AnasayfaBlogSosyal Medya Uzmanlarının Okuması Gereken 10 Kitap
Kişisel Gelişim

Sosyal Medya Uzmanlarının Okuması Gereken 10 Kitap

30 Nisan 2021
Resmin ortasında bir dizüstü bilgisayar ve üzerinde mavi bir kitap görülmektedir. Kitabın siyah bir kapağı var ve üzerinde beyaz bir metin basılı. Dizüstü bilgisayarın solunda, her birinin kafasında bir kuş olan bir grup insan görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sağında, tepesinde bir fiyonk bulunan beyaz bir hediye kutusu vardır. Kutunun yanında çiçek şeklinde beyaz bir ışık var. Ön planda, üzerinde birden fazla tuş bulunan bir klavyenin ve simgeler içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimi yer almaktadır. Arka planda, sayfasına ayrıntılı bir resim basılmış bir kitabın yakın çekimi yer alıyor.
Kitap AdıYazarNe Hakkında
Sosyal Medya SanatıGuy KawasakiEn popüler platformlarda kalıcı bir yer oluşturmanın, pazarda daha görünür olmanın ve takipçi artırmanın püf noktaları
Uzmanından SEOKaan GültenArama motoru optimizasyonu, site içi meta, anahtar kelime ve güvenlik, online offline araçlar gibi konuların detayları
Sorularla SEOKaan GültenKullanıcıların sık karşılaştığı SEO sorunlarına pratik çözümler ve uygulanabilirlik alanları
Sosyal Medya 101 2.0Murat KahramanSosyal medyanın son durumu, yaşanmış yenilikler ve pazarlama faaliyetleri yoluyla sosyal medya kullanımı
Pazarlama İletişiminde Sosyal MedyaMarkaların sosyal medya varlığının önemi, iletişim dilinin hassasiyeti ve pazarlama içeriklerinde dikkat edilmesi gerekenler
Marka Hikayesi AnlatımıMiri RodriguezMüşterilerle marka hikayesini kalbe yerleştirmenin ve hikaye anlatımının önemi

Sosyal medya devri başladığından beri nasıl işlediğini çözmeye çalışıp duruyoruz. Sürekli değişen algoritmalar kafa karıştırmaktan usanmadı. Sosyal medyayı keşfetmek isteyenler, işlerini sosyal medya üzerinden tanıtmak isteyenler, fenomen olmak isteyenler, bunlara bağlı olarak sosyal medya yöneticileri ve dijital ajanslar adeta bir maraton koşucuları gibi yetişmek için koşturuyorlar.

Belli başlı sistemleri doğru analiz edip planlama yapılması genelde en sağlam adımlar oluyor. Fakat, bazı durumlarda harici bilgi desteğine ihtiyaç durumlarında elde çok fazla bilgi alabilecek faydalı kitaplar olmuyor ne yazık ki. Zaten bu kadar hızlı güncellenen bir sistemde kitaplardaki bilgiler de geri kalacağından, olabildiğince mantığını çözümlemek konusunda yönlendirici fikirler, kitaplarla da aktarılabilir tabi. Mesela, sosyal medyada pazarlama nasıl yapılır? İçerik planlaması nasıl yapılır? Sosyal medyada iletişim nasıl kurulur? gibi gibi mantığını kavramamıza yardımcı olacak bilgilere dair, ihtiyaçları karşılayabilecek kadar yayınlanmış kitaplar yok değil tabi ama, oldukça az sayıda. 

Sosyal Medya Uzmanlarının Okuması Gereken Kitaplar

Bu yazımızda da sosyal medya uzmanlarının işini kolaylaştıracak, analizleri doğru yapabilecek mantığı bizlerle paylaşan 10 kitaptan bahsedeceğim. O zaman gelin sosyal medya uzmanlarının okuması gereken en iyi 10 kitap listesine başlayalım. 

  • Sosyal Medya Sanatı (Guy Kawasaki)

Apple'ın popüler marka olmasına oldukça büyük katkısı olan Guy Kawasaki, iş dünyasında da sosyal medyanın kullanılmasına öncülük eden öncü kişilerdendir. Sosyal Medya Sanatı adlı kitabında da bizlere zamandan, paradan ve çabadan tasarruf ettirecek pratik bilgiler paylaşmış. En popüler platformlarda kalıcı bir yer oluşturmanın püf noktaları, pazarda daha görünür olmak ve takipçilerinizin artması konusunda Kawasaki ve arkadaşı Fitzpatrick'in açtığı yolu takip edebilecek pratik bir sosyal medya kullanım kılavuzu adeta. 180 sayfalık bu kitap, sosyal medyanın öncülerinden kaleme alınmış en verimli bilgilerin bulunduğu, sosyal medya uzmanlarının başucu kılavuzu olacak.

  • Uzmanından SEO (Kaan Gülten)

Seo Hocası lakabıyla sektörde yerini almış Kaan Gülten'in çıkardığı kitaplardan biridir. 2009 yılında aktif olarak sektöre giriş yapan yazar, yürüttüğü projelerdeki SEO içerikli deneyimlerini anlatmakta. Arama motoru optimizasyonu, site içi meta, anahtar kelime ve güvenlikten tutun, online offline araçlar, e-ticaret sistemleri için SEO ve SEO kurgusuna kadar tüm detayların püf noktaları bu kitapta toplanmış. Sosyal medya uzmanları bu kitapta aradığı her sistematik özellikleri rahatlıkla bulabilir ve verilen bilgiler doğrultusunda doğru analizler yaparak, markalarını ileriye taşıyabilirler.

  • Sorularla SEO (Kaan Gülten)

Yine Kaan Gülten'in kitaplarından bir sosyal medya analitiği üzerine yazılmış faydalı bir kitap daha. Bu sefer kullanıcıların kafasına takılan soruların cevaplarından oluşan kitap içeriğinde, kitaplardaki teoride kalan bilgileri pratikte en sık karşılaşılan sorunlara açıklama getiriyor. Detaylı çözümler üreterek kullanıcıyı bilgilendirmek ve bunların uygulanabilirlik alanlarını geliştirmek için neler yapılması gerektiğinden bahsediyor. Arama motorlarının işleyişinden sıralamaya etki eden tüm unsurlara kadar cevap bulabileceğiniz bu kitap, sosyal medya uzmanlarının yine vazgeçilmez hazinelerinden biri olacak nitelikte.

  • Sosyal Medya 101 2.0 (Murat Kahraman) 

Günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen sosyal medyayı, pazarlama faaliyetlerinde kullanmanın öneminden bahseden Murat Kahraman, üç sene önce çıkarmış olduğu ilk kitabı üzerine güncellemelerle sosyal medyanın geldiği son durumunu bizlerle paylaşmakta. Sosyal medya alanında bu zamana kadar yaşanmış devrimsel nitelikteki yenilenmelerin kısa tarihçesi ile birlikte harmanlamış. İçerikteki çoğu şeyin değiştirilmesi gerektiğini yapılan kampanyalardan örneklerle sunan bu kitap, sosyal medya uzmanlarının işine yarayacak pek çok bilgiyi bir arada toplayan kaynak niteliğini taşıyor. Üstelik pek çok faydalı içeriği kitap içerisinde bulunan QR kodlarıyla kolaylıkla ulaşmamızı sağlıyor. 

  • Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya

Pazarlamanın geleneksel tekelinden sıyrılmaya başladığı dönemde, markaların artık sosyal medyada olmazsa olmaz gerçeği ile yüzleşmesinden bahsediyor bu kitap. Tüm şirketlerin, "sosyal medyada yoksan, yoksun!" gerçeğiyle yüzleşmesi gereken konular detaylıca işlenmiş. Markaların, hassas olabilen iletişim dilini, sosyal medyada yapılacak pazarlama içeriklerinde çok dikkat edilmesi gerektiğinin püf noktaları var. Sosyal medyada pazarlama sistemi kullanıldığından bu yana, markaların akışına oluşturdukları dilden uzaklaşıp, artık kullanıcının daha da bilinçlendiği bir boyuta geldiği konularına dikkat çeken yazar Seçkin Sevinç, sosyal medya uzmanlarına en ayrıntılı hali ile pazarlama ve sosyal medyanın iletişim şeklini kaleme almış. 

  • Marka Hikayesi Anlatımı (Miri Rodriguez)

Müşterileri marka hikayesini kalbine yerleştiren yazar, hikaye anlatımının insan beynine sihirli bir etki bıraktığını vurguluyor. Yapılan her gönderiyi bir küçük öykü olarak görmek, sosyal medya kullanıcısını yakalamanın en büyük fırsatı. Microsoft'un yaratıcı gazetecisi Miri Rodriguez, bizlere eşsiz bir dünyayı inceleme fırsatı sunuyor. Duygu uyandırmak için hikaye anlatıcılığını nasıl kullanacağımızı, marka hikayesini değerlendirme ve yeniden inşa etmenin püf noktalarını bulabileceğiniz bir kitap. 

  • İşletmeler İçin Sosyal Medya (Jason McDonald)

2020 güncel baskı olan bu kitap, işletmeler için hazırlanmış sosyal medya çalışma kitabı niteliğinde hazırlanmış. Sosyal medyanın bir parti olduğunu ve ev sahibi olarak bu partiyi devam ettirecek eğlenceli içerikleri oluşturmanın yolları adım adım yazılmış. Bu kitapta ihtiyaç duyulan içerik kavramsallaştırma, özelleştirilmiş sosyal medya pazarlama planı oluşturma ve derinlemesine bilgi geliştirme konularını bulabilirsiniz. Güncel bir kitap olması da bizi zamana karşı olan savaşımızda biraz daha öne geçirecek.

  • İşi Bitir (Jeffrey Gitomer)

Üretkenlik, erteleme ve ve karlılık için yazılmış klavuz niteliğinde bir kitap. Sosyal medya yöneticilerinin yaşadıkları sorunlara karşı ihtiyaçları olan doğru motivasyonu sağlamanın püf noktaları anlatılmaktadır. Çalışma alışkanlıklarınızı nasıl optimize edeceğinizi, üretkenliğinizi en üst düzeyde tutmak ve çıkarmak için oluşturmanız gereken kapsamlı planı, dikkat dağınıklığını ve erteleme alışkanlığını nasıl önceleyebileceğiniz konusunda sosyal medya uzmanlarını geliştirici bilgiler bulabilirsiniz. 

  • Tilkilerle Konuşun (Paul Dervan)

Daha iyi pazarlama kararları almayı sağlayacak bilgiler içeren kitap, sosyal medyanın bilimden çok sanat olduğu görüşünü öne sürmekte. Yapılan her strateji, planlama ve veri madenciliğinin gerçekte kusursuz bir yöntemi olmadığını ve bahsettiği sanatın nasıl kullanılacağı konusunda bizleri yönlendiren, cevaplarla dolu bir ders kitabı. Indeed'in Global Marka Direktörü olan Paul Dervan, tüm bu belirsizlikler konusunda oldukça açık sözlü davranmış.

Fanokrasi (David Meerman Scott & Reiko Scott) 

Hayranları müşteriye ve müşterileri hayranlara dönüştürmenin inceliklerini anlatan bu kitap, sosyal psikoloji yoluyla fandomun gücünden nasıl yararlanılabileceğini, takipçiler ile markaya dayalı kişisel ilişkiler kurmayı ve anlamlı bir kurumsal kültürün etkisini anlatmaktadır. Önde gelen İş Büyütme Stratejisti David Meerman Scott ve Fandom Uzmanı Reiko Scott tarafından yazılan bu kitap, müşterilerin şevkini satın alma gücüne dönüştürmek için bir yol haritası olarak hazırlanmış. 

Evet! Sosyal medya uzmanları için okudukça yüksek verim alabilecekleri 10 kitaptan bahsettik. Tabi birkaç başlık, Türkçe çevirisi olmadığından dolayı yabancı dil olarak satın alabileceğiniz türden kitaplar. Kitap okumayı tercih etmeyenler ya da “vaktim yok” diyenler de olabilir aramızda elbette. Bu durumlar için de IIENSTITU'nun sosyal medya uzmanlığı eğitimini inceleyebilir ya da IIENSTITU'nun ücretsiz eğitimleri arasında bulabileceğiniz, geliştirici birçok online eğitimlere katılabilirsiniz. Ayrıca, mesleki anlamda destekleyebilecek sertifika programları da mevcut. Üstelik boş zamanlarınızı blog yazıları okuyarak değerlendirenler IIENSTITU Blog tam size göre!

Sosyal Medya Sanatı, Guy Kawasaki, En popüler platformlarda kalıcı bir yer oluşturmanın, pazarda daha görünür olmanın ve takipçi artırmanın püf noktaları, Uzmanından SEO, Kaan Gülten, Arama motoru optimizasyonu, site içi meta, anahtar kelime ve güvenlik, online offline araçlar gibi konuların detayları, Sorularla SEO, Kaan Gülten, Kullanıcıların sık karşılaştığı SEO sorunlarına pratik çözümler ve uygulanabilirlik alanları, Sosyal Medya 101 20, Murat Kahraman, Sosyal medyanın son durumu, yaşanmış yenilikler ve pazarlama faaliyetleri yoluyla sosyal medya kullanımı, Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya, , Markaların sosyal medya varlığının önemi, iletişim dilinin hassasiyeti ve pazarlama içeriklerinde dikkat edilmesi gerekenler, Marka Hikayesi Anlatımı, Miri Rodriguez, Müşterilerle marka hikayesini kalbe yerleştirmenin ve hikaye anlatımının önemi
Sosyal Medya Uzmanlarının Okuması Gereken 10 Kitap Sosyal Medya Uzmanı Sosyal medya kitapları sosyal medya ve kitaplar sosyal medya uzmanlarının okuması gereken kitaplar
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.