AnasayfaBlogVideo Mülakat Nedir?
Video Mülakat

Video Mülakat Nedir?

03 Şubat 2016
Bir kadın, üzerinde bir adam olan bir tablet tutuyor. Adamın yüzünde kocaman bir gülümseme var ve görüntülü arama yapıyor. Kadın tabletteki adama bakıyor, gözleri neşe dolu. Adamın arkasında, görüntüye neşeli ve eğlenceli bir dokunuş katan parlak, gökkuşağı renginde bir kağıt şeridi var. Yüzü yakın plandadır ve kameraya gülümsemektedir. Kadının yüzü saçlarıyla çerçevelenmiş ve ifadesi memnuniyet dolu. Resmin renkleri canlı ve adamın gülümsemesi bulaşıcı.
KonuAçıklamaÖrnek
Video Mülakat Nedir?Video mülakat, adaylarla çevrimiçi olarak gerçekleştirilen bir iş görüşmesi türüdür.Skype, Zoom gibi platformlar üzerinden gerçekleştirilir.
Teknolojik GelişmelerGelişen teknoloji ile video mülakatlar daha pratik ve kolay hale gelmiştir. Dahili kamera ve mikrofon olan cihazlar, geniş bant hızı.
Video Mülakatın AvantajlarıZaman ve mekan tasarrufu sağlar, adayların daha fazla şansı olur.Bir Rus üretim yöneticisi Almanya’da işe alınabilir.
Video Mülakatın DezavantajlarıYüz yüze mülakatın yerini tam anlamıyla tutamaz, kişisel bağlantıyı sınırlıdır.Bir kişi ile video linkte değil, yüz yüze çalışılır.
Kurumsal SınırlamalarVideo mülakatlar belirli durumlarda sınırlayıcı olabilir.Üst düzey yöneticiyle mülakata girmek her zaman mümkün olmayabilir.
Uluslararası Kapıları AçmaVideo mülakatlar farklı bölgelerde bulunan adayları işe alma olanağı sağlar.Bir Alman firması, video mülakat sayesinde bir Rus adayı işe alabilir.
EleştirilerYüz yüze mülakatın yerine geçemez, insanların duyu ve hislerini sınırlar.Video mülakatta koku alınamaz.
İnternet Üzerinden İş BaşvurularıGünümüzde iş başvurularının büyük çoğunluğu internet üzerinden gerçekleşmektedir.Online iş başvuru platformları, e-posta üzerinden yapılan başvurular.
Video Mülakatın Kullanım AlanlarıVideo mülakat, farklı sektörlerde ve pozisyonlarda işe alım sürecinin önemli bir parçasıdır.Yaratıcı rollerde, üst düzey yönetici pozisyonlarında kullanılır.
GelecekVideo mülakatın, işe alım sürecinde kullanımı artarak devam edecektir.Gelişen teknoloji ile daha interaktif ve gerçekçi video mülakat teknolojileri geliştirilebilir.

Birkaç yıl önce Skype üzerinden bir adayla video mülakat yapmak  hayal gibiydi. İnsan kaynakları işe alım teknolojisinin bir uç noktası olarak görülüyordu ve video mülakat birçok insan için büyük bir adımdı. İnsan kaynakları uzmanları danışmanlık yapılan şirkete "yüz yüze mülakat yapmadığını" söylerken sesi titrerdi, alçalırdı ve kaçınılmaz tepki gelirdi: "bunun en iyi seçenek olduğundan emin misiniz?". Video mülakat denildiğinde ik uzmanı hariç herkes bir şaşkınlık içerisinde olurdu.

Video mülakat

Bugün yaşadığımız teknoloji dünyasına bakacak olursak video mülakat faydalı ve tasarruf sağlayan bir yöntem olduğunu artık kabul etmek zorundayız. Artık kurmanız gereken harici bir kamera yok. Laptop ve tablet gibi cihazlarda dahili kamera ve iyi ses kalitesi veren mikrofonlar standart olarak sunuluyor. Geniş bant hızı öyle bir hal aldı ki iki taraftada herhangi bir kesinti olmadan görüşme rahatlıkla yapılabiliyor. Bu bir telefon kadar basit ve kolay ve her gün milyonlarca insanı bir araya getiriyor. Mobil ve giyilebilir  teknolojinin gelişimiyle mülakatlar artık Facetime gibi küçük araçlar aracılığıyla yapılabilecek kadar kolaylaştı.

Bir adayın öğle arasında yemek için gittiği parkta Apple Watch’u ile kamerayla bağlanıp, mülakat yaptığı bir dünya görebiliyorum. İşe alımın başka bir konusu da kurumsal sınırlamalardır. Teke tek bir mülakat her zaman zor olur. Bir üst düzey yöneticiyle mülakata girmek her zaman mümkün değildir. Çünkü bir mülakat toplantısı ayarlamak uzun zaman alır. Toplantı odasının müsaitliği, randevulaşma ve diğer etkenler işi zorlaştırır. İletişim kolaylığını kullanarak iş görüşmesini video mülakat ile yaparsak iş başvurusu yapan adayın şansı daha da artacaktır. Video mülakat için işletmelere söyleyeceğim diğer bir şey ise işletmeye zaman ve mekan tasarrufu sağlamasıdır. Büyük mülakat odaları kiralamanın hiçbir gereği yok. O maliyeti farklı kanallara yönlendirebilirsiniz. Video mülakat ayrıca uluslararası kapıları açar.

Örneğin bir Rus üretim yöneticisini Almanya’ya yerleştirdik. Bir aday ile Almanya’daki yönetici bir rol için tanışmaya Rusya’da buluşması ticari olarak mantıklı olmazdı. Alternatifleri değerlendirdik ve video mülakat sayesinde tam bir mülakat süreci gerçekleştirebildik. Aday ile yüz yüze konuşabildik ve bu oldukça başarılıydı. Video mülakat hakkında eleştiriler de yok değil. Tabii ki de yüz yüze buluşmanın çok farklı olduğunu söyleyenler olacaktır.

En sık olarak "bir video linkine değil de o insana yakın oturup çalışacaksınız" eleştirisi gelir. Bunu tamamen anlıyorum ama hangi mülakat sürecinin yüz yüze hangisinin uzaktan olabileceği hakkında her zaman tartışmalar olacaktır. Bir keresinde farklı bir parfümle mülakata giren bir aday hakkında bir hikaye duydum. Mülakatta talihsiz bir olay yaşanmış. Detayına fazla girmeyeceğim ama video mülakatında öyle bir şey yok. Yani koku transferi henüz sağlanamadığı için henüz yok. Ama gelecekte bizi ne bekliyor bilemem. Bence içinde bulunduğumuz mevcut durumu da sorgulamamız gerekir.

Günümüzde iş başvurularının büyük bölümü ve hatta neredeyse tamam internet üzerinden gönderiliyor. İnternet üzerinden mülakatçı ile direkt olarak bilgi paylaşan adayları neden video mülakat yerine gerçek bir oturuma davet ediyoruz? Özellikle daha yaratıcı olan rollerde bu mülakatın gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bazen göstermek anlatmaktan daha yararlıdır. Video mülakat işe alım uzmanlarının iletişim aracı haline gelmeye başladı. Günümüzde eskisine nazaran daha sık kullanılmaya başlandı. İşe alım dünyasında çok hoş olacağını düşünüyorum ve umarım sektörde olan herkese değer katmaya devam eder.

Hangisini tercih edersiniz? Video mülakat mı? Klasik mülakat mı?

Size en yakın olanı yanıtlayın ve diğerlerinin konu hakkında ne düşündüğünü öğrenin.

  1. Video

  2. Klasik

Son olarak İstanbul İşletme Enstitüsünün online eğitim programları da canlı olarak yapılıyor ve video mülakat teknolojisinden çok daha iyi durumda. Katılmanızı tavsiye ederim.

Video mülakat nedir?

Bugün yaşadığımız teknoloji dünyasına bakacak olursak video mülakat faydalı ve tasarruf sağlayan bir yöntem olduğunu artık kabul etmek zorundayız. Artık kurmanız gereken harici bir kamera yok. Laptop ve tablet gibi cihazlarda dahili kamera ve iyi ses kalitesi veren mikrofonlar standart olarak sunuluyor. 

Video mülakat faydaları nelerdir?

İletişim kolaylığını kullanarak iş görüşmesini video mülakat ile yaparsak iş başvurusu yapan adayın şansı daha da artacaktır. Video mülakat için işletmelere söyleyeceğim diğer bir şey ise işletmeye zaman ve mekan tasarrufu sağlamasıdır. 

Video mülakat eleştirileri nelerdir?

Video mülakat hakkında eleştiriler de yok değil. Tabii ki de yüz yüze buluşmanın çok farklı olduğunu söyleyenler olacaktır. En sık olarak "bir video linkine değil de o insana yakın oturup çalışacaksınız" eleştirisi gelir. 

Video Mülakat Nedir?, Video mülakat, adaylarla çevrimiçi olarak gerçekleştirilen bir iş görüşmesi türüdür, Skype, Zoom gibi platformlar üzerinden gerçekleştirilir, Teknolojik Gelişmeler, Gelişen teknoloji ile video mülakatlar daha pratik ve kolay hale gelmiştir , Dahili kamera ve mikrofon olan cihazlar, geniş bant hızı, Video Mülakatın Avantajları, Zaman ve mekan tasarrufu sağlar, adayların daha fazla şansı olur, Bir Rus üretim yöneticisi Almanya’da işe alınabilir, Video Mülakatın Dezavantajları, Yüz yüze mülakatın yerini tam anlamıyla tutamaz, kişisel bağlantıyı sınırlıdır, Bir kişi ile video linkte değil, yüz yüze çalışılır, Kurumsal Sınırlamalar, Video mülakatlar belirli durumlarda sınırlayıcı olabilir, Üst düzey yöneticiyle mülakata girmek her zaman mümkün olmayabilir, Uluslararası Kapıları Açma, Video mülakatlar farklı bölgelerde bulunan adayları işe alma olanağı sağlar, Bir Alman firması, video mülakat sayesinde bir Rus adayı işe alabilir, Eleştiriler, Yüz yüze mülakatın yerine geçemez, insanların duyu ve hislerini sınırlar, Video mülakatta koku alınamaz, İnternet Üzerinden İş Başvuruları, Günümüzde iş başvurularının büyük çoğunluğu internet üzerinden gerçekleşmektedir, Online iş başvuru platformları, e-posta üzerinden yapılan başvurular, Video Mülakatın Kullanım Alanları, Video mülakat, farklı sektörlerde ve pozisyonlarda işe alım sürecinin önemli bir parçasıdır, Yaratıcı rollerde, üst düzey yönetici pozisyonlarında kullanılır, Gelecek, Video mülakatın, işe alım sürecinde kullanımı artarak devam edecektir, Gelişen teknoloji ile daha interaktif ve gerçekçi video mülakat teknolojileri geliştirilebilir
Video Mülakat Nedir?mülakatvideo cieee video mülakat video mülakat video mülakat nasıl olur video mülakat nedir video mülakat soruları video mülakat yapı kredi
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.