AnasayfaBlogStres Yönetimi ve Bilişsel Terapi
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi ve Bilişsel Terapi

10 Şubat 2021
Bir kadın pencerenin önünde meditasyon yapıyor, gözleri konsantrasyon içinde kapalı. Yoga pozunda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizlerinin üzerine koymuş. Pencereden giren güneş ışığı onun huzurlu duruşunu aydınlatıyor. Uzun saçları sırtından aşağı nazikçe dökülüyor. Yüzü arka planda hafifçe bulanıklaşmış, ancak yine de açık teni ve narin yüz hatları gibi özellikleri seçilebiliyor. Uzakta, hafifçe odak dışında kalan bir bina ve ondan uzaklaşan biri görülüyor. Kadın tamamen çalışmasına odaklanmış, hareketli bir dünyada bir anlık durgunluk.
KonuAçıklamaÖnemi
Stres YönetimiStres, verimli bir hayat sürdürmeyi engeller ve sağlımızı olumsuz etkiler.Daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürebilmemiz için stresi yönetmek gerekir.
Bilişsel TerapiBilişsel terapi, olumsuzluklara karşı bakış açımızı değiştirerek stresi yönetmeye yardımcı olur.Daha yapıcı ve olumlu bir düşünce yapısına sahip olmamızı sağlar.
İşlevsel Olmayan Düşünce Kalıplarıİşlevsel olmayan düşünce kalıpları stres seviyemizi yükseltir ve verimliliğimizi azaltır.Bu düşünce kalıplarının yerine yapıcı düşünce kalıplarını koymamız gerekmektedir.
Depresyon ve Bilişsel TerapiOrta düzey depresyon hastalarının %75'i bilişsel terapi sayesinde depresyon belirtilerinden kurtulmuştur.Depresyonu tedavi etmek için etkili bir yöntemdir.
Düşünceler ve DuygularNasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimizi belirler.Daha pozitif düşünerek daha mutlu ve stresten uzak bir yaşam sürdürebiliriz.
Bilişsel Terapi ve Çözüm OdaklılıkBilişsel terapi, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsememizi sağlar.Bu sayede problemlerle daha etkin bir şekilde başa çıkabiliriz.
Otomatik Düşünce KalıplarıBilişsel terapi, otomatik düşünce kalıplarının farkına varmamızı sağlar.Bu sayede yanıltıcı ve olumsuz düşüncelerden kaçınabiliriz.
Zihinsel ve Fiziksel SağlıkStress, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı etkileyen önemli bir faktördür.Düşüncelerimizi ve dolayısıyla duygusal durumumuzu kontrol ederek, genel sağlığımızı iyileştirebiliriz.
Olumsuz DurumlarBilişsel terapi, olumsuz durumlarla başa çıkmada yardımcı olur.Bu sayede stress ve baş etme stratejilerimizin geliştirilmesine yardımcı olur.
Fırsatlar ve YararlarBilişsel terapi, negatif durumların yanı sıra olası fırsatları ve yararları da görmemize olanak sağlar.Bu, daha pozitif bir yaşam sürdürmemize ve stresten kaçınmamıza yardımcı olur.

Stres evde, okulda, iş yerlerinde, metrobüste kısacası hayatın içinde olan her yerde kendini gösterir. Önümüzdeki kitaba odaklanmamıza, iki gün sonraki sınava çalışmamıza ve hatta yataktan kalkmamıza bile engel olur. Gece yatağa uzanıp hayatımızı sorgulamaya başladığımızda birçok şeyin kendi dışımızda geliştiğini fark ederiz.

Kimi zaman derdimizi anlatamamaktan, kimi zaman anlatsak da anlaşılamamaktan kaynaklı bir çaresizlik hissederiz. Kendimizle ve insanlarla olan ilişkilerimizde tekrarlanan problemler bir kısırdöngüye girmemize yol açar.

Bu noktada stres yönetimi daha huzurlu, sağlıklı ve verimli bir hayat sürebilmemiz için oldukça önemlidir. Bu amaçla uygulanan bilişsel terapi yaklaşımı, yaşadığımız olumsuzluklara karşı bakış açımızı değiştirmemize yardımcı olur. Nasıl düşündüğümüzün nasıl hissettiğimizi belirlediğini savunan bu yaklaşıma biraz daha yakından bakalım.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

Bilişsel Terapi Nedir? 

Günlük hayatta karşılaşılan olumsuzluklar üzerine değerlendirmeler yaparak bireylerin baş etme stratejileri geliştirmesine yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Yaşanan problemin ne olduğu, nerede ve ne zaman meydana geldiği, probleme kimin veya neyin sebep olduğu gibi sorulara yanıt arar.

Geçmiş deneyimlerden kaynaklanan düşünce yapılarını tespit eder. Olumsuz bir durumla ilgili zihnimizdeki otomatik düşünce kalıplarını yıkmak için alternatif yollar sunar. Geleceğe yönelik olumsuz çıkarımlar yapmak ve bir problemi genellemek gibi işlevsel olmayan düşünce kalıplarını aşmayı sağlayan yöntemler içerir. 

İşlevsel Olmayan Düşünce Kalıpları 

Yaşadığımız olumsuzluklar karşısında çoğu zaman kalıplaşmış inanç sistemlerimiz devreye girer. Zor bir okul dönemi geçirmemiz ve notlarımızın istediğimiz gibi olmaması sonucunda zaten hayat boyu başarısızlığa mahkum olduğumuz inancına bağlanıp kalabiliriz. Sevdiğimiz biri tarafından reddedilirsek bunu değersiz olduğumuz düşüncesiyle ilişkilendirebiliriz.

Bu tür işlevsel olmayan düşünce kalıpları kendimizle ve çevremizle olan ilişkilerimizi kötü etkileyerek stres seviyemizin artmasına neden olur. Bilişsel terapi yaklaşımı, duygu ve düşüncelerimizi fark etmemizi ve yıkıcı düşünce kalıplarının yerine yapıcı olanları koymamızı sağlar.

Olumsuz bir durumla karşılaştığımızda sadece kaybettiklerimize odaklanmak yerine, elde edebileceğimiz yeni fırsatları ve durumun avantajlı taraflarını da görmemize yardım eder. Kendi değerimizin dış unsurlar tarafından değil, kendi içimizdeki düşünce yapısı ile şekillendiğini savunur. Böylece farklı bir bakış açısıyla yeniden değerlendirdiğimiz problemlere, daha yapıcı ve çözüm odaklı bir şekilde yaklaşabildiğimizi fark ederiz.

Bilişsel Terapi ve Depresyon

Depresyon, stresle ilişkili oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Dr. David Burns “İyi Hissetmek” adlı bilişsel terapi kitabında, orta düzey depresyon hastaları üzerinde yaptığı bir çalışmadan bahseder. Bu çalışmada, “İyi Hissetmek” kitabını okuyan depresyon hastalarının %75’inin üç aylık süre sonunda artık depresyon belirtileri göstermediği görülmüştür. 

Stres, psikolojik ve fiziksel sağlık problemleri yaşamamıza neden olur ve hayat kalitemizi düşürür. Çoğu zaman, karşılaştığımız problemlere geçmiş deneyimlerimizden kaynaklanan inanç kalıplarımız nedeniyle bir çözüm bulmakta zorlanırız. Belli bir düşünceye saplanıp kalmak, karşılaştığımız olumsuzlukları objektif açıdan değerlendirmemize fırsat vermeyebilir. Böyle anlarda zihnimizden geçen bu düşünceleri fark etmek, yeni olumlu bakış açıları geliştirmeye çalışmak ve genellemelerden kaçınmak oldukça önemlidir.

  • Bilişsel terapi, içinde bulunduğumuz duygu durumunu neden ve nasıllarıyla değerlendirerek duruma ve kendimize karşı objektif bir bakış açısı kazandırmaya çalışır.

  • Otomatik düşünce kalıplarının farkına varmamızı ve işlevsel olmayan bu düşünceler ile olumlu ve yapıcı düşünceleri yer değiştirmemize imkan sağlar.

  • Çözüm odaklı bir yaklaşım benimsememize yardım eder.

  • Nasıl düşündüğümüzün nasıl hissettiğimiz üzerinde oldukça önemli bir etkisi olduğunu savunur.

  • Orta düzey depresyon hastaları üzerinde bile büyük oranda iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir.

Bu tedavi yaklaşımını hayatımıza uygulayabiliriz. Böylece duygularımızın ve düşüncelerimizin yönetimini daha iyi sağlayarak kendimizle ve çevremizle ilişkilerimizi iyileştirebilir, sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir yaşam sürebiliriz. 

Stres Yönetimi, Stres, verimli bir hayat sürdürmeyi engeller ve sağlımızı olumsuz etkiler, Daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürebilmemiz için stresi yönetmek gerekir, Bilişsel Terapi, Bilişsel terapi, olumsuzluklara karşı bakış açımızı değiştirerek stresi yönetmeye yardımcı olur, Daha yapıcı ve olumlu bir düşünce yapısına sahip olmamızı sağlar, İşlevsel Olmayan Düşünce Kalıpları, İşlevsel olmayan düşünce kalıpları stres seviyemizi yükseltir ve verimliliğimizi azaltır, Bu düşünce kalıplarının yerine yapıcı düşünce kalıplarını koymamız gerekmektedir, Depresyon ve Bilişsel Terapi, Orta düzey depresyon hastalarının %75'i bilişsel terapi sayesinde depresyon belirtilerinden kurtulmuştur, Depresyonu tedavi etmek için etkili bir yöntemdir, Düşünceler ve Duygular, Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimizi belirler, Daha pozitif düşünerek daha mutlu ve stresten uzak bir yaşam sürdürebiliriz, Bilişsel Terapi ve Çözüm Odaklılık, Bilişsel terapi, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsememizi sağlar, Bu sayede problemlerle daha etkin bir şekilde başa çıkabiliriz, Otomatik Düşünce Kalıpları, Bilişsel terapi, otomatik düşünce kalıplarının farkına varmamızı sağlar, Bu sayede yanıltıcı ve olumsuz düşüncelerden kaçınabiliriz, Zihinsel ve Fiziksel Sağlık, Stress, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı etkileyen önemli bir faktördür, Düşüncelerimizi ve dolayısıyla duygusal durumumuzu kontrol ederek, genel sağlığımızı iyileştirebiliriz, Olumsuz Durumlar, Bilişsel terapi, olumsuz durumlarla başa çıkmada yardımcı olur, Bu sayede stress ve baş etme stratejilerimizin geliştirilmesine yardımcı olur, Fırsatlar ve Yararlar, Bilişsel terapi, negatif durumların yanı sıra olası fırsatları ve yararları da görmemize olanak sağlar, Bu, daha pozitif bir yaşam sürdürmemize ve stresten kaçınmamıza yardımcı olur
Stres Stres yönetimi Bilişsel terapi bilişsel terapi nedir bilişsel terapi ve depresyon stres yönetimi ve bilişsel terapi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın beyaz bir arka planın önünde durmuş, sağ elinde gözlüklerini tutuyor. Sol eliyle alnına dokunuyor, gözleri konsantrasyon içinde kapalı. Gözlerini kapatırken siyah saçlarının birkaç teli yüzüne dökülüyor, sol kulağı görünüyor. Elindeki gözlük mavi çerçeveli ve kıyafeti açık renkli bir gömlek. Yüz hatları odaklanmış ve düşünceli, konsantre olurken dudakları hafifçe ayrılmış. Yüzünün detaylı hatları odadaki ışıkla aydınlanıyor, ifadesi nazik ve dingin.
Stres Yönetimi

Stresten Kaçınmak Nedir?

14 Kasım 2018
Genç bir kadın beyaz bir zeminde dizüstü bilgisayarının önünde ellerini havaya kaldırmış oturuyor. Gözleri kapalı ve meditasyon yapıyor ya da derin bir konsantrasyon halinde görünüyor. Ellerini iki yana açmış, parmakları yukarı doğru bakıyor. Takım elbise ceketi giyiyor ve saçları düzgünce taranmış. Çok odaklanmış ve kararlı görünüyor, önemli bir şey üzerinde çalıştığı izlenimini veriyor. Yüzü dizüstü bilgisayardan gelen ışıkla aydınlanıyor ve ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Stres Yönetimi

Stres Yönetiminin Önemi

22 Mayıs 2019
Mavi gömlekli, gözlüklü bir kadın kameraya doğru bakmaktadır. Çenesi hafifçe kıvrılmış ve gözleri kapalı. Saçları geriye toplanmış ve dudakları hafifçe ayrılmış. Arka plan açık gridir. Gözlüklerinin ince siyah bir çerçevesi var ve gömleği koyu, zengin bir mavi. Resmin sol tarafında yeşil ve beyaz desenli beyaz bir logo var. Gri bir arka plan üzerinde beyaz bir harf ile boynuna yakın bir çekim var. Resmin sağ tarafında ağzının yakın çekimi ve yüzünün yakın çekimi yer alıyor.
Stres Yönetimi

Çağımızın Hastalığı: Stres

02 Temmuz 2019