AnasayfaBlogSherlock Holmes Gibi Düşünebilme İpuçları
Kişisel Gelişim

Sherlock Holmes Gibi Düşünebilme İpuçları

25 Kasım 2019
Siyah beyaz gömlek giyen bir kadın çerçevenin ortasında duruyor. Gözünde gözlükleri ve yüksek yakalı, çiçek desenli bir gömleği var. Ellerini önünde kavuşturmuş ve bakışları doğrudan ileriye yönelmiş. Sağ tarafında, siyah zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Çerçevenin sol tarafında gözlüklü ve çiçek desenli gömlekli bir kadın var. Altında siyah bir gömlek var ve elleri ceplerinde. Arka planda, ince siyah bir kenarlıkla çerçevelenmiş siyah metinli beyaz bir arka plan var.
StratejiAçıklamaSherlock Holmes'deki Örnek
Şüpheci olunHer şeyin göründüğünden ibaret olmadığını anlamak için bir derece şüpheye ihtiyaç duyarız. Düşüncelerimize karşı şüpheci olmalıyız.Holmes, her durumu değerlendirirken şüphe duygusunu kullanır ve sorunları çözmekte başarılıdır.
Önyargılarınızın esiri olmayınÖnyargılar, düşüncelerimizi ve hareketlerimizi etkileyebilir. Önyargılarınızın üstesinden gelmeye çalışın.Holmes, her olayı ve kişiyi yargılarken tarafsızdır.
Bütünsel değerlendirinOlayları sadece notlarla değil, daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmeliyiz.Holmes, her olaya geniş bir bakış açısıyla yaklaşır ve detayları göz ardı etmez.
Büyük resmi görünKararları etkileyen genel durumu görebilmek için olayın tüm ayrıntılarına odaklanma eğilimi olabilir.Holmes, olayların genel resmini görerek verileri analiz eder.
Kendinizi geliştirinSürekli eğitim ve öğrenme beynimizin daha iyi çalışmasını sağlar.Holmes, dikkatli bir gözlemci olmak ve bu yeteneğini kullanmak için sürekli kendini geliştirir.
Notlar alınGördüklerimizi ve öğrendiklerimizi yazmak, anlama ve hatırlama becerimizi artırır.Holmes, olayları analiz etmek ve çözümleri bulmak için sık sık not alır.
Dikkatinizi verinKarşımızdakinin tamamen ne dediğini anlamak ve empati kurabilmek için dikkatli olmalıyız.Holmes, insanların duygusal durumlarını ve bilgiyi anlamak için dikkatini keskinleştirir.
KonuşunKonuşmak, düşüncelerimizi etkin bir şekilde organize etmemize yardımcı olur.Holmes genellikle Watson ile fikir alışverişi yapar.
Uyarlanabilir olunDuruma göre yaklaşımımızı değiştirebilmeliyiz, sabit bir düşünce tarzına sahip olmamalıyız.Holmes, her durum için farklı bir strateji ve yaklaşım belirler.
Enerjinizi ihtiyaç duydukça harcayınEnerjimizi doğru yönetmeli ve bilinçli bir şekilde kullanmalıyız.Holmes, enerjisini verimli bir biçimde yönetirken, durum ve gereksinimlere göre enerjini kullanır.

Tüm zamanların en ünlü ve ilgi çekici dedektifi Sherlock Holmes gibi düşünebilmeyi kim istemez ki? Sherlock Holmes, kurgusal bir karakter olmasına rağmen zekice dedektif becerileri, keskin algıları ile bilinir. Katilin saç telinden ayakkabı numarasını çıkarabilen, insanların kokusundan önceki akşam ne yediğini çözebilen bir dedektiftir. Bu farkındalığa asla ulaşamayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bazı stratejiler sayesinde farkındalığınızı artırmak mümkün.

Sherlock Holmes Gibi Düşünebilme

Sherlock Holmes gibi düşünme ipuçları nelerdir?

Şüpheci olun

Dozunda bir şüphecilik, her şeyin göründüğünden ibaret olmadığını idrak etmemize yardımcı olur. Kendi düşüncelerimiz konusunda şüphe ile yaklaşmak önemlidir. Çünkü düşüncelerimizi bir bardak berrak su gibi düşünün. İçerisine damlatacağımız her bir siyah damla, zamanla tüm suyun rengini karartacaktır.

Siyah damlalar gibi, düşüncelerimizin rengini değiştirecek, negatife çevirecek düşünce kalıpları da olabilir. Olumsuz düşünceleri gerçekmiş gibi algılamadan önce, hepsinin yalnızca bir düşünceden ibaret olduğunun farkına varın.

Önyargılarınızın esiri olmayın

Hepimiz, insanlara karşı bir önyargıda bulunabiliriz. Geçmişteki tecrübe ve deneyimlerimiz bu yargıların oluşmasında büyük öneme sahiptir. Önyargılarınızın üstesinden gelmeye çalışın ve düşüncelerinizi nasıl etkilediğini fark edin. 

İlk izlenimler önemli

Genelde yeni tanıştığımız insanlar hakkında bazı ilk izlenimler ediniriz. Ancak bu durumu fazla içselleştirerek tepkilerinizi yönetmesine izin vermeyin. 

Olayları bütünsel olarak değerlendirin

Sherlock Holmes gibi düşünmek istiyorsanız, olayları bütünsel açıdan incelemeniz gerekir. Sadece notları okumayın. Notlardaki satır aralarını, nasıl göründüğünü, nasıl koktuğunu ve bunların ne anlama geldiğini anlamaya çalışın.

Unutmayın, hiçbir şey yalnızca göründüğü gibi değildir. Her şey, göründüğünden çok daha fazlasıdır. Durumu, olayları değerlendirmek için tüm duyularınızı kullanın.

Büyük resmi görün

Hayatta daima hatırlamanız gereken en önemli nokta; hiçbir şey ilk göründüğü gibi olmayabilir. Göründüğünden çok daha fazlası oluyor. Bir olayın detaylarına odaklanmak kolaydır. Ancak Sherlock Holmes gibi düşünebilmeyi idrak etmek istiyorsanız, büyük resmin olduğunu unutmayın. Şu an olanlardan ziyade, kararları ve davranışları neyin etkileyebileceğini düşünmeye odaklanın.

Kendinizi geliştirin

Algılarınızı daha fazla geliştirmek için en iyi yol sürekli eğitim ve öğrenmedir. Sherlock Holmes, sürekli kendisini eğitmekle meşguldür ve dikkati yüksektir. Bu da onu başarılı bir araştırmacı dedektif yapan şeydir.

Notlar almak

Yalnızca gözlem yaparak bir şeyleri öğrendiğinizi ya da bildiğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bu durum, anlamanızı sınırlandırabilir. Bir şeyler yazmak, not almak Sherlock Holmes gibi düşünebilmenin gereklerinden birisidir. Aldığınız notları daha sonra gözden geçirmeniz, tahmin ettiğinizden çok daha fazla yardımcı olur. Nasıl mı? Notlarınızı gözden geçirmek, bir sonuca varmadan evvel kalıpları ve tutarsızlıkları tanımanıza yardım edebilir.

Dikkatinizi verin

Birisiyle konuştuğunuz zaman, ona tüm dikkatinizi verin. Beden dili,ses tonu gibi her şeyi izleyin ve dinleyin. telefonunuzla oynamayın ya da başka şeylerle ilgilenmeyin. konuşma, yalnızca kelimelerden ibaret değildir. nasıl konuşulduğu, sözel olmayan iletişim tarzı, duruş, beden dili ile ilgilidir.

Bu nedenle yalnızca konuşulanlara değil, konuşulanların ardındaki ipuçlarını da takip edip anlamaya çalışın.

Konuşun

Holmes, Watson ile sürekli konuşurdu. Daha önce fark etmediği ipuçlarını bulmasına yardımcı olacak şeyler konuşur. Bir şeyler anlatıp konuştuğunuz zaman, düşüncelerinizi seslendirerek zihninizi temizlersiniz. Bu şekilde, bir şeylerin yerine oturduğunu ve iki ayrı olay arasındaki mantıksal ilişkiyi bulabileceğinizi görebileceksiniz.

Uyarlanabilir olun

Sherlock Holmes, yalnızca düşünsel bir süreçten ibaret değildir. Öte yandan uyarlanabilir olması da önemlidir. Holmes, her olaya ya da duruma aynı biçimde yaklaşmıyor. Bunun yerine, başkalarını gözlemlemek ve onlardan istediğini elde edecek bir yaklaşım belirleme konusunda son derece dikkatli.

Huzurlu olun

Sherlock Holmes da herkes gibi, zihinlerin düzgün çalışabilmesi için barışa ihtiyacı olduğunu biliyor. Dinlenmeye vakit ayırmak, beyinlerimize bilgiyi işleme ve bağlantı kurması için zaman verir. 

Enerjinizi ihtiyaç duydukça harcayın

Daima enerjik olmak zorunda değilsiniz. Enerjinizi doğru ve düzgün bir biçimde yönetmek, Sherlock Holmes gibi düşünmenin kilit noktalarından biridir. Hangi görevlerin diğerlerinden daha öncelikli ve önemli olduğunu belirleyin. İçgüdüleriniz size şüphe çeken noktaları söylesin. 

Bu adımları uygulamak başta zor görünebilir. Bir olayın ardındaki gizli ve büyük resmi görmek zor olabilir. Ancak küçük bir uygulama ile siz de Sherlock Holmes gibi düşünme biçimini öğrenebilirsiniz.

Şüpheci olun, Her şeyin göründüğünden ibaret olmadığını anlamak için bir derece şüpheye ihtiyaç duyarız Düşüncelerimize karşı şüpheci olmalıyız, Holmes, her durumu değerlendirirken şüphe duygusunu kullanır ve sorunları çözmekte başarılıdır, Önyargılarınızın esiri olmayın, Önyargılar, düşüncelerimizi ve hareketlerimizi etkileyebilir Önyargılarınızın üstesinden gelmeye çalışın, Holmes, her olayı ve kişiyi yargılarken tarafsızdır, Bütünsel değerlendirin, Olayları sadece notlarla değil, daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmeliyiz, Holmes, her olaya geniş bir bakış açısıyla yaklaşır ve detayları göz ardı etmez, Büyük resmi görün, Kararları etkileyen genel durumu görebilmek için olayın tüm ayrıntılarına odaklanma eğilimi olabilir, Holmes, olayların genel resmini görerek verileri analiz eder, Kendinizi geliştirin, Sürekli eğitim ve öğrenme beynimizin daha iyi çalışmasını sağlar, Holmes, dikkatli bir gözlemci olmak ve bu yeteneğini kullanmak için sürekli kendini geliştirir, Notlar alın, Gördüklerimizi ve öğrendiklerimizi yazmak, anlama ve hatırlama becerimizi artırır, Holmes, olayları analiz etmek ve çözümleri bulmak için sık sık not alır, Dikkatinizi verin, Karşımızdakinin tamamen ne dediğini anlamak ve empati kurabilmek için dikkatli olmalıyız, Holmes, insanların duygusal durumlarını ve bilgiyi anlamak için dikkatini keskinleştirir, Konuşun, Konuşmak, düşüncelerimizi etkin bir şekilde organize etmemize yardımcı olur, Holmes genellikle Watson ile fikir alışverişi yapar, Uyarlanabilir olun, Duruma göre yaklaşımımızı değiştirebilmeliyiz, sabit bir düşünce tarzına sahip olmamalıyız, Holmes, her durum için farklı bir strateji ve yaklaşım belirler, Enerjinizi ihtiyaç duydukça harcayın, Enerjimizi doğru yönetmeli ve bilinçli bir şekilde kullanmalıyız, Holmes, enerjisini verimli bir biçimde yönetirken, durum ve gereksinimlere göre enerjini kullanır
sherlock holmes zeki dedektif araştırma eğitim beden dili iletişim
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.