AnasayfaBlogDiksiyon Nedir? Özellikleri Nelerdir?
İletişim

Diksiyon Nedir? Özellikleri Nelerdir?

06 Aralık 2019
Resimde uzun, dalgalı sarı saçlı, parlak sarı bir gömlek giyen bir kadın görülüyor. Yüzünde düz, beyaz dişlerini ortaya çıkaran geniş bir gülümseme var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları hafifçe ayrık. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve ellerini çenesinin altına sıkıştırmış. Duruşu rahat ve kendinden emin. Uzun bir boynu ve ince omuzları vardır ve gömleği ince vücudunu ortaya çıkarmak için hafifçe beline sokulmuştur. Saçları, yüzünü çerçeveleyen dağınık ama ustaca dağılmış bir görünümde şekillendirilmiştir. Büyüleyici, doğal ve canlı bir güzelliğe sahip.
Diksiyonun ÖzellikleriÖnemleriDiksiyon Eğitimi
Doğru ses tonu ve nu kullanımıKonuşmalarımızda kelimelere doğru duyguyu yüklerFonetik bilgisi diksiyon eğitiminde öğrenilir
ArtikülasyonKelimeleri daha anlaşılır ve doğru şekilde telaffuz ederDiksiyon eğitimi sayesinde her kelimenin doğru telaffuzunu öğreniriz
Doğru hece ve kelime vurgularıKelime ve cümlelerin daha anlaşılır hale gelmesini sağlarKonuşma içeriğine göre kelimeleri vurgulama eğilimleri diksiyon eğitiminde öğrenilir
Söylem bozukluklarını gidermeDilimizdeki kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etme imkanı sağlarYanlış veya bilinçsizce kullandığımız kelimelerin correct kullanımını öğreniriz
Doğru nefes ve doğru jest ve mimiklerEtkili konuşmayı oluşturur ve konuşma esnasında kendimize özgüven sağlarDiksiyon eğitimi sırasında doğru nefes alıp verme teknikleri ve doğru jest ve mimikler öğrenilir
Dilin zengin ses armonisiBireysel konuşma yeteneklerimizi geliştirirDiksiyon eğitiminde, kendi ses aralığımızı ve nasıl en etkili şekilde kullanabileceğimizi öğreniriz
Cümle vurguları ve temel diksiyon teknikleriBir konuşmanın akışını yönlendirebilir ve anlaşılırlığını artırmaya yardımcı olurDiksiyon eğitimi bize cümle vurgusu ve diğer temel diksiyon tekniklerini öğretir
Doğru ses çıkarmaKonuşmanın anlaşılırlığını ve ifade gücünü arttırırOnline eğitim sayesinde doğru sesleri çıkarmanın yollarını öğreniriz
Doğru kelime kullanımıYanlış anlaşılma riskini azaltır ve ifade edilen mesajı netleştirirDiksiyon eğitiminde, günlük konuşmada sıkça yapılan kelime hataları ve nasıl düzeltilmesi gerektiğini öğreniriz
Konuşma ritmiKonuşma akışını düzeltir ve mesajın etkili bir şekilde iletme olasılığını artırırDiksiyon eğitimi sırasında hızlı ya da yavaş konuşmanın etkilerini ve nasıl düzenleneceğini öğreniriz

Diksiyon kelimeleri dil kurallarına göre ve ses uyumu ile birlikte doğru kullanmak anlamına gelir. Diksiyon bilgisi ile etkili konuşmanın önemi çoğu zaman ihmal edilir veya öğrenilmesi gerekenler listesinde en sonlara kalır.

Oysaki tıpkı yazı yazmayı bilmemizin etkili yazılar yazmamız konusunda işe yaramayacağı gibi konuşabiliyor olmamızda gerekli yerlerde etkin konuşabileceğimiz anlamına gelmez. Diksiyon kelimeleri doğru kullanmanın yanında bir konuşma sanatıdır ve pek çok özelliği bir arada bulundurur. Bu özellikler;

  • ses tonunu doğru kullanmak: Fonetik olarak adlandırılan ses bilgisi, harflerin seslerini doğru çıkarmakla başlar. Ayrıca kelimelere duygu yüklemek için ses tonu kullanılır. Dolayısıyla fonetik diksiyonun en önemli öğelerindendir. Bir kelimeyi dilbilgisi kurallarına göre söylemek tek başına yeterli değildir. O kelimeye doğru anlamı yükleyebilmek için fonetik bilgisine ihtiyaç vardır.

  • Artikülasyon: Doğru telaffuzla kelimeleri kullanmak, kullandığınız her kelimenin hakkını vermek de diyebiliriz. Artikülasyon açık ve anlaşılır konuşmayı ifade eder.

  • Tonlama, doğru hece ve kelime vurguları yapmak: Konuşma içeriğine göre kullandığınız kelimeleri en doğru şekilde vurgulamak da diksiyonun bir parçasıdır. Tek düze bir ses tonuyla kurduğunuz bir cümle istediğini anlamı bulamaz; anlamsız kalır.

  • Söylem bozukluklarını gidermek: Örneğin hanımefendi yerine yutarak hanfendi demek. Bir başka örnek ise e harfini açık, yarı açık ya da kapalı kullanımlarına göre doğru kullanamamak. Tencere kelimesinde e harfini açık e olarak kullanımı gibi.

Diksiyon nedir dediğimiz zaman tüm bu özelliklerin birleşimini anlamamız gerekir. Yani diksiyon doğru konuşma kurallarının bütünüdür. Bunun yanı sıra diksiyona yardımcı unsurlar doğru nefes, doğru jest ve mimikler ile birleşerek etkili konuşmayı oluştururlar.

Diksiyon Neden Önemlidir?

Düzgün bir diksiyon sözlü olarak anlatmak istediğinizi doğru bir biçimde ifade edebilmenizi sağlar. Doğru ifade hem yanlış anlaşılma riskini ortadan kaldırır hem de iletmek istediğiniz mesajı karşı tarafın net bir şekilde iletmenizi kolaylaştırır. İletişimin temel unsurlarından biri sesli iletişim yani konuşmadır.

Sosyal hayattan iş hayatına konuşarak iletişim insanlık tarihinden bu yana gelen ve hiçbir çağda önemini yitirmemiş zamansız bir ifade biçimidir. Diksiyon kendinizi ifade edebilmede size özgüven sağlar. İyi bir diksiyona sahipseniz kendinizi dinletebilirsiniz. Kendinizi dinletebileceğinizi bilmekse girdiğiniz her ortamda sizi çok daha sosyalleştirecek ve her şeyden önce kişisel gelişiminize katkı sağlayacaktır.

Bir kelimeye farklı vurgu ve ses tonlarıyla çok ayrı anlamlar yükleyebilirsiniz. Aynı şekilde bir cümleyi anlamlı kılabilmek için de iyi bir diksiyona ihtiyacınız vardır. Bir cümleyi yazarken virgülü koyduğunuz yere göre nasıl ki anlam değişirse, konuşurken de nerelerde duraklayacağınızı bilmek o kadar önemlidir. Her bir sesi açık, anlaşılır ve doğru kullanmanız yani şiir gibi konuşmanız için doğru bir diksiyona sahip olmalısınız.

Diksiyon hayatınızın her alanında sizin için iyi bir imaj oluşturur. İş görüşmelerinde mülakatlarda özgeçmişiniz, dış görünüşünüz yani imajınızı görselliğin ötesine taşıdığınız noktada sözlü iletişiminiz karşınızdakileri asıl etkilediğiniz noktadır.

Okul dönemi bir öğrenci ya da bir eğitmen olarak yaptığınız sunumlarda kendinizi dinletebilmek için doğru bir diksiyona ihtiyacınız vardır. Telefonla yaptığınız görüşmelerde kendinizi tek ifade yönteminiz sesli iletişimdir. Bu durumda karşı tarafı etkileyebilmek için diksiyon sanatını kullanabiliyor olmanız gerekir. Sosyal yaşamınızda konuşmanızla tüm dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.

Diksiyon eğitimi tüm bunlar haricinde yeniçağın getirdiği sesli iletişim modellerinde de işinize yarayacak belki de önünüzde yepyeni bir kariyer yaratacaktır. Bu yeni kariyer hedeflerine geçmeden önce, diksiyon eğitimiyle neler öğrenebilirsiniz? Bundan bahsedelim.

Online Diksiyon Eğitimi ile Diksiyonunuzu Düzeltebilirsiniz

Günlük konuşma içerisinde farkında olmadan yanlış kullandığımız pek çok kelime vardır. Diksiyon eğitimi ile öncelikle bu yanlışlıkların farkına varırsınız. Sizi yormayan, sıkmayan basit ve bazen eğlenceli alıştırmalarıyla diksiyon herkes için aslında oldukça keyifli bir eğitimdir.

Enstitü’nün Online diksiyon eğitimi ile hem zengin bir ses armonisine müsait olan dilimizi yakından tanırken, bir yandan da yapacağınız alıştırmalarla kendi sesinizi keşfedebilirsiniz. Sesli harflerin özelliklerini, cümle vurguları ve temel diksiyon teknikleriyle birlikte okuma egzersizlerini evinizin rahatlığında öğrenebilme şansını değerlendirebilirsiniz.

Üstelik ilk başlarda doğru sesleri çıkarmaya çalışırken yapacağınız çalışmalarda online eğitim sayesinde çok daha özgür ve daha cesur olabilir, daha çabuk kavrayabilirsiniz. Yanlış kullandığımız kelimelerin de değerlendirildiği derslerde hatalarınıza ve öğrendiğiniz tekniklere bakarak diksiyonunuzu düzeltebilirsiniz.

Diksiyon eğitimi sırasında öğreneceğiniz en önemli maddelerden biri de karşınızdakini sesinizle nasıl etkileyebileceğinizdir. İyi bir iletişim ve karşınızdakini etkileye üzerine kurulu olan diksiyon eğitimi aynı zamanda ücretsiz bir eğitim olup, sınavda başarılı olmanız halinde kazanacağınız sertifika ile başarınızı özgeçmişinizde belgeleyebilirsiniz.

Diksiyon Kursu Sonunda Avantajlarınız

İyi bir diksiyonun herkes için temel olarak iyi bir iletişim ve etkileşim yaratacağından bahsettik. Alacağınız 1 haftalık diksiyon kursu sonunda öncelikle pratik yaparak kendinizi bu konuda geliştirmelisiniz.

Bu zamana kadar var olan diksiyon bozukluklarını düzeltmek yani alışmış olduğunuz konuşma tarzından, kullandığınız yanlış kelimelerden dilinizi arındırmak için eğitiminizle size verilen çalışmaları düzenli olarak yapmalısınız. Diksiyon kursu sonunda

  • İş mülakatlarında başarı şansınızı fazlasıyla arttırmış olacaksınız.

  • Eğer bir YouTube kanalınız varsa yani bir YouTubersanız çektiğiniz videolarda çok daha etkili konuşmalar yapabilirsiniz.

  • İşiniz gereği telefonla iletişimi sık kullanıyorsanız, düzgün bir diksiyon ile çok daha başarılı olabilirsiniz. Örnek olarak yönetici asistanlarını ya da firmaların telefonla destek sağlayan müşteri ilişkileri bölümünde çalışanları verebiliriz.

  • Üniversitelerde okutmanlar ya da öğretmenler için doğru bir diksiyon ile derslerinizi çok daha verimli hale getirebilirsiniz.

  • Sunum yapanlar için etkileyici bir konuşmacı olabilme avantajını diksiyon kursu ile yakalayabilirsiniz.

  • İş toplantılarında iyi bir yönetici de bulunması gereken özelliklerden biri de etkileyici konuşabilmektir.

  • Kurs sonunda edineceğiniz sertifika ile iş alımlarında tercih edilirsiniz.

  • Sosyal yaşantınızda dahi konuşmanızla dikkat çekersiniz.

Tüm bunların dışında da diksiyon kursu ile kendinizi daha iyi ifade edebilmek önünüze sayısız kapı açacaktır.

Diksiyon Kursuyla Geleceğe Yatırım Yapın

Diksiyon kursu ile edineceğiniz etkili konuşmanın bugününüze sağlayacağı artıların yanında yakın gelecekte yeniçağın mesleklerine de yatırım yapabilirsiniz. Bugüne baktığımızda sürekli yenilenen dijital dünya her geçen gün yeni meslek tanımlarını da beraberinde getiriyor.

İnternet dünyasında işletmeler açısından var olabilmenin en etkin yolu olan içerikler bugünün yeni nesil mesleklerinden online içerik yazarlığını popüler freelance meslekler arasında üst sıralara taşıyor. Aynı durum yakın gelecekte sesli içerikler için de geçerli olacak. Çünkü internette sesli çağ başlıyor. Sesli alışveriş kavramı dünya genelinde kullanılmaya başladı.

Bunun yanı sıra sesli kitaplar ileriye dönük sesli dergileri hatta haber sitelerinin sesli versiyonlarını beraberinde getirecek. Çağı yakalamak, ileriye yönelik düşünmek ve fırsatları değerlendirmek adına kendinizi sürekli yenilemeniz, yeni oluşumlar içerisinde yer alarak yepyeni bir kariyer planlamanıza katkı sağlayacaktır. İnternet çağının iş arayanlar ya da iş değiştirmek isteyenler için sunduğu avantajlardan biri de sesli içerikler olacak.

İçerik yazarlığında nasıl ki dilbilgisi ve imla bilmek önemli ise sesli içeriklerde de diksiyon eğitimi almış olmak aranan özelliklerin başında gelecek. Diksiyon kursu bu anlamda yakın gelecek için kendinize yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir diyebiliriz. Siz de bugününüze ve yarınıza değer katmak için Enstitü’nün ücretsiz online diksiyon eğitiminden faydalanabilirsiniz.

Doğru ses tonu ve nu kullanımı, Konuşmalarımızda kelimelere doğru duyguyu yükler, Fonetik bilgisi diksiyon eğitiminde öğrenilir, Artikülasyon, Kelimeleri daha anlaşılır ve doğru şekilde telaffuz eder, Diksiyon eğitimi sayesinde her kelimenin doğru telaffuzunu öğreniriz, Doğru hece ve kelime vurguları, Kelime ve cümlelerin daha anlaşılır hale gelmesini sağlar, Konuşma içeriğine göre kelimeleri vurgulama eğilimleri diksiyon eğitiminde öğrenilir, Söylem bozukluklarını giderme, Dilimizdeki kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etme imkanı sağlar, Yanlış veya bilinçsizce kullandığımız kelimelerin correct kullanımını öğreniriz, Doğru nefes ve doğru jest ve mimikler, Etkili konuşmayı oluşturur ve konuşma esnasında kendimize özgüven sağlar, Diksiyon eğitimi sırasında doğru nefes alıp verme teknikleri ve doğru jest ve mimikler öğrenilir, Dilin zengin ses armonisi, Bireysel konuşma yeteneklerimizi geliştirir, Diksiyon eğitiminde, kendi ses aralığımızı ve nasıl en etkili şekilde kullanabileceğimizi öğreniriz, Cümle vurguları ve temel diksiyon teknikleri, Bir konuşmanın akışını yönlendirebilir ve anlaşılırlığını artırmaya yardımcı olur, Diksiyon eğitimi bize cümle vurgusu ve diğer temel diksiyon tekniklerini öğretir, Doğru ses çıkarma, Konuşmanın anlaşılırlığını ve ifade gücünü arttırır, Online eğitim sayesinde doğru sesleri çıkarmanın yollarını öğreniriz, Doğru kelime kullanımı, Yanlış anlaşılma riskini azaltır ve ifade edilen mesajı netleştirir, Diksiyon eğitiminde, günlük konuşmada sıkça yapılan kelime hataları ve nasıl düzeltilmesi gerektiğini öğreniriz, Konuşma ritmi, Konuşma akışını düzeltir ve mesajın etkili bir şekilde iletme olasılığını artırır, Diksiyon eğitimi sırasında hızlı ya da yavaş konuşmanın etkilerini ve nasıl düzenleneceğini öğreniriz
diksiyon kursu diksiyon online diksiyon eğitimi iletişim online eğitim
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
masa başında dizüstü bilgisayarıyla kulaklık takan kadın, Endonezya sanatı tarzında, animasyonlu gifler, nul grubu, enformalizm, Osmanlı sanatı, göz kırpan detay, dil tabanlı
Kişisel Gelişim

Evde Nasıl Diksiyon Çalışılır?

02 Mayıs 2020
Bir erkek ve kadın bir odada sohbet etmektedir. Adam koyu renk bir takım elbise giymiş ve ön planda durmaktadır; kadın ise adamın solundadır ve doğrudan kameraya bakmaktadır. Her iki kişi de otuzlu yaşlarında görünmektedir ve kadının omuz hizasında kahverengi saçları vardır. Adam gülümserken, kadının yüzünde ciddi bir ifade var. Derin bir tartışmaya dalmış gibi görünüyorlar ve odanın arka planı seçilemiyor. Genel atmosfer rahat ve dostça.
İletişim

Diksiyon Geliştirme Teknikleri 

17 Kasım 2020