AnasayfaBlogTarihe Geçen Şampiyon Boksör Busenaz Sürmeneli
Başarılı İnsanlar

Tarihe Geçen Şampiyon Boksör Busenaz Sürmeneli

09 Ağustos 2021
Parlak mavi bir arka planın önünde duran bir kadın, bir elinde altın bir madalya, diğer elinde ise canlı çiçeklerden oluşan bir buket tutuyor. Boynunda mavi beyaz bir kurdele olan kırmızı bir gömlek giyiyor ve arka planda hafif odak dışında sarı bir teneke kutu görülüyor. Gömleğinin üzerinde kırmızı beyaz bir logo ve elinde çiçekli bir oyuncak var. Yüzüne yakından bakıldığında gülümsediği, gözlerinin kapalı olduğu ve saçlarının düzgünce kulaklarının arkasına toplandığı görülüyor. Sağ tarafında bir bayrak logosu ve ortasında daire olan bir logo da görülüyor.
YılTurnuva/KonumSonuç
2021Tokyo Olimpiyat OyunlarıAltın Madalya
2020Macaristan Debrecen Boks TurnuvasıŞampiyon
2019Uluslararası Ahmet Cömert Boks TurnuvasıŞampiyon
2019Dünya Boks Şampiyonası/RusyaAltın Madalya
2019Büyük Kadınlar Avrupa Şampiyonası/İspanyaBronz Madalya
2018Uluslararası Ahmet Cömert Boks TurnuvasıAltın Madalya
2018Ümitler Kadınlar Avrupa Boks ŞampiyonasıAltın Madalya
2017Büyük Kadınlar Avrupa Birliği Ülkeleri Boks Şampiyonası/İtalyaGümüş Madalya
2016Genç Kadınlar Avrupa ŞampiyonuŞampiyon
2015Genç Kadınlar Dünya Şampiyonası/TayvanŞampiyon

“Bir yumruğum fedakârlık, bir yumruğum umut... Bir yumruğum geçmişte verdiğim emekler, bir yumruğum gelecek için kurduğum hayaller…” Busenaz Sürmeneli

Milli Boksör Busenaz Sürmeneli, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazandı ve Türk spor tarihine geçti. Altın yumruk Busenaz, olimpiyatlarda şampiyonluğa uzanan ilk Türk sporcu oldu. Olimpiyat oyunları tarihinde altın madalya kazanan ilk kadın Türk boksör aynı zamanda. 

Busenaz’ın şampiyonluğu ile birlikte Türkiye’nin olimpiyatlarda altın madalya kazandığı altıncı branş boks oldu. Milli sporcularımız daha önce güreş, halter, judo, taekwondo ve okçulukta altın madalya kazanmıştı. Ufak notumuzu düşelim: Okçuluk dalındaki şampiyonluk da 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda geldi. Milli okçu Mete Gazoz, olimpiyat şampiyonu oldu. Olimpiyat şampiyonu ilk milli okçu unvanıyla Türk spor tarihine geçti. Bu hatırlatmanın ardından tarihe geçen milli boksör Busenaz Sürmeneli’nin olimpiyat şampiyonluğuna uzanan hayat hikayesini birlikte okuyalım.

Busenaz Sürmeneli Kimdir?

Altın yumruk Busenaz Sürmeneli, 1998 doğumlu. Aslen Trabzonlu. Doğum yeriyle ilgili iki farklı bilgi var. Bazı kaynaklarda doğum yeri Bursa; bazı kaynaklarda ise Trabzon. Babası uzun yol şoförü annesi ise ev hanımı. Boksa başlama hikayesi ise bir hayli ilginç. Busenaz, futbol oynamayı çok seviyordu. Sokakta erkek çocuklarla futbol oynuyordu. Yıllar sonra verdiği röportajlarda futbol sevgisini de anlatacaktı. Bisiklet binmeyi de bir başka seviyordu. Boks antrenörü Cahit Süme, Busenaz Sürmeneli’deki yeteneği, azmi ve hırsı fark etti. Ailesiyle de konuşup Busenaz’ın boksa başlamasını sağladı. 10 yaşında başladığı boks sporuna gecesini gündüzünü verdi. 13 yıla sayısız şampiyonluklar sığdırdı. Kendi ifadeleriyle; bayram, tatil dinlemeden gece gündüz çalıştı, ağır sakatlıklara rağmen vaz geçmedi. O sakatlıklardan birini de olimpiyat öncesinde yaşadı. 

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre milli boksörün elinde sakatlık vardı. Bu sakatlık sebebiyle pek çok doktora başvurdu ancak çözüm bulamadı. 2021 Mart ayında Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu’nun kliniğine gitti. Beyzadeoğlu Amerika’ya uçacaktı ancak Busenaz içi seferberlik ilan edildi. Başarılı bir ameliyatın ardından milli boksör, elindeki sakatlıktan kurtuldu ve olimpiyatlara çalıştı. Ameliyatın üzerinden henüz 2,5 ay geçmişti ki olimpiyat kotası için maçlara çıktı ve olimpiyat biletini aldı. Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu ise ameliyatın ardından Amerika’ya gitti.

Olimpiyat biletinin ardından Busenaz Sürmeneli, çalışma temposunu artırdı. Kariyerinde eksik olan olimpiyat şampiyonluğuna da uzanacaktı. Tokyo’da her başarılı müsabakanın ardından aynı cümleyi söylüyordu: “O madalya gelecek.” Final müsabakasında rakibi Çinli boksördü. Çinli rakibi Hong Gu'yu yenen Busenaz olimpiyat şampiyonu oldu. Bu Türkiye’nin boks alanında olimpiyat oyunlarında aldığı ilk altın madalya idi. Busenaz, ringden sonra adını tarihe de altın harflerle yazdırmış oldu. Türkiye’nin boks sporundaki en büyük başarısının sahibiydi. 

Busenaz Sürmeneli Başarıları

Milli boksör Busenaz Sürmeneli’nin olimpiyat şampiyonluğuna uzanan kariyerinde birçok şampiyonluk sevinci yaşadı. O başarıları en güncel olandan başlayarak şöyle sıralayalım:

  • 2021 - Tokyo Olimpiyat Oyunları - Altın madalya kazandı ve Türk spor tarihine geçti. 

  • 2020 - Macaristan Debrecen Boks Turnuvası - Şampiyon oldu.

  • 2019 - Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası- Şampiyon oldu. 

  • 2019 - Büyük Kadınlar Türkiye Şampiyonu

  • 2019 - Büyük Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası Rusya’da 69 kg’de altın madalya kazandı ve dünya şampiyonu oldu. 

  • 2019 - Büyük Kadınlar Avrupa Şampiyonası - İspanya’da düzenlenen turnuvada 3.oldu, bronz madalya kazandı.

  • 2019 - Balkan Boks Turnuvası - Bulgaristan’da şampiyon oldu. 

  • 2019 - 50. Grand-Prix Usti Nad Labem Turnuvası - Şampiyon oldu. 

  • 2019 - 57. Belgrade Winner Boks Turnuvası - Sırbistan’da düzenlenen turnuvada şampiyonluğa uzandı.

  • 2019 - Ümit Kadınlar Avrupa Şampiyonu 

  • 2019 - Büyük Kadınlar Türkiye Şampiyonu

  • 2019 - Ümit Kadınlar Türkiye Şampiyonu

  • 2018 - Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası - Altın madalya kazandı.

  • 2018 - Sırbistan Belgrade Boks Turnuvası - Altın madalya kazandı.

  • 2018 Ümitler Kadınlar Avrupa Boks Şampiyonası - Altın madalya kazandı.

  • 2017 Büyük Kadınlar Avrupa Birliği Ülkeleri Boks Şampiyonası - İtalya’da gümüş madalya kazandı.

  • 2017 - Polonya Felix Stamm Boks Turnuvası - Şampiyon

  • 2017 - Azerbaycan İpekyolu Boks Turnuvası - Şampiyon

  • 2017 - Büyük Kadınlar Türkiye Şampiyonu

  • 2016 - Genç Kadınlar Avrupa Şampiyonu

  • 2016 - Genç Kadınlar Türkiye Şampiyonu

  • 2015 - Genç Kadınlar Avrupa Şampiyonası - Macaristan’da şampiyon oldu. 

  • 2015 - Genç Kadınlar Dünya Şampiyonası - Tayvan’da şampiyon oldu.

  • 2015 - Genç Kadınlar Türkiye Şampiyonu

  • 2014 - Yıldız Kadınlar Avrupa Şampiyonası - İtalya’da şampiyon oldu.

  • 2014 - Yıldız Kadınlar Türkiye Şampiyonu

  • 2013 - Yıldız Kadınlar Dünya Şampiyonası - Bulgaristan’da şampiyon oldu.

  • 2013 - Yıldız Kadınlar Avrupa Birliği Ülkeleri Boks Şampiyonası - Macaristan’da gümüş madalya kazandı. 

  • 2013 - Yıldız Kadınlar Türkiye Şampiyonu

Olimpiyat İkincisi Buse Naz Çakıroğlu

Busenaz Sürmeneli, olimpiyat şampiyonu olan ilk kadın boksörümüzdü. Yazının bu bölümünde tarihe geçen bir başka boksörümüze de değinmek istiyorum: Buse Naz Çakıroğlu. Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, olimpiyatlarda gümüş madalya kazandı. Olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın boksörümüz oldu. Buse Naz Çakıroğlu’nun aldığı gümüş madalya aynı zamanda Türkiye’nin 13 yıl sonra aldığı olimpiyat madalyasıydı. 

Buse Naz Çakıroğlu 1996 yılında doğdu. Doğum yeri Trabzon. Üniversite eğitimini Düzce Üniversitesi’nde tamamladı. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği okudu. Kariyerine pek çok şampiyonluk sığdırdı. Bu başarısını Tokyo Olimpiyatları’nda aldığı gümüş madalya ile taçlandırdı. Buruk sevinç yaşadı, altın madalya kazanmak ve olimpiyat şampiyonu olmak istiyordu. Milli boksör, gümüş madalyasıyla da spor tarihimize geçti. Boksta olimpiyatlarda kadın sporcularımızın kazandığı ilk madalyaydı.

Milli Boksör Buse Naz Çakıroğlu’nun başarılarından bazıları: 

  • 2020 - Tokyo Olimpiyat Oyunları - Gümüş madalya kazandı ve tarihe geçti. 

  • 2021 -10. Nations Cup Uluslararası Boks Turnuvası - Sırbistan’da gümüş madalya kazandı. 

  • 2021 - 65. Bocskai Istvan Memorial Uluslararası Boks Turnuvası - Macaristan’da şampiyon oldu. 

  • 2019 - Avrupa Şampiyonu

  • 2018 - EUBC Büyük Kadınlar Avrupa Şampiyonası - Bulgaristan’da gümüş madalya kazandı.

Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu; Türkiye’nin göğsünü kabartan iki milli sporcu. Başarılarının devamının geleceğinden, kariyerlerine başka olimpiyat şampiyonlukları ve dereceleri sığdıracaklarından şüphemiz yok. Temennimiz milli boksörlerimizin genç sporculara örnek olması. Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu başka boksörlerimizin de çıkması.

2021, Tokyo Olimpiyat Oyunları, Altın Madalya, 2020, Macaristan Debrecen Boks Turnuvası, Şampiyon, 2019, Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası, Şampiyon, 2019, Dünya Boks Şampiyonası/Rusya, Altın Madalya, 2019, Büyük Kadınlar Avrupa Şampiyonası/İspanya, Bronz Madalya, 2018, Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası, Altın Madalya, 2018, Ümitler Kadınlar Avrupa Boks Şampiyonası, Altın Madalya, 2017, Büyük Kadınlar Avrupa Birliği Ülkeleri Boks Şampiyonası/İtalya, Gümüş Madalya, 2016, Genç Kadınlar Avrupa Şampiyonu, Şampiyon, 2015, Genç Kadınlar Dünya Şampiyonası/Tayvan, Şampiyon
Tarihe Geçen şampiyon Boksör Busenaz Sürmeneli Busenaz Sürmeneli Busenaz Sürmeneli kimdir Olimpiyat Şampiyonu Busenaz Sürmeneli Buse Naz Çakıroğlu
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.