AnasayfaBlogUzaktan Eğitim Nasıl Oluyor?
Eğitim

Uzaktan Eğitim Nasıl Oluyor?

13 Mart 2020
Bir kadın kanepede oturuyor, gözleri dikkatle kucağındaki dizüstü bilgisayara odaklanmış. Üzerinde beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon var ve kahverengi saçları arkaya doğru toplanmış. Siyah bir çorap giymiş olan sağ ayağı görünüyor. Arka planda, sağında pembe ve yeşil yaprakları olan bir saksı bitkisi ve uzak köşede beyaz bir yastık görülüyor. Solda, bir kedinin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Kadın konsantrasyonunu kaybetmiş, elleri klavyede bir şeyler yazıyor.
Uzaktan Eğitim AşamalarıAçıklamaGerekli Durumlar
Üniversite Sınavına KatılımÖncelikle üniversite sınavına katılmak gerekiyor.Ön lisans veya lisans programına giriş sınavına hazırlıklı olmak
Tercih ve BaşvuruSınav sonucuna göre tercihler belirleniyor ve uzaktan eğitim başvurusu yapılıyor.Sınav sonucu ve tercihler doğrultusunda ilgili üniversitenin uzaktan eğitim programına başvuru
Kayıt SüreciBaşvurunun onaylanmasının ardından üniversitenin kayıt süreci başlar.Üniversitenin bulunduğu ilde olma ve belgeleri tamamlama
Erişim Şifrelerinin AlınmasıKayıt işlemi tamamlandıktan sonra uzaktan eğitime erişim şifresi verilirÜniversitenin sizden talep ettiği kişisel bilgileri sağlama
Ders Seçimi ve KayıtŞifre ile giriş yapılarak ders seçimi ve derslere kayıt işlemi yapılır.Hangi dersleri alacağınıza karar verme
Canlı Derslere KatılımCanlı dersler online olarak katılınır.İnternet bağlantısı ve ders saatlerinde uygun olma
Derslerin Tekrarlarının İzlenmesiCanlı derslere katılamayanlar için derslerin tekrarları izlenebilir.Derslerin tekrarlarını izlemek için talepte bulunma
Soru Sorma ve İletişimSorular canlı ders esnasında veya e-posta aracılığıyla sorulabilir.Öğretmenlere ulaşabilecek iletişim araçlarının bulunması
Dönem SınavlarıDönem sonu sınavları okul gözetiminde yapılır.Sınavların yapılacağı zaman ve yerde olma
Eğitimin TamamlanmasıTüm dersler ve sınavlar tamamlandıktan sonra eğitim sonlandırılır.Tüm derslerin başarıyla tamamlanması

Uzaktan eğitim alarak, ön lisans veya lisans programına katılmak isteyen adaylar, öncelikle üniversite sınavına katılır. Sınav sonucuna göre tercihlerini belirleyip, uzaktan eğitim başvurusunda bulunur. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra uygun görüldüğünüz üniversitenin uzaktan eğitim bölümleri için kayıt süreciniz başlar. Kayıt işlemleri için üniversitenin bulunduğu ilde bulunmanız gerekir. Kayıt sürecinin tamamlanması ile uzaktan eğitim için erişim şifreleri verilir. Bu şifre, bundan sonraki süreçte okula gitmenize gerek kalmadan ders seçimi, kayıt, dönem vizeleri gibi işlemleri tamamlamanızı sağlar. Canlı derslere katılabilir, katılamadığınız zaman tekrarlarını izleyebilirsiniz. Sorularınızı canlı ders esnasında veya mail aracılığı ile ilgili dersin öğretmenine danışabilirsiniz. Dönem finalleri okul gözetiminde olması gerektiği için üniversitede bulunmanız gerekir.

Uzaktan Eğitim Ne Anlama Gelir?

Zamandan ve mekândan bağımsız, internet ortamının bulunduğu her yerde, öğrenci ve öğretmenlerin görüntülü ve sesli olarak gerçekleştirdikleri eğitim biçimine uzaktan eğitim adı verilir. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen eğitim, öğrenciler ve eğitmenler için büyük olanaklar sağlar. Gelişmiş ülkeler uzun yıllardır bu eğitim sistemini uygulamaktadır. Ülkemizde de son yıllarda oldukça ilgi görmeye başlamıştır. İlk yıllarda posta aracılığı ile dokümanların ulaştırıldığı yöntem, teknolojinin gelişmesi ile yerini sanal ortama teslim etmiştir. Uzaktan eğitim veren kurumların sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Enstitü içinde yer alan online eğitimler, bu eğitimlere başarılı örneklerdir.

Uzaktan Eğitimin Tipik Özellikleri Nelerdir?

Öğrenim yaşam boyu devam eder. Uzaktan eğitim büyük bir öğrenci kitlesine hizmet verir. Çok farklı iletişim teknolojilerini sunan bir sisteme sahiptir. Öğrenci merkezli olan uzaktan eğitimin tipik özelliklerini inceleyelim.

  • Global düzeyde eğitim: Uzaktan eğitim sunan kurumlar, küresel düzeyde eğitim verebilme kapasitesine sahiptir. Avrupa’da çok uzun yıllardır birçok kurum uzaktan eğitim faaliyetini sürdürmektedir. Farklı ülkelerde çalışan resmi görevliler veya ticaretle uğraşan ülke halkı çalışanlarına düzenli olarak uzaktan eğitim sunulmaktadır.

  •  Kişiye özel: Uzaktan eğitim sisteminin en önemli özelliği öğrenci ve öğretmenin sesli ve görüntülü iletişim kurabilmesidir. Öğrencinin zaman kavramı ve öğrenme hızı kendine göre gelişmektedir.

  •  Bireye özelleştirme: uzaktan eğitim, sınıf ortamı olmaksızın uygulandığı için, bireysel olarak eğitim alma olanağı sunar. Sistem, kurumsal değil bireye göre özelleştirilen öğrenme özelliği taşır.

  •  Endüstriyel bakış: oluşan geniş bir kitlenin bir ürüne veya hizmete olan ihtiyacını karşılamak adına endüstrilerin oluşturulması gibi, öğrenci adaylarının çoğalan eğitim ihtiyaçlarına hızlı olarak yanıt vermek amacı ile uzaktan eğitim kurumlarının çoğalması kaçınılmaz bir sonucu doğurmuştur.

  • Örgün eğitim dışında eğitim olanağı: Uzaktan eğitim, her yıl çok sayıda öğrenci adayı tarafından tercih edilen dünya genelinde uygulanan bir sistemdir. Örgün eğitimdeki ders saatlerine katılma olanağı olmayanlar, tam zamanlı çalışma mecburiyeti bulunanlar, farklı şehir veya ülkede bulunması sebebi ile katılma şansı olmayanlar için uzaktan eğitim en büyük tercih sebebidir.

  • Hareket imkânı: geçmiş yıllarda iletişim kurmak maksadı ile sabit bilgisayarlar kullanılabiliyordu. Konferans konuşmaları iletişim için kullanılan diğer yöntemlerdendi. Günümüz koşullarında cep telefonları ve taşınabilir bilgisayarlar, kullanım için büyük oranda uygun hale geldi. Uzaktan eğitim almayı düşünen öğrenciler için yer ve zaman kavramını büyük ölçüde destek sağladı.

  • Hızlı geri dönüş: uzaktan eğitimin en önemli unsurlarından olan e-posta kullanımı sayesinde öğrenciler, istedikleri saatte istedikleri mekândan ödevlerini, bilgilendirmeleri, değerlendirmeleri web aracılığı ile alabilmekteler.

  • Maliyet unsuru: uzaktan eğitim sistemi diğer eğitim sistemleri arasında bireysel ve kurumsal olarak en az maliyete sahip olanıdır. Eğitim almak isteyen fakat eğitim için ayıracağı bütçenin düşük olması sebebiyle, eğitimini yarım bırakmak durumunda kalan öğrenciler için büyük bir çözüm sunmaktadır. 

  • Teknoloji: öğrenciler birbirlerine çok uzak olmalarına rağmen yüz yüze eğitim olanağından faydalanabilmektedir. Sanal sınıf, uydu, kodlama gibi önemli teknolojik uygulamalar kullanılarak birbirleri ile iletişim kurmaları sağlanmaktadır.

Uzaktan Eğitimin Yararları Nelerdir?

 Uzaktan eğitim özellikle engelli öğrenciler için rahatlık sağlar. Bu sayede okuma isteklerini gerçekleştirebilirler.

  •  Üniversitenin bulunduğu ilde yaşamak gerekmediği için maddi olarak kolaylık sağlar.

  •  Bir yandan çalışıp diğer yandan eğitim almanıza olanak sağlar.

  •  Gelişen teknolojiyi yakından takip ettiği için sizin de teknolojik olarak ders görmenize olanak sağlar.

  •  Tekrarını takip etme olanağı sağlaması sebebi ile her öğrenci kendi hızına göre öğrenir.

  •  Evlenme, iş değişimi, çocuk gibi eğitimden bir süre uzak kalmanızı gerektirecek durumlar ortadan kalkar.

  •  Zaman yönetimi açısından oldukça değerlidir. Haftanın istediğiniz günü ve saati eğitiminizi devam ettirebilirsiniz.

  •  İnternetin bulunduğu her ortam sizin için derslik görevi görmektedir.

  •  Eğitim alanından tüm dünyaya bilgi ulaşabilir.

  •  Fırsat eşitliği sağlar.

  •  Örgün eğitimde bulunan ek harcamalar ortadan kalkar.

  •  Örgün eğitimden farklı değildir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Uzaktan Eğitimin Maliyetleri Nedir?

Eğitim denince akla ilk gelenlerden biri maliyetidir. Örgün eğitim ile uzaktan eğitimi karşılaştırdığımızda uzaktan eğitimin maliyeti çok daha azdır. Bazı durumlarda okulun konumuna bağlı olarak maliyet oluşturabilir. Uzaktan eğitim tercihi yapacak öğrenci adaylarının üniversite tercihi yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekir. Uzaktan eğitim sırasında;

  •  Ulaşım maliyeti yok denecek kadar azdır.

  •  Ev konforunda internet olan her yerde ders çalışacağınız için ek bir maliyet oluşturmaz.

  •  Kalma ihtiyacı olmayacağı için yemek ve konaklama maliyeti olmaz.

  •  Örgün eğitim öğrencileri gibi öğrenci kimliğiniz olur ve tüm imkanlardan faydalanabilirsiniz.

  •  Eğitimler bilgisayar aracılığı ile ulaşılabilir olduğundan, ders içerikleri, ödevler ve konu anlatımlarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Uzaktan Eğitimde Başarı Unsuru Nelerdir?

Örgün eğitim uygulamalarının uzaktan eğitim programında kullanılması her zaman uygun olmayabilir. Gelişen teknoloji yakından takip edilerek, kazandıracaklarından faydalanmalı ve yeni bilgilendirme şekilleri tasarlanmalıdır. Eğitim programının başarılı olmasında en önemli unsurlardan biri uygun tipte teknolojilerin kullanılmasına dikkat edilmesidir. Uygun teknolojilerin seçimi öncesi neler beklendiğinin araştırılması zaman tasarrufu için önemlidir. Destek önemlidir. Farklı kaynaklardan alınacak destekler, öğrencilerin ve eğitmenlerin verimli bir uzaktan eğitim yönetimi geliştirmeleri sağlayacaktır.

uzaktan eğitim nedir?
Zamandan ve mekândan bağımsız, internet ortamının bulunduğu her yerdedir. Öğrenci ve öğretmenlerin görüntülü ve sesli olarak gerçekleştirdikleri eğitim biçimine uzaktan eğitim adı verilir. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen eğitim, öğrenciler ve eğitmenler için büyük olanaklar sağlar.

Uzaktan eğitimin avantajları nelerdir?
Uzaktan eğitim özellikle engelli öğrenciler için rahatlık sağlar. Üniversitenin bulunduğu ilde yaşamak gerekmediği için maddi olarak kolaylık sağlar. Gelişen teknolojiyi yakından takip ettiği için sizin de teknolojik olarak ders görmenize olanak sağlar.

Uzaktan eğitimin maliyet avantajı nelerdir?
Ulaşım maliyeti yok denecek kadar azdır. Ev konforunda internet olan her yerde ders çalışacağınız için ek bir maliyet oluşturmaz. Kalma ihtiyacı olmayacağı için yemek ve konaklama maliyeti olmaz.

Üniversite Sınavına Katılım, Öncelikle üniversite sınavına katılmak gerekiyor, Ön lisans veya lisans programına giriş sınavına hazırlıklı olmak, Tercih ve Başvuru, Sınav sonucuna göre tercihler belirleniyor ve uzaktan eğitim başvurusu yapılıyor, Sınav sonucu ve tercihler doğrultusunda ilgili üniversitenin uzaktan eğitim programına başvuru, Kayıt Süreci, Başvurunun onaylanmasının ardından üniversitenin kayıt süreci başlar, Üniversitenin bulunduğu ilde olma ve belgeleri tamamlama, Erişim Şifrelerinin Alınması, Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra uzaktan eğitime erişim şifresi verilir, Üniversitenin sizden talep ettiği kişisel bilgileri sağlama, Ders Seçimi ve Kayıt, Şifre ile giriş yapılarak ders seçimi ve derslere kayıt işlemi yapılır, Hangi dersleri alacağınıza karar verme, Canlı Derslere Katılım, Canlı dersler online olarak katılınır, İnternet bağlantısı ve ders saatlerinde uygun olma, Derslerin Tekrarlarının İzlenmesi, Canlı derslere katılamayanlar için derslerin tekrarları izlenebilir, Derslerin tekrarlarını izlemek için talepte bulunma, Soru Sorma ve İletişim, Sorular canlı ders esnasında veya e-posta aracılığıyla sorulabilir, Öğretmenlere ulaşabilecek iletişim araçlarının bulunması, Dönem Sınavları, Dönem sonu sınavları okul gözetiminde yapılır, Sınavların yapılacağı zaman ve yerde olma, Eğitimin Tamamlanması, Tüm dersler ve sınavlar tamamlandıktan sonra eğitim sonlandırılır, Tüm derslerin başarıyla tamamlanması
uzaktan eğitim örgün eğitim üniversite öğrenci öğretmen
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.