AnasayfaBlogRehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
Bölümler

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü

15 Temmuz 2020
Bir labirente doğru yürüyen bir adamı işaret eden bir parmağın yakın çekimi. Adam mavi bir takım elbise giymektedir ve parmak kırmızıdır. Labirent karanlık ve karmaşıktır, birden fazla yolu ve çıkışı vardır. Adam kararlı ve hedefine odaklanmış görünüyor, her adımını dikkatle atıyor. Bilinmeyene, belirsiz bir geleceğe doğru yürüyor. Labirentin karanlığında bir umut ve cesaret ışığı olarak göze çarpıyor. Kaderini şekillendirecek bir risk alıyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık BölümüEğitim bilimleri fakültesinde yer alan bir lisans programıÜniversitelerin Eğitim Fakültesi içerisinde eğitim veren bir bölümdür
Bölümün AmacıBireylerin profesyonel, akademik, sosyal ve kişisel ihtiyaçlarına cevap vermeye hazır danışmanlar yetiştirmekÖğrencilerin sorunlarını ön görmek ve önlemek amacı taşımaktadır
Eğitim Süresi4 yılEşit ağırlık puan türünden sınava girilmesi gereklidir
Öğrenim İçeriğiAlan bilgisi, genel kültür ve uygulama dersleriGelişim, kişilik ve öğrenme gelişimi ille ilgili teori ve kuramlar öğretilir
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık İş İmkanlarıMilli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu ve özel okullarda rehber öğretmen olarak çalışma imkanıAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında da iş imkanı bulunmaktadır
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünün ÖnemiToplumsal yaşamın köklerinde yer alan bir kavramBireylerin kişisel, okul veya işyeri hayatlarındaki sorunları ile başa çıkmalarına yardımcı olur
HedefBilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış bir rehberlik ve psikolojik danışman yetiştirmekSosyal sorumluluk projeleri başta olmak üzere sosyal etkinlikler ile yaşama katkıda bulunmayı hedefler
Eğitim MetoduTeorik ve pratik bir eğitimNicel ve nitel araştırma yöntemleri öğretilir
Uygulama AlanlarıKariyer danışmanlığı, psikolojik danışmanlık gibi farklı alanlarda uygulamaGrup çalışmalarının terapötik faktörleri, grup dinamiklerinin ilkeleri ve gruptaki üyelerin davranışları öğretilir
İletişimBilimsel araştırma yöntemlerini öğreterek etkin iletişim sağlarBu yöntemlerin okul ortamında kullanılmasını destekler

Günümüz modern ve çağdaş eğitimin en önemli parçalarından birisi rehberlik ve psikolojik danışmanlık olarak belirtilmektedir. Öncelikle rehberlik kavramı 1930’lu yılların sonlarına doğru okul müfredatlarında yerini almıştır. 1950’li yıllarda ise bu kavram üzerinde çalışmalar ve tartışmalar yürütülmüştür. 1970’li yıllarda ise rehberlik ve psikolojik danışmanlık kavramı okullarda eğitim programında kendine yer bulmuştur. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık kavramı, uzman kişiler tarafından yürütülen ayrı bir ihtisas olanı olarak tanınmıştır.

Tarihsel olarak incelendiğinde de bilen bir kişinin, bilmeyen kişilere yardım etmesi ve yol göstermesi insanlık kadar eskidir. Bu yüzden rehberlik ve psikolojik danışmanlık kavramı toplumsal yaşamın köklerindedir. İnsanlar tarihten beri bilmediği ve aşamadığı konularla karşılaştığında güvendiği kişilere derdini açmıştırlar. İnsanların dertlerini ve sorunlarını güvendiği birisine açması, sorunlarıyla ilgili yeni görüşler alması, o kişilerin sorunlarına yeni bakış açısı kazandırabilir. Sorunlarının karanlıkta kalmış yönlerini görmelerini sağlayabilir. İnsanlar, güvendikleri kişilerin akılcı, güç verici ve moral dolu tavırlarıyla kendilerinde dayanma gücü bulabilirler. Aynı zamanda sorunlarıyla uğraşma azmini kendilerinde bulurlar.

Yukarıda belirtilen durumlar okullarda da yaşanmaktadır. Öğrencilere yönelik, sistemli ve amaçlı bir doğrultuda psikolojik yardım ve rehberlik sağlanmaktadır. Öğrenciler veya bireyler, yaşadıkları sorunların çoğunu kendilerince çözüme kavuşturabilmektedir. Bazı sorunlarında ise kendilerini köşeye sıkışmış ve çaresiz hissedebilirler. Sorunlarının çeşitleri, yönleri vb. hakkında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olamayabilirler. Kendilerini tanıma doğrultusunda sıkıntılar yaşayabilmektedirler. Bu durumlarda bilen birisinin yardımına muhtaç olunmaktadır. Burada da devreye rehberlik ve psikolojik danışmanlık girmektedir. Şimdi detaylı olarak rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Nedir?

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü, eğitim bilimleri fakültesinde yer alan bir lisans programıdır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü içerisinde zorunlu bir şekilde alan bilgisi, genel kültür ve uygulama dersleri bulunmaktadır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü, öğrencilerine çalışmaları boyunca teorik ve pratik bir eğitim sağlar. Bu bölümün amacı, bireylerin profesyonel, akademik, sosyal ve kişisel ihtiyaçlarına cevap vermeye hazır kişiler, danışmanlar yetiştirmektir. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü, öğrencilerin sorunlarını ön görmek ve önlemek amacı taşımaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin potansiyellerini keşfetmek, zenginleştirmek ve sorunlarla başa çıkmaları için gerekli becerileri geliştirmeyi sağlarlar.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü, öğrencilerin danışmanlık ilişkilerinin doğası hakkındaki bilinçlerini arttırmayı da amaçlayan bir bölümdür. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü üniversitelerin Eğitim Fakültesi içerisinde eğitim veren bir bölümdür. Bu bölümde okuyabilmek için eşit ağırlık puan türünden sınava girmeniz gerekir. Ayrıca rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü, en çok tercih edilen eşit ağırlık bölümü meslekleri arasında yer alır. Öğrenim süresi 4 yıl olan bir lisans bölümüdür.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü amaç ve hedefleri şunlardır;

  • Gelişim, kişilik ve öğrenme gelişimi ille ilgili teori ve kuramlarını, bireyin ömür boyu olumlu yönde gelişimini sağlayacak şekilde öğrenmek ve uygulamaktır.

  • Kariyer danışmanlığı, kariyer süreçleri, teknikleri ve gelişimi ile ilgili karar verme modellerini uygulamak.

  • Uygun teorileri öğrenerek uygulama aşamasında danışanlarına uygun müdahale tekniklerini kullanmak.

  • Grup sürecini, gruptaki üyelerin davranışlarını, grup çalışmasının terapötik faktörlerini, grup dinamiklerinin ilkelerini öğrenmek.

  • Nicel ve nitel araştırma yöntemleri öğrenerek rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında araştırma yapmak.

  • Öğrencilerinin sosyal alanda öncelikli gereksinimler alanına yönelmelerini sağlamak.

  • Bilimsel araştırma yöntemlerini öğreterek bu yöntemlerin okul ortamında kullanılmasını sağlamak.

  • Etkili iletişim sayesinde bilgileri toplumsal ortama yaymak.

  • Başta sosyal sorumluluk projeleri başta olmak üzere sosyal etkinlikler ile yaşama katkıda bulunmak.

  • Alan uzmanlığının gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış bir rehberlik ve psikolojik danışman yetiştirmek.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü hakkında bilgi sahibi olduktan sonra rehberlik ve psikolojik danışmanlık iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık İş İmkanları Nelerdir?

  • Rehberlik ve psikolojik danışmanlık iş imkanları arasında ilk sırayı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu ve özel okullarda rehber öğretmen olarak istihdam edilmek yer alır.

  • İş imkanları arasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışma fırsatı da yer alır.

  • Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma merkezleri de iş imkanları arasında yer alır.

  • Üniversitelerde akademik kariyer yapmak da iş imkanları arasında yer alır.

  • Odyoloji alanında yüksek lisans yaparak özel ve kamu kuruluşlarında odyolog olarak çalışabilirler.

  • Askeri liseler, Harp Okulu vb. yerlerde psikolojik danışman olarak da çalışabilirler.

  • Aile ve Çocuk Mahkemelerinde, Denetimli Serbestlik Şubeleri, cezaevlerinde pedagog olarak çalışma olanakları da vardır.

  • İş imkanları arasında Sosyal Hizmetlere bağlı anaokulu, kreş, yurt ve toplum merkezlerinde psikolojik danışman olarak çalışmak da yer alır.

  • İş imkanları arasında aile danışmanı olarak çalışmak da yer alır.

  • İş imkanları arasında sağlık kuruluşları, özel şirketler ve insan kaynakları ve eğitim birimlerinde psikolojik danışman, kariyer koçu, kariyer danışmanı, eğitim danışmanı, insan kaynakları uzmanı olarak çalışabilmek de yer alır.

  • Polis akademisi, Polis Meslek Yüksekokulu, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde iş imkanları bulunur.

İş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları ne iş yapar onu öğrenelim.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Mezunları Ne İş Yapar?

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, okullarda psikolojik danışman olarak görev yapabilirler. Çoğu PDR öğrencisinin hayali de budur. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, okulda işe başladığında idarenin, aile-öğrenci-öğretmen etkileşimini sağlamakla yükümlüdür. Etkileşim kurmanın yanı sıra bu üçlü arasında koordinasyonun ve iş birliğinin devamlılığını sağlarlar. Herkesin daha memnun olacağı sağlıklı bir okul ortamı yaratmaya çalışmak en önemli işleridir.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, eğitim alanının dışında birçok alanda da iş imkanlarına sahiptir. Aile danışmanlığı, stresle başa çıkma, kariyer danışmanlığı, ilişki kurma ve sürdürme şeklinde iş imkanları devam etmektedir. Bireyler arasındaki ilişkilerin ve etkileşimlerin iyileştirilmesi de rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları işleri arasındadır. Sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulması ve verimliliğin arttırılması için her büyüklükteki işletmelere hizmet verme de yapacağı işler arasındadır.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, iş yeri, sınav dönemi vb. konularda da bireylere ve öğrencilere stresle başa çıkmada yardımcı olmaktadır. Günümüz yoğun temposunda ve eğitim hayatında sıkça karşımıza çıkan stres durumunda bireylere ve öğrencilere yardımcı olmaktadırlar.  Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, bireyin kendini tanımasına ve sorunlarını çözerken gerçekçi kararlar almasını sağlama görevi görürler. Yaptıkları en önemli işler arasındadır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, bireylerin çevresindeki fırsatları tanımasını ve çevresine dengeli bir uyum sağlamasına yardımcı olmaktadır.

Genel olarak rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, bireylerin kendini anlamasına ve sorunlarını çözmede doğru kararlar almasını sağlar. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, bireylerin sorunlarını doğru bir şekilde çözme, anlama, yardımcı olma ve verimliliklerini arttırmayı sağlar. Kamu ve özel sektörde çalışma olanakları sayesinde bireylere hatta küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlere yardımcı olabilmektedirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Dersleri Nelerdir?

  • Psikolojiye Giriş

  • Fizyolojik Psikoloji

  • Yazılı Anlatım

  • Sosyolojiye Giriş

  • Felsefeye Giriş

  • Eğitim Bilimine Giriş

  • Sosyal Antropoloji

  • Eğitim Felsefesi

  • Sosyal Psikoloji

  • Rehberlik ve Psikolojik Danışma

  • İstatistik

  • Bilim Tarihi

  • Ölçme ve Değerlendirme

  • Özel Eğitim

  • Gelişim Psikolojisi

  • Öğrenme Psikolojisi

  • Sınıf Yönetimi

  • Öğretim İlke ve Yöntemleri

  • Yaşam Becerileri ve Uyum Problemleri

  • Kişilik Kuramları

  • Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri

  • Mesleki Rehberlik ve Danışma

  • Mesleki Rehberlik Danışma Uygulaması

  • Davranış Bozuklukları

  • Rehberlikte Program Geliştirme

  • Grupla Psikolojik Danışma

  • Psikolojik Danışma Kuramları

  • Psikolojik Testler

  • Öğrenme Güçlükleri

  • Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması

  • Psikopatoloji

Yukarıda verilen dersler genel olarak üniversitelerde verilen derslerden oluşmaktadır. Dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir. Dersler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra rehberlik ve psikolojik danışmanlık taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama

Aşağıda verilen rehberlik ve psikolojik danışmanlık taban puanları ve sıralama en güncel verilere aittir. Herkesin bildiği gibi ülkemizde üniversite sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki üniversitelerin hepsindeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık taban puanları ve sıralama hakkında bilgi verirsek yazı gereğinden daha fazla uzamış olacak. O yüzden aşağıda verilen rehberlik ve psikolojik danışmanlık taban puanları ve sıralama tüm üniversiteleri kapsamamaktadır. Vakıf ve devlet üniversitelerinden örnekleri belirtmektedir.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık taban puanları ve sıralama;

  • Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 423,40016 (puan) 10462 (sıralama)

  • Bahçeşehir Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 403,93701 (puan) 22466 (sıralama)

  • Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 388,61487 (puan) 37199 (sıralama)

  • Hacettepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 388,01779 (puan) 37893(sıralama)

  • Ankara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 382,42996 (puan) 44595 (sıralama)

  • MEF Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 381,10095 (puan) 46245 (sıralama)

  • Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 378,34931 (puan) 49782 (sıralama)

  • Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 358,59250 (puan) 80360 (sıralama)

  • İnönü Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 354,23540 (puan) 88227 (sıralama)

  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 348,76259 (puan) 98636 (sıralama)

  • Girne Amerikan Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralama: 305,15689 (puan) 216002 (sıralama)

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, Eğitim bilimleri fakültesinde yer alan bir lisans programı, Üniversitelerin Eğitim Fakültesi içerisinde eğitim veren bir bölümdür, Bölümün Amacı, Bireylerin profesyonel, akademik, sosyal ve kişisel ihtiyaçlarına cevap vermeye hazır danışmanlar yetiştirmek, Öğrencilerin sorunlarını ön görmek ve önlemek amacı taşımaktadır, Eğitim Süresi, 4 yıl, Eşit ağırlık puan türünden sınava girilmesi gereklidir, Öğrenim İçeriği, Alan bilgisi, genel kültür ve uygulama dersleri, Gelişim, kişilik ve öğrenme gelişimi ille ilgili teori ve kuramlar öğretilir, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık İş İmkanları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu ve özel okullarda rehber öğretmen olarak çalışma imkanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında da iş imkanı bulunmaktadır, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünün Önemi, Toplumsal yaşamın köklerinde yer alan bir kavram, Bireylerin kişisel, okul veya işyeri hayatlarındaki sorunları ile başa çıkmalarına yardımcı olur, Hedef, Bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış bir rehberlik ve psikolojik danışman yetiştirmek, Sosyal sorumluluk projeleri başta olmak üzere sosyal etkinlikler ile yaşama katkıda bulunmayı hedefler, Eğitim Metodu, Teorik ve pratik bir eğitim, Nicel ve nitel araştırma yöntemleri öğretilir, Uygulama Alanları, Kariyer danışmanlığı, psikolojik danışmanlık gibi farklı alanlarda uygulama, Grup çalışmalarının terapötik faktörleri, grup dinamiklerinin ilkeleri ve gruptaki üyelerin davranışları öğretilir, İletişim, Bilimsel araştırma yöntemlerini öğreterek etkin iletişim sağlar, Bu yöntemlerin okul ortamında kullanılmasını destekler
rehberlik ve psikolojik danışmanlık rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü iş imkanları rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları rehberlik ve psikolojik danışmanlık taban puanları ve sıralama
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.