.
Bir Zorunluluk Olmamalı
Ancak olayların hiçbirimizde bu şekilde gelişmediğini düşünüyorum. Yabancı Dil öğrenmek bir zorunluluk değildir. Dil öğrenmek aslında tamamen o dile maruz kalmanın doğal bir sonucudur. Siz sadece o dile maruz kalıp kalmamayı seçebilirsiniz. Eğer siz de İngilizcenizi geliştirmek niyetindeyseniz bu dile maruz kalmak istediğinizi kabul ediyorum. Yani aslında burada ne bir üstün yetenek ne de bir zorunluluk söz konusu. Bütün mesele kendinizi o dilin olağan akışına bırakmaktadır.
Çok güzel konuştun arkadaşım da bunu nasıl yapacağız? Peki, neden yabancı dil öğrenemiyoruz? dediğinizi duyar gibiyim. Yabancı dil öğrenmek zor mu? Aslında değil. Size kendi hayatımda uygulamaya çalıştığım birkaç yöntemle örnek verebilirim. Sıralayacağım yöntemler çok sıradan olarak algılanacak olsa da istikrarlı bir şekilde uygulandığında etkili sonuçlar verebilecek yöntemler. Ve asla sınırlı sayıda deği. Sınır sizin hayal gücünüz olacak.
Yabancı Dil Öğrenme Yolları
Anadili İngilizce olan YouTube veya diğer video içerikli uygulama kullanıcılarının videolarını takip ederek yaşayan dile hakim olmaya çalışmak. Belki de en önemli madde bu olabilir. Çünkü bu sayede hem bilmediğiniz bir sürü kelimenin anlamını öğrenme fırsatı bulursunuz hem de o ülkenin insanlarının o zaman diliminde kullandıkları dili görerek işinize hiç yaramayacak ve çoktan kullanımdan kalkmış kelimeleri öğrenmekten kurtulmuş olursunuz. Üstüne bir de kelimeleri birleştirerek cümleyi anlamaya başlarsanız büyük bir yol kat etmeye başlamışsınız demektir.
İngilizce haber sitelerini sosyal medyadan takip etmeye çalışmak. Burada bilerek sosyal medya diyorum çünkü siz bakmayı unutmuş olsanız bile o uygulama ana sayfanızda ilgili içeriği göstererek sizi o içeriğe bir nevi maruz bırakıyor. Bu anlamda özellikle Twitter’ın çok etkili olduğunu söyleyebilirim.
Online İngilizce eğitim sitelerini araştırmak. İnternet dünyası koca bir derya olsa bile doğru anahtar kelimeleri girebildiğinizde aradığınız bilgiye ulaşmanız çok kolay olabiliyor. Bu da birbirine benzeyen yüzlerce içerikten sıyrılmanızı ve en işe yarar bilgiye ulaşmanızı sağlıyor. Ayrıca bulduğunuz eğitim yabancı kaynaklı ise Türkçeye kaçma kolaylığınız olmadığı için siz İngilizceyi öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. Yani o dile yine maruz kalıyorsunuz.
İngilizce altyazılı filmler izlemek, yabancı şarkılar dinlemek. Ancak asıl amaç her zaman kendinizi bu dile maruz bırakmak olmalıdır. Bunun da en güzel yolu sosyal hayatımızla eğitimi birleştirmek olacaktır. Bu yöntemi de sürekli bir şekilde uygulamak dile hakimiyet ve kelime dağarcığının genişlemesi açısından oldukça faydalı olabilir.
İngilizce konuşma ortamları oluşturmak. Yukarıda saydığımız yöntemlerle kelime haznesi genişletilebilecek olsa da iş uygulamaya geldiğinde çoğumuz dut yemiş bülbüle dönüşüyoruz. Bunun sebebi ise o dilde hiç pratik yapmamış olmaktır. Evet ilk konuşmaya başladığımızda anlamsız kelimelerle başladık hepimiz ancak dilimizi zamanla geliştirmemize de bu sözcükler vesile olmadı mı, bir bebeğin bunları kullanmaktan çekindiğini gördünüz mü hiç? Kesinlikle çekinmemeliyiz. Aksi takdirde yanlış bildiklerimiz yanlış olarak kalmaya devam edecektir.
Yabancı dil öğrenmenin ücretsiz yolları da var tabi ki. İstanbul İşletme Enstitüsü dil öğrenme konusunda ücretsiz online eğitimler düzenliyor. Enstitü kapsamında alacağınız farklı Yabancı Dil Eğitimleri size çok şey katacaktır.
Yazar: Belgin Efe

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.