AnasayfaBlogUzun Dönem Stajyer Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Uzun Dönem Stajyer Nedir? Ne İş Yapar?

27 Haziran 2021
Bu resim dostça bir karşılaşma yaşayan iki kadını tasvir etmektedir. Soldaki kadın diğer kadına bakıyor ve işaret parmağıyla doğrudan onu gösteriyor. Her iki kadının da yüzünde parlak bir gülümseme var ve gündelik kıyafetler giymişler. Soldaki kadın mavi beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giyerken, diğer kadın pembe bir tişört ve gri bir kot pantolon giyiyor. Soldaki kadının koyu renk saçları at kuyruğu şeklinde arkaya doğru toplanmışken, diğer kadının açık kahverengi saçları gevşek bir şekilde aşağıya dökülmüştür. İki kadın, sarı duvarları ve bej zemini olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Görüntüde başka hiçbir insan ya da nesne görünmüyor.
KonuAçıklamaÖnemli Notlar
Uzun Dönem Stajyer NedirÜniversite öğrencilerine ya da sektöre hazırlanmak isteyen yeni mezunlara yönelik bir iş pozisyonudur.Özellikle iletişim, finans, halkla ilişkiler, reklamcılık ,medya, lojistik, insan kaynakları alanında yaygındır.
Uzun Dönem Stajyerin Rolüİlgili iş alanında belirlenen süre zarfında işi öğrenmeye yönelik kuruma kazandırılan personeldir.Stajyer sürekli öğrenip uygulamaya odaklanır ve işleri uygulama aşamasına geldiğinde bilerek işini yerine getirir.
Uzun Dönem Staj SüresiSüre işin niteliğine ve işletmenin ihtiyacına göre değişir.Genellikle en az 6 ila 1 yıl arasında olması beklenir.
Uzun Dönem Stajın FaydalarıMesleğe hazırlanma, ciddi bir deneyim kazanma ve staj yaptığınız kurumda tam zamanlı çalışmaya başlama imkanı sağlar.Böylece CV'ye değer katılmasını ve kariyer fırsatlarının genişlemesini sağlar.
Uzun Dönem Stajyer MaaşlarıGenel olarak, maaşlar 1.000 TL ila 2.800 TL arasında değişir.Stajyerin alan içi performansı ve iş yükü maaşı belirler.
Uzun Dönem Staj İş BulmaStaj yapılacak iş alanları ve işletmeler, öğrenci veya mezunun kendi alanıyla ilgili veya farklı bir kariyer hedefi olan iş ilanları olabilir.Mümkün olduğunca ilgili sektörde ve alanda uzun dönem staj yapılması tavsiye edilir.
Uzun Dönem Staj DeneyimiAlan bilgisini ölçmek ve deneyime sahip olmak için iş deneyimi gereklidir.Çok fazla deneyimi olmayan yeni mezunlar genellikle long term staj programlarına başvurur.
Uzun Dönem Stajyerin RolleriStajyer, genellikle iş hayatına uyum sağlamaya ve işleri öğrenmek üzerine yoğunlaşır.Stajyerin iş süreçleri ve zaman yönetimini de öğrenmesi beklenir.
Uzun Dönem Staj PotansiyeliKurumların, gelecekteki personel ihtiyaçlarını karşılamak için uzun dönem stajyerlere yatırım yapmaları oldukça yaygındır. Bazen uzun dönem stajyerler, staj sürecindeki performanslarına bağlı olarak kurumda tam zamanlı bir rolle işe alınabilirler.
Uzun Dönem Stajyer İçin Beklentiler Uzun dönem stajyerlerden genellikle, ilgili alanın işlerini öğrenmeleri ve uygulamaları beklenir.Bu süreçte stajyerin profesyonel beceri ve yetenekleri değerlendirilir ve geliştirilir.

Uzun dönem staj daha çok iletişim, pazarlama, finans, ticaret, lojistik ve reklamcılık işlerinde isteniyor. Buradaki temel amaç, stajyeri uzun dönem içinde işi ve görevleri öğrenerek mesleğe daha verimli adım atmasını sağlamaktır. Ayrıca uzun dönem staj, işletmelerin iş yükünü azaltmak ve çalışmaya hazır personel yetiştirmek için bir fırsat sunar. Yine uzun dönem stajyerlik de bir çeşit meslektir ve üniversite döneminde dahi işe sahip olma imkânını yaratır.

Uzun dönem staj, her işletme ya da işin kapsamında yer almaz. Belli iş alanları ve işler için uzun dönem staj yapmak gerekir. Ayrıca uzun dönem stajın süresi de işin niteliğine ve işletmenin ihtiyacına göre değişir. Genel olarak ise uzun dönem stajın en az 6 ila 1 yıl arasında olması beklenir. Peki, uzun dönem staj nasıl bulunur ve hangi alanlarda uzun dönem stajyer aranır?

Uzun Dönem Stajyer Nedir?

Uzun dönem stajyerlik, üniversite öğrencilerine ya da sektöre hazırlanmak isteyen yeni mezunlara yönelik bir iş pozisyonudur. Uzun dönem stajyer ise ilgili iş alanında, belirlenen süre zarfında işe öğrenmeye yönelik kuruma kazandırılan personeldir. Ülkemizde uzun dönem stajyer ilanlarına rastlama olanağınız epey yüksek.

Uzun dönem stajın amacı, hem kurumun hem de öğrenci-yeni mezunun kazanımını genişletmektir. Kısa bir sürede, yani 1 aylık gibi süre zarfında işin tüm detayları ve yetkinlikleri öğretilemez. Bundan dolayı da gerçekten stajın önemine vâkıf işletme ve kurumlar, uzun dönem stajyer alımlarını her yıl yayımlamaktadır. Uzun dönem stajyerlik alan ve bölümünüz ile ilgili bir iş pozisyonudur. Bazı iş ilanlarında direkt olarak alanınız ile ilgili işe alımlara denk gelebilirsiniz. Bazı durumlarda ise alan dışı ama ilgili kariyer hedefinizin olduğu iş ilanlarına rastlayabilirsiniz. Genel olarak en çok iletişim, finans, halkla ilişkiler, reklamcılık, medya, lojistik ve insan kaynakları alanında, uzun dönem stajyerlik ilanları yayımlanmaktadır. Uzun dönem stajın süresi ise yine kurumun inisiyatifindedir. Genel olarak uzun dönem staj; potansiyelinizi keşfetmek, farklı kariyer seçimleri için yol açmak ve en önemlisi deneyim kazanmak için iyi bir başlangıçtır. 

Uzun Dönem Stajyer Ne İş Yapar?

Uzun dönem stajyerin yapacağı işler, kurumun ihtiyacına ve iş alanına göre değişir. Genel olarak ise alan için gerekli işleri uzman ve yöneticilerin yönlendirmesiyle yerine getirmesi istenir. Ayrıca iş yaşamına uyum sağlamak ve işleri öğretmeye yönelik de yetkinlikleri öğretme ve uygulama aşaması vardır. Kısaca uzun dönem stajyer, ilgili alanın işlerini öğrenir ve nasıl uygulayacağını bilerek işini yerine getirir. Genel olarak bir uzun dönem stajyer sürekli öğrenip uygulamaya odaklanır ve süreç içinde stajyerin performansına göre işler artırılır. Yine stajyer zaman yönetimi ve stres yönetimini öğrenerek iş hayatı içinde daha verimli çalışmanın yollarını keşfeder. 

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Uzun Dönem Staj Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Öncelikle bir öğrenci için kendi alanında staj yapmak, işe alım öncesinde deneyim ve işin niteliklerini öğrenmek açısından önemli bir işe alım unsurudur. Uzun dönem staj ise çok daha avantajlı bir durum yaratır. Uzun dönem stajın avantajları arasında en öne çıkan şey, tabii ki işi uzun bir dönemde öğrenirken para kazanabilmektir. Bu yolla mesleğe hazırlanmak, ciddi bir deneyim sahibi olmak ve staj yaptığınız kurumda tam zamanlı çalışmaya başlamak gibi avantajları yakalarsınız. Özellikle kurumlar açısından da uzun dönem staj, gelecek için bir personel yetiştirmek üzerine kuruludur. 

Üniversitesi öğrencisi açısından ciddi bir öneme sahip olan uzun dönem stajyerlik, yeni mezunlar açısından da birçok avantaja sahiptir. Öncelikle yeni mezun olmanız iş hayatına hazır olduğunuz anlamına gelmez. İlgili alan bilgisini ölçmek ve deneyime sahip olmak için iş deneyimi gereklidir. Her alanda da öncelikle yeni mezunlar değil, daha deneyimli adaylara öncelik verilir. Bundan dolayı mezuniyet sürecinizden itibaren uzun dönem staj programlarını takip ederek hem alanın iş gücünü tanıma fırsatı hem de Cv'nize değer katabileceğiniz bir deneyimi elde edebilirsiniz. Ayrıca uzun dönem staj, eğer alanınız ile ilgiliyse mesleği ve kendinizi bir kere daha tanıma fırsatı sunar ve mesleğe hazır olup olmadığınızı öğrenme imkânı sağlar. Aynı şekilde farklı alanda yapılmış bir staj da farklı bir iş deneyimi ve yeni bir kariyer fırsatı sağlayacaktır. 

Uzun Dönem Stajyer Maaşları

Uzun dönem staj, diğer staj programlarından farklı olarak maaşlı çalışan arar. Fakat uzun dönem stajyer maaşları, genel olarak fazla yüksek değildir. Buradaki stajın temel amacı, işi daha uzun bir sürede kavrama olanağını yaratmaktır. Ayrıca staj yapılacak kurumun niteliği ve iş yükü de maaşı belirler.Genel olarak uzun dönem stajyer maaşları, 1.000 TL ila 2.800 TL arasında değişir. Tabii ki maaş aralığını stajyerin alan içi performansı ve iş yükü de belirleyecektir. Fakat öğrenciyseniz uzun dönem staj, hem gelir kazanabileceğiniz hem de iş öğrenebileceğiniz bir olanak sunacaktır. 

Uzun Dönem Stajyer Nasıl Olunur?

Uzun dönem stajyerlik, eğer üniversite öğrencisiyseniz mutlaka hedeflemeniz gereken bir programdır. Uzun dönem stajyerlik ilanları, daha çok yaz aylarında yayımlanmaktadır. İş ilanlarına başvuru yapmak için ise bazı niteliklere sahip olmak gerekir. Genel olarak iş ilanlarında, haftanın en az 3 günü uygun olmanız, iletişim becerilerinizin yüksek olması, tercihen İngilizce bilmeniz ve ofis programlarını kullanabilmeniz istenir. Ayrıca iş ilanını yayımlayan kurumun çalışma alanı ile okuduğunuz ya da mezun olduğunuz bölümün de yakından ilişkili olması tercih edilir. Bunun dışında ise uzun dönem staj yapabileceğiniz bir durumunuzun olması gerekir. Bazı üniversite öğrencileri, okudukları şehirde yaşamadıkları için uzun dönem staj gibi fırsatları da kaçırabiliyor. Bundan dolayı iş ilanının uzaktan çalışmaya uygun olup olmadığına da bakmanız gerekebilir. Peki tüm nitelikleri taşıdıktan sonra uzun dönem staj nasıl bulunur?

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitim

Uzun dönem staj ilanları, daha çok Linkedln mecrası üzerinden yayımlanmaktadır. Ayrıca bazı üst düzey kurumlarda kariyer siteleri üzerinden, yaz aylarında ilanları başvuruya açmaktadır. Staj ilanlarını yaz aylarından itibaren takip ederek ilgili ilana başvurabilirsiniz. 

Uzun Dönem Stajyer Nedir, Üniversite öğrencilerine ya da sektöre hazırlanmak isteyen yeni mezunlara yönelik bir iş pozisyonudur, Özellikle iletişim, finans, halkla ilişkiler, reklamcılık ,medya, lojistik, insan kaynakları alanında yaygındır, Uzun Dönem Stajyerin Rolü, İlgili iş alanında belirlenen süre zarfında işi öğrenmeye yönelik kuruma kazandırılan personeldir, Stajyer sürekli öğrenip uygulamaya odaklanır ve işleri uygulama aşamasına geldiğinde bilerek işini yerine getirir, Uzun Dönem Staj Süresi, Süre işin niteliğine ve işletmenin ihtiyacına göre değişir, Genellikle en az 6 ila 1 yıl arasında olması beklenir, Uzun Dönem Stajın Faydaları, Mesleğe hazırlanma, ciddi bir deneyim kazanma ve staj yaptığınız kurumda tam zamanlı çalışmaya başlama imkanı sağlar, Böylece CV'ye değer katılmasını ve kariyer fırsatlarının genişlemesini sağlar, Uzun Dönem Stajyer Maaşları, Genel olarak, maaşlar 1000 TL ila 2800 TL arasında değişir, Stajyerin alan içi performansı ve iş yükü maaşı belirler, Uzun Dönem Staj İş Bulma, Staj yapılacak iş alanları ve işletmeler, öğrenci veya mezunun kendi alanıyla ilgili veya farklı bir kariyer hedefi olan iş ilanları olabilir, Mümkün olduğunca ilgili sektörde ve alanda uzun dönem staj yapılması tavsiye edilir, Uzun Dönem Staj Deneyimi, Alan bilgisini ölçmek ve deneyime sahip olmak için iş deneyimi gereklidir, Çok fazla deneyimi olmayan yeni mezunlar genellikle long term staj programlarına başvurur, Uzun Dönem Stajyerin Rolleri, Stajyer, genellikle iş hayatına uyum sağlamaya ve işleri öğrenmek üzerine yoğunlaşır, Stajyerin iş süreçleri ve zaman yönetimini de öğrenmesi beklenir, Uzun Dönem Staj Potansiyeli, Kurumların, gelecekteki personel ihtiyaçlarını karşılamak için uzun dönem stajyerlere yatırım yapmaları oldukça yaygındır , Bazen uzun dönem stajyerler, staj sürecindeki performanslarına bağlı olarak kurumda tam zamanlı bir rolle işe alınabilirler, Uzun Dönem Stajyer İçin Beklentiler , Uzun dönem stajyerlerden genellikle, ilgili alanın işlerini öğrenmeleri ve uygulamaları beklenir, Bu süreçte stajyerin profesyonel beceri ve yetenekleri değerlendirilir ve geliştirilir
Uzun Dönem Stajyer Uzun Dönem Stajyer nedir Uzun Dönem Stajyer ne iş yapar Uzun Dönem Stajyer maaşları Uzun Dönem Stajyer nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.