AnasayfaBlogTükenmişlik Sendromu Nedir?
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

18 Şubat 2019
Şık lacivert bir takım elbise giyen bir kişi masa başında oturuyor. Bu kişinin yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri dikkatle ileriye bakıyor. Masanın üzerinde, yüzeyi yanmış bir cam bardak, altın yazmalı bir kitap yığınının yanına yerleştirilmiştir. Kişinin önünde, ahşap saplı siyah örgü bir sepet duruyor ve çerçevenin köşesinde bir saksı bitkisinin yakın çekimi görülebiliyor. Tüm bunlar beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiş.
Tükenmişlik Sendromu Nedir?Belirtileri Nelerdir?Nasıl Başa Çıkılır?
İnsanlarla iletişim olan kişilerin yaşadığı duygusal yönden tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarının zayıf olduğunu hissetme durumudur. Üç evreden oluşmaktadır ve zamanla kendini gösterir.Fiziksel belirtiler yorgunluk, uykusuzluk, bitkinlik gibi hafif belirtilerken, tedavi edilmediği takdirde geçmeyen soğuk algınlığı, baş ağrısı, bağırsak hastalıkları gibi daha ciddi belirtilere dönüşebilir. Psikolojik belirtiler, öz güvende azalma, sinirlilik gibi duygusal düşüşlerken, davranışsal belirtilerden başarısızlık hissi, düşük iş performansı da görülebilir.İş yerinde iş yükünün hafifletilmesi,iaşma saatlerinin kısaltılması, sosyal etkinliklere yer verilmesi ve çalışanlara yönelik danışmanlık hizmeti verilmesi gibi önlemler alınabilir. Bireysel olarak, stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmek, hobi edinmek, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymak gibi önlemler alınabilir.
Herkesin yaşayabileceği, zorlu çalışma şartları ve yoğun iş temposu sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bekarların ve çocuk sahibi olmayanların daha fazla yaşama ihtimali vardır.Depresyonla karıştırılabilir. Ancak tükenmişlik daha çok iş ile ilgili alanları etkiler.Yoğun iş temposundan uzaklaşmak, kendinize zaman ayırmak, sevdiklerinizle vakit geçirmek ve sevdiğiniz aktivitelerde bulunmak da stresinizi azaltabilir. Her şeye rağmen tükenmişlik duygusunu üzerinizden atamıyorsanız, profesyonel yardım almak faydalı olabilir.
İnsanlarla yüz yüze iletişimde olan meslek gruplarının daha çok risk altında olduğu bir sendromdur.Çalışma performansının düşmesi, tükenmişliğin en belirgin belirtilerindendir.İş yerlerinde çalışanların görevlerinin dönüşümlü olarak değiştirilmesi, eğitim programlarının düzenlenmesi, çalışanlara performansları doğrultusunda adil olacak şekilde ödül verilmesi ve kariyer yollarının açılması önemlidir.
Duygusal ve fiziksel boyutta yoğun bir yorgunluk ve tükenmişlik hissi ile kendini gösteren sendromdur.Duygusal ve davranışsal belirtiler işe gitmek istememe, suçluluk hissi, çabuk öfkelenme, başarısızlık hissi, yalnız kalmayı isteme şeklinde görülür.Nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak, tatil yapmak, zamanınızı daha verimli kullanmak ve monotonluktan kaçınarak hobi edinmek gibi bireysel önlemler alınabilir.

Yoğun iş temposu zorlu çalışma şartları derken hepimiz zaman zaman kendimizi aşırı stres altında hissederiz. Stresin yol açtığı rahatsızlıklardan biri de son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz tükenmişlik sendromu. Tanımı 1970'li yıllarda yapılan tükenmişlik sendromu hakkında bilim insanları hatırı sayılır derecede araştırma yapmıştır. En yaygın kabul edilen tanımı şu şekildedir; "işi insanlarla iletişim olan kişilerin yaşadığı duygusal yönden tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarının zayıf olduğunu hissetme".

Tükenmişlik sendromu bir anda ortaya çıkan bir durum değildir. Zamanla yavaş yavaş kendini göstermeye başlar.Üç evreden oluşmaktadır.İlk olarak sendrom kişinin duygusal yönden tükenmesiyle başlamaktadır. İkinci evre çevresindeki insanlardan uzaklaşma ve duyarsızlaşmayla devam eder. Üçüncü son aşamada ise kişi işini yapma konusunda kendisini yetersiz görmeye başlar.

Bekar Bireyler Tükenmişlik Sendromuna Daha Yatkın!

Kimler daha çok bu sendroma yakalanmaktadır diye bakıldığında ev hanımlarından doktoralara kadar hemen herkesin bu durumu yaşayabileceği ortaya çıkmıştır.

Tükenmişliğin oluşmasında hem bireysel faktörler hem de çalışılan işle ilgili faktörler rol oynamaktadır. Cinsiyet baz alınarak yapılan araştırmalar sonucu çok farklı ve tutarsız sonuçlara ulaşılmıştır. Bazı araştırmalar kadınların daha fazla bu sendroma yakalandığını ortaya koyarken bazı araştırmalar ise erkeklerin daha fazla yakalandığını ortaya koymuştur. Bekarların evlilere, çocuk sahibi olmayanların çocuk sahibi olanlara göre daha fazla tükenmişlik yaşadığı saptanmıştır. Evli ve çocuk sahibi olmak daha samimi ilişkiler ve dost çevresi oluşturacağından kişinin hayata daha olumlu bakmasını sağlamaktadır. Bu durumda da tükenmişlik duygusuyla daha kolay başa çıkılmaktadır.

Daha pek çok etmen ele alınarak onlarca araştırma yapılmıştır. Genel olarak insanlarla yüz yüze iletişimde olan meslek gruplarının risk altında olduğu ortaya çıkmıştır.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri fiziksel, psikolojik ve davranışsal olmak üzere üç farklı boyutta incelenebilir. Fiziksel belirtileri daha hafif seyretmektedir. Yorgunluk, uykusuzluk, bitkinlik bu belirtiler arasında yer alır. Tedavi edilmediği takdirde yerini geçmeyen soğuk algınlığına bırakabilir. Aynı zamanda baş ağrısı, bağırsak hastalıkları, kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları da görülmektedir. Psikolojik belirtileri ise öz güvende azalma, sinirlilik, iş ile ilgili ümitsizlik, işe gitmek istememe, suçluluk hissidir. Davranışsal belirtileri, çabuk öfkelenme, başarısızlık hissi, yalnız kalmayı isteme, düşük iş performansı olarak sayılabilir.

Çoğu zaman depresyonla tükenmişlik sendromu birbirine karıştırılmaktadır. İkiside benzer belirtiler ortaya koymaktadır. Ancak depresyon kişinin iş, aile ve sosyal hayat gibi bütün yaşamını etkilerken, tükenmişlik sendromu daha çok iş ile ilgili alanları kapsamaktadır.

Tükenmişlik Sendromu ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Bunun için hem iş yerinde hem de bireysel anlamda çeşitli önlemler alınabilir.

  • Çalışanın iş yükünün hafifletilmesi,

  • Çalışma saatlerinin kısaltılması,

  • Gerektiğinde yetki devrinin yapılması,

  • İş yerinde sosyal etkinliklere yer verilmesi,

  • Çalışanlar için eğitim programları düzenlenmesi,

  • Çalışanların görev yerlerinin değiştirilmesi,

  • İş yerinde çalışanlara yönelik danışmanlık hizmeti verilmesi

  • Çalışanlara performansları doğrultusunda adil olacak şekilde ödül verilmesi,

  • Kariyer yollarının açılması işveren tarafından yapılabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Tükenmişlik sendromunun çalışan performansını olumsuz anlamda etkilediği düşünüldüğünde şirketlerin bu önlemleri alması kaçınılmaz gözükmektedir.

Bireysel olarak;

  • Stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmek,

İlgili eğitim: Stres ve Stresle Başa Çıkma Eğitimi

  • Nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak, 

  • Tatile çıkmak,

  • Zamanımızı daha verimli kullanmak,

  • Sınırlarımızı, yapabileceklerimizi bilmek,

  • Hobi edinmek,

  • Monotonluktan uzak durmaya çalışmak,

  • İşimiz ile ilgili gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymak,

  • Tükenmişlikle ilgili bilgi sahibi olmak gibi önlemler alınabilir.

Daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat için kendimizi mutlu edecek işlere yönelmek bu önlemlerin başında olsa gerek. Doğada daha fazla vakit geçirmek, uzun yürüyüşler yapmak, sevdiklerinize zaman ayırmak ve sevdiğiniz aktivitelerde bulunmak da size kendinizi daha iyi hissettirecektir.

Tüm bunlara rağmen tükenmişlik duygusunu üzerinizden atamadıysanız en yakın zamanda bir uzmandan yardım almanızda fayda olacaktır.

İlgili eğitim: Tükenmişlik Sendromu Eğitimi

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Stresle başlayan yolculuk, işe hiç gitmek istememe, hastalanma, işe gitsen de orda olmak istememe, konsantrasyon bozukluğu, uykusuzluk, detaycı olmak ve detaylarda boğulmak, her şeyin en ince ayrıntısını düşünmek ve sonuçta düşünceler içerisinde boğulmak. Kocaman bir nokta Tükenmişlik Sendromu işte bu.

Tükenmek ya da Tükenmemek, İşte bütün Mesele Bu!

Tükendim, tükeniyorum, bak tükenirim falan derken herkes bir “Tükenmişlik Sendromu” hikayesi uydurmuş gidiyor. Peki nedir bu Tükenmişlik sendromu? Bu kadar basit midir tükenmek?

Elbette değil! Tükenmek için öncelikle strese girmek gerekir ki metropol kentlerde yaşayanların ya da iş yükü bir şekilde fazla olanların, yani bizim hayatımızın bir parçası zaten STRES! Ama bunlara rağmen tükenmek bu kadar basit değil, olamaz. Bu bir süreç! Süreç basit stressel ataklarla başlayıp, aşama aşama ilerliyor. Aynı bir oyunun “level” ı gibi. Level 10 olunca Tükenmiş oluyoruz. Kimisi kendini çabuk salıyor, kimisi direndikçe direniyor. İnsan psikolojisi sonuçta. Çok başarılı insanlarda, çok pasif insanlarda tükenebilir. Böyle bir ayrım da yok. Sadece dediğim gibi kişinin algı kapasitesi ve direnme gücüyle alakalı bir durum bu.

Tamam da, Nasıl Gerçekleşir Bu Tükenmişlik Sendromu?

İlk basamak stres dedik ancak sadece bu değil elbet, işten alınan hazzın azalması da bunun nedenlerinden. Çalışıp ve sonucunda tatmin olamamak. Ya da başka bir basamağı; İşkoliklik.  Zuhal ve Acar Baltaş İşkolikliği; geç saatlerde yatılmasına karşın erken kalkmak, yemek molasında yemek yerken çalışmak, her gün yapılacak işlerin listesini tutmak, hiçbir şey yapmamayı zor bulmak, hep rekabetçi olmak, her yerde ve her zaman çalışabilmek, tatile çıkacak vakti bulamamak, emeklilikten korkmak olarak tanımlamıştır. Çılgınlar gibi çalış, strese gir, ailene vakit ayırma, tatile gitme, yaptığın işin karşılığını almamak ayrı ancak, karşılığını aldığın halde tatmin olma. Sonuçta sen tükenmeyeceksin de ben mi tükeneceğim?

Sonrasında ne mi olacak? Agresiflik, uykusuzluk, güvensiz hissetme, sağlık problemleri, ritm bozukluğu, huzursuzluk, korku, kaygı, düşmanlık duygusunda artma, başarısızlık hissi, tek başına kalma ya da tek başına kalmışlık hissi, suçluluk duygusuna kapılmak, suçlayıcı olmak, rol çatışması yaşamak gibi...

Bunlardan sonra insan duyarsızlaşmaya başlayacak ve çok kızsa bile bir noktada tepki verememeye başlayacaktır.  Ve gerçekten tükenme ve tükenmişlik sendromu gerçekleşecektir.

İşte Biz O Gün Tükendik. Şimdi Ne Olacak?

Bu duruma gelmemek için, her şeyden önce tatiller kesinlikle maddi karşılıklar için atlanmamalıdır. Çünkü tatilin ve aile ya da arkadaşlarla geçirilen vaktin maddi karşılığı yoktur. Klişe gelebilir ancak en önemli etkenlerden biridir. Aşırı yorgunluk başlangıç olabilir. Her zaman aşırı derece de yorulmamak gerekir. Kişinin kendini tanıması da en önemli etkenlerdendir. Nerede olmak istiyorum? Oraya nasıl gelmek istiyorum? Sorularının karşılığını dürüst bir şekilde kendine vermelidir.

Bu aşamaya geldik artık denirse de, psikoloğa gitmek, tatile çıkmak ve hızlı bir şekilde her şeyden uzaklaşmak tek çaredir. Yani sadece moda olduğu için, “ay ben gerçekten tükendim” demek çok da inandırıcı değilmiş demek ki.

Tükenmemek Dileğiyle… Hayatınızda Başarılar!

İnsanlarla iletişim olan kişilerin yaşadığı duygusal yönden tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarının zayıf olduğunu hissetme durumudur Üç evreden oluşmaktadır ve zamanla kendini gösterir, Fiziksel belirtiler yorgunluk, uykusuzluk, bitkinlik gibi hafif belirtilerken, tedavi edilmediği takdirde geçmeyen soğuk algınlığı, baş ağrısı, bağırsak hastalıkları gibi daha ciddi belirtilere dönüşebilir Psikolojik belirtiler, öz güvende azalma, sinirlilik gibi duygusal düşüşlerken, davranışsal belirtilerden başarısızlık hissi, düşük iş performansı da görülebilir, İş yerinde iş yükünün hafifletilmesi,iaşma saatlerinin kısaltılması, sosyal etkinliklere yer verilmesi ve çalışanlara yönelik danışmanlık hizmeti verilmesi gibi önlemler alınabilir Bireysel olarak, stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmek, hobi edinmek, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymak gibi önlemler alınabilir, Herkesin yaşayabileceği, zorlu çalışma şartları ve yoğun iş temposu sonucu ortaya çıkan bir durumdur Bekarların ve çocuk sahibi olmayanların daha fazla yaşama ihtimali vardır, Depresyonla karıştırılabilir Ancak tükenmişlik daha çok iş ile ilgili alanları etkiler, Yoğun iş temposundan uzaklaşmak, kendinize zaman ayırmak, sevdiklerinizle vakit geçirmek ve sevdiğiniz aktivitelerde bulunmak da stresinizi azaltabilir Her şeye rağmen tükenmişlik duygusunu üzerinizden atamıyorsanız, profesyonel yardım almak faydalı olabilir, İnsanlarla yüz yüze iletişimde olan meslek gruplarının daha çok risk altında olduğu bir sendromdur, Çalışma performansının düşmesi, tükenmişliğin en belirgin belirtilerindendir, İş yerlerinde çalışanların görevlerinin dönüşümlü olarak değiştirilmesi, eğitim programlarının düzenlenmesi, çalışanlara performansları doğrultusunda adil olacak şekilde ödül verilmesi ve kariyer yollarının açılması önemlidir, Duygusal ve fiziksel boyutta yoğun bir yorgunluk ve tükenmişlik hissi ile kendini gösteren sendromdur, Duygusal ve davranışsal belirtiler işe gitmek istememe, suçluluk hissi, çabuk öfkelenme, başarısızlık hissi, yalnız kalmayı isteme şeklinde görülür, Nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak, tatil yapmak, zamanınızı daha verimli kullanmak ve monotonluktan kaçınarak hobi edinmek gibi bireysel önlemler alınabilir
tükenmişlik sendromu tükenmişlik sendromu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz bir dizüstü bilgisayarın üzerinde duran gümüş bir stetoskopun yakın çekimi. Stetoskopun ucunda iki kulaklık bulunan uzun bir tüp ve diğer ucuna bağlı dairesel bir disk vardır. Diskin yüzeyi boyunca birkaç çıkıntı vardır ve üst kısmından mavi bir kablo çıkmaktadır. Beyaz dizüstü bilgisayarın bir klavyesi ve trackpad'i var ve arka planda beyaz bir yüzey var. Stetoskop, dizüstü bilgisayar ve beyaz yüzeyin aksine göze çarpıyor ve görüntünün odak noktası haline geliyor.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu ve Sağlık Çalışanları

15 Kasım 2020
Şık lacivert bir takım elbise giyen bir kişi masa başında oturuyor. Bu kişinin yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri dikkatle ileriye bakıyor. Masanın üzerinde, yüzeyi yanmış bir cam bardak, altın yazmalı bir kitap yığınının yanına yerleştirilmiştir. Kişinin önünde, ahşap saplı siyah örgü bir sepet duruyor ve çerçevenin köşesinde bir saksı bitkisinin yakın çekimi görülebiliyor. Tüm bunlar beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiş.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

18 Şubat 2019
Siyah gömlekli bir adam beyaz bir kanepede oturmuş, elini alnına dayamış. Kalın, koyu renk bir sakalı vardır ve yüzünde dalgın bir ifadeyle aşağıya doğru bakmaktadır. Gözleri kapalı ve kaşları çatık, derin düşüncelere dalmış izlenimi veriyor. Görüntü arka planda hafifçe bulanıklaşmış ve köşede beyaz bir yastık görülüyor. Adam kendi dünyasında kaybolmuş, derin düşünce ve tefekkür içinde görünüyor.
Tükenmişlik Sendromu

Kaçarken Kendine Yakalanmak: Tükenmişlik Sendromu

17 Haziran 2019
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
910411
Bu görüntü stres yönetimi üzerine çevrimiçi bir kursa ait. Bir yığın siyah beyaz tabelanın önünde gülümseyen bir kadın. Kadın bir kolye takıyor ve görüntüde ağzının yakın çekimi yer alıyor. Ayrıca bazı beyaz metinlerin yakın çekimi de var. Arka plandaki işaretler bunun stresle başa çıkma konusunda bir online kurs olduğunu düşündürüyor. Kadının ifadesi ve tabelalardaki metin, bunun insanların stresi azaltmayı ve daha mutlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir kurs olduğunu ima ediyor. Bu kurs muhtemelen stresle sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkılacağı ve yaşamda daha fazla denge yaratılacağı konusunda ipuçları ve stratejiler sağlayacaktır. İşaretler ayrıca kursun insanların strese karşı daha dirençli olmalarına ve daha olumlu bir bakış açısı oluşturmalarına yardımcı olacağını göstermektedir. Bu online kurs, insanların stresi nasıl azaltacaklarını ve genel sağlık durumlarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmeleri için mükemmel bir yol gibi görünüyor.
4.5
(21)

Stres Yönetimi Eğitimi

6 Konu5 Saat