AnasayfaBlogSizi Neden İşe Almalıyız Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?
Mülakat Soruları

Sizi Neden İşe Almalıyız Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?

06 Kasım 2019
Bir kişi elinde siyah bir kalem tutmaktadır ve parmakları kalemin etrafında kıvrılmıştır. Kalem sağ elindedir ve işaret parmağı yukarı bakmaktadır. El bir masanın üzerinde durmakta ve kişinin başparmağı kalemi sabit tutmaktadır. Arka planda üzerinde beyaz bir 'O' harfi yazılı bir pano görülüyor. Masa koyu renkli ahşap bir malzemeden yapılmıştır ve kişinin diğer elinde bir kağıt parçası vardır. Kağıt ikiye katlanmıştır ve kişinin başparmağı kağıda bastırmaktadır. Kişinin gözleri kâğıda odaklanmıştır ve yüzünde kararlı bir ifade vardır.
NoktaAçıklamaÖrnek
Soru Amacıİşe alım uzmanı, sizin bu pozisyon için en uygun aday olup olmadığınızı öğrenmek ister.Sizi neden işe almalıyız?
HazırlıkMülakata girmeden önce şirket ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.Şirketin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını analiz etmek
Dikkat Edilmesi GerekenlerKendi yeteneklerinizi ve niteliklerinizi işe uygun şekilde tanıtmanız gerekinir ve bu pozisyona en uygun aday olmanız gereklidir.Özelliklerinizi ve tecrübelerinizi bu işe uygun şekilde ifade etmek
ÖzgünlükDiğer adaylardan farkınızın ne olduğunu ve işe seçildiğinizde şirkete ne gibi katkılar sağlayacağınızı belirtmek önemlidir.Benzersiz yeteneklerinizi ve bu işe uygun tecrübelerinizi anlatmak
Ekstra BilgilerBahsettiğiniz becerileri ve tecrübeleri desteklemek için örnekler sunmalısınız. Önceki iş deneyimlerinizi ve elde ettiğiniz başarıları paylaşmak
Cevap Örneği 1Deneyim ve tecrübenizin pozisyona ne kadar uygun olduğunu göstermelisiniz.Önceki işimde web tasarım ve teknoloji alanında kazandığım tecrübeler.
Cevap Örneği 2Eksik olduğunuz alanları kabul ederken, bu eksikleri nasıl kapattığınızı ve gelişime açık olduğunuzu göstermelisiniz.Üniversiteden yeni mezun olmama rağmen farklı organizasyonlarda liderlik deneyimim var.
Pozitif Yaklaşımİşi almayı gerçekten istediğinizi ve bu işi yapabileceğinizi olumlu bir dil kullanarak belirtmelisiniz.Bu iş için yaratıldığımı düşünüyorum.
Özgüvenİşe alındığınızda şirkete ne gibi katkılar sağlayacağınıza inandığınızı ve bu konuda kendinizden emin olduğunuzu belirtmelisiniz.Şirkete katkılar sağlayacağıma inanıyorum.
İletişimEtkili iletişim becerilerinizi ve diğer niteliklerinizi mülakatta sergileyebilmelisiniz.Etkili zaman yönetimi ve çoklu görev yapma becerilerim.

Sizi neden işe almalıyız? Mülakatların en kilit ve zorlayan sorularından biridir hiç şüphesiz. Peki hiç düşündünüz mü, sizi neden işe almalılar? “Bu işi yapmayı çok istiyorum, kesinlikle bu iş için yaratılmışım” demek yeterli mi sizce? Maalesef bu kimsenin işine yaramaz. Çok daha geçerli ve gerçekçi yanıtlara ihtiyacınız var. Tüm görüşme bazen yalnızca bu soru üzerinden dahi olabilir. O halde, “sizi neden işe almalıyız?” sorusunun sorulma amacını, öğrenilmek istenileni ve nasıl yanıt verilmesi gerektiğini mercek altına alalım.

“Sizi Neden İşe Almalıyız?” Sorusunun Sorulma Amacı Nedir?

İş hayatında hemen hemen hepimizin yaşadığı ya da yaşayacağı heyecan dolu dakikalara bir yolculuk yapalım şimdi. Kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz ya da çalışmayı çok fazla istediğiniz bir firmaya iş başvurusunda bulundunuz. Ve telefonla sizi arayıp, “CV’nizi incelememiz olumlu sonuçlandı, sizi mülakata davet ediyoruz” diyerek mülakat günü için size randevu verdiler. 

Sonunda o büyük gün geldi ve heyecanla mülakata girdiniz. Mülakatı yapacak olan kişi sayısı 1 ya da 1’den fazla da olabilir. Mülakata başlandı ve sıra geldi o kilit soruya: “Sizi neden işe almalıyız?” Peki bu sorunun sorulma amacı nedir?

Bir insan kaynakları uzmanı ya da işe alım müdürünün size, “sizi neden işe almalıyız?” şeklinde soru yöneltmesindeki sebep; gerçekten bu iş ve pozisyon için gereken niteliklere sahip misiniz? Ya da bu iş için gerçekten uygun olup olmadığınızı öğrenmek istenmesi olabilir. Şirketin gerek politikalarına gerekse sistemine uyum sağlayıp sağlayamayacağınızı ölçmek için sizin neden bu işe alınmanız gerektiği ile ilgili sorular sorabilirler.

“Sizi Neden İşe Almalıyız?” Sorusuna Nasıl Cevap Vermeliyiz?

İşverenlerin çalışanları; süreçleri kolaylaştırmak, satışları arttırmak, sorunları çözmek ya da bir marka meydana getirmek gibi amaçları gerçekleştirmek için işe aldıklarını biliyorsunuzdur. Mülakat esnasında da asıl hedefiniz, bu durumların üstesinden gelebilecek ve sorunları çözebilecek en iyi kişi olduğunuzu göstermektir. 

Her şeyden önce mülakata gideceğiniz şirket ve başvurduğunuz pozisyon hakkında araştırma yapmakta fayda var. Hangi niteliklerde eleman arıyorlar? Bunu öğrenebilmek için, iş ilanındaki tanımı güzelce okumanız gerekebilir. Yaratıcılığı gelişmiş, üretken ve etkili iletişim becerilerine sahip olan birini arıyor olabilirler. Bu ipuçlarından yola çıkarak, bu gibi özelliklerden sahip olduklarınızı mülakat esnasında öne sürebilirsiniz.

Öte yandan, görüşmeye gideceğiniz şirketin kurumsal web sitesini, sosyal medya hesaplarını, raporlarını, hakkında çıkan haberleri inceleyerek şirket hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu ön araştırma sayesinde sizden beklentileri daha iyi anlayabilir, mülakat esnasında sizden beklenen cevapları daha net verebilirsiniz. 

Bu soruyu cevaplamak, kendi reklamınızı yapmanız gibidir. Bundan dolayı da mülakatın sonucuna önemli ölçüde etki eder. Bu soru aslında, “Bana kendinizden bahsedebilir misiniz, sizi tanımak istiyorum” manasına gelebilmektedir. Bu yüzden kendi niteliklerinizi, işe uygun olacak biçimde tanımlamanız gerekir.

Burada unutulmaması gereken en önemli nokta ise, istenilen pozisyona uygun cevapların hazırlanması gerekliliğidir. 

Bu soru sorulduğunda, sizin ne istediğiniz ya da nasıl bir çalışma ortamı hayal ettiğiniz değil, beceri ve yeteneklerinizi anlatmanız beklenir. Mülakat esnasında bahsettiğiniz becerileri destekleyecek ayrıntılar verip yaptığınız çalışmaları örnek göstermelisiniz. Bu, deneyim ve tecrübelerinizi somutlaştırarak karşınızdaki insana daha iyi ifade edebilmenize yardımcı olabilir.

Sizi diğer adaylardan ayıran en önemli özelliğinizi düşünün. Bu işte diğerlerinden neden ve nasıl daha iyi olacağınızı, sizi işe almaları halinde şirkete ne gibi faydalar sağlayacağınızı anlatmanız beklenecektir. Bu beklentiler doğrultusunda yanıtlar verebilirsiniz.

“Sizi neden işe almalıyız?” Sorusuna şu şekilde cevaplar verebilirsiniz:

Teknoloji ve web tasarım alanlarında kazandığım tecrübelerin bu pozisyon için fark yaratacağına inanıyorum. Daha önceki işimde şirketimize ait internet sitemizi yönetme ve güncelleme süreçlerinden sorumluydum. Bu da çalışan listelerini güncel tutmayı, yaklaşan etkinliklerin bilgilerini sürekli yayınlamayı gerektiriyordu. O işi yaparken gerçekten mutlu hissediyordum. Beni şirketinize başvurmaya iten de buydu. Oradaki işimde tecrübe ettiğim kodlama ve içerik üretme becerilerimi şirketinizde devam ettirmeyi ve geliştirmeyi istiyorum.

► Tecrübe ve deneyimlerinizi pozisyonun gerektirdiği beceriler ile vurgulayarak daha önce bunu nasıl tecrübe edindiğinizi anlatabilirsiniz. 

Üniversiteden yeni mezun biri olarak, kariyer deneyimi konusunda eksik olduğumu biliyorum. Fakat öğrencilik yıllarımda farklı organizasyonları yöneterek ekip liderliği yaptım. Bu süreçte de çeşitli makamlardaki kişilerle iletişimde bulundum. Sorumluluklarımı önceliklendirmeyi, etkin zaman yönetimini ve çoklu görev yapabilmeyi öğrendim.”

► Yeni bir mezunsanız henüz kariyer deneyiminizin olmaması yüksek bir ihtimaldir. Ancak bunun yerine öğrencilik yıllarınızda yapmış olduğunuz faaliyetleri anlatabilir, edinmiş olduğunuz becerileri öne çıkartabilirsiniz. Liderlik, etkili iletişim, organize edebilme becerileri gibi.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

Bonus: mülakatlarda daha başarılı olmak için sertifikalı Mülakat Teknikleri Eğitiminden faydalanın.

Mülakatlardaki diğer kritik soru: Zayıf Yönleriniz Nelerdir?

Soru Amacı, İşe alım uzmanı, sizin bu pozisyon için en uygun aday olup olmadığınızı öğrenmek ister, Sizi neden işe almalıyız?, Hazırlık, Mülakata girmeden önce şirket ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir, Şirketin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını analiz etmek, Dikkat Edilmesi Gerekenler, Kendi yeteneklerinizi ve niteliklerinizi işe uygun şekilde tanıtmanız gerekinir ve bu pozisyona en uygun aday olmanız gereklidir, Özelliklerinizi ve tecrübelerinizi bu işe uygun şekilde ifade etmek, Özgünlük, Diğer adaylardan farkınızın ne olduğunu ve işe seçildiğinizde şirkete ne gibi katkılar sağlayacağınızı belirtmek önemlidir, Benzersiz yeteneklerinizi ve bu işe uygun tecrübelerinizi anlatmak, Ekstra Bilgiler, Bahsettiğiniz becerileri ve tecrübeleri desteklemek için örnekler sunmalısınız , Önceki iş deneyimlerinizi ve elde ettiğiniz başarıları paylaşmak, Cevap Örneği 1, Deneyim ve tecrübenizin pozisyona ne kadar uygun olduğunu göstermelisiniz, Önceki işimde web tasarım ve teknoloji alanında kazandığım tecrübeler, Cevap Örneği 2, Eksik olduğunuz alanları kabul ederken, bu eksikleri nasıl kapattığınızı ve gelişime açık olduğunuzu göstermelisiniz, Üniversiteden yeni mezun olmama rağmen farklı organizasyonlarda liderlik deneyimim var, Pozitif Yaklaşım, İşi almayı gerçekten istediğinizi ve bu işi yapabileceğinizi olumlu bir dil kullanarak belirtmelisiniz, Bu iş için yaratıldığımı düşünüyorum, Özgüven, İşe alındığınızda şirkete ne gibi katkılar sağlayacağınıza inandığınızı ve bu konuda kendinizden emin olduğunuzu belirtmelisiniz, Şirkete katkılar sağlayacağıma inanıyorum, İletişim, Etkili iletişim becerilerinizi ve diğer niteliklerinizi mülakatta sergileyebilmelisiniz, Etkili zaman yönetimi ve çoklu görev yapma becerilerim
mülakat mülakat soruları sizi neden işe almalıyız kariyer iş görüşmesi mülakat teknikleri sizi neden işe alalım sorusu
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.