AnasayfaBlogPazarlamada Yaratıcılık
Satış - Pazarlama

Pazarlamada Yaratıcılık

09 Mart 2018
Bir kadın, içinden renkli boyalar sıçrayan beyaz bir sprey kutusu tutuyor. Gri bir takım elbise giyiyor ve kutuyu sağ eliyle tutuyor. Sol elinde bir telefon tutuyor ve ona bakıyor. Bir duvarın önünde duruyor ve vücudu yandan görünüyor. Yüz ifadesi odaklanmış ve konsantre. Sprey kutusu yüzüne yakın ve kolu önünde uzatılmış. Boyanın renkleri parlak ve canlı, arka plan ise bulanık.
Yaratıcılık KonseptiNasıl Etkili Olur?Örnek
Karakter TanımaHedef kitlenizi daha iyi tanıyarak onların neyi umursadıklarını bilmek, pazarlama stratejinizi daha etkili hale getirir.Bir müzik aletleri satın alanların çoğunluğunun genç olduğunu tespit ederseniz, pazarlama kampanyalarınızı gençliğe yönelik yapabilirsiniz.
ÖykücülükKişisel bir bağlantı yaratabilen iyi hazırlanmış hikayeler, markanızın göze çarpmasını sağlar.Bir çocuk giyim şirketi için, anaokulundaki ilk günü için kıyafet seçen Ayşe’nin hikayesini anlatan bir reklam.
Baskı OluşturmaBaskı yaratıcı olmayı teşvik eder; aşırılık lüksü dağınıklığa ve karmaşaya yol açabilir.Ernest Hemingway’in altı kelimeyle yazdığı hikaye: 'Satılık: Hiç kullanılmamış bebek ayakkabıları.'
Süslerden KurtulmaÖnemli olan hikayeye odaklanmak ve gereksiz ayrıntılardan kaçınmaktır.Bir lüks otomobil markası için, otomobilin teknik özelliklerinden ziyade, sahip olmanın verdiği prestij ve duygulara odaklanan bir reklam.
Anaokulundaki İlk GünBir çocuğun ilk okul gününe dair anıları canlandırarak duygusal bir bağlantı oluşturur.Bir okul çantası markası için, anaokulundaki ilk günün heyecanını ve belirsizliğini anlatan bir reklam.
HikayeleştirmeHikayeleştirme, markanız veya ürününüz hakkında bir hikaye anlatarak, olayları anlamlı ve unutulmaz bir şekilde sunar.Bir alışveriş sitesi için, müşterinin aradığı ürünü bulduğu ve satın aldığı bir hikaye.
Değerlendirme ve KararMüşterinin satın alma sürecini anlamak, onların nasıl karar verdiklerini ve hangi faktörlerin belirleyici olduğunu gösterir.Bir kozmetik markası için, alıcıların ürünleri nasıl karşılaştırdıkları ve neye göre seçim yaptıklarını anlatan bir reklam.
Hedef ilgi alanlarıMüşterinin ilgi alanlarını ve içerik tüketim alışkanlıklarını anlamak, daha etkili pazarlama kampanyaları oluşturmayı sağlar.Bir spor giyim markası için, hedef kitlenin aktif sporla ilgilendiğini anlamak ve reklam çalışmalarını buna göre şekillendirmek.
Dünyaya bakışHedef kitlenin dünyaya nasıl baktığını anlamak, onların değerlerini, dünya görüşünü ve tutumlarını belirler, bu da iletişim stratejilerinizi etkiler.Bir organik gıda markası için, hedef kitlenin çevreye duyarlı olduğunu anlamak ve marka mesajını buna göre şekillendirmek.
Çalışan karakterlerFarklı karakterler oluşturarak ve onların rollerini, hedeflerini ve motivasyonlarını inceleyerek, hedef kitlenin farklı segmentlerine daha iyi hizmet vermenizi sağlar.Bir seyahat acentası için, aileler, çiftler ve solo gezginler gibi farklı karakterler oluşturarak, her birinin ihtiyaçlarını ve seyahatten beklentilerini daha iyi anlamak.

Pazarlamada yaratıcılık bir tane basit ifadeye indirgenebilir: Hedef kitlenize ilginç gelmek.

Pazarlamanın esansı muhtemel aday olan müşterinin dikkatini çekmek ve onları eninde sonunda satışa yönlendirecek şekillerde markanızla birleşmeye motive etmektir. Bunu yapmak için pazarlamanızın ilginç olması şart. En iyi Pazar araştırması, en iyi ürünler ve servisler, en güzel kampanyalar, eğer siz hedef kitlenizin fark etmesini ve daha çok öğrenmek istemesini sağlayamıyorsanız hiçbir işe yaramaz. Pazarlamada yaratıcılık işte bu yüzden ihtiyacınız olan bir kavramdır.

Pazarlamada yaratıcılık nasıl yapılır?

Karakterler

Pazarlamada yaratıcılık için ilk adım hedef kitlenizi tanımak ve onların neyi umursadıklarını bilmektir. Eğer onlar bilmiyorsa siz nasıl onların dikkatini çekebilirsiniz ki? Sadece şans eseri.

Büyük ihtimal karakter konseptini çalıştınız. Karakter demek pazarlamanızla birlikte etkilemeye çalıştığınız insanın profili demektir: rolleri ne, dünyaya nasıl bakıyorlar, onlar için ne önemli, kararları nasıl değerlendirir ve alırlar, nereye gidiyorlar, online olarak hangi içerikleri tüketiyorlar gibi... Karakterler size dünyayı hedef kitlenin gözlerinden görmenizde yardımcı olabilir.

Pazarlamada yaratıcılık için pazarlama stratejinizi ve taktikleri tasarlamaya başlamadan önce hedef kitlenin bu açılarını araştırarak ve doğru karakterler yaratarak çarpıcı bir biçimde etkinliğinizi arttırabilirsiniz.

Öykücülük

Tarih boyunca insanlar dünyadan bir anlam çıkarmaya çalıştılar ve farklı şekilde kaotik ve karmaşık olan varlığa bağlam sağlamak için hikayeler oluşturdular. Aynısı pazarlamada yaratıcılık için de geçerli. Bizler dikkatlerini çekmek için yarışan binlerce bilgi kanalına erişimi olan dijital yerlilerin dünyasında yaşıyoruz. Kişisel bir bağlantı yaratabilen iyi hazırlanmış hikayeler markanız için müşteri adaylarına bir seçim geliştirmek için ilham verirken sizin markanızın göze çarpmasını sağlayabilir.

Hayal edin ki bir çocuk giyim şirketi için pazarlamacısınız. Hangisi reklam kuşağını yıkmakta ve ürünlerinizde ilgi yaratmak da daha iyi bir şansa sahip olur? Anaokulundaki ilk günü için kıyafet seçen Ayşe’nin hikayesini anlatan bir reklam mı yoksa ne kadar çok renk ve stil önerdiğinizi anlatan bir reklam mı?

Baskı oluşturun

Yaratıcılığın baskı altında iyiye gittiği bir gerçektir. Baskı gerçekten aşırılık lüksünü reddederek sizi daha yaratıcı olmaya iter; ki aşırılık lüksü dağınıklığa sebep olabilir.

Ernest Hemingway, yazısındaki kıt olan diliyle ve yapaylık eksikliğiyle ünlüydü. Aslında bir arkadaşıyla ona altı kelimede bir hikaye anlatabileceğine dair iddiaya girmişti. Hikayesi:

"Satılık: Hiç kullanılmamış bebek ayakkabıları."

"For sale: Baby shoes, never worn."

Pazarlamanıza aynı Hemingway’in hikayeye yaklaştığı gibi yaklaşın. Süslerden kurtulun ve önemli olana odaklanın. Yani hikayenin kendisine. Bu sizin muhtemel müşteri adayından beklediğiniz davranışı uyandıracaktır. Ve de sizin yaratıcı DNA’nızın kilidini açacaktır.

Pazarlamada yaratıcılık için siz neler yapardınız? Ya da pazarlamada yaratıcılık denildiğinde aklınıza ilk gelen nedir?

Pazarlama konusu ile ilgileniyorsanız B2B Pazarlama Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Karakter Tanıma, Hedef kitlenizi daha iyi tanıyarak onların neyi umursadıklarını bilmek, pazarlama stratejinizi daha etkili hale getirir, Bir müzik aletleri satın alanların çoğunluğunun genç olduğunu tespit ederseniz, pazarlama kampanyalarınızı gençliğe yönelik yapabilirsiniz, Öykücülük, Kişisel bir bağlantı yaratabilen iyi hazırlanmış hikayeler, markanızın göze çarpmasını sağlar, Bir çocuk giyim şirketi için, anaokulundaki ilk günü için kıyafet seçen Ayşe’nin hikayesini anlatan bir reklam, Baskı Oluşturma, Baskı yaratıcı olmayı teşvik eder; aşırılık lüksü dağınıklığa ve karmaşaya yol açabilir, Ernest Hemingway’in altı kelimeyle yazdığı hikaye: 'Satılık: Hiç kullanılmamış bebek ayakkabıları', Süslerden Kurtulma, Önemli olan hikayeye odaklanmak ve gereksiz ayrıntılardan kaçınmaktır, Bir lüks otomobil markası için, otomobilin teknik özelliklerinden ziyade, sahip olmanın verdiği prestij ve duygulara odaklanan bir reklam, Anaokulundaki İlk Gün, Bir çocuğun ilk okul gününe dair anıları canlandırarak duygusal bir bağlantı oluşturur, Bir okul çantası markası için, anaokulundaki ilk günün heyecanını ve belirsizliğini anlatan bir reklam, Hikayeleştirme, Hikayeleştirme, markanız veya ürününüz hakkında bir hikaye anlatarak, olayları anlamlı ve unutulmaz bir şekilde sunar, Bir alışveriş sitesi için, müşterinin aradığı ürünü bulduğu ve satın aldığı bir hikaye, Değerlendirme ve Karar, Müşterinin satın alma sürecini anlamak, onların nasıl karar verdiklerini ve hangi faktörlerin belirleyici olduğunu gösterir, Bir kozmetik markası için, alıcıların ürünleri nasıl karşılaştırdıkları ve neye göre seçim yaptıklarını anlatan bir reklam, Hedef ilgi alanları, Müşterinin ilgi alanlarını ve içerik tüketim alışkanlıklarını anlamak, daha etkili pazarlama kampanyaları oluşturmayı sağlar, Bir spor giyim markası için, hedef kitlenin aktif sporla ilgilendiğini anlamak ve reklam çalışmalarını buna göre şekillendirmek, Dünyaya bakış, Hedef kitlenin dünyaya nasıl baktığını anlamak, onların değerlerini, dünya görüşünü ve tutumlarını belirler, bu da iletişim stratejilerinizi etkiler, Bir organik gıda markası için, hedef kitlenin çevreye duyarlı olduğunu anlamak ve marka mesajını buna göre şekillendirmek, Çalışan karakterler, Farklı karakterler oluşturarak ve onların rollerini, hedeflerini ve motivasyonlarını inceleyerek, hedef kitlenin farklı segmentlerine daha iyi hizmet vermenizi sağlar, Bir seyahat acentası için, aileler, çiftler ve solo gezginler gibi farklı karakterler oluşturarak, her birinin ihtiyaçlarını ve seyahatten beklentilerini daha iyi anlamak
pazarlama inovasyonu pazarlamada yaratıcılık nedir pazarlamada yaratıcılık seviyeleri pazarlamada yaratıcılık örnekleri yaratıcı pazarlama yaratıcı pazarlama örnekleri
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online eğitim, zihin haritaları konusunda kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Bu eğitim size fikirlerin, kavramların ve görevlerin görsel temsillerini nasıl oluşturacağınızı öğretecektir. Düşüncelerinizi yapılandırmak ve düzenlemek için diyagramları ve grafik öğeleri nasıl kullanacağınızı ve fikirlerinizi hayata geçirmek için renkleri, sembolleri ve görüntüleri nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca verilerinizdeki kalıpları nasıl belirleyeceğinizi ve fikirleriniz arasındaki ilişkileri nasıl tanıyıp kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitimle, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi daha iyi organize etmenize ve iletmenize yardımcı olacak etkili zihin haritaları oluşturma becerilerine sahip olacaksınız. Bu eğitim size zihin haritalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmak ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Dolgun sakallı ve yuvarlak gözlüklü olgun bir adam doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde gri, uzun kollu bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon var. Saçları alnından geriye doğru taranmış ve birkaç tutam alnına düşmüş. Gözleri tetikte ve ağzı düşünceli bir ifadeyle hafifçe kıvrılmış. Adam otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüz hatları belirgin. Sakalı düzgünce kesilmiş ve gözlükleri yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Kendinden emin ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Salim Akkök
650411
Bu görsel, Akıl ve Zeka Oyunları üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah gömlekli bir adam, gri zemin üzerinde mor bir sekizgen, beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire ve beyaz zemin üzerinde yeşil bir elmas gibi renkli şekillerin bulunduğu bir duvarın önünde oturuyor. Kameraya gülümseyerek kursun ilgi çekici ve eğlenceli olduğunu ima ediyor. Kurs, katılımcıların zihinsel ve analitik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Problem çözme, eleştirel düşünme, hafıza, odaklanma ve yaratıcılık gibi konuları incelemektedir. Kurs ayrıca bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olacak simülasyonlar, bulmacalar ve diğer aktiviteleri de içermektedir. Doğru rehberlik ve uygulama ile kişi daha zeki ve yaratıcı olma yolunda önemli ilerleme kaydedebilir.
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
715411
Yaratıcı Drama Eğitimi, çocuklarda yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmenin heyecan verici bir yoludur. Bu çevrimiçi kursta, uzun kahverengi saçlı ve sarı arka planlı bir kadın görülmektedir. Elini uzatmış, siyah bir gömlek ve bir kolye takıyor. Boynunun yakın çekimi onun canlı kişiliğini ortaya koymaktadır. Yaratıcı drama sayesinde çocuklar yeni fikirler, karakterler ve hikayeler keşfedebilirler. Kendilerini özgürce ifade edebilir ve kendi yaratıcılıklarına güven duyabilirler. Bu online kurs, drama eğitiminin temellerini keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Kurs, hikaye anlatımı, doğaçlama ve karakter gelişimi gibi konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ayrıca dramanın kendini ifade etme ve iletişim kurma aracı olarak gücünü öğreneceklerdir. Bu kursun sonunda öğrenciler, yaratıcı süreci ve dramayı hayal güçlerini beslemek ve kendi yaratıcılıklarını geliştirmek için bir araç olarak nasıl kullanacaklarını daha iyi anlayacaklardır.
5
(27)

Yaratıcı Drama Eğitimi

9 Konu5 Saat
Genç bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kısmen kulaklarının arkasında toplanmış uzun, koyu kahverengi saçları var. Gözleri hayat dolu ve dudakları yumuşak, içten bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Beyaz bir tişört, açık mavi kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve duruşu rahat. Güven ve neşe saçıyor, bu da onu güzel ve canlandırıcı bir manzara haline getiriyor. Parlak, güneşli bir ortamda duruyor ve sıcak ışıltısı güneş ışınlarıyla vurgulanıyor.Sibel Curciali
1105411