AnasayfaBlogEtkileyici Sunum Teknikleri
Sunum Teknikleri

Etkileyici Sunum Teknikleri

30 Ağustos 2021
Bu fotoğrafta gözlüklü bir kadın görülüyor. Mavi bir gömlek giyiyor ve gözlükleri belirgin bir siyah çerçeveye sahip. Gözleri görüntünün odak noktası ve büyüleyici bir bakış yaratıyorlar. Çenesi hafifçe yukarı doğru eğilmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Saçları geriye doğru toplanmış ve teni ışıkla aydınlatılmış. Arka plan karanlık ve ön plan siyah bir x sembolü içeren beyaz bir kare ile dolu. Kadının göğsü de resimde görülebiliyor ve hayatına dair mahrem bir perspektif sunuyor. Genel görüntü bir gizem ve tutsaklık hissi yaratıyor.
Sunum TekniğiAçıklamaÖrnek
Başlığı VurgulaBaşlığın dikkat çekici ve ilgi uyandırıcı olması gerekiyor.21. yüzyılın en zenginleri listesine girmeye hazır mısınız?
Görsel kullanBaşlığı anlatan görsellere yer verilmesi etkileyici sunum oluşturma konusunda yardımcı olur.Alım-satım grafiği görseli
İlham alınBaşkalarının sunumlarını inceleyerek yeni ve etkileyici fikirler edinilebilir.Slideshare sunumları
Mizah kullanınİzleyicinin dikkatini çekmek ve sunumu daha ilgi çekici kılmak için başlığın mizahi bir unsur içermesi efektif olabilir.Bu sunum yüzünüzde bir tebessüm bırakacak!
Yaratıcı olunSunumun farklı ve özgün olması, izleyicinin dikkatini daha fazla çeken ve merak uyandıran bir sunum oluşturur.Çöpçüler arasındaki rekabet: Çözülmemiş bir macera
Lütfen tekrar deneyinSunumun beklenen etkiyi yaratmadığını düşünüyorsanız, değişiklikler yapmaktan veya yeniden başlamaktan çekinmeyin.İlk taslak başarılı olmayabilir, yeniden deneyin.
Sunum teknikleri eğitimine katılınProfesyonel bir eğitim programı, etkileyici bir sunum oluşturmayı öğrenmekte yardımcı olabilir.Online Sunum Teknikleri eğitimi
EğleninSunuyu hazırlarken eğlenceli bir süreç olmalıdır, bu enerjinin sunuya yansıyacağıdır.Sunumu hazırlarken müzik dinlemek, araştırma yapmayı daha eğlenceli hale getirebilir.
Doğru teknikleri uygulayınEtkileyici bir sunum oluşturmak için yaratıcı başlıklar ve uygun kelimelerin kullanılması önemlidir.Sekmeler ve alt başlıkları kullanarak bilgileri düzenlemek
Sunumlarınızı İnceleyinGeçmiş sunumlarınıza bakarak hangi tekniklerin işe yaradığını ve hangi hatalardan kaçınılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.Önceki sunumlarda kullanılan başarılı görseller ve verimli sunum yapıları

Ekrana bir sunum yansıtıldığında ilk neye bakıyorsunuz? Sunum başlığına… Sunumu izleyenlerin ilk baktığı yer burasıdır. Genellikle sunum boyunca sadece başlıkları takip ederler. Peki başlığı neden etkili hale getirmiyorsunuz?

Bu içerikte etkileyici sunum tekniklerinden bahsedeceğim.

İlgili eğitim: Sunum Eğitimi

Etkileyici bir sunum başlığı hazırlamayı öğreteceğim ve ayrıca bonus olarak size birkaç ücretsiz PowerPoint sunumu vereceğim.

Etkileyici bir sunum hazırlamak aslında yaratıcı yazarlıkla ilişkildir. Yaratıcı yazarlık ise evde birkaç blog yazısı okuyarak öğrenebileceğiniz bir şey değil. Bu, geliştirilebilecek bir yetenektir. Geliştirmeniz gerekir başka yolu yok. Ama 3 ayda bir sunum yapacaksanız yazarlık yeteneğinizi geliştirmenize gerek var mı? Yapacağınız şey etkileyici bir sunum hazırlamak, kitap yazmak değil. İşte bunun kısayolu, etkileyici başlık oluşturmak ve doğru kelimeleri kullanmak. Eminim bunları daha önce çok duydunuz ama bu kez farklı.

Sunum İçin Etkileyici Başlık Nasıl Oluşturulur?

Başlık yazmak dünyanın en zor işlerinden biri. Neden mi? Çünkü hepimiz konuya giriş yapıp bir şeyler yazmak ya da etkileyici bir başlık oluşturmak yerine hemen konuyu anlatmak isteriz. Çünkü asıl heyecanlı olan bölümün orası olduğunu düşünürüz. Fakat bu konuda yanılıyoruz çünkü insanlar siz anlatmadığınız sürece sunumun etkileyici bölümünü bilmiyor. Bu sebeple iyi bir başlık oluşturmak önemli.

Nasıl yapacağınızı da maddeler halinde açıklayayım.

1 - Başlığı Vurgula

Buna ister vurgulama ister abartma deyin, amacı insanların ilgisini çekmek. İzleyicinin ilgisini çekemedikten sonra konunuz sönük kalacaktır. Örneğin “Sulu Nefis Elma”. İzleyicinin aklında bir şeyler olması gerekiyor. Elbette bu sadece sıfat kullanarak olmaz. Örneğin bir finans sunumu yapacaksınız ve insanlara daha fazla kazanmayı anlatacaksınız. Başlığınız “Para kazanmaya hazır mısınız?” olabilir. Bu mükemmel bir başlık. Ama “21. yüzyılın en zenginleri listesine girmeye hazır mısınız?” daha iyi bir başlık.

2 - Görsel kullan

Kelimeler olmadan iletişim kurmamız mümkün değil ama bazen bazı şeyleri açıklamakta yetersiz kalırlar. Bunun yerine bazen görsel kullanırız. Etkileyici bir sunum hazırlamak istiyorsanız başlığı anlatan görsellere mutlaka yer verin.

3 - İlham alın

Herkesin şaşırmasını istiyorsanız başkalarının sunumlarını inceleyin. Eskiden başkalarının sunumlarını incelemek için zamanınızın büyük bir bölümünü buna ayırmanız gerekebilirdi. Ama neyse ki internet artık bunlar için kolaylık sağlıyor. Hatta insanlar sunumlarını bir sunum sitesine bile yüklüyor. Bu sitelere mutlaka göz atın. Örnek: Slideshare

4 - Mizah kullanın

Bakanlar kuruluna bir ülkeye savaş açma konusunda sunum yapmıyorsanız, mizah kullanmanızda sakınca yok. Başlık güldürüyorsa harika olur. Ama gerçekten güldürsün yoksa başlığa değil size gülerler.

5 - Yaratıcı olun

Bu gerçekten en büyük sorunlardan biri. 3.maddede ilham alın dediğim için birçok insan daha önce yapılan sunumların aynısını yapacak. O sunumu siz ilk defa görmüş olabilirsiniz ama daha önce onu görenler mutlaka vardır. İlham alın ama yaratıcı olun. Sunuma farklılık katmanız şart.

6 - Lütfen tekrar deneyin

Sunum hazırlamak için saatlerinizi verdiniz ve inanılmaz bir çaba harcadınız. Ama yine de beklediğiniz gibi olmadı. Eğer öyleyse yeniden başlayın. Cesaretinizi kırmaya gerek yok. Etkileyici bir sunum hazırlamak bu verdiğim tekniklerle mümkün. Başarının sırrı pes etmek değil, istediğiniz hedefe ulaşana kadar tekrar denemektir.

7 - Sunum teknikleri eğitimine katılın

Eğer tüm bunları yapmak kafanızı karıştırıyorsa ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız en doğru seçim bir eğitime katılmaktır. Etkili Sunum Teknikleri veya Online Sunum Teknikleri eğitimi etkileyici bir sunum hazırlama konusunda size yardımcı olabilir. Alanında uzman ve deneyimli bir eğitmenden tavsiyeler almak bu süreçte size yardımcı olacaktır. 

Sonuç olarak, sunum yaparken insanları etkilemeniz gerekiyor ve bunun için az bir süreniz var. Sunum yaparken insanlar anlattıklarınızdan etkilenmeli. Yeni bir buluş söz konusu değilse eğer başlıkları iyi kullanmalısınız. Etkileyici sunum teknikleri için bu olmazsa olmaz. Her şeyden önce şunu aklınızdan çıkarmayın. Sunumu hazırlarken eğlenmiyorsanız, insanlar sunumunuzu dinlerken çok sıkılacaktır. Yaratıcı başlıklar oluşturmak için dahi olmanıza gerek yok. Sadece doğru teknikleri uygulayın.

Başlığı Vurgula, Başlığın dikkat çekici ve ilgi uyandırıcı olması gerekiyor, 21 yüzyılın en zenginleri listesine girmeye hazır mısınız?, Görsel kullan, Başlığı anlatan görsellere yer verilmesi etkileyici sunum oluşturma konusunda yardımcı olur, Alım-satım grafiği görseli, İlham alın, Başkalarının sunumlarını inceleyerek yeni ve etkileyici fikirler edinilebilir, Slideshare sunumları, Mizah kullanın, İzleyicinin dikkatini çekmek ve sunumu daha ilgi çekici kılmak için başlığın mizahi bir unsur içermesi efektif olabilir, Bu sunum yüzünüzde bir tebessüm bırakacak!, Yaratıcı olun, Sunumun farklı ve özgün olması, izleyicinin dikkatini daha fazla çeken ve merak uyandıran bir sunum oluşturur, Çöpçüler arasındaki rekabet: Çözülmemiş bir macera, Lütfen tekrar deneyin, Sunumun beklenen etkiyi yaratmadığını düşünüyorsanız, değişiklikler yapmaktan veya yeniden başlamaktan çekinmeyin, İlk taslak başarılı olmayabilir, yeniden deneyin, Sunum teknikleri eğitimine katılın, Profesyonel bir eğitim programı, etkileyici bir sunum oluşturmayı öğrenmekte yardımcı olabilir, Online Sunum Teknikleri eğitimi, Eğlenin, Sunuyu hazırlarken eğlenceli bir süreç olmalıdır, bu enerjinin sunuya yansıyacağıdır, Sunumu hazırlarken müzik dinlemek, araştırma yapmayı daha eğlenceli hale getirebilir, Doğru teknikleri uygulayın, Etkileyici bir sunum oluşturmak için yaratıcı başlıklar ve uygun kelimelerin kullanılması önemlidir, Sekmeler ve alt başlıkları kullanarak bilgileri düzenlemek, Sunumlarınızı İnceleyin, Geçmiş sunumlarınıza bakarak hangi tekniklerin işe yaradığını ve hangi hatalardan kaçınılması gerektiğini öğrenebilirsiniz, Önceki sunumlarda kullanılan başarılı görseller ve verimli sunum yapıları
etkili sunum teknikleri etkileyici sunum teknikleri tedx sunumu online sunum teknikleri
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam iki dizüstü bilgisayar, siyah bir cep telefonu ve bir kalemin önünde bir masada oturuyor. Beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini kucağında kavuşturmuş. Kendisine en yakın olan dizüstü bilgisayarın ekranında bir web sayfası açık. En uzağındaki dizüstü bilgisayarın üzerinde bir tablet vardır. Arka planda, elinde bir yığın kitap tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Adamın oturduğu masa beyazdır ve dizüstü bilgisayarlar ile telefonu birbirine bağlayan çok sayıda kablo vardır.
Sunum Teknikleri

Sunum Teknikleri Neler İçerir?

21 Kasım 2019
Bir grup kadın rahat bir şekilde bir arada durmaktadır ve grubun ortasında bir kadın vardır. Uzun, siyah saçları var ve beyaz bir gömlek giyiyor. Doğrudan kameraya gülümsüyor, gözleri keyifle parıldıyor. Solunda açık kahverengi saçlı, mavi gömlekli ve kameradan uzağa bakan bir kadın var. Sağında ise koyu kahverengi saçlı, siyah gömlekli bir kadın doğrudan kameraya bakıyor ve dostça bir ifade takınıyor. Kadınların hepsi yirmili yaşlarının ortasında görünüyor ve arka plan yumuşak, puslu bir yeşil.
Sunum Teknikleri

Mükemmel Sunum Nasıl Hazırlanır?

18 Şubat 2021
Genç bir kişi bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarında bir şeyler yazmaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranı kişiye dönük. Dizüstü bilgisayarın etrafı bir dizi kâğıt, kalem ve diğer nesnelerle çevrilidir. Kişinin elleri yazarken görülüyor, parmakları klavye üzerinde hızla hareket ediyor. Kişinin üzerinde beyaz bir gömlek vardır ve saçları arkadan bağlanmıştır. Arka planda bulanık bir bardak görüntüsü ve bir rafta birkaç kitap vardır. Odadaki aydınlatma parlak ve eşittir, bu da kişinin işine odaklanmış konsantrasyonunu vurgular.
Sunum Teknikleri

En Sık Yapılan Sunum Hataları

24 Ocak 2022