AnasayfaBlogOlimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz
Spor

Olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz

02 Ağustos 2021
Yüzünde mutluluk ve gurur ifadesi olan bir adam bir elinde rengarenk çiçeklerden oluşan bir buket, diğer elinde ise bir madalya tutmaktadır. Kırmızı bir ceket giyiyor, madalya altın ve gümüş, çiçekler ise sarı, pembe ve mor. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri parlak ve neşe dolu, ağzı bir gülümsemeyle hafifçe açık. Saçları koyu renk ve kısa, kirli sakalları var. Beyaz duvarları ve arkasında bir penceresi olan aydınlık bir odada durmaktadır.
İsimBilgiBaşarıları
Mete Gazoz8 Haziran 1999 doğumlu. Sporcu bir aileden geliyor. Babası Metin Gazoz Milli okçu, annesi Meral Gazoz İstanbul Okçuluk kulübünde başkan.2020 Tokyo Olimpiyatında altın madalya kazandı.
Mete Gazoz3 yaşında okçulukla tanıştı, 6 yaşında bu sporu karar verdi.14 yaşında Milli Takım’a seçildi.
Mete Gazoz2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılan Türk kafilesinin en genç sporcusuydu..2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazanarak sözünü tuttu.
Mete GazozBabası Metin Gazoz'un önderliğinde yüzme, basketbol, resim ve piyano eğitimleri aldı. 7. sınıftayken Türkiye şampiyonu oldu.
Mete GazozTürkiye Şampiyonluğu’ndan bir yıl sonra dünya gençler ikincisi oldu.2020 Tokyo Olimpiyatında altın madalya kazanma başarısı gösterdi.
Mete Gazoz2016 Rio Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil etti ve burada kendine yeni hedefler belirledi.2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazanma sözünü tuttu.
Mete GazozSonraki hedefi olimpiyat şampiyonluğu olan Gazoz, hedefine ulaştı.2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazanarak Türk spor tarihine geçti.
Mete GazozBabası ve annesi ile birlikte okçuluk sporuna damgasını vurmuştur.2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazandı.
Mete GazozEğitim ve spor hayatını bir arada yürütüyor.Dünya şampiyonlukları ve olimpiyat altın madalyası bulunuyor.
Mete GazozSpor hayatına okçuluk ile başlamıştır ve şampiyonluklar ile taçlandırmıştır.2020 Tokyo Olimpiyatında altın madalya kazanma başarısı gösterdi.

Milli okçu Mete Gazoz, olimpiyatlarda altın madalya kazandı. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda şampiyonluğa uzanan 22 yaşındaki Mete Gazoz, Türk spor tarihine geçti. Altın adam Mete Gazoz’un başarı hikayesini birlikte hatırlamaya var mısınız? Olimpiyata şampiyonluğuna uzanan serüveni okumaya… O vakit başlayalım. 

Mete Gazoz Kimdir?

Mete Gazoz, sporcu bir ailenin oğlu. Babası Metin Gazoz milli okçu, annesi Meral Gazoz ise İstanbul Okçuluk kulübünde başkan. 8 Haziran 1999’da İstanbul’da dünyaya gözlerini açtı. Okçulukla iç içe bir ailede dünyaya gelmesi sebebiyle sporla tanışması da bebek denecek yaşta; 3 yaşında. Okçuluğu karar verdiği yaş ise 6. 

Milli okçu olan babasıyla turnuvalara katılınca okçuluğa merakı iyice artı. 14 yaşında Milli Takım’a seçildi. 17 yaşında 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılan Türk kafilesinin en genç sporcusuydu. O olimpiyat oyunlarından sonra daha çok çalışıp 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda şampiyon olacağının sözünü vermişti. Pandemi sebebiyle 1 yıl gecikmeli yapılan olimpiyatlarda sözünü tuttu. Altın madalya kazanarak Türk okçuluk ve spor tarihine geçti. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ilk altın madalyayı kazan sporcumuz oldu.

Mete Gazoz Nasıl Olimpiyat Şampiyonu Oldu?

Mete Gazoz’un olimpiyat şampiyonu olmasında babasının payı büyüktü. Babası Al Jazeera’ya verdiği röportajda Mete’nin gelişimi için üniversite hocalarından destekler aldığını anlatmıştı. Akademik kariyerini de derecelerine göre düzenlediklerini dile getirmişti. 

Gelişimi için oğlunu pek çok farklı spora yönlendirdi. Sırt kasları gelişmeliydi bu sebeple önce yüzmeye gitti. El koordinasyonunun sağlamak için okulun basketbol takımında oynadı. Bakmak ve görmek arasındaki farkı ayırt edebilmesi için sonraki durağı resim kursu oldu. Beyninin ve parmaklarının gelişimi için 2 yıl piyano eğitimi aldı. Bu eğitimlerin tamamını babasının programı üzerinde çocuk sayılacak yaşlarda tamamladı. Piyano eğitimi aldığında henüz 7.sınıf öğrencisiydi. 

İstikrar ve emeğin karşılığı kısa sürede geldi. Türkiye şampiyonu olduğunda da 7.sınıftaydı. Türkiye Şampiyonluğu’ndan bir yıl sonra dünya gençler ikincisi oldu. Her şampiyonluğun ardından yeni şampiyonluklar için çalışıyordu. Turnuvalarda madalya kazandıktan sonraki süreci şu ifadelerde anlatmıştı: “Tamam bu kadardı. Şimdi çok az dinlen, rahatla ve bir diğer turnuvada yine onları yenmeye çalış! diyorum.” Hedefi de olimpiyat şampiyonluğuydu.
 
Olimpiyat şampiyonluğu kolay gelmedi. Zaman zaman pes ettiği vaz geçtiği anlar da oldu. 2015 yılında dünya şampiyonası kotasında yaptığı atışın ardından “Herhalde benden okçu olmayacak.” demişti. Babasıyla da annesiyle de konuştu, okçuluğu bırakmak istediğini söyledi. Ailesi oğullarının okçu olmasını isteseler de son kararı Mete’ye bıraktı. Okçuluktan sadece o yıl bir kere vaz geçmişti. Sonrasında ailesinin de desteğiyle hep kazanmak için söz verdi. Asla pes etmedi, çok çalıştı. Okçuluğa devam etme kararından bir yıl sonra olimpiyatlara seçildi. Rio Olimpiyat Oyunları’na katılmıştı, hayallerini ise olimpiyat şampiyonluğu süslüyordu. 

Mete Gazoz’un Başarıları

  • Dünya Gençler Şampiyonası: Gümüş Madalya

  • 2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası: Gümüş Madalya

  • 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katıldı; kafilenin en genç sporcusuydu.

  • 2018 Okçuluk Dünya Kupası: Altın Madalya

  • 2018 Akdeniz Oyunları: Altın Madalya

Bu başarıların ardından dünya sırlamasında 14’üncü sıraya yükseldi. Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından gelecek vaat eden 5 sporcu arasına seçildi. Aynı zamanda yılın en iyi sporcusu oldu. 19 yaşında 23 madalya kazanmıştı. Tokyo Olimpiyatları’na gidebilmesi için kazanması gereken turnuvalar vardı. Antalya’da Açık Hava Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nın ardından Kıtasal Kota Turnuvası’nda başarılı oldu.

Tokyo Olimpiyatları ve Olimpiyat Şampiyonluğu

Sıra artık Tokyo Olimpiyatları’ndaydı. Mete Gazoz’un çeyrek finalde rakibi 3 olimpiyat madalyalı Amerikalı Brady Ellison, yarı finaldeki rakibi Japon Takaharu Furukawa; finaldeki rakibi ise İtalyan Mauro Nespoli idi. İnanç ve azimle çalıştığı uzun yılların ardından 2021 yılına gelindiğinde Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazandı, dünya okçuluğunun zirvesine çıktı. Şampiyonluğun ardından “Söz vermiştim, sözümü tuttum.” dedi. Türk gençlerinin yeni örneği oldu. Türkiye’ye döndüğünde İstanbul’da coşkuyla karşılandı. Gençlere spor yapmalarını tavsiye etti.

Annesi ve babası ayrı gururluydu. Babası oğlundan 4 olimpiyat şampiyonluğu beklediğini söyledi. Türkiye halkı da en az annesi ve babası kadar gururluydu. Sonraki turnuvalarda, dünya ve Avrupa şampiyonalarında, olimpiyatlarda altın madalya bekliyor. Altın adam Mete Gazoz’un sonraki olimpiyatlarda da şampiyonluğa ulaşacağına inancımız tam. 

Mete Gazoz ve En Çok Sevdiği Şeyler

İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz, okçuluğun yanında eğitimine de devam ediyor. Şampiyon sporcu; Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencisi. Mete Gazoz, yıllar önce verdiği röportajlarda en sevdiği kitabın Semerkant olduğunu söylemişti. Amin Maalouf’un yazdığı kitabın, hem dili, hem kurgusu hem de işlenişiyle inanılmaz etkileyici bir kitap olduğunu ifade etmişti. Bilim kurgu ve metafizik filmleri seviyordu. Bu sebeple en sevdiği film Yıldızlararası idi. Yemeklerde ise kuru fasulye pilavı bir başka seviyordu.

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 doğumlu Sporcu bir aileden geliyor Babası Metin Gazoz Milli okçu, annesi Meral Gazoz İstanbul Okçuluk kulübünde başkan, 2020 Tokyo Olimpiyatında altın madalya kazandı, Mete Gazoz, 3 yaşında okçulukla tanıştı, 6 yaşında bu sporu karar verdi, 14 yaşında Milli Takım’a seçildi, Mete Gazoz, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılan Türk kafilesinin en genç sporcusuydu, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazanarak sözünü tuttu, Mete Gazoz, Babası Metin Gazoz'un önderliğinde yüzme, basketbol, resim ve piyano eğitimleri aldı , 7 sınıftayken Türkiye şampiyonu oldu, Mete Gazoz, Türkiye Şampiyonluğu’ndan bir yıl sonra dünya gençler ikincisi oldu, 2020 Tokyo Olimpiyatında altın madalya kazanma başarısı gösterdi, Mete Gazoz, 2016 Rio Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil etti ve burada kendine yeni hedefler belirledi, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazanma sözünü tuttu, Mete Gazoz, Sonraki hedefi olimpiyat şampiyonluğu olan Gazoz, hedefine ulaştı, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazanarak Türk spor tarihine geçti, Mete Gazoz, Babası ve annesi ile birlikte okçuluk sporuna damgasını vurmuştur, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazandı, Mete Gazoz, Eğitim ve spor hayatını bir arada yürütüyor, Dünya şampiyonlukları ve olimpiyat altın madalyası bulunuyor, Mete Gazoz, Spor hayatına okçuluk ile başlamıştır ve şampiyonluklar ile taçlandırmıştır, 2020 Tokyo Olimpiyatında altın madalya kazanma başarısı gösterdi
Olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz Mete Gazoz Mete Gazoz kimdir
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.