AnasayfaBlogSabahları Erken Kalkmanın Yöntemleri
Kişisel Gelişim

Sabahları Erken Kalkmanın Yöntemleri

25 Ağustos 2021
Genç bir kadın elleriyle ağzını kapatıyor; bu bir şaşkınlık, şok ya da utanç jesti. Soluk bir teni ve açık renk gözleri var. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Arka planda beyaz bir nesne, mavi rakamlı bir işaret ve ortasında delik olan beyaz bir harf bulunan ahşap bir yüzey var. Resmin alt kısmında, bacaklarının yakın çekimi görülebiliyor ve yüzünün yakın çekimi ifadesini ortaya koyuyor. Göğsü, üzerine konulmuş bir el ile görülebiliyor. Arka plan mavi harfli siyah ve beyaz harfli siyah bir arka plan.
YöntemNasıl İşlerEk Bilgi
Erken yatmakVücudun dinlenme ve yenilenme süresi uzar, ertesi sabah daha erken kalkmayı kolaylaştırır.Erken yatmak genel sağlık için de faydalıdır.
Uyandırma sesini seçmekUyanmayı kolaylaştıran bir uyandırıcı ses, alarmin çalmasıyla uyanmayı destekler.Çok yüksek ya da rahatsız edici sesler yerine, hafif ve rahatlatıcı sesler seçilebilir.
Yatak odasını aydınlatmakOdada yeterli ışık olması, vücudun uyanma sürecini hızlandırır.Sabah ışığı da bu süreci destekler ve melatonin hormonunun salgılanmasını azaltır.
Kahvaltı hazırlamakSabahları önceden hazırlanmış bir kahvaltının olması, kalkış motivasyonunu artırır.Sağlıklı bir kahvaltı, tüm gün enerji sağlar ve metabolizmayı hızlandırır.
Sabah aktivitesi planlamakSabahları yapılacak bir aktivitenin olması, erken kalkmayı teşvik eder.Egzersiz, meditasyon veya hobiler bu aktiviteler arasında olabilir.
Sıvı tüketimini azaltmakGece boyunca sıvı tüketimi azaldıkça, uykunun kesilmesi ihtimali düşerGece boyunca idrara çıkma ihtiyacı uykuyu bölebilir.
Son teknoloji cihazların kullanımını azaltmakEkranlardan yayılan mavi ışık melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyebilir.Yatmadan önce yapılan hafif bir okuma aktivitesi, uykuya daha hızlı geçişi sağlar.
Ritüel oluşturmakHer akşam aynı zamanda yatmak ve sabahları aynı zamanda kalkmak, vücudun biyolojik saatinin düzenlenmesine yardımcı olur.Bu rutin hafta sonları da devam etmelidir.
Uyku süresini izlemek8 saat uyku genellikle iyi bir denge noktası olabilir, uyandıktan sonra enerjik hissetmek için gereken süreyi belirle.Her insanın uyku ihtiyacı farklıdır, bazıları daha az uyumayla bile enerjik hissedebilir.
Çift alarm kullanmakBirincisi yataktan çıkmadan önce, ikincisi yataktan çıkmak için olabilir. Bu teknik, erken kalkmayı kolaylaştırır.Bu yöntem, zor uyanan kişiler için ideal olabilir.

Şuan beyninin içinden şöyle bir soru yankılandığını tahmin edebiliyorum. 5’te güne başlamak mı? Nasıl yani?

Eğer işlerini yetiştirmekte zorlanıyorsan, verimli olduğun zamanı bilmiyorsan, çalışacak çok ders yetiştirilmesi gereken çok proje var diyorsan ve en önemlisi zinde olmak istiyorsan sen kesinlikle sabah 5’te uyananlar kulübüne gelmelisin.

Sabah 5’te uyananlar kulübünü daha önce duymadın mı? Dünyanın geri kalanı henüz uyanmamışken, bir dahi gibi uyanıp kendine vakit ayıranlar var. Ve bu kişilerin sayısı tahmin edemeyeceğin kadar çok.

Tabi erken kalkmaktan nefret edenler sayısı da azımsanamaz. Ama sabah erken uyanmadan önce uyanman gereken başka bir konu var. Bu konuda şöyle bir yaklaşım sergileniyor: sabah erken kalkmanın ne faydası var? Şöyle bir yanıt verebiliriz: geç kalkmanın hiçbir faydası yok. 

İnsanlar 5’te uyanıp zihinsel olarak en zinde oldukları zamanı değerlendiriyor. Buraya kadar okuduysan şunu anlamış olmalısın. Hiçbir şekilde daha az uyu demedim. Sadece erken kalkmaktan bahsettim. 

Sabah Erken Kalkma Yöntemleri

Peki şimdi ben kendimi 5’te uyandırmaya nasıl alıştıracağım? Uyanıpta ne yapacağım diyorsan önce nasıl alıştıracağından bahsedeyim sonra ne yapacağını konuşuruz. Öncelikle şunu bilmelisin ki ilk zamanlar hiç kolay olmayacak. Hatta çoğu sabah sinirli uyanacaksın veya vazgeçip yastığa tekrar kafayı gömmeyi düşüneceksin. Çoğu zaman hayatı sorgulayacaksın. Ben bu saatte ne yapıyorum ya?  Ama hepsi geçecek. Sorguladıklarının yanında kazandıklarını görünce kendini muhteşem hissedeceksin.

Erken kalkmak için uygulaman gereken 5 teknik

Şimdi hala devam etmek istiyorsan başlıyorum. 

1. Kural

Erken yatmalısın. Evet bu kadar basit. Erken yatmalısın. Bedenin sabah erken kalkmaya alıştığında uyuma saatini tekrar gözden geçirebilirsin ama şimdilik erken yatmalısın. Güven bana erken yattığında gece kaçırdığın hiçbirşey yok. Eğer beden erken yatmaya direniyorsa o zaman dijital adımlara geçiyoruz.

2. Kural

Beynine yatağı uyumak için kullandığını kodla. Bu kodlamayı da yaparken kesinlikle telefona bakma rutininden vazgeç. Bunu hepimiz yapıyoruz. Bu gerçeği kimse inkar edemez. 

Eğer yatağında telefonuna bakmaya devam edersen amacın dışına çıktığın için haliyle uykunda gelmeyecektir. O yüzden yatağa girdiğinde telefonla olan ilişkin bitmiş olsun.  Kitap, yatak odanda uyku getirir. Bunu deneyebilirsin. 

3. Kural

En zor kısmı, yataktan çıkma evresi. İlk zamanlar sabah 5'te uyandığın için muhtemelen bedenini yataktan kaldırmak çok zor gelecek. Endişelenme. Herkese aynısı oluyor. Yapman gereken alarmını kurduğun telefonunu muhakkak uzak bir yere koy. Burada yastığının altından çıkarıp komidin üstüne koymandan bahsetmiyorum. Bunun bir faydası yok. Daha ileriye. Alarm sesini duyabileceğin bir başka odaya.  Düşünsene sabah 5te alarm çalıyor ve sen onu kapatmak için mecbur yataktan kalkmak zorundasın. Kalkmazsan ev ahalisi ve komşular söylenmeye başlayacak. 

4. Kural

Zirve performans uzmanı Robin Sharma’nın 5te uyananlar kitabında okuduğum ve öğrendiğim taktiği burada devreye sokuyoruz. Sabah 5’te uyanmayı alışkanlık haline getirmek için çok okudum ve araştırdım. Sanırım şuan kendimle gurur duyuyorum. 

Herneyse kitapta 5 saniye kuralı var. Uyandığında kalkmakta güçlük çekiyor veya sinirli oluyorsan Kitap şöyle diyor ‘’Sabah alarmınız çaldığında, 5'ten geriye doğru sayın. Ancak bunu yapmadan önce, 1 e ulaştığınızda yataktan kalkacağınıza dair kendinize söz verin diyor. 5, 4, 3, 2, 1!

5'ten geriye doğru saymak, herhangi bir zor görevde harekete geçmeden önce kullanabileceğiniz bir stratejidir. Çünkü odak noktanız saymak olduğu için diğer şeyler 2. plana kalıyor. Siniri de yeniyoruz.  Nasıl? Yavaş yavaş bir harekete geçiş oldu dimi? Woow!

Şimdi özetleyecek olursak; erken kalkmaktan önce erken yatmayı alışkanlık haline getirerek başlıyoruz. Bunu ne yaparsam yapayım uykumu alamıyorum diyenler uygulasın. Ama bana şu kadar saat uyumak yetiyor diyenler istediği saatte yatsın. Çünkü amaç daha az uyumak değil burada. 

Telefonumuza uyumadan önce bakmaktan vazgeçiyoruz. Beynin kodunu bozuyor. Bu yatak, bu yastık, gece olmuş bizimkisi telefona bakıyor. Demekki doğru olan uyanık kalmak o zaman açıyoruz uykuya direnç gücünü. Kendi beyninizi şaşırtmayın. 

Alarmı en uzak noktaya koyuyoruz ki yataktan çıkmak için geçerli bir sebebimiz olsun. Bu durum zaman zaman sinirlerinizi de bozmaya başlıyorsa da 5’ten geri sayıp kendimize verdiğimiz sözü tutuyoruz. 

Ve bingo. İstikrar ve azmin ile sende artık zihninin en açık ve aktif olacağı zamanı israf etmekten vazgeçiyorsun.  Doğru bir başlangıç yapmak ve vakit kazanmak istiyorsan herkesten önce uyanmalısın. 

Erken Kalkıp Neler Yapabilirim?

Gelelim 5’te uyanınca neler yapacağına. Bunu sen daha iyi bilirsin. Artık tam zamanlı bir işte çalışırken kendine zaman ayırmak ve ertelediğin şeyleri bitirmek için tam sırası. 

Benim sabah rutinim duş ve limonlu su. Ah kahveyle başlıyorum demeyi çok isterdim baya havalı olurdu belki ama sabahları kahve içemeyenlerdenim. Aslında içilse iyi. Çünkü uyku hormonu melatonini devre dışı bırakma özelliği var ve çok işe yarıyor. O yüzden bu tercihi size bırakıyorum. Duşunu aldın içeceğini içtin o da ne saat hala 5:20 ve daha çok zaman var. Biraz daha hareketlenmeye ne dersin peki? Oturduğun yerden esneme hareketleri yap. Bu arada sabahları esnerken müzikte dinleyebilirsin ya da bir tedx konuşmacısını. Veya beni! Esneme sırasında vücudunun uyandığını görmek sana muhteşem hissettirecek. Aklın gece erken yattığın için kaçırdıklarındaysa hadi biraz sosyal medya da takıl. Ama çok vakit harcama yinede. Bu sabahların bir anlamı olmalı dimi? 

Hala vakit var. Maillere mi baksan, ofise gittiğinde bir daha uğraşmazsın. Ya da bir türlü okumayı ertelediğin kitaba mı başlasan? her sabah düzenli okursan yılda kaç kitap bitirsin acaba? 

İstersen akşam yemeğini şimdiden hazırlayabilirsin. Çünkü hala çok vaktin var. Ve dilediğin herşeyi yapabilirsin. Bu Konunun sonunu açık bırakıyorum. Sabah 5te uyanabilmek için sizinde herhangi bir tekniğiniz var mı? Duymak isterim açıkçası. Benimle paylaşabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Erken yatmak, Vücudun dinlenme ve yenilenme süresi uzar, ertesi sabah daha erken kalkmayı kolaylaştırır, Erken yatmak genel sağlık için de faydalıdır, Uyandırma sesini seçmek, Uyanmayı kolaylaştıran bir uyandırıcı ses, alarmin çalmasıyla uyanmayı destekler, Çok yüksek ya da rahatsız edici sesler yerine, hafif ve rahatlatıcı sesler seçilebilir, Yatak odasını aydınlatmak, Odada yeterli ışık olması, vücudun uyanma sürecini hızlandırır, Sabah ışığı da bu süreci destekler ve melatonin hormonunun salgılanmasını azaltır, Kahvaltı hazırlamak, Sabahları önceden hazırlanmış bir kahvaltının olması, kalkış motivasyonunu artırır, Sağlıklı bir kahvaltı, tüm gün enerji sağlar ve metabolizmayı hızlandırır, Sabah aktivitesi planlamak, Sabahları yapılacak bir aktivitenin olması, erken kalkmayı teşvik eder, Egzersiz, meditasyon veya hobiler bu aktiviteler arasında olabilir, Sıvı tüketimini azaltmak, Gece boyunca sıvı tüketimi azaldıkça, uykunun kesilmesi ihtimali düşer, Gece boyunca idrara çıkma ihtiyacı uykuyu bölebilir, Son teknoloji cihazların kullanımını azaltmak, Ekranlardan yayılan mavi ışık melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyebilir, Yatmadan önce yapılan hafif bir okuma aktivitesi, uykuya daha hızlı geçişi sağlar, Ritüel oluşturmak, Her akşam aynı zamanda yatmak ve sabahları aynı zamanda kalkmak, vücudun biyolojik saatinin düzenlenmesine yardımcı olur, Bu rutin hafta sonları da devam etmelidir, Uyku süresini izlemek, 8 saat uyku genellikle iyi bir denge noktası olabilir, uyandıktan sonra enerjik hissetmek için gereken süreyi belirle, Her insanın uyku ihtiyacı farklıdır, bazıları daha az uyumayla bile enerjik hissedebilir, Çift alarm kullanmak, Birincisi yataktan çıkmadan önce, ikincisi yataktan çıkmak için olabilir Bu teknik, erken kalkmayı kolaylaştırır, Bu yöntem, zor uyanan kişiler için ideal olabilir
sabah erken kalkmak 5te uyanmak erken kalkma yöntemleri erken uyanma teknikleri
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli bir adam kahverengi bir duvarın önünde dururken gülümsüyor. Beyaz bir elbise gömleği, siyah bir kravat ve siyah bir takım elbise ceketi giyiyor. Saçları gri ve kulağında bir küpe var. Dudakları yakın görünmektedir ve güçlü bir çenesi vardır. Arkasındaki duvarda, kahverengi yüzey üzerinde beyaz bir harf var. Sağ alt köşede, açık ve odak dışı bir ampul var.
Bu, şık takım elbiseli, iyi giyimli bir adamın fotoğrafı. Başı hafifçe yana eğik bir şekilde dik duruyor ve elleri ceplerinde. Yüzünde sakin, kendinden emin bir ifade var ve duruşu profesyonel ve gururlu. Takım elbisesi lacivert ve vücuduna göre dikilmiş, beyaz gömlekli ve desenli kravatlı. Kısa kahverengi saçları ve nazik bir yüzü vardır. Gözleri sanki derin düşüncelere dalmış gibi yana bakıyor. Zeki, başarılı ve kendinden emin görünüyor, her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.Faruk Ökenli
1102779
Bir adam önünde satranç tahtası olan bir masada oturmaktadır. Gömlek ve pantolon giymiştir ve yüzü görünmektedir. Önündeki satranç taşlarına dikkatle konsantre olmuş, bakışları satranç tahtasına odaklanmıştır. Masanın üzerinde, üzerinde ağaç resmi olan beyaz bir kupa ve bir yığın bilgisayar klavyesi vardır. Sağında, biri beyaz diğeri metal olmak üzere birkaç satranç taşı var, ikisi de yakından bakıyor. Arkasındaki duvarda üzerinde yazı olan bir tabela var. Odaklanmış ve kararlı görünüyor, hamle yapmaya hazır.
5
(44)

Satranç Eğitimi

15 Konu5 Saat
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
1028464