AnasayfaBlogBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
Meslekler

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

06 Eylül 2020
Mor gömlek giyen bir kadın, aydınlık ve güneşli bir açık hava ortamında kollarını iki yana açmış. Gözlerini kapatmış ve saçlarını yüzünden geriye doğru çekmiş. Ellerini önünde tutuyor ve derin bir nefes alıyor. Arkasında bir kadın ve erkek sıcak bir şekilde kucaklaşıyor. Daha uzakta, bir kişi iki eliyle başını tutuyor ve arka planda bir kişinin yüzünün yakın çekimi görülebiliyor. Uzak köşede, siyah arka planlı beyaz bir sayı görülüyor. Son olarak, görüntünün sol üst ve sağ alt köşelerinde insanların kafalarının iki bulanık görüntüsü görülebilir. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bir huzur ve tefekkür anı yaratıyor.
KonuAçıklamaDiğer Bilgiler
Beden Eğitimi ve Spor ÖğretmenliğiBu bölüm, insanların beden sağlığı ve ruh sağlığını birlikte değerlendiren bireylerin yetiştirilmesini hedeflemektedir.4 yıllık lisans programıdır ve eşit ağırlık puan türüne uygundur.
Önemli niteliklerBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü tercih edecek adayların bazı özellikler satırlarında, spor yeteneği, iyi insan ilişkileri, bedensel sağlamlık, sabır ve isteklilik bulunmaktadır.Bunlar başarılarına direkt olarak etki eden faktörlerdir.
İş İmkanlarıBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında çeşitli iş imkanlarına sahiptirler.KPSS şartını yerine getirenler devlet kurumlarında iş bulabilirler.
Kariyer seçenekleriBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, okullarda öğretmen olabilir, spor salonlarında veya kendi salonlarını açabilir, aerobik salonlarında ve fitness salonlarında çalışabilirler.Spor esnasında ilk yardım faaliyetinde bulunabilecekleri gibi masörlük, antrenörlük gibi meslek alanlarına da yönelebilirler.
Lisansüstü EğitimBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölüm mezunları isteğe bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilirler.Araştırma görevlisi olarak kariyerine devam eden birçok mezun bulunmaktadır.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği GörevleriBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları nesiller boyu fiziksel ve zihinsel sağlığı korumaya yönelik fiziki becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunabilir.Bu, okul eğitiminden askeri okullara, özel okullardan engellilere yönelik spor aktivitelerine kadar geniş bir alanı kapsar.
AntrenörlükBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, ulusal ve özel spor kulüplerinde antrenör veya koordinatör olarak çalışabilirler.Antrenör olarak insanların hangi spor dalına daha yatkın olduğunu tespit eder ve yeteneklerine göre eğitim verir.
Özel Şirketlerde GörevBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları özel şirketlerde çeşitli görevler alabilirler.Sağlıklı yaşam aktivitelerine yönelik çalışmaların içinde bulunabilirler.
DerslerBeden Eğitimi ve Spor Derslerinin genel amacı, insanın fizyolojik ve psikolojik kapasitesini geliştirmektir.Bunun yanı sıra çeşitli spor disiplinleri, anatomi, fizyoloji, spor yönetimi gibi dersler de programda bulunur.
Çalışma Saatleri ve Çalışma OrtamıBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, çalışma saatleri ve çalışma ortamı açısından çeşitli koşullara sahiptir.Okullarda, spor salonlarında, parklarda veya fitness merkezlerinde vb. yerlerde tam zamanlı veya part time çalışabilirler. Saatleri genellikle esnektir.

Beden eğitimi; insanların fiziksel aktivitelerle, psikomotor ve bilişsel gelişimini sağlayabilmesini ifade eden süreçtir. Zihinsel eğitim ile bedensel eğitim arasında önemli bir bağ bulunmaktadır. Okullarda beden eğitimi derslerinin verilmesinin temel amacı zihinsel eğitim ile olan bağın farkına varılmasıdır. İlk olarak 1814 yılında Danimarka’da ders olarak okul programına eklenmiştir. Daha sonraki yıllarda başka ülkelerde gerekliliğine inanarak, uygulamaya almıştır.

Bugün ilköğretimin zorunlu olarak verildiği neredeyse tüm ülkelerde beden eğitimi ders olarak programın içinde bulunmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacı ile ülkemizde üniversitelerde, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü eğitimi verilmektedir. Böylece küçük yaşlardan itibaren tüm bireylerin sporu sevmesi için sporun hayatlarının bir parçası olmasına çaba sarf edecek öğretmenler yetiştirilmektedir. Bölümde dersler; kendilerini yetiştirmiş, profesyonel, nitelikli öğretim görevlileri tarafından verilmektedir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü; insanların beden sağlığı ile ruh sağlığını birlikte değerlendiren, öğrencilerin spor aracılığı ile insanlık gelişimine katkıda bulunabilecek bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Aynı zamanda çağdaş değerleri, niteliklerle bezeyen eğitim sistemleri yaratmayı hedef olarak belirleyen akademik disipline verilen addır. Bölüm üniversitelerde spor bilimleri fakültesi içinde eğitim veren 4 yıllık lisans programıdır. Bölüm eşit ağırlık puan türüne göre tercih yapacak adaylar için uygundur.

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü; öğretmen eğitimleri ve koçluk eğitimleri alanlarında yapılması gereken araştırmaların iletişimine destek verir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliğini tercih edecek adayların bazı özelliklere sahip olması beklenir. İlk olarak sporun bir dalında yeteneğe sahip olmak gerekir. İnsan ilişkilerinin iyi olması bir diğer önemli özelliktir. Beden olarak sağlam ve dayanıklı olmaları başarılarını etkileyen önemli faktörler arasındadır. Ayrıca sabırlı olmaları, istekli olmaları önemli diğer özelliklerindendir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü mezunları antrenör olarak görev yapabilir. Antrenör; insanların hangi spor dalına daha yatkın olduğunu tespit eder ve yeteneklerine göre eğitim verir, yönlendirme yapar ve yol gösterici olur.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği İş İmkanları Nelerdir?

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunları özel eğitim kurumlarında faklı iş imkanlarına sahip olabilecekleri gibi kamu kuruluşlarında KPSS koşullarını yerine getirmek şartı ile iş imkanına sahiptir. Günümüzde tercih edilen bölümlerin başında gelen beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunlarını zengin bir iş imkanı beklemektedir. Mezunların büyük bir çoğunluğu kariyerlerini beden eğitimi öğretmeni olmayı seçerek, spor salonlarında veya kendi salonlarını açarak oluşturabilirler.

Temel eğitim içinde öğretmen olmalarının dışında aerobik salonları ve fitness salonlarında farklı branşlarda çalışma imkanına sahiptirler. Spor esnasında ilk yardım faaliyetinde bulunabilecekleri gibi masörlük, antrenörlük gibi meslek alanlarında yer alabilirler. Bölüm mezunlarının bir kısmı eğer isterse lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimine devam edebilirler. Araştırma görevlisi olarak kariyerine devam eden birçok mezun bulunmaktadır. Ayrıca milli eğitim bakanlığınca uygulanan sınava katılabilir, kariyerlerine eğitim yöneticisi olarak devam edebilirler.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Mezunları Ne İş Yapar?



Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü mezunları nesiller boyu fiziksel ve zihinsel sağlığı korumaya yönelik fiziki becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar içinde yer alır. Bölüm, okullarda beden eğitimi ve spor dersleri yapılırken, her yaştan öğrencinin yetenek ve becerilerini spor dallarında branşlaşmasını sağlayacak şekilde çalışmaların yürütülmesini hedefler. Ayrıca günümüz teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda son teknoloji spor aletlerini kullanabilecek bireylerin yetişmesini sağlayacak öğretmenlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Aynı zamanda Beden eğitimi ve spor öğretmenli programından mezun olanlar, insanların spor alanında yeteneklerini saptayan antrenör olarak çalışmalarını devam ettirirler. Detaylı olarak görevlerini inceleyelim.

  • İlköğretim kademesinde öğretmenlik,

  • Ortaöğretim kademesinde öğretmenlik,

  • MEB’e bağlı özel okul bünyesinde öğretmenlik,

  • Gençlik ve Spor genel müdürlüğünde farklı görevler,

  • Üniversitelerde araştırma görevlisi, üniversitelerde öğretim görevlisi veya öğretim üyesi,

  • Askeri okullarda öğretmenlik,

  • Engellilere yönelik sportif aktivitelerinde faaliyet gösterebilir.

  • Sağlıklı yaşam aktivitelerine yönelik çalışmaların içinde bulunabilir.

  • Kulüplerde antrenörlük veya koordinatörlük yapabilir.

  • Özel Şirketlerde görev alabilir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Dersleri Nelerdir?

Beden eğitim ve spor öğretmenliği bölümünün amacı, insanın fizyolojik ve psikolojik kapasitesini spor alanında verimli olarak yönlendirebilen, kapasiteyi geliştiren teknikleri uygulayabilen sporcuları ve spor eğiticilerinin yetişmesine olanak sağlamaktır.

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü en çok tercih edilen bölümler arasında yer alır. Ders programının büyük bir çoğunluğunu spor dalları, fiziksel uygunluk, ilk yardım, spor psikolojisi, egzersiz fizyolojisi, psikososyal açıdan spor gibi bilgiler oluşturur. 4 yıllık lisans eğitimi boyunca çok sayıda ders ile karşı karşıya kalacak öğrenciler, beden eğitimi ve spor öğretmenliği lisans diploması almaya hak kazanır.

  • İnsan Anatomisi ve Kinesiyolojisi,

  • Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri,

  • Genel Cimnastik,

  • Egzersiz Fizyolojisi,

  • Ölçme ve Değerlendirme,

  • Fiziksel Uygunluk,

  • Beden Eğitimi ve Spor Tarihi,

  • Bilimsel Araştırma Yöntemleri,

  • Beslenme ve Egzersiz,

  • Engelliler için Beden Eğitimi ve Spor,

  • Okullarda Rekreasyon Programları,

  • Beden Eğitimi ve Sporda Psikoloji,

  • Atletizm, Cimnastik, Voleybol,Basketbol, Beyzbol, Futbol vb.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Taban Puanları ve Sıralama

2020 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Taban Puanları ve 2020 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Başarı Sıralamaları aşağıdaki gibidir. Sizler için düzenlediğimiz puanları aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. 2020 TYT AYT (YKS) Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları aşağıdaki gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adayların bilgileridir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

  • KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ - Taban puan: 315,05403 Başarı sırası: 182698

  • UŞAK ÜNİVERSİTESİ - Taban puan: 309,80878 Başarı sırası: 199684

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Bu bölüm, insanların beden sağlığı ve ruh sağlığını birlikte değerlendiren bireylerin yetiştirilmesini hedeflemektedir, 4 yıllık lisans programıdır ve eşit ağırlık puan türüne uygundur, Önemli nitelikler, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü tercih edecek adayların bazı özellikler satırlarında, spor yeteneği, iyi insan ilişkileri, bedensel sağlamlık, sabır ve isteklilik bulunmaktadır, Bunlar başarılarına direkt olarak etki eden faktörlerdir, İş İmkanları, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında çeşitli iş imkanlarına sahiptirler, KPSS şartını yerine getirenler devlet kurumlarında iş bulabilirler, Kariyer seçenekleri, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, okullarda öğretmen olabilir, spor salonlarında veya kendi salonlarını açabilir, aerobik salonlarında ve fitness salonlarında çalışabilirler, Spor esnasında ilk yardım faaliyetinde bulunabilecekleri gibi masörlük, antrenörlük gibi meslek alanlarına da yönelebilirler, Lisansüstü Eğitim, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölüm mezunları isteğe bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilirler, Araştırma görevlisi olarak kariyerine devam eden birçok mezun bulunmaktadır, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Görevleri, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları nesiller boyu fiziksel ve zihinsel sağlığı korumaya yönelik fiziki becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunabilir, Bu, okul eğitiminden askeri okullara, özel okullardan engellilere yönelik spor aktivitelerine kadar geniş bir alanı kapsar, Antrenörlük, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, ulusal ve özel spor kulüplerinde antrenör veya koordinatör olarak çalışabilirler, Antrenör olarak insanların hangi spor dalına daha yatkın olduğunu tespit eder ve yeteneklerine göre eğitim verir, Özel Şirketlerde Görev, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları özel şirketlerde çeşitli görevler alabilirler, Sağlıklı yaşam aktivitelerine yönelik çalışmaların içinde bulunabilirler, Dersler, Beden Eğitimi ve Spor Derslerinin genel amacı, insanın fizyolojik ve psikolojik kapasitesini geliştirmektir, Bunun yanı sıra çeşitli spor disiplinleri, anatomi, fizyoloji, spor yönetimi gibi dersler de programda bulunur, Çalışma Saatleri ve Çalışma Ortamı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, çalışma saatleri ve çalışma ortamı açısından çeşitli koşullara sahiptir, Okullarda, spor salonlarında, parklarda veya fitness merkezlerinde vb yerlerde tam zamanlı veya part time çalışabilirler Saatleri genellikle esnektir
beden eğitimi ve spor öğretmenliği beden eğitimi öğretmenliği spor öğretmenliği
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.