AnasayfaBlogSevdiği İşi Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler
İş Bulmak

Sevdiği İşi Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

16 Aralık 2019
Bir adam önünde bir dizüstü bilgisayarla masada oturuyor. Dikkatle dizüstü bilgisayar ekranına bakarken bir elinde bir fincan tutuyor. Yüzünün yakın çekiminde, dudaklarında hafif bir gülümseme olan sakallı bir adam görülüyor. Arka planda hafif bulanık görünen sarı bir duvar var. Masanın etrafı bir ışık kaynağıyla çevrili, bu da odayı aydınlık ve neşeli kılıyor. Adamın elindeki fincan kahve dolu ve dizüstü bilgisayar açık ve kullanıma hazır görünüyor. Bu görüntü, adam dizüstü bilgisayarında çalışırken bir konsantrasyon ve odaklanma anını yakalıyor.
TavsiyeAçıklamaNotlar
Kendimize 'Ben ne istiyorum?' sorusunu sormakYeteneklerimizi, ilgi alanlarımızı, isteklerimizi analiz edebilmeliyiz.İstenilen sonuca ulaşma yolu
Mesleğinde başarılı ve mutlu insanlarla iletişim kurmakBu, meslek seçiminde yardımcı olurİlgili blog yazılarına da bakılabilir
Kendimizi geliştirmekKitaplar okumak, online eğitimler almakBu, bizi sevdiğimiz işe ulaştırabilir
Farklı bakış açıları geliştirmekYeni bir yerde bulunmak, farklı birilerinin gözünden bakmayı denemekİyi bir strateji olabilir
Hayal ettiğimiz işi yapmayı denemekBu işi yapan biri ile iletişime geçmek, ne kadar mutlu olduğunu sorgulamakOlumlu veya olumsuz da olsa deneyim kazanma yolu
Kendi motivasyonumuzu bulmakKendinizi sevdiğiniz işi yaparken hayal etmek, başarıya ne anlam verdiğinizi belirlemekKendi motivasyon metotları bulunmalı
Düşüncenizi kağıda dökmekSürekli göz önünde olması, beyni cevap bulmaya zorlarSürekli hatırlanması sağlar
Potansiyel hayal kırıklığını hissetmekSevdiğiniz işi yapamazsanız, olası hayal kırıklığını düşünmekBiliçli risk alımı
Neleri severek yaptığınızı liste yapmakHer gün belli bir süre ayırarak, ilgi alanlarımızı belirlemekEtkili organizasyon yöntemi
Kariyerinizi değiştirmekSevdiğin mesleği bulmak, geçmişte geçirdiğin zamanı telafi ederHer zaman kariyerinizi değiştirebilmenin yolları vardır

Tüm dünyada ve ülkemizde birçok insan çocukken hayalini kurduğu işi yapamıyor. Hatta birçok insan hayal ettiği işi yapamadığı için mutsuz oluyor. Hayat şartlarından dolayı sevmese de, zaman içerisinde edindiği mesleği devam ettirmek durumunda kalıyor. Kariyer planı yaparken sadece para kazanmaya odaklanan kişiler, zaman içinde mutsuz bireyler olarak karşımıza çıkabiliyor.

Gerçekten sevdiğiniz işi yapmak kolay olmasa da aslında imkansız değil. Ben ne istiyorum sorusunu kendinize sorarak, başlamanız gerekiyor. Cevabı bulabilmeniz için yeteneklerinizi, ilgi alanlarınızı, isteklerinizi iyi analiz edebilmelisiniz. Bir işi gerçekten yapmayı istemek ve ne olursa olsun ona ulaşmanın yollarını bulmaya çalışmak, istenilen sonuca ulaşmanın en temel yollarından biridir. Sevdiği işi yapmak isteyenlere tavsiyeler bulabileceğiniz, mesleğinde başarılı ve mutlu insanlar ile iletişim kurmak, meslek seçimi sırasında yardımcı olacaktır. enstitü blog sayfasında yer alan yazıları da incelemeniz bu süreçte destek sağlayacaktır.

Sevdiğim İşi Nasıl Bulurum?

Sevdiğim işi nasıl bulurum sorusu hemen hemen hepimizin iş hayatı sürecine başmadan önce sorduğu sorulardan biridir. Sevdiği işi bulanların çoğu, büyük fedakarlıklar sonucunda, istediği mesleğe ulaşmış olabilirler. Önemli olan kaygıya kapılmadan, kendimizi tanımak için zamana ihtiyacımız olduğunu unutmamaktır. Zaman içerisinde doğru karar veremeyerek sevmediğiniz bir bölüm tercih etmiş ve okumuş olabilirsiniz. Bu durumu dert etmeyerek ilgi alanlarınızı ve kendinizi keşfetme yollarını seçmelisiniz. Kendinizi geliştirmek için kitaplar okuyabilir ve kariyer planı için online eğitimler alabilirsiniz. Enstitü içinde yer alan kariyer yönetimi eğitimi inceleyebilir ve bu online eğitimler için destek grubuna danışabilirsiniz. Sevdiği işi yapmak isteyenler için tavsiyeler, meslek seçimi sürecinde işinize yarayabilir.

  • Hareket etmek, duygu durumunu değiştirir. Yeni bir yerde bulunmak, farklı bakış açıları geliştirmenizi sağlayabilir. Ne yapmak istediğinizi düşünürken, bir odaya kapanarak düşünmeyin.

  • Sorunuzu değerlendirirken başka birilerinin gözünden bakmayı deneyin. Gerçekten başarıyı ve beraberinde mutluluğu bulmuş örnek bir bireyi düşünün.

  • İstediğiniz mesleğin resmini çizmeye çalışın. Kulağa nasıl geldiğini hayal edin. Dünyayı duyularımız aracılığı anlamlandırıyoruz. Duyular bu konuda yardımcı olacaktır.

  • Yapmayı hayal ettiğiniz işi yapan biri ile iletişime geçmeye çalışın. Ne kadar mutlu olduğunu sorgulayın, fikirlerini alın.

  • Başarı size ne anlam ifade ediyor. Kendi cevabınızı oluşturmayı deneyin. Önemli olan sizin cevabınızdır.

  • Sevdiğiniz işi yaparken kendinizi hayal edin. Nasıl yaptığınızı düşünün.

  • Düşüncenizi bir kağıda yazarak sürekli göreceğiniz bir yere koyun. Sürekli görmeniz, beyninizi cevap bulmak konusunda zorlayacaktır.

  • Sevdiğiniz işi yapamazsanız, yaşayabileceğiniz hayal kırıklığını hissetmeye çalışın.

  • Kendinize her gün belli bir süre zaman ayırarak, neleri severek yaptığınızı liste halinde hazırlayın.

Sevdiği İşi Yapmak Kişilere Neler Kazandırır?

Henüz nasıl yaşamak istediğinizi bilemeden kariyer seçimi yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu durumu değiştirmek sizin elinizde. Kaç yaşında olursanız olun, her zaman kariyerinizi değiştirebilmenin yolları vardır. Gerçekten ne istediğinizi keşfettiğinizde, ona ulaşmanın yollarını mutlaka bulacaksınızdır. Sevdiğin mesleği bulmak, geçmişte geçirdiğin zamanı telafi edecektir.

  • Kendiniz olduğunuzu hissedersiniz. Sevdiğiniz işi bulma aşamasında isteklerinizi, yeteneklerinizi kısacası kendinizi iyi tanıma fırsatı yakalamış olursunuz. Geçiminizi sağlamak için sevdiğiniz işi yapabiliyorsanız tatmin olma duygusunu yaşarsınız. Saate bakarak günü geçirmediğiniz bir iş, ömrünüzü boşa geçirmemiş olma duygusunu verecektir.

  • Bir mesleğe olan merakınız önemlidir. Tutkunuzun ne olduğunu keşfedecek ve belki de onun uğruna çok efor sarf edeceksiniz. Tutkunuzun farkında olmanız, aslında ne kadar şanslı olduğunuzun göstergesidir.

  • Hayatınızın mesleğini yapıyor olmak enerjinizi yükseltecektir. Sevdiğiniz işi yapmaya başladığınız andan itibaren daha da fazla çalışmak isteyeceksiniz. Daha fazla çalışıyor olmak, nasıl enerjik hissettiriyor farkını göreceksiniz.

  • Sevmediğiniz bir işi yapıyor olmak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Baş ağrılarından, mide rahatsızlıklarından şikayetçi olabilirsiniz. Belki de zamanla depresyona girmenize sebep olabilir. Sevdiğiniz işi yaptığınızda daha mutlu olur ve bu durumun sağlığınızı da olumlu etkilediğini görebilirsiniz. Hasta hissetmek işini seven insanlar için pek olasılık değildir.

  • Motivasyonunuzun olmaması belki de size zaman zaman kariyer geliştirmeniz konusunda zararlar vermiş olabilir. Sevdiğiniz işi yaptığınızda motivasyonu her zaman tam olarak hissedebilirsiniz. Bu durumdan sizin kadar çalıştığınız şirkette fayda görecektir.

  • Uzmanların çoğu sevdiği işi yapan kişilerin kendine güveninin daha yüksek olduğunu söylüyor. Enerjik, sağlıklı ve tam motivasyonlu olmak özgüveninizi arttıracaktır.

  • Sevmediğiniz bir işi yaparken iyi gelir elde ediyor olabilirsiniz. Tutkularınızın peşinden giderek mutlu olduğunuz işi yaptığınızda aynı geliri elde etmek zaman alabilir. Direksiyonda olan sizsiniz. Sevdiği işi yapan kişilerin, çalıştığı yeri de mutlu edeceği göz önünde bulundurulduğunda, bulunduğu işte yükselmesi göz ardı edilemez bir gerçektir. Kariyerinize kendi istedikleriniz doğrultusunda yeni bir yol belirlemek, sınırsız olanaklarla karşılaşmanıza olanak sağlayabilir.

Sevdiği İşi Seçen kişilerin Karşına Çıkabilecek Zorluklar

Sevdiğiniz işi yapmanın mutlu olmanız için çok doğru bir yol olmasının yanı sıra birçok zorluğu da olabilir. Belki de faturalarınızı bile zor ödüyorsunuzdur. Hem sevdiğiniz işi yapmıyor hem de geçiminizi sağlamak için çalışmak zorunda kalıyor olabilirsiniz. Tüm zorluklara rağmen tutkularınızın peşinden gitmek istiyorsunuzdur. Bu durum gözünüzü fazlası ile korkutabilir. Defalarca geri adım atıp her seferinde mutsuz olduğunuzu görmeniz, yeniden düşünmenize sebep olabilir. Hayatınıza yeniden başlayacağınız duygusunu hissedebilirsiniz. Başka bir örnek verirsek, İyi bir gelir elde ettiğiniz bir işte olabilirsiniz. Yeni kararınızla, aynı geliri elde etmek için uzun süre çalışmak durumunda kalabilirsiniz. Düşündükçe kaygılarınız çoğalabilir. Tüm engelleri umursamayarak karar verdiğiniz yeni yol, kendinize olan saygınızın artmasını sağlayacak, çevrenizdekilerin de saygısının artmasına sebep olacaktır.

İnsanların Sevmedikleri İşi Yapma Sebepleri

Her işin gereklilikleri vardır. Donanımları eksik olması bireyleri sevmedikleri işte kalma zorunluluğuna itebilir. Bir bireyin donanımı iş becerisi ve tecrübesinden oluşmaz. Diğer inanlarla iletişim kurma yeteneği çok önemlidir. İşini seven insanlar teknik donanımlarının yanında iletişim becerisine de sahiptir. Diğer çalışanlardan bu özellikleri ile ayrılırlar. Mali zorluklarla mücadele eden birçok insan işini değiştirmeye cesaret edemez. Sevdiği işi yapma hayali kuran insanların bir kısmının, maddi kaygıları tutkularını engelleyebilir. Vazgeçmek kolay değildir ve cesaret gerektirir. Vazgeçmenin bazı bedelleri vardır. Herkes bu bedelleri ödemeyi seçemez. İnsanların büyük bir kısmı değişimden hoşlanmaz. Sevdiği iş için yola çıkan bir insan, bilinmeze doğru gittiğini bilir. Bazı insanlar o bilinmez yolda yürümek istemez. Çünkü hiçbir garantisi yoktur.

Kendimize 'Ben ne istiyorum?' sorusunu sormak, Yeteneklerimizi, ilgi alanlarımızı, isteklerimizi analiz edebilmeliyiz, İstenilen sonuca ulaşma yolu, Mesleğinde başarılı ve mutlu insanlarla iletişim kurmak, Bu, meslek seçiminde yardımcı olur, İlgili blog yazılarına da bakılabilir, Kendimizi geliştirmek, Kitaplar okumak, online eğitimler almak, Bu, bizi sevdiğimiz işe ulaştırabilir, Farklı bakış açıları geliştirmek, Yeni bir yerde bulunmak, farklı birilerinin gözünden bakmayı denemek, İyi bir strateji olabilir, Hayal ettiğimiz işi yapmayı denemek, Bu işi yapan biri ile iletişime geçmek, ne kadar mutlu olduğunu sorgulamak, Olumlu veya olumsuz da olsa deneyim kazanma yolu, Kendi motivasyonumuzu bulmak, Kendinizi sevdiğiniz işi yaparken hayal etmek, başarıya ne anlam verdiğinizi belirlemek, Kendi motivasyon metotları bulunmalı, Düşüncenizi kağıda dökmek, Sürekli göz önünde olması, beyni cevap bulmaya zorlar, Sürekli hatırlanması sağlar, Potansiyel hayal kırıklığını hissetmek, Sevdiğiniz işi yapamazsanız, olası hayal kırıklığını düşünmek, Biliçli risk alımı, Neleri severek yaptığınızı liste yapmak, Her gün belli bir süre ayırarak, ilgi alanlarımızı belirlemek, Etkili organizasyon yöntemi, Kariyerinizi değiştirmek, Sevdiğin mesleği bulmak, geçmişte geçirdiğin zamanı telafi eder, Her zaman kariyerinizi değiştirebilmenin yolları vardır
sevdiğim işi nasıl bulurum sevdiğin mesleği bulmak meslek seçimi kariyer
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.