AnasayfaBlogRomatoloji Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Romatoloji Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

03 Temmuz 2021
Mavi eldivenler giyen bir kişi elinde bir cihaz tutmaktadır. Cihazın üzerinde çeşitli düğmeler ve arkadan gelen ve parmaklarına bağlı bir kablo vardır. Kişi cihazı tansiyonunu ölçmek için kullanmaktadır. Arka planda kişinin bacağının yakın çekimi görülüyor. Ayrıca mavi bir nesnenin ortasında sarı bir nesne ve mavi bir nesnenin bulanık bir görüntüsü de var. Son olarak, görüntüde bir elin yakın çekimi ve bir logo görülebiliyor. Logo iki renkten oluşuyor ve çeşitli şekillere sahip. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek detaylı ve açıklayıcı bir görüntü oluşturuyor.
Romatoloji Uzmanının GörevleriAçıklamaRomatoloji Uzmanı Ne İş Yapar
Tıbbi Öykü AlmakHastanın şikayetleri doğrultusunda ayrıntılı bir tıbbi öykü alır ve kaydeder.Romatoloji uzmanı, hastalarının şikayetlerini, geçmiş tıbbi hikayesini ve genel sağlık durumunu değerlendirir.
Fiziki Muayene YapmakHastanın romatolojik açıdan fiziki muayenesini gerçekleştirir.Değerlendirdiği bilgiler doğrultusunda hastanın fiziki muayenesini yapar.
Tetkikleri YönlendirmekGerekli biyokimyasal ve radyolojik tetkiklerin yapılmasını sağlar.Hastalığın teşhisi ve tedavisini belirlemek amacıyla tetkik isteyebilir.
Tedavi GerçekleştirmekHastalığın tanısını koyarak, uygun tedaviyi belirler ve uygular.Teşhis edilen hastalığa uygun tedavi yöntemini uygular.
Hastayı BilgilendirmekHastanın durumu ve tedavi süreci hakkında bilgi verir, tavsiyelerde bulunur.Romatoloji uzmanı, hastalarını hastalıkları ve tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirir.
Tanısal GirişimlerEklem sıvılarının incelenmesine yönelik tanısal girişimlerde bulunur.Hastalığın tanısını yerinde koymak amacıyla eklem sıvıları inceler.
Tedavi Yöntemlerini DeğerlendirmekTedavi sürecini ve yöntemini düzenli olarak değerlendirir ve gerektiğinde değişiklik yapar.Uygulanan tedavinin etkinliğini kontrol eder ve gerektiğinde tedavi planını günceller.
Bilimsel Gelişmeleri Takip EtmekMesleği kapsamında yer alan bilimsel gelişmeleri, yayınları, kongreleri ve sempozyumları takip eder.Sürekli olarak tıbbi araştırmaları ve yeni tedavi yöntemlerini takip eder.
KonsültasyonlarGerektiğinde diğer hekimlerle konsültasyonlarda bulunur.Hasta bakımını iyileştirmek için diğer tıbbi uzmanlarla işbirliği yapar.
Egzersiz ve İlaç TedavileriHastalığın tedavisinde kullanılacak egzersiz ve ilaç tedavilerini belirler ve uygular.Hastalığın tedavisinde kullanılacak olan ilaçlar ve egzersizler hakkında bilgi verir ve uygular.

Romatoloji bilim dalı; kas, kemik, tendon, eklem, eklemi döşeyen zar, entez benzeri yapıları etkileyen kimi zamanda farklı organ sistemleri de tutabilen ağrılı diyebileceğimiz romatizmal hastalıkların tanı ve tedavilerinin gerçekleştirildiği tıp bilimidir. Birbirine hiç benzemeyen çok farklı sayıda romatizmal diyebileceğimiz hastalıklar bulunmaktadır.

Romatoid Artrit, Psöriatik Artrit, Ankilozan Spondilit, Reaktif Artrit ve bağ dokusu hastalıkları olarak bilinen Sistemik Skleroz, Sistemik Lupus Eritematozus, Sjögren Sendromu, Miyozitler beraber, Takayasu Arteriti, Behçet Hastalığı, Poliarteritis Nodoza, küçük damar vaskülitleri gibi daha birçok romatizmal hastalıklar bulunmaktadır. Ratizmal hastalıklardan bazıları cinsiyete ve yaşa özel popülasyonları varken kimi romatizmal hastalıklar ise çocukluk döneminden itibaren yetişkin döneme ve ileri yaşlara kadar hemen hemen her yaş gurubunda bulunmaktadır.

Romatoloji Uzmanı Nedir?

Romatoloji uzmanı, yukarıda yer alan hastalıkları inceleyen ve bunları teşhis eden, aynı zmanda doğru tedaviyi uygulayan lisans eğitimini tıp fakültesinde tamamlamış yüksek ihsas eğitmini iç hastalıklarında tamamlamış, buna ek olarak üç yıl romatoloji alanında uzmanlığını elde etmiş doktor olarak tarif edilebilir.

Romatizma hastalıkları arasında toplumda sıklıkla iltihapsız olanlar ortaya çıkmaktadır. İltihapsız romatizmalarda vücut iltihap üretmemekle beraber tedavileri daha kolay sağlanabilmektedir. Tekrarlama eğilimi göstermeleri halinde bile kısa süren tedavilerle ömür boyu ilaç kullanımı gerektirmeyecektir. İltihaplı romatizmalara göre eklemlere ağır hasar vermeleri beklenmemekte ve iç organ tutulumu yapmazlar. İltihapsız romatizmalar arasında en çok osteoartrit görülmektedir. Kadınlarda 40 yaşından sonra sık sık görülen osteoartrit ( ekleme kireçlenmeleri) dışında bel ve kas spazmı, tendinitler, menisküs yırtıkları, bel fıtığı ya da fibromiyalji benzeri hastalıklarda bu grupta yer almaktadır. Fibromiyalji genç veya orta yaş grubundaki kadınlarda sık sık kas- iskelet sistemi ağrıları şeklindedir. Bu sendrom türünde kronik ağrıları ile beraber yorgunluk, mutsuzluk ve aynı zamanda bilişsel bozukluklar ortaya çıkabilmektedir.

İltihaplı romatizmalar ise herhangi bir mikrobik ajan ve enfeksiyon olmadan vücudun immün isteminin kendi kendine iltihap yapıp kas- iskelet sistemini ve aynı zamanda eklemleri veya bazen de akciğer, kalp, böbrek benzeri iç organları etkilemesiyle oluşmaktadır. İltihaplı romatizmalar uzun süren eklem şikayetleri, eklem şişlikleri, sabah uyandıktan sonra uzun süren eklem tutuklularına neden olabilmektedir. Yine aynı belirtiler arasında uzun süren yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı ve ateş olabilmektedir. Bu belirtilerin tamamı enfeksiyon veya kanser hastalıkları belirtileriyle karışabilmektedir. Bu sebeple doğru tanının koyulabilmesi oldukça önemlidir.

Romatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Romatoloji uzmanlarının birçok görev ve sorumlulukları bulunur. Sağlık tesisinin tüzük, yönetmelikleri kapsamında görevini yerine getirmeye çalışır. Bununla beraber diğer görevlerini şöyle sıralamak mümkündür;

  • Hastanın şikayetleri doğrultusunda tıbbi öyküsünü ayrıntılı bir şekilde alarak, bu bilgileri kaydeder.

  • Hastanın romatolojik açıdan fiziki muayenesini gerçekleştirir.

  • Yatış endikasyonu olabilecek hastaların ilgili servislere yatışlarını gerçekleştirir. Bu hastaların tedavi takip ve kontrollerini gerçekleştirir.

  • Gerek duyulan biyokimyasal ve radyoloji tetkiklerini yapılmasını sağlar.

  • Eklem içinde yer alan sıvıların incelenmesine yönelik artrosentez ve kas-deri biyopsileri kapsamında tanısal girişimlerde bulunur.

  • Gerektiğinde diğer doktorlarla konsültasyonlarda bulunur.

  • Tetkik sonuçlarını ve muayene bulgularını değerlendirerek hastalığın tanısını koymaya çalışır.

  • Hastanın eklemlerinde şişlik ve ağrılara sebep olan romatizmal hastalıklarının teşhis ve tedavilerini gerçekleştirir.

  • Bel, boyun, sırt ağrılarına sebep olan omurga romatizmalarının teşhis ve tedavilerini sağlamak.

  • Kıkırdak ve kemik hastalıkları, kireçlenme, kemik erimesi hastalıklarının teşhis ve tedavilerini gerçekleştirmek

  • Kas güçsüzlüğü, kas hastalıklarının ve kas ağrılarının teşhis ve tedavilerini yapar.

  • Gut ve yalancı gut hastalıklarını, ailesel akdeniz ateşi hastalığı, Behçet hastalığı, kas ve damar romatizmalarının en başta teşhis ve sonrasında tedavilerini gerçekleştirir.

  • Eklem içi enjeksiyon, ilaç ve bazı egzersiz tedavilerini uygular.

  • Hasta ya da hasta yakınına; hastalık, hastalığın tedavi yöntemleri, riskleri ve ilaç kullanımı hakkında bilgi verir ve aynı zamanda tavsiyelerde bulunur.

  • Tedavisi devam eden hastaları kontrole çağırmak, gerek duyulması halinde tedavi değişikliğine gitmek.

  • Mesleği kapsamında yer alan bilimsel gelişmeleri, yayınları, kongreleri ve sempozyumlara takip etmek gibi görevleri bulunur.

Romatoloji Uzmanı Maaşları

Romatoloji uzmanlarının maaş alımları kamu ve özel sağlık tesisleri olarak iki farklı başlık halinde değerlendirebiliriz. Özel sağlık tesislerindeki maaş alımları, hastanenin kurumsal kimliği, uzmanın mesleki tecrübe yılı, yapılan operasyon sayısı gibi faktörlerden dolayı değişmektedir. Özel hastanelerdeki maaş alımları en düşük 14.000 TL, ortalama 17.000 TL en yüksek ise 29.000 TL civarında maaşlar alınabilmektedir. Örneğin 20 yıllık bir sağlık tesisinde, 7 yıllık bir hizmet geçmişi olan ve bir ay içinde 2 defa operasyona katılan bir romatoloji uzmanı alabileceği maaş 25.000 TL seviyelerindedir.

Kamu sağlık tesislerindeki maaş alımları ise hastanenin bulunduğu coğrafi bölge, mesleki tecrübe yılı, yapılan ameliyat sayısı gibi faktörlerden dolayı en düşük 13.000 TL en yüksek 28.000 TL ortalama ise 15.000 TL civarında maaş alınabilmektedir. Örneğin bir romatoloji uzmanının 6 yıllık bir hizmet geçmişi ile 4. bölge bir sağlık tesisinde, bir ay içinde yapacağı 2 ameliyatla alabileceği maaş 24.000 TL civarındadır. Özel sağlık tesislerindeki maaş alımlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Maaşların tamamı 2021 yılına aittir.

Romatoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Romatoloji uzmanı olabilmek için iyi bir eğitim geçmişine sahip olmak gerekiyor. Bu eğitim geçmişinin başlangıcı ise lise olarak belirtebiliriz. Lise eğitiminin Fen, Anadolu veya dengi durumunda olabilecek bir özel lisenin sayısal bölümü olması gerekmektedir. Sayısal bölümünün zorunlu olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Çünkü lisans puan türü sayısal bölümden alımlar gerçekleşmektedir. Lise eğitimi sonrasında Yükseköğretim Kurumu tarafından her yıl düzenlenen Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girerek iyi bir puan elde edilmelidir. Bu puanın sonrasında ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına girilerek burandan da çok iyi bir puan alınmalıdır.

Her iki sınavla beraber lise ağırlıklı not ortalaması da eklenerek üniversitelerin tıp fakülteleri tercih edilmelidir. Toplamda 6 yıllık bir lisans eğitiminde hem teori hem de pratik eğitimlerin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Lisans eğitimi sonrasında pratisyen hekim olarak görev başlanılabilir fakat romatoloji uzmanı olunabilmek için Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girerek dahiliye alanında uzmanlık eğitimi alınmalıdır. Bu eğitimin sonrasında ise 3 yıllık romatoloji alanından da eğitim alındıktan sonra romatoloji uzmanı olunabilmektedir.

Tıbbi Öykü Almak, Hastanın şikayetleri doğrultusunda ayrıntılı bir tıbbi öykü alır ve kaydeder, Romatoloji uzmanı, hastalarının şikayetlerini, geçmiş tıbbi hikayesini ve genel sağlık durumunu değerlendirir, Fiziki Muayene Yapmak, Hastanın romatolojik açıdan fiziki muayenesini gerçekleştirir, Değerlendirdiği bilgiler doğrultusunda hastanın fiziki muayenesini yapar, Tetkikleri Yönlendirmek, Gerekli biyokimyasal ve radyolojik tetkiklerin yapılmasını sağlar, Hastalığın teşhisi ve tedavisini belirlemek amacıyla tetkik isteyebilir, Tedavi Gerçekleştirmek, Hastalığın tanısını koyarak, uygun tedaviyi belirler ve uygular, Teşhis edilen hastalığa uygun tedavi yöntemini uygular, Hastayı Bilgilendirmek, Hastanın durumu ve tedavi süreci hakkında bilgi verir, tavsiyelerde bulunur, Romatoloji uzmanı, hastalarını hastalıkları ve tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirir, Tanısal Girişimler, Eklem sıvılarının incelenmesine yönelik tanısal girişimlerde bulunur, Hastalığın tanısını yerinde koymak amacıyla eklem sıvıları inceler, Tedavi Yöntemlerini Değerlendirmek, Tedavi sürecini ve yöntemini düzenli olarak değerlendirir ve gerektiğinde değişiklik yapar, Uygulanan tedavinin etkinliğini kontrol eder ve gerektiğinde tedavi planını günceller, Bilimsel Gelişmeleri Takip Etmek, Mesleği kapsamında yer alan bilimsel gelişmeleri, yayınları, kongreleri ve sempozyumları takip eder, Sürekli olarak tıbbi araştırmaları ve yeni tedavi yöntemlerini takip eder, Konsültasyonlar, Gerektiğinde diğer hekimlerle konsültasyonlarda bulunur, Hasta bakımını iyileştirmek için diğer tıbbi uzmanlarla işbirliği yapar, Egzersiz ve İlaç Tedavileri, Hastalığın tedavisinde kullanılacak egzersiz ve ilaç tedavilerini belirler ve uygular, Hastalığın tedavisinde kullanılacak olan ilaçlar ve egzersizler hakkında bilgi verir ve uygular
Romatoloji Uzmanı Romatoloji Uzmanı nedir Romatoloji Uzmanı ne iş yapar Romatoloji Uzmanı maaşları Romatoloji Uzmanı sanıl olunur
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867