AnasayfaBlogSağlık ve Hijyen Konusunda Eğitim Şart
Kişisel Gelişim

Sağlık ve Hijyen Konusunda Eğitim Şart

14 Haziran 2019
Bir kişi banyoda ellerini yıkamaktadır. Beyaz bir sabunluk önünde duruyor ve sol elini sabunluğun altına koymuş. Sağ eli mavi kapaklı plastik bir şişe tutuyor ve şişedeki sıvıyı eline döküyor. El ve şişeye yakından bakıldığında kişinin kolunun ve yüzünün bulanık bir görüntüsü ortaya çıkıyor. Plastik kapak da görüntüde görülebiliyor ve biraz daha koyu bir mavi renge sahip. Kişi görevine odaklanmış ve kendini tamamen ellerinin temiz olmasını sağlamaya adamış durumda.
Konu BaşlığıAçıklamaÖneri/Çözüm
Sağlık ve Hijyenin ÖnemiSağlık ve hijyen konularının genel olarak ihmal edildiğini ve bu konuda toplumun bilinçli olmadığını belirtiyor.Herkesin bu konularda mutlaka eğitim alması gerektiğini vurguluyor.
Hijyen ve SağlıkTemel sağlığın hijyenle başladığını belirtiyor, fakat hijyenin olmadığı noktada nelerle karşılaşabileceğimiz hakkında bilinç düzeyimizin düşük olduğunu ifade ediyor.Hijyenik olmayı bir zorunluluk haline getirmemiz gerektiğini söylüyor.
El HijyeniEllerimizle günde 500 kez yüzümüze dokunduğumuzu ve bu durumun mikroorganizmaları yüzümüze taşıdığını ifade ediyor.Ellerimizi düzenli ve doğru bir şekilde yıkamanın önemini vurguluyor.
Sağlık HarcamalarıSağlık harcamalarının çoğunun enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar için ayrıldığını belirtiyor.Hijyen konusunda daha fazla bilinçlenmemiz gerektiğini söylüyor.
Sağlıklı BireylerSağlıklı bir toplum olabilmek için önce sağlıklı bireyler olmamız gerektiğini ifade ediyor.Bu konuda bilinçli olanın bilinçsizlere eğitim vermesi gerektiğini vurguluyor.
Sağlık EğitimiOkul çağı çocuklarının hijyen konusunda genellikle yetersiz olduğunu belirtiyor.Okul çağı çocuklara hijyen konusunda özel olarak eğitim verilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Sivil Toplum KuruluşlarıSivil toplum kuruluşlarının hijyen konusunda geniş çaplı çalışmalar yaptığını belirtiyor.Daha büyük ve daha etkili projelerin gerekliliğini vurguluyor.
Bireysel UyanışSadece kendi temizliğimize özen göstermenin yeterli olmadığını ifade ediyor.Hijyen konusunda daha çok yazılar yazılması ve eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.

Bir süredir üzerinde çalıştığım proje sayesinde eğitim dediğimiz kavramın önemini ve ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha anladım. Projemin çalışma alanı sağlık sektörü. Hijyen, enfeksiyon ve hastane enfeksiyonu gibi kavramlar hakkında ciddi bir planlama yapılması gerekiyor. Meğer ne önemli konularmış. 

Yaşamımızın çok kıyısında köşesinde duruyor gibi görünse de hayat akışımızın tam içinde yer alıyorlar. Bu konuları bilmek ve öğrenmek için illa bir sağlık görevlisi olmak gerekmiyor. Ya da sektör içinde herhangi bir işle meşgul olmak da gerekmiyor. 

Temel sağlığın hijyenle başladığını bilmeyenimiz yoktur herhalde. Peki hijyenin olmadığı noktada nelerle karşılaşabileceğimize dair ne kadar ne biliyoruz? İşte bu noktada toplumun her kesimi için eğitim şart!

Sağlık Hijyenle Başlıyor

Hijyenin terminolojik açıklamasını her yerde görmek mümkün. Onun için eğitim veriyormuş gibi açıklamalarla sizi sıkmak istemem. Herkesin bildiği bu kavramın hayatımıza entegrasyonu tam olarak sağlandı mı, ona bakalım. Acaba hijyenik olmayı su içmek, yemek yemek, uyumak gibi zorunlu bir davranış özelliğine dönüştürebildik mi? Esas olan bu. 

Uzmanlarca hazırlanmış eğitim içerikli birçok videoda ve haber kanallarında paylaşılan yazılarda hijyenin ilk önce el yıkamayla başladığını vurguladıklarını gördüm. Konu uzmanı olarak bir KBB doktoru ellerin göz kırpma gibi refleks dışı hareket ettiğinden bahsediyor. 

Farkında olmadan günde 500 kez yüzümüze dokunuyoruz. Böylece elimizde bulunan mikroorganizmaları ağız, burun, göz çevresine taşımış oluyoruz . Düşünün! Gün içinde elimizle nelere temas etmiyoruz ki. Elbette bu kaçınılmaz bir refleks. 

Peki tehlikelerinden korunmak için ne yapıyoruz? Ellerimizi ne sıklıkla yıkıyoruz? Peki ya doğru yıkıyor muyuz? Peki bu konuda eğitim almaya ya da vermeye ne derdiniz?

Hijyen ve Doğurduğu Sonuçlar

Gerek Sağlık Bakanlığı gerek Sayıştay Başkanlığının ve tıp alanındaki uzmanların önemli bir ortak tespiti var. Ülkemiz sağlık harcamalarında en çok enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar için bütçe ayırıyor. Buna basit bulaşıcı hastalıklar da dahil ölümcül olabilen ciddi enfeksiyonel vakalar da. Sadece bir el yıkama ya da yıkamama adeta kelebek etkisi gibi bir etkileşim yaratıyor. Yalnızca iki dakikalık bir eylemin doğurduğu sonuçları fark edebilmek gerek.

Sağlıklı bir toplum olabilmek için önce sağlıklı bireyler olmak gerekiyor. Bu konunun ciddiyetini bilen bilmeyene ve farkındalığı olan olmayana eğitim vermeli. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine bağlı okullar üzerinde yaptığı bir anket çalışmasını internet sitesinde paylaşmış. 

Hijyen Konusuna Çare Bulunmalı

İçinde bulunduğumuz yüzyıla ve teknolojinin getirdiği onca yeniliğe rağmen okul çağı çocuklarımızın el yıkama ya da el hijyeni konusunda yetersizliğini gösteren oranlar var. Eskiden okullarda kolluk görevleri ve görevlileri vardı. Acaba yeni köye o eski adetleri biraz daha donatarak geri getirmek işe yarar mı? İşe yarayacak çözümler olmalı. Okul çağı bu çocuklara temizlik ve hijyen konusunda özel olarak eğitim verilmeli. 

Herkesin de bir fikri olmalı ve milletçe el birliği ile çözüm bulmalıyız. Çünkü bu ciddi bir milli ve sosyal sorumluluk. Elbette sivil toplum kuruluşlarının bu konuda geniş çaplı çalışmaları var. İl İl, köy köy gezip halkı bilinçlendirmek adına eğitim veren kuruluşlar da var. Ama görünen o ki, daha büyük ve daha efektif hareketler gerekiyor.

Bireysel uyanış toplumsal uyanışı da beraberinde getirir. Sadece kendi temizliğimize özenmek yeterli değil maalesef. Sağlığın hijyenle başladığını anlatan daha çok yazılar yazılmalı ve videolar yayınlanmalı. İşin uzmanları bu konuda daha çok televizyon programlarına çıkıp eğitim vermeli veya anlatmalı.

Sağlık ve Hijyenin Önemi, Sağlık ve hijyen konularının genel olarak ihmal edildiğini ve bu konuda toplumun bilinçli olmadığını belirtiyor, Herkesin bu konularda mutlaka eğitim alması gerektiğini vurguluyor, Hijyen ve Sağlık, Temel sağlığın hijyenle başladığını belirtiyor, fakat hijyenin olmadığı noktada nelerle karşılaşabileceğimiz hakkında bilinç düzeyimizin düşük olduğunu ifade ediyor, Hijyenik olmayı bir zorunluluk haline getirmemiz gerektiğini söylüyor, El Hijyeni, Ellerimizle günde 500 kez yüzümüze dokunduğumuzu ve bu durumun mikroorganizmaları yüzümüze taşıdığını ifade ediyor, Ellerimizi düzenli ve doğru bir şekilde yıkamanın önemini vurguluyor, Sağlık Harcamaları, Sağlık harcamalarının çoğunun enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar için ayrıldığını belirtiyor, Hijyen konusunda daha fazla bilinçlenmemiz gerektiğini söylüyor, Sağlıklı Bireyler, Sağlıklı bir toplum olabilmek için önce sağlıklı bireyler olmamız gerektiğini ifade ediyor, Bu konuda bilinçli olanın bilinçsizlere eğitim vermesi gerektiğini vurguluyor, Sağlık Eğitimi, Okul çağı çocuklarının hijyen konusunda genellikle yetersiz olduğunu belirtiyor, Okul çağı çocuklara hijyen konusunda özel olarak eğitim verilmesi gerektiğini ifade ediyor, Sivil Toplum Kuruluşları, Sivil toplum kuruluşlarının hijyen konusunda geniş çaplı çalışmalar yaptığını belirtiyor, Daha büyük ve daha etkili projelerin gerekliliğini vurguluyor, Bireysel Uyanış, Sadece kendi temizliğimize özen göstermenin yeterli olmadığını ifade ediyor, Hijyen konusunda daha çok yazılar yazılması ve eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini söylüyor
hijyen enfeksiyon sağlık el yıkama el hijyeni yıkama hijyen eğitimi sağlık eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402