AnasayfaBlogUluslararası Finans Bölümü
Bölümler

Uluslararası Finans Bölümü

30 Eylül 2020
Bu, dünyanın ayrıntılı bir haritasıdır. Gezegenin kara parçalarını, okyanuslarını ve diğer özelliklerini gösteren bir illüstrasyondur. Görüntü, çeşitli kıtaları, adaları ve su kütleleri de dahil olmak üzere dünyanın tamamını gösteren yukarıdan aşağıya kuş bakışı bir görünümdür. Haritadaki renkler farklı kara ve su kütlelerini göstermektedir; mavi okyanusları, yeşil karaları ve sarı çöl bölgelerini ifade etmektedir. Ayrıca harita çeşitli ülke ve bölgelerin sınırlarını da içermektedir. Harita son derece ayrıntılı ve doğrudur, dünya coğrafyasına kapsamlı bir genel bakış sağlar.
KonuAçıklamaÖrnekler
Uluslararası Finans KavramıBir ülkenin döviz kurlarını ve bunlarla ilgili iniş çıkışları inceleyen disiplin.-
Uluslararası Finans BölümüUluslararası finansal hareketlerin ve döviz kurlarının etkilerini inceleyen bir bölüm.Döviz kurlarının dinamikleri, yabancı sermayenin etkileri
Yetiştirilen UzmanlarFinansal riskleri değerlendirebilecek, sermaye kontrolü yapabilecek uzmanlar yetiştirir.Bütçe uzmanı, finansal analist, yatırım uzmanı
İş İmkanlarıHem kamu hem özel sektörde çeşitli iş alanları bulunmaktadır.Borsa uzmanı, müşavir, banka yöneticisi
En Çok Çalışılan AlanlarGenellikle finansal ve hizmet kuruluşlarına yoğun talep vardır.Akademik kariyer, SPK, Dünya Bankası
Yetiştirilen YeteneklerGlobal pazarda hızlı ve dinamik değişimlere ayak uydurabilen bireyler yetiştirilir.Stratejik planlama uzmanı, finans şirketleri yönetici
Öğretilen BecerilerKısa ve uzun vadeli borçlanma araçları, hisse senetleri vb. yönetme becerisi kazandırılır.-
Bölüm Mezunlarının Yaptığı İşlerGenellikle yöneticilik, alım-satım, bankacılık, satış ve pazarlama vb. alanlarda çalışmaktadırlar.Muhasebe uzmanlığı, portföy yöneticisi
Uluslararası Finans Bölümünün AmaçlarıKüreselleşen ve rekabetin yoğun olduğu finans sektörüne nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi amaçlar.-
Eğitim SüreciÖğrencilere finansal işlem yapma platformlarına erişim ve bu alanlarda deneyim kazanma imkanı sunar.Staj imkanları, uygulamalı dersler

Finans sektörünün ülkeler ve ülkelerin ekonomik gelişmelerdeki rolünün öneminin herkes farkında. Ülkelerin ekonomilerinin büyüme ve gelişmesindeki en önemli unsurlardan biri uluslararası finans olarak belirtilir. Ülkemizde ekonomi ve piyasalardaki durum çok hızlı gelişmeler göstermektedir. Bu sebeple ülkemizde uluslararası finans alanında nitelikli uzmanlara oldukça büyük ihtiyaç duyulur. Ekonomik gelişmeleri takip edecek ve oluşabilecek riskleri değerlendirecek uzmanlar hemen hemen her ülkeye gereklidir. Burada devreye uluslararası finans alanı girmektedir.

Peki, yazının başından beri bahsettiğimiz uluslararası finans kavramı nedir? Uluslararası finans, bir ülkenin bir ülkenin döviz kurlarını ve bunlarla ilgili olarak dövizlerin iniş ve çıkışlarını inceleyen bir disiplindir. Ülkemizde son yıllarda yaşanan döviz kurlarındaki değişimler uluslararası finans alanın önemini göstermektedir. Bunların yanı sıra uluslararası finans, yabancı sermayelerin oluşumunu ve dinamiğini inceleyen bir iktisat disiplini olarak tanımlanmaktadır. Bunların yanı sıra yapılan yatırımların uluslararası ticarete etkisini de incelemektedir.

Günümüzde bulunan her bir işletme dünyanın herhangi bir noktasındaki gelişmeden her an haberdar olmak istemektedir. Gelişmeleri her an takip ederek işletmesinin politikalarını gelişmelere göre ayarlamak zorundadır. Burada klasik olarak bilinen finans anlayışı terk edilmektedir. uluslararası finans sektörüne ihtiyaç duyulmaktadır. uluslararası finans sektörü, birbirine ortak birçok finansal yapı enstrümanlarından oluşmaktadır. yazıya giriş yaptıktan sonra uluslararası finans bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Uluslararası Finans Bölümü Nedir?

Uluslararası finans bölümü, döviz kurlarının ve yabancı sermayenin dinamiklerini ve bunların uluslararası ticarete etkilerini araştıran ve inceleyen bir bölümdür. İktisat disiplinin bir dalı olarak kabul edenler de bulunmaktadır. Uluslararası finans bölümü, her geçen gün artan yatırımların bilgilerini, sermaye kontrolünü, satış ve pazarlama ve finansı en iyi şekilde yönetebilecek uzmanlar yetiştiren bir bölümdür. Dış ticaret alanını da en iyi şekilde okuyabilecek kişiler yetiştirmektedir.

Uluslararası ticaret bölümü, her geçen gün daha çok büyüme ve gelişme gösteren ticaret ve finans alanının, toplumların ve ülkelerin yaşantılarına etkilerini inceleyen bir bölümdür. Uluslararası finans bölümü, global pazarda dinamik ve hızlı değişime ayak uydurabilecek kişiler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu bölüm sürekli gelişen küresel ticaret süreci ile finans ve ekonomi çevreleri arasındaki etkileşimi değerlendirebilmeyi amaçlamaktadır. Uluslararası finans bölümü, faiz oranı gibi oluşabilecek riskleri önleyebilen, kısa ve uzun vadeli borçlanma araçları, hisse senetleri vb. yönetebilecek ve kullanabilecek kişiler yetiştirir.

Uluslararası finans bölümü, öğrencilerine finansal işlem yapma platformlarına erişim sağlayarak alanında nitelikli uzmanlar yetiştirmektedir. Genel olarak uluslararası finans bölümü küreselleşen ve rekabetin çok yoğun olduğu finans sektörüne uzmanlar kazandırmayı amaç edinmiştir. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra uluslararası finans bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Uluslararası Finans Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Uluslararası finans bölümü mezunları hem kamu hem özel sektör içerisinde çalışabilmektedir. Uluslararası finans bölümü mezunları en genel anlamıyla faaliyet gösteren her türlü finansal, sanayi kuruluşları ve hizmet kuruluşlarında çalışabilirler. En çok tercih edilen iş imkanları arasında akademik kariyer yapmak gelir. Bunun yanı sıra uluslararası finans bölümü mezunları, İMKB, SPK, Merkez Bankası, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Para Fonu gibi önemli yerlerde çalışabilir. Bu gibi önemli yerlerin yanı sıra uluslararası finans bölümü mezunları Hazine Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı vb. yerlerde de çalışabilirler.



Bütçe uzmanlığı, muhasebe uzmanlığı, finansal analist, yatırım uzmanlığı, sigortacılık, mali müşavir ve vergi denetim uzmanlığı yapmakta uluslararası finans bölümü iş imkanları arasında yer alır. Stratejik planlama uzmanlığı, banka yöneticiliği, finans şirketleri yöneticiliği, borsa uzmanlığı yapmakta uluslararası finans bölümü iş imkanları arasında yer alır. Bunlara ek olarak finansal yöneticilik, alım-satım personelliği, portföy yöneticisi ve finansal alanda danışmanlık yapabilirler. Uluslararası finans bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de uluslararası finans bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Uluslararası Finans Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Uluslararası finans bölümü mezunları, iş yaşamlarında yöneticilik, alım-satım, bankacılık, satış ve pazarlama vb. alanlarda çalışabildiklerinden dolayı bulundukları pozisyona göre yaptıkları işlerde değişiklik gösterir. En genel haliyle uluslararası finans bölümü mezunları, ticari işlerin denetlenmesi, finansal analiz işleri yapması ve finansal raporlar hazırlanması işlerini yaparlar. Bunlar yaptıkları en genel işler olarak belirtilebilir. Bunların yanında uluslararası finans bölümü mezunları çalıştıkları firmaların kaynakları nasıl kullandıklarını ve kaynakların analizlerini yaparlar. Kaynakların verimli kullanılması için geleceğe yönelik planlamalar hazırlarlar.

Uluslararası ticaret bölümü mezunları, çalıştıkları şirketin finansal planlamasını ve finansal tablosunu hazırlarlar. Aynı zamanda uluslararası finans bölümü mezunları çalıştıkları işletmenin sermayesinin yönetiminden de sorumludur. Almış oldukları eğitim sayesinde çalıştıkları şirketlere uluslararası finansal tekniklerin seçimi ve kullanımı konusunda bilgi verirler. Uluslararası finans bölümü mezunları, dış ticaretle ilgili işlemler, portföy analizleri, risk analizleri ve yatırım proje analizlerini yaparlar. Bu başlık hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de bölüm dersleri hakkında bilgi sahibi olalım.

Uluslararası Finans Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Ekonomiye Giriş

  • Matematik

  • Küresel Siyasete Giriş

  • İşletmeye Giriş

  • İktisada Giriş

  • Finansa Giriş

  • İşletme ve Ekonomi İçin Office Uygulamaları

  • Analiz

  • İstatistik

  • İşletmelerde İletişim

  • Orta Düzey Ekonomi

  • Genel Muhasebe

  • Muhasebenin Temel İlkeleri

  • Mikroekonomi

  • İşletme Finansı

  • Makroekonomi

  • Kurumsal Finans

  • Finansal Raporlama ve Maliyet Analizi

  • Yönetim Muhasebesi

  • Ekonometri

  • Uluslararası Ticaret Hukuku

  • Türk Vergi Sistemi

  • Güncel Finans Teknikleri

  • Bankacılık ve Finansal Yapı

  • Türev Piyasalar

  • Uluslararası Bankacılık

  • Finansal Modelleme

Yukarıda belirtilen dersler genel olarak verilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra uluslararası finans bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım.

Uluslararası Finans Bölümü Taban Puanları ve Sıralama Hakkında

Uluslararası finans bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi vermeden önce size başka bilgiler vermek isterim. İlk önce bu bölümü okuyabilmeniz için YKS(TYT-AYT) sınavına girmeniz gerekir. “Eşit Ağırlık” alanından öğrenci almaktadır. Sınavdan aldığınız sonuçlara göre yerleştirmeniz yapılır. Tercih yaparken aldığınız taban puandan ziyade başarı sıralaması daha önemlidir. Bunları dikkate alarak işlemlerini yapabilirsiniz. Aşağıda size hazırladığım liste en güncel verilere sahiptir.

En İyi Üniversiteler Uluslararası Finans Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;

ÜniversiteBölümTaban Puan Sıralama
Özyeğin ÜniversitesiUluslararası Finans Bölümü Burslu ve İngilizce bölüm463,91692
Bahçeşehir ÜniversitesiUluslararası Finans Bölümü Burslu ve İngilizce bölüm406,60891 20308
İstanbul Bilgi ÜniversitesiUluslararası Finans Bölümü Burslu ve İngilizce bölüm402,8292623358
Yeditepe ÜniversitesiUluslararası Finans Bölümü Burslu ve İngilizce bölüm384,3883542230
İstanbul Şehir ÜniversitesiUluslararası Finans Bölümü Burslu ve İngilizce bölüm357,4279082461
Uluslararası Finans Kavramı, Bir ülkenin döviz kurlarını ve bunlarla ilgili iniş çıkışları inceleyen disiplin, -, Uluslararası Finans Bölümü, Uluslararası finansal hareketlerin ve döviz kurlarının etkilerini inceleyen bir bölüm, Döviz kurlarının dinamikleri, yabancı sermayenin etkileri, Yetiştirilen Uzmanlar, Finansal riskleri değerlendirebilecek, sermaye kontrolü yapabilecek uzmanlar yetiştirir, Bütçe uzmanı, finansal analist, yatırım uzmanı, İş İmkanları, Hem kamu hem özel sektörde çeşitli iş alanları bulunmaktadır, Borsa uzmanı, müşavir, banka yöneticisi, En Çok Çalışılan Alanlar, Genellikle finansal ve hizmet kuruluşlarına yoğun talep vardır, Akademik kariyer, SPK, Dünya Bankası, Yetiştirilen Yetenekler, Global pazarda hızlı ve dinamik değişimlere ayak uydurabilen bireyler yetiştirilir, Stratejik planlama uzmanı, finans şirketleri yönetici, Öğretilen Beceriler, Kısa ve uzun vadeli borçlanma araçları, hisse senetleri vb yönetme becerisi kazandırılır, -, Bölüm Mezunlarının Yaptığı İşler, Genellikle yöneticilik, alım-satım, bankacılık, satış ve pazarlama vb alanlarda çalışmaktadırlar, Muhasebe uzmanlığı, portföy yöneticisi, Uluslararası Finans Bölümünün Amaçları, Küreselleşen ve rekabetin yoğun olduğu finans sektörüne nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi amaçlar, -, Eğitim Süreci, Öğrencilere finansal işlem yapma platformlarına erişim ve bu alanlarda deneyim kazanma imkanı sunar, Staj imkanları, uygulamalı dersler
uluslararası finans bölümü uluslararası finans uluslararası finans bölümü iş imkanları uluslararası finans bölümü mezunları finansal yönetim
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.