AnasayfaBlogSpiker Nedir? Spikerlik Maaşı Ne Kadar?
Nedir?

Spiker Nedir? Spikerlik Maaşı Ne Kadar?

24 Eylül 2021
Şık takım elbiseli bir kadın mikrofonun önünde duruyor, gözleri kendinden emin ve davetkâr bir gülümsemeyle kameraya bakıyor. Elleri mikrofonun üzerinde, duruşu rahat ve dengeli. Arkasında polis üniforması giymiş bir adam duruyor ve arka planda neredeyse bulanık görünüyor. Sağ tarafta, üzerinde beyaz yazılar olan siyah beyaz bir tabelanın bulunduğu bir bilgisayarın ekran görüntüsü görülüyor. Kadının kendinden emin ve davetkar gülümsemesi görüntüye yayılıyor ve bu görüntüyü güçlü ve büyüleyici kılıyor.
Spikerlik GörevleriBilgi Sahibi Olunan AlanlarMaaş Aralığı
Topluluk önünde konuşmakSözlü iletişim yetenekleriGiriş seviyesi: 3000 - 5000 TL
Belli bir konu hakkında bilgi sahibi olmakGenel kültür ve alan bilgisiOrta seviye: 5000 - 8000 TL
Moderatörlük yapmakTartışma yönetme becerisiİleri seviye: 8000 - 15000 TL
Sunuculuk yapmakTopluluk yönetme becerisiProfesyonel seviye: 15000 - 25000 TL ve üzeri
Program hazırlama ve sunmaKreatif düşünme ve organizasyon yeteneğiProfesyonel seviye: 20000 - 30000 TL ve üzeri
Haber okumaGündem takibi, hızlı okuma ve diksiyonOrta seviye: 6000 - 9000 TL
Reklam ve tanıtım yapmakPazarlama ve reklam bilgisiGiriş seviyesi: 3500 - 6000 TL
Radyo sunuculuğu yapmakMüzik ve kültürel bilgiGiriş seviyesi: 2500 - 5000 TL
Canlı yayın sunuculuğu yapmakStres yönetme becerisi ve çabuk düşünme yeteneğiİleri seviye: 8000 - 20000 TL
Seslendirme yapmakDiksiyon ve ses tonu kontrolüOrta seviye: 7000 - 12000 TL

Topluluk önünde konuşmak, belli bir konu hakkında bilgi sahibi olmak, moderatörlük yapmak ve en önemlisi sunuculuk yapmak gerçekten zor. Tüm bu bahsedilenlerin hepsi hakkında bilgi sahibi olan kişilere spiker deniyor.

Spikerliği yakından incelemek için öncelikle tanımı ile başlayalım;

Spiker Nedir?

Kısaca, belli bir konuda uzman düzeyinde bilgi sahibi olan ve bilgilerini kitlelere sunan kişidir.

Ayrıntılı olarak ele almak gerekirse; TV, Radyo, e-kitap seslendiricileri, online dersler sunan kişiler olarak da karşımıza çıkar.

seminerler, kongreler, eğitim oturumları, açılış konuşmaları hakkında konuşmalar yapan kişilerdir. bilgi ve becerilerini meslekleriyle bütünleştirirler ve bu işten para kazanırlar. güçlü hitabete sahiptirler. beden dilini doğru bir şekilde kullanırlar.

Spikerlik mesleği, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte online ortamda da ün kazanmıştır. 

En önemli yetkinlikleri ise kulağa basit gelen ama o kadar da kolay olmayan topluluk önünde konuşma yapabilmeleridir. Halka açık etkinliklerde de görev alırlar. Açık ve coşkulu bir şekilde konuşarak, doğru vurgular yaparak dinleyiciler üzerinde etki yaratabilme sanatını icra ederler. Bu konuşma konusundaki yetkinlikleri de onların akılda kalıcı bir etki yaratmasını sağlar.

Birçok insan daha çok para kazanmak ve şöhret etmek için bu mesleği yapmak ister. Ancak bu çok para kazanmak için tercih edebileceğiniz zor meslekler arasında yer alır. Çünkü gerçekten entellektüel bir birikime sahip olmanız gerekiyor.

Spikerler Kolay İş Buluyor mu?

Spikerlerin çoğu seminerlerde, konferanslarda veya kongrelerde, halka açık etkinliklerde, eğitim oturumlarında konuşmalar yaparak para kazanırlar. Ancak bu konuda etkinlik düzenleyen şirket sayısı çok da fazla değildir. Özellikle TV veya Radyo spikerliği yapmak istiyorsanız da ismi olan kanallarda iş bulmak o kadar da kolay olmamaktadır. Ancak normal şirketler için çalışmak istiyorsanız yine ajanslara başvuruda bulunabilirsiniz.

LinkedIn gibi kanallardan profil oluşturabilir ve kendinizi geliştirebileceğiniz eğitimlere katılabilirsiniz. Spikerlik mesleğini edinmek ve kolay iş bulmak istiyorsanız gerekli olan temel yetkinliklere sahip olmanız gerekiyor. Temel yetkinlikler;

  • Düzgün bir diksiyona sahip olmak,

  • Etkiliyici sunum tekniklerini bilmek,

  • Etkili iletişim ve beden dili tekniklerini bilmek,

  • İkna tekniklerini bilmek (konuşmacılar üzerinde etkili bir izlenim bırakmak için harika bir teknik.)

  • Bir konuda uzmanlaşmış olmak.

  • Oyunculuk yeteneğine sahip olmak (izleyicinin dinlerken hiçbir şeyi kaçırmaması için hareket ve davranışlarınızın etkileyici olmasını sağlar.)

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Eğitimi

Spikerlik yaparken her konu hakkında bilgi sahibi olmanız önemli. Çünkü topluluğa hitap eden bir kişinin insanlar üzerinde profesyonel bir imaj çizebilmesi için entellektüel olarak kendisini geliştirmiş olması gerekmektedir.

Enstitü’de yer alan Sunuculuk - Spikerlik Eğitimi’ne katılarak bu meslek hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz. Genellikle ücretsiz bir eğitimdir, kişi sayısı dolması durumunda ücretlendiriliyor. Kesinlikle sayfasından ücretsiz kontenjanını takip ederek katılın. 

Spikerlik Maaşı Ne Kadar?

Profesyonel bir spiker alanındaki uzmanlık düzeyine göre ve topluluk önünde konuşma deneyimlerine bağlı olarak etkinlikler başına 10000₺ ile 100000₺ arasında kazanç sağlar. Eğer alanınızdaki tek kişiyseniz ve TV programlarında yer alıyorsanız daha fazla da kazanabilirsiniz.

Ortalama bir spiker aylık 5000₺ ile 10000₺ arasında kazanç sağlayabilir. Genelde etkinliklere katılarak ve ekstra faaliyetlerde bulunursa daha fazla kazanabilir. Spiker veya bir sunucu olarak daha fazla ücret talep edebilirsiniz. Ancak sizin deneyiminize, konumunuza göre de değişiklik gösterebilir.

Etkinliklerin niteliklerine göre günlük 1000₺ de kazanabilirsiniz, 10000₺ de. Bu tamamen sizin kendinizi geliştirmenizle ve deneyiminizle ilgili değişiklik gösterir. 

Kaliteli platformlarda yer alırsanız kesinlikle daha fazla kazanacağınız kesin. Ancak bu platformlar kişilerin isminin duyulmuş olmasında da önem verirler. Bir ün kazanmak için kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Bu mesleği adeta bir yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Daha fazla şey öğrenmek için çabalamalısınız. Bu meslekte adım adım büyümeniz gerekiyor. Deneyim çok önemli, o yüzden henüz yeni başlayan bir spikerlik serüveniniz varsa kesinlikle parasına değil ne kadar gelişebileceğinize bakın. 

Enstitü’de birçok alanda ücretsiz eğitimler var. Ya da düşük bütçeli katılabileceğiniz uzmanlık eğitimleri de mevcut. Kendinizi geliştirmek için birçok imkanınız var. Onlara katılabilirsiniz. Her alanda bilgi sahibi olabileceğiniz nadir eğitim kurumlarından biri. Bir şeyler öğrenmek için kesinlikle katılın.

Topluluk önünde konuşmak, Sözlü iletişim yetenekleri, Giriş seviyesi: 3000 - 5000 TL, Belli bir konu hakkında bilgi sahibi olmak, Genel kültür ve alan bilgisi, Orta seviye: 5000 - 8000 TL, Moderatörlük yapmak, Tartışma yönetme becerisi, İleri seviye: 8000 - 15000 TL, Sunuculuk yapmak, Topluluk yönetme becerisi, Profesyonel seviye: 15000 - 25000 TL ve üzeri, Program hazırlama ve sunma, Kreatif düşünme ve organizasyon yeteneği, Profesyonel seviye: 20000 - 30000 TL ve üzeri, Haber okuma, Gündem takibi, hızlı okuma ve diksiyon, Orta seviye: 6000 - 9000 TL, Reklam ve tanıtım yapmak, Pazarlama ve reklam bilgisi, Giriş seviyesi: 3500 - 6000 TL, Radyo sunuculuğu yapmak, Müzik ve kültürel bilgi, Giriş seviyesi: 2500 - 5000 TL, Canlı yayın sunuculuğu yapmak, Stres yönetme becerisi ve çabuk düşünme yeteneği, İleri seviye: 8000 - 20000 TL, Seslendirme yapmak, Diksiyon ve ses tonu kontrolü, Orta seviye: 7000 - 12000 TL
sunuculuk ve spikerlik eğitimisunuculuk spikerlik sunucu ve spiker sunucu spiker güzel konuşma diksiyon
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.