AnasayfaBlogSanat Yönetmenliği Nedir?
Nedir?

Sanat Yönetmenliği Nedir?

25 Ekim 2021
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın ile sakallı ve gözlüklü bir adam olmak üzere iki kişi elleriyle bir çerçeve oluşturuyor. Erkeğin yüzüne yakın çekim yapıldığında kirli sakalı ve gözlükleri görülürken, kadının boynuna yakın çekim yapıldığında mücevherleri ve makyajı ortaya çıkıyor. Adam ve kadın birbirlerine gülümsüyor, adamın yüzü kadının elleri tarafından çerçeveleniyor. Giysilerinin parlak renkleri bulanık arka plana karşı öne çıkıyor ve neşeli bir atmosfer yaratıyor. Elleriyle oluşturdukları çerçeve aralarındaki bağın mükemmel bir örneği.
Sanat Yönetmenliği TanımıSanat Yönetmeninin GörevleriSanat Yönetmeni Olabilmek İçin Gerekli Nitelikler
Sanat ürünlerinin tanıtılıp sunulmasından sorumlu kişilere verilir. Alanları ile ilgili yapıtları topluma kazandırmaktan sorumludur.Fikirlerin uygulanabilirliğini test eder, hedef kitleye uygun işler çıkarır, projelerdeki detayları belirler ve kontrol eder.Üniversitelerin Güzel Sanatlar fakültesinden mezun olmak, tasarım programlarına hakim olmak, iyi bir iletişim ve liderlik becerilerine sahip olmak.
Sanat yönetmenliği, dijital dönüşüm ile güncellenen meslek kollarından biridir. Görsel ve işitsel projelerin tasarlanmasında ve bu projelerin topluma aktarılmasında önemli rol oynar.Konsept yaratmayı başlatır ve süreci sonuna kadar yönlendirir. Uygulamaların kullanıcı odaklı olarak gerçekleştirilmesine destek olur.İyi bir zaman yönetimi yeteneği ve liderlik nitelikleri gereklidir.
Sanat yönetmenleri, yazılım programları tasarımlarında da görev alır. Her türlü detayın tasarlanmasında önemli bir roldedir.Müşteriler ile doğrudan iletişim kurarak sanatsal bir yaklaşım belirler ve bu doğrultuda gerekli planlamayı yapar. Ayrıca diğer departmanlar ile koordinasyon sağlar.Bütçe ve zaman çizelgelerini yönetme yeteneğine, ekibi motive etme ve yönetme yeteneğine sahip olmalı.
Sanat yönetmeni, medya ve bilişim gibi sektörlerde farklı alanlarda görev alarak projelerin işitsel ve görsel stili ile imajını oluşturur.Tasarım ekibini yönlendirir, projeleri son teslim tarihine kadar hazırlar ve müşterinin onayına sunar.Sanat Yönetimi, Sanat Tarihi ya da Grafik Tasarım gibi bölümlerden mezun olma avantajı sağlar.

Sanat, görsel ya da işitsel fark etmeksizin her alanda yaratılır. Sancılı bir süreçle gelen sanat ürünleri, hayatımızı güzelleştirmek için ortaya çıkar. Kitap, gazete ve dergi gibi basılı yayın ile birlikte televizyon, dizi ve film gibi medya sektöründe de tercih edilir. Sanat Yönetmenliği, sanat ürünlerinin üretiminden değil, tanıtılıp sunulmasından sorumludur. Yaratılan eserlerin insanlara aktarılmasını sağlayan profesyoneller, ilgili kurumların işletilmesinde de bulunur. Sanat Yönetmenleri, alanları ile ilgili yapıtları topluma kazandırmakla görevlidir.

Bir sanat eseri, bağlı olduğu toplumun değerlerini özümseyerek ortaya çıkar. Kişilerin kültürel anlamda kendilerini geliştirmelerini sağlar. Farklı toplumları tanımalarına olanak tanır. Sanat yönetimi bölümü mezunu olan uzmanlar, sanat üreticisi olmamakla birlikte yönetmek ile ilgilenirler. Sanat; görsel ve işitsel öğeler ile birlikte edebi türlerden de oluşur. Aynı zamanda, güzel sanatlar içerisinde bulunan resim ve müzik de yer alır. Tüm bu türlerin yönetiminden sorumlu olan kişiler, alanlarında uzmanlaşarak kariyerlerine devam eder. Yaratım sürecinden tanıtılmasına kadar bütün aşamalarda yönetici konumunda bulunur. Sanat tarihinden faydalanarak hareket eden çalışanlar, geçmiş ile günümüz arasında köprü görevi görür. Sanat Yönetmenliği alanı ile ilgilenen herkese hitap eden bu içerik, uzmanların kariyer detaylarına da yer veriyor.

Sanat Yönetmeni Nedir?

Değişen çağ ve dijital dönüşüm ile birlikte meslek kolları da güncellenmeye başlamıştır. İnternetin hayatımızın odak noktası haline gelmesi, özellikle medya ve basın alanlarında farklı tasarımların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Görsel ve işitsel projeler, her yerde karşımıza çıkarak vizyonumuza katkıda bulunur. Konsept yaratmak ile başlayan süreç, sunum aşamasına ve sonrasında geri dönüşlerin alınmasına kadar devam eder. Ekibini yönlendirerek doğru sonuçlar çıkmasına imkan tanır.

Sanatın insan üzerindeki etkilerini doğrudan gözlemleyen profesyoneller, projeye uygun bir ortam yaratmaktan sorumludur. Sanat yönetmeni, genel tasarımı yaratıp düzenleyerek geliştiren birimleri yöneten kişilere verilen mesleki bir unvandır. Uzmanlar, senaryoya uygun makyaj, dekor, kostüm, aksesuar ve mekan gibi detaylar ile ortamı düzenler. Sanat yönetmenleri, yazılım programlarının tasarımlarında da görev alır. Kullanıcı odaklı uygulamalar gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Yani, sanat yönetmenleri, aklınıza gelebilecek her detayın tasarlanmasında önemli bir role sahiptir.

Sanat Yönetmeni Ne İş Yapar?

Sanat Yönetmenleri, bağlı bulundukları sektör ve kurum ilkeleri doğrultusunda farklı görevlere sahip olur. Çalışma alanlarına göre değişen sorumluluklar, genel anlamıyla sanatı tanıtmaktan ibarettir. Medya ve televizyon, bilişim gibi sektörlerde çalışanların görevleri;

  • Bulunan fikirlerin uygulanabilirliğini test eder. 

  • Hedef kitlenin ihtiyaç ve isteklerine uygun işler çıkarır. 

  • Projelerdeki ortamlarda kullanılan eşyaları belirler. Oyuncuların kıyafetten aksesuara kadar tüm detaylarının doğru seçilip seçilmediğini kontrol eder.

  • Uygun fotoğraf ve videoları belirler. Aynı zamanda, işitsel öğeler hakkında da bilgi sahibi oldukları için doğru seçim yaparlar.

  • Bir yayın, reklam, dizi, film ya da tiyatro setinin genel konseptini belirler. Yapımların işitsel ve görsel stili ile imajını oluşturup uygun adımları atar. 

  • Tasarım ekibini denetleyerek revize edilmesi gereken yerleri ilgili kişilere iletir.  

  • Resim, fotoğraf, video ve grafikleri inceler. Doğruluğundan emin olduktan sonra kullanıma hazır hale getirilmesini sağlar.

  • Müşteriler ile doğrudan iletişim kurup sanatsal bir yaklaşım belirler. Bu doğrultuda, gerekli planlamayı yapar.

  • Diğer departmanlar ile koordinasyon içerisinde çalışarak sürecin sorunsuz ilerlemesini sağlar.

  • Bütçe ve zaman çizelgelerini detaylı bir şekilde planlar. Herhangi bir eksik çıkmadan devam edilmesine destek olur.

  • Projelerinde farkını ortaya koyarak imza atar.

  • Projeyi son teslim tarihine kadar hazırlayıp müşterinin onayına sunar.

Sanat Yönetmeni Nasıl Olunur?

Sanat Yönetmeni olmak için üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olmanız avantaj sağlar. Güzel Sanatlar fakültelerinin Sanat Yönetimi, Sanat Tarihi ya da Grafik Tasarım gibi bölümlerinde eğitim görebilirsiniz. Bölüm dersleri içerisinde; Tasarım Yöntemleri, Sanat Pedagojisi, Halkla İlişkiler, Temel Tasarım ve Sanat Kurumlarının Gelişim Süreci gibi birçok alan yer alır. Bir Sanat Yönetmeninde olması gereken özellikler;

Illustrator ve InDesign gibi tasarım programlarına hakim olmak,

  • Ekip ve müşterinin isteklerini doğru bir şekilde anlayacak iletişim becerisine sahip olmak,

  • Detaycı, dikkatli, hoşgörülü ve disiplinli bir yapı,

  • Zaman yönetimi yapabiliyor olmak,

  • Ekibi yönetebilecek ve motive edebilecek liderlik nitelikleri,

  • Çoklu görev yetkinliği,

  • Görsel ayrıntıları fark edebilecek dikkatli bir göze sahip olmak.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

Sanat Yönetmeni Çalışma Alanları Nelerdir?

  • Televizyon, radyo ve dergi gibi medya kuruluşları,

  • Sinema filmleri,

  • Reklam ve prodüksiyon ajansları,

  • Müzeler,

  • Sanat galerileri,

  • Sanat merkezleri,

  • Yayınevleri,

  • İlgili projeler.  

Sanat Yönetmenliği Maaş Aralığı

Sanat Yönetmeni, oluşturulmuş sanatın topluma aktarılmasını sağlayan profesyonellerdir. Çalışanların bağlı oldukları sektöre göre görevleri ve çalışma şartları değişkenlik gösterir. Dolayısıyla, kazançları da kurum prensipleri, bilgi ve deneyim bağlamında farklılaşır. Bir Sanat Yönetmeninin maaş aralığı şöyle;

  • En düşük 4.210 TL,

  • En yüksek 10.990 TL olup ortalama 7.010 TL'ye denk gelir.

Zaman içerisinde, tecrübeniz arttıkça pozisyonunuzda değişir. Kıdemli Sanat Yönetmeni olduğunuz zaman maaş aralığınız;

  • En düşük 5.280 TL,

  • En yüksek 8.750 TL olup ortalama 6.910 TL'dir.

Sanat Yönetmenliği Sertifika Eğitimi

Sanat Yönetmenliği sertifika eğitimleri, alanlarına göre değişir. Programların içerikleri, çalışma alanları ve eğitimcileri çeşitlilik gösterir. Öncelikle, hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Sanat Yönetimi eğitimi genellikle, bir yapıtın üretim aşamasından toplumla buluşmasına kadar geçen süreci kapsar. Aşamalar; fikir araştırması, yapım öncesi, projeyi üretme, çalışma ekibinin oluşturulması, uygun ekipmanların bulunması, bütçe hazırlama, sponsorluk araştırmaları ve görüşmeleri, reklam ve tanıtım maliyetleri ile yöneticilikten meydana gelir. Eğitim içeriği;

  • Sanat yönetimi ve yönetmenliğinin temel kavramları,

  • Çalışma prensipleri,

  • Profesyonellerin görev ve sorumlulukları,

  • Senaryo, dekor ve karakter incelemesi,

  • Sahne düzenlemesi,

  • Kostüm, mekan ve dekor tasarımı,

  • Uygulama örnekleri.

Bu eğitimi, ilgi duyduğunuz programlar ile destekleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Diğer eğitim türlerine bazı örnekler ise; Resim Okuma ve Üslup, Temel Sanat Tarihi, Sanat Terapisi, Tasarım Programları, Sanat Estetiği, Klasik ve Çağdaş Sanat Türleri, Sanat Felsefesidir. Aynı zamanda, birbirinden farklı dillerde verilen sanat eğitimleri ile uzmanlığınızı artırabilirsiniz. İlgi duyduğunuz alanlarda okuma ve araştırma yapıp belgesel ve program izleyebilirsiniz. Müze ve sergi gezip söyleşi, panel ve seminerlere katılabilirsiniz. Bilginizi güncelleyerek kariyerinizde emin adımlar ile ilerleyebilirsiniz. Sanat Yönetmenliği eğitimi, temel bilgi verdikten sonra detaylandırılır. Ancak, sizin de kendi bilgi ve deneyiminizi artırarak devam etmeniz gerekir.

Sanat ürünlerinin tanıtılıp sunulmasından sorumlu kişilere verilir Alanları ile ilgili yapıtları topluma kazandırmaktan sorumludur, Fikirlerin uygulanabilirliğini test eder, hedef kitleye uygun işler çıkarır, projelerdeki detayları belirler ve kontrol eder, Üniversitelerin Güzel Sanatlar fakültesinden mezun olmak, tasarım programlarına hakim olmak, iyi bir iletişim ve liderlik becerilerine sahip olmak, Sanat yönetmenliği, dijital dönüşüm ile güncellenen meslek kollarından biridir Görsel ve işitsel projelerin tasarlanmasında ve bu projelerin topluma aktarılmasında önemli rol oynar, Konsept yaratmayı başlatır ve süreci sonuna kadar yönlendirir Uygulamaların kullanıcı odaklı olarak gerçekleştirilmesine destek olur, İyi bir zaman yönetimi yeteneği ve liderlik nitelikleri gereklidir, Sanat yönetmenleri, yazılım programları tasarımlarında da görev alır Her türlü detayın tasarlanmasında önemli bir roldedir, Müşteriler ile doğrudan iletişim kurarak sanatsal bir yaklaşım belirler ve bu doğrultuda gerekli planlamayı yapar Ayrıca diğer departmanlar ile koordinasyon sağlar, Bütçe ve zaman çizelgelerini yönetme yeteneğine, ekibi motive etme ve yönetme yeteneğine sahip olmalı, Sanat yönetmeni, medya ve bilişim gibi sektörlerde farklı alanlarda görev alarak projelerin işitsel ve görsel stili ile imajını oluşturur, Tasarım ekibini yönlendirir, projeleri son teslim tarihine kadar hazırlar ve müşterinin onayına sunar, Sanat Yönetimi, Sanat Tarihi ya da Grafik Tasarım gibi bölümlerden mezun olma avantajı sağlar
sanat yönetmeni sanat yönetmeni nedir sanat yönetmeni ne iş yapar sanat yönetmenliği
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.