AnasayfaBlogSıfırdan Fransızca Nasıl Öğrenilir?
Video

Sıfırdan Fransızca Nasıl Öğrenilir?

07 Temmuz 2021
Bir kadın uzun, metal bir kulenin önünde mutlu bir şekilde gülümsüyor. Ellerini birbirine kenetlemiş ve gözlerini keyifle kapatmış. Metal kule mavinin koyu bir tonunda ve üzerinde birkaç kırmızı ve beyaz vurgu var. Kulenin dibinde kırmızı kenarlıklı siyah beyaz bir tabela ve onun hemen üzerinde beyaz harflerle mavi bir tabela var. Metal bir yapıya yakından bakıldığında karmaşık detaylar ve dokular görülüyor. Bu kişinin boynuna yakından bakıldığında gülümsediği, ağzına yakından bakıldığında ise dişlerinin parladığı görülüyor. Bu, muhteşem bir kulenin önünde neşeli bir kadınla güzel, güneşli bir gün.
KonuAçıklamaÖneriler
Jenya İçliyürekİstanbul doğumlu, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi ve Marmara Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği bölümü mezunu olan İçliyürek, 2014 yılından beri özel kurumlarda Fransızca öğretmeni olarak görev yapıyor.-
Fransızca'nın ÖzellikleriFransızca, diğer dillerden eril ve dişil kavramları ile ayrılır, 5 bin Türkçe kelime Fransızca'da da mevcuttur. 200 milyon kişi tarafından kullanılır ve 29 ülkenin resmi dilidir.-
Fransızca'nın ZorluklarıFransızca'nın zorluğu, Türkçe'nin Ural Altay dil ailesine girdiği ve Fransızcada eril ve dişil kavramlarının olmasıdır. Ancak kişiye ve dil yeteneğine bağlı olarak kolaylaşabilir.Dilin melodik yapısını, sinema, edebiyat ve müzik yoluyla öğrenmek.
Fransızca TelaffuzFransızca, yazıldığı gibi okunan bir dil değildir. Telaffuz konusunda en büyük yardımcı, müzik ve film/dizi izlemektir.Dil dolgunluğu için müzik dinlemek, film ve dizi izlemek, ve çocuk kitaplarını dinlemek.
Fransızca Öğrenme SüresiFransızca öğrenim süresi, kişinin öğrenme stil ve hızına, seçilen programa ve ayırılan zamana bağlı olarak değişir. Genelde B seviyesi için 1000-1200 saat gereklidir.Sınıf dışında da alıştırma yapmak, dil edinimini hızlandırır.
Fransızca Cümle YapısıFransızca cümle yapısı genellikle özne-fiil-nesne şeklinde olup, soru ve olumsuz cümlelerde değişiklikler gösterir.-
Fransızca Öğrenme MetodlarıFransızca öğrenirken tutarlılık, doğru öğretmeni bulmak, motivasyon ve çeşitlilik önemlidir. Farklı kaynakları kullanmak, dil öğrenmeyi hızlandırır ve kolaylaştırır.Dil öğrenme nedeni belirlemek, çeşitli dizi, film ve müziklerle çalışmak, ve uygun uygulamalar kullanmak.
Fransızca Pratik KaynaklarıFransızca öğrenirken Netflix dizileri, LinguaCom uygulaması, Hellotalk ve Tandem gibi uygulamalar faydalı olabilir. Ayrıca günlük hayatta Fransızca kullanmaya çalışmak da pratik yapmak için iyi bir yöntemdir.Fransızcayı günlük hayata entegre etmek, alışveriş listelerini Fransızca hazırlamak gibi.
Enstitüdeki Fransızca DersleriEnstitüde verilen Fransızca derslerine Fransızca öğrenmek isteyen ve seven herkes katılabilir. Derslerde alfabeyi, aksanları, kelimelerin okunuşları, milletleri, kişi zamirlerini ve çekimlerini öğrenme gibi temel konular ele alınır.-
Yeni Başlayanlara ÖnerilerFransızca'ya yeni başlayanlara, kelimelerin okunuşlarına ve telaffuzlarına iyi çalışmaları, maskülen ve feminen ekleri göz ardı etmeme ve Fransız dili ile ilgili genel kültür geliştirme önerilir.Dili bir bütün olarak ele almak ve genel bir kültür geliştirmek önemli.

Fransızca öğretmeni Jenya İçliyürek ile Fransızca eğitimini, ders içeriklerini ve öğrenme yöntemlerini konuştuk. Kolay Fransızca öğrenme yöntemlerini öğrendik. 

Jenya İçliyürek kimdir?

İstanbul doğumluyum. Sainte Pulcherie Fransız Lisesinden mezun oldum. Marmara Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği bölümünü birincilikle bitirdim. 2014 yılından beri iki özel kurumda Fransızca öğretmeni olarak görev alıyorum. 

Fransızca öğrenmesi zor bir dil midir? Halk arasında bilindiği gibi romantik bir dil mi?

Yeni bir dil öğrenmek her zaman zordur. Kişi ile de alakalı. Bazı insanların dile yeteneği olabilir, bazıları ise zorlanabilir. Aynı dil ailesinden dilleri öğrenmek kolay olabilir. İspanyolca bilen birinin öğrenmesi kolaydır. Türkçe Ural Altay dil ailesi grubuna girdiği için Türkçe bilen birinin belli bir yaştan sonra öğrenmesi zordur. Küçük yaşta öğrenince nedensiz şekilde öğrenebiliyoruz. Belli bir yaştan sonra öğrendiğimizde ise her şeyde neden arandığı için zorlanılabilir. Fransızca zor bir dildir denilmesinin nedenini buna bağlıyorum.

Fransızcada eril ve dişil kavramlar vardır. Türkçe de yoktur. Fransızca da kural dışı istisnai durum da vardır. Renler mesela, maskülen feminen vardır ama iki renkte yoktur. Eril ve dişil kavramlardan dolay zor geldiğini düşünüyorum. Bence her dilin kendine göre bir zorluğu vardır. Romantik ve melodik bir dildir. Fransız sinemasının, edebiyatının ve müziğinin etkisinin çok olduğunu düşünüyorum. 

Fransızcayı diğer dillerden ayıran özellik nedir?

Türkçeden en baskın farklılığı maskülen feminen ayrılığıdır. İtalyanca ve İspanyolca ve Almanca için var bu fark. Kolay tarafı da Türkçeden yaklaşık 5 bin kelime Fransızcada da var. Fransızcaya başladığınızda 5 bin kelimeyi bilerek başlıyorsunuz. Fransızca yaklaşık 200 milyon insan kullanıyor. 29 ülkenin resmi dili. Birleşmiş Milletlerin, NATO’nun UNESCO’nun resmi dillerinden bir tanesi. Çalışma alanında ve sosyal alanda kullanılıyor. 

Fransızca telaffuz için ne yapmalı? 

Müzik dinlemek ve film dizi izlemek. Kelimenin nasıl okunduğunu öğrenmek için duymak gerekiyor. Yazıldığı gibi okunan bir dil değil. Daha basit şekilde çocuk kitapları oluyor o kitapların içindeki CD’leri dinleyerek de öğrenebilirsiniz. Telaffuz için bol bol kulak dolgunluğuna yani dinlemeye ihtiyacımız var. 

Fransızca öğrenmek ne kadar zaman alır? Kendi kendine öğrenilebilir mi?

Kendi kendine öğrenmek kişinin becerilerine bağlı. Öğretmen yardımıyla öğrenmek daha kolaydır. Dil edinimini etkileyen faktörler, kişinin öğrenme stiline bağlıdır, öğrenme hızına bağlıdır, seçtiği program etki eder. Ne kadar çok zaman ayırırsa o kadar kısa sürece öğrenilir. Dil edinimi sınıfta geliştirmez, sonrasında alıştırma yapmak gerekir. B seviyesi için 1000 ile 1200 saat arasında zaman gerekir. Kişinin daha önce bildiği dillerle de alakalıdır. İspanyolca bilen daha kısa sürede öğrenebilir. 

Fransızca da cümle kurmak istediğimizde nasıl ilerliyoruz? Türkçedeki gibi Özne + nesne + zarf + yüklem gibi ögeler belirli bir sıralamada mı oluyor?

Farklı Fransızcada özne, fiil ve nesne şeklinde oluyor. Cümlenin soru olmasına ve olumsuz olmasına göre de değişebilir. 

Fransızca kısa zamanda nasıl kolay öğrenebilir?

Birincisi tutarlı olmamız gerekiyor. Çalışma süresi için bir program oluşturmamız ve buna sadık kalmamız gerekiyor. Dil nankördür. Her dil için gerekir. İkincisi doğru öğretmeni bulmak önemli. Öğretmenin sizin öğrenme tarzınızı anlayacak öğrenmek gerekir. Üçüncüsü motive olmalıyız. Neden bu dili öğreniyorum? sorusunu sormak lazım ki hedefi unutmayalım. Dili ne için öğreniyoruz? Hedefe göre öğrenmek de daha hızlı dile adapte oluyoruz. Bir diğer ide çeşitlikten yararlanmak gerekiyor. Ders notları dışında diziler, filmler ve müzikler de önemli. 

Fransızca öğrenirken pratik yapmak için yardımcı olacak dizi, şarkı veya bir uygulama var mı? 

Dizi olarak netflixte çok fazla diliz var. Orijinal dinleyip Fransızca altyazı ile izlemek gerekiyor. Sonrasında ise tamamen orijinal dilde izlemek. Öğrenmek istediğimiz dili altyazısız izlemeyi öneririm. LinguaCom var. Kelimeler seviye seviye. Hellotalk uygulaması var, o dilin inşalarıyla mesajlaşabilirsiniz. Tandem var uygulama olarak bir de. Sözlüklere fiil çekimi sitelerine ulaşabilirler. Alışveriş listelerini Fransızca yapabilirler.

Enstitüdeki Fransızca dersinize kimler katılmalı, neden katılmalı, neler öğrenecekler? 

Fransızca kursuna Fransızca öğrenmek isteyen, seven herkes katılabilir. Başlangıç seviyesi olduğu için alfabeyi, aksanları, kelimelerin okunuşları görüyoruz. Milletleri, ülkeleri görüyoruz. Şahız zamirlerini görüyoruz, kişi zamirlerini görüyor. Önemli 3 fiilin çekimini öğreniyor. Fiillerin kullanım alanlarını da gösteriyorum. Kendini tanıtmayı öğreniyor. Hobilerden bahsetmeyi görüyor, kendini ve üçüncü kişiyi fiziksel olarak tanıtmayı da görüyor. 

Fransızca eğitimine yeni başlayanlar için önerileriniz nelerdir?

Kelimelerin okunuşlarına ve telaffuzlarına iyi çalışmalarını öneriyorum maskülen feminen ekleri göz ardı etmeden öğrenmelerini öneriyorum. Bol bol pratik yapmaları gerekiyor. Yazarak öğrenmeyi öneriyorum. Fiil çekimlerine mutlaka çalışmaları gerekiyor. Yeni cümle kalıplarını da görebiliyorlar. Öğrendikleri yeni kelime var ise onunla ilgili yeni bir cümle kursunlar. Öğrenmeyi kolaylaşıyor. Çocuk kitaplarından başlayarak, okuma yapmak. Film ve diziler izlenebilir. Her dilin bilinmese gereken 100 kelimesi vardır. Onları öğrenebilirler. 

Jenya İçliyürek, İstanbul doğumlu, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi ve Marmara Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği bölümü mezunu olan İçliyürek, 2014 yılından beri özel kurumlarda Fransızca öğretmeni olarak görev yapıyor, -, Fransızca'nın Özellikleri, Fransızca, diğer dillerden eril ve dişil kavramları ile ayrılır, 5 bin Türkçe kelime Fransızca'da da mevcuttur 200 milyon kişi tarafından kullanılır ve 29 ülkenin resmi dilidir, -, Fransızca'nın Zorlukları, Fransızca'nın zorluğu, Türkçe'nin Ural Altay dil ailesine girdiği ve Fransızcada eril ve dişil kavramlarının olmasıdır Ancak kişiye ve dil yeteneğine bağlı olarak kolaylaşabilir, Dilin melodik yapısını, sinema, edebiyat ve müzik yoluyla öğrenmek, Fransızca Telaffuz, Fransızca, yazıldığı gibi okunan bir dil değildir Telaffuz konusunda en büyük yardımcı, müzik ve film/dizi izlemektir, Dil dolgunluğu için müzik dinlemek, film ve dizi izlemek, ve çocuk kitaplarını dinlemek, Fransızca Öğrenme Süresi, Fransızca öğrenim süresi, kişinin öğrenme stil ve hızına, seçilen programa ve ayırılan zamana bağlı olarak değişir Genelde B seviyesi için 1000-1200 saat gereklidir, Sınıf dışında da alıştırma yapmak, dil edinimini hızlandırır, Fransızca Cümle Yapısı, Fransızca cümle yapısı genellikle özne-fiil-nesne şeklinde olup, soru ve olumsuz cümlelerde değişiklikler gösterir, -, Fransızca Öğrenme Metodları, Fransızca öğrenirken tutarlılık, doğru öğretmeni bulmak, motivasyon ve çeşitlilik önemlidir Farklı kaynakları kullanmak, dil öğrenmeyi hızlandırır ve kolaylaştırır, Dil öğrenme nedeni belirlemek, çeşitli dizi, film ve müziklerle çalışmak, ve uygun uygulamalar kullanmak, Fransızca Pratik Kaynakları, Fransızca öğrenirken Netflix dizileri, LinguaCom uygulaması, Hellotalk ve Tandem gibi uygulamalar faydalı olabilir Ayrıca günlük hayatta Fransızca kullanmaya çalışmak da pratik yapmak için iyi bir yöntemdir, Fransızcayı günlük hayata entegre etmek, alışveriş listelerini Fransızca hazırlamak gibi, Enstitüdeki Fransızca Dersleri, Enstitüde verilen Fransızca derslerine Fransızca öğrenmek isteyen ve seven herkes katılabilir Derslerde alfabeyi, aksanları, kelimelerin okunuşları, milletleri, kişi zamirlerini ve çekimlerini öğrenme gibi temel konular ele alınır, -, Yeni Başlayanlara Öneriler, Fransızca'ya yeni başlayanlara, kelimelerin okunuşlarına ve telaffuzlarına iyi çalışmaları, maskülen ve feminen ekleri göz ardı etmeme ve Fransız dili ile ilgili genel kültür geliştirme önerilir, Dili bir bütün olarak ele almak ve genel bir kültür geliştirmek önemli
fransızca
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü bir kadının yakın çekimi bir bilgisayar ekranında görüntülenir. Kadının üzerinde pembe bir gömlek vardır ve gözlükleri burnunun üzerinde durmaktadır. Kadın başını hafifçe sola eğmiştir ve ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Bilgisayar ekranında siyah ve kırmızı çizgiler olan küçük beyaz bir kare ve sağ alt köşede siyah bir kuş ve beyaz bir kare görülüyor. Kadının boynu odakta ve yüzü gözlükleri tarafından kısmen gizlenmiş gibi görünüyor. Görüntü detay ve duygu dolu, kadına ve çevresine büyüleyici bir bakış sağlıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Fransızca Öğrenmek Zor Mu?

15 Eylül 2021
Bu görüntüde beyaz tahtaya keçeli kalemle yazı yazan bir kadın görülüyor. Kadın tahtanın önünde durmakta ve yazarken kolunu uzatmaktadır. Sağ eli kalemi tutarken sol eli arkasına doğru uzanmış. Mavi bir gömlek giymiş ve saçlarını arkaya toplamıştır. Beyaz tahta metin, semboller ve sayılarla doludur. Arka planda bir kitabın yakın çekimi ve bir kişinin kolunun yakın çekimi var. Ayrıca, ön planda siyah arka planlı beyaz bir sayı var.
Meslekler

Fransızca Öğretmenliği Nedir?

10 Temmuz 2021