Pazarlama dediğimiz süreç ikiye ayrılır. Kişilere pazarlama ve şirketlere pazarlama. Şirketlere pazarlama dediğimizde bu B2B yani Business to Business olarak adlandırılır. Bir diğer değişle bir şirketin ürününü ya da hizmetini başka bir şirkete satmasıdır.
Fortune 500 listesindeki bir şirketin 1000'i aşkın çalışanı için nasıl bilgisayar temin ettiğini hiç düşündünüz mü? Asla bir yöneticisini gönderip böyle bir alım yaptırmaz. Alımda izlediği yollar vardır. Bu yollar geniş açıdan baktığınızda şirkete büyük faydalar sağlar. İşte B2B pazarlama;
B2B pazarlaması, tüketiciye pazarlamayla aynı temel prensiplere dayanır ancak daha titizlikle yürütülür. Tüketici davranışları, İşletme yaklaşımlarından çok farklıdır. Tüketiciler fiyat, popülerlik, statü gibi duygusal tetikleyicilerle ürün seçerken B2B pazarlamada önemli olan kar ve fiyattır. Tüketicilerden farklı olarak şirketler alım sürecini ince eleyip sık dokur. Hatta bu süreci yönetmek için ayrıca departmanlar istihdam eder. Bu bölümde çalışanların bütün çabası satın alınan ürünü en düşük maliyet ve en yüksek karla satın almaktır.
Sosyal medya üzerinden gerçekleşen şirket bağlantıları günden güne önem kazanıyor. Chadwick Martin Bailey ve iModerate tarafından düzenlenen bir ankete göre işletmelerin sosyal medya üzerinden takip ettikleri şirketlerden ürün ya da hizmet satın alma oranları daha yüksek.
B2B pazarlama yapan şirketler genellikle dört büyük kategoriye odaklanır.
B2B pazarlama teslimata odaklanmalıdır. Tüketiciye pazarlamada çok büyük kitlelere reklam verilebilirken B2B pazarlamada bunu yapamazsınız. Bu yüzden B2B pazarlama yapan şirketlerin titizlikle çalışması gerekir. Maling ya da farklı yöntemlerle spesifik bir kitleye ulaşmalıdır.
B2B yapan şirketlerin aşağıdaki maddeleri incelemelerini öneriyoruz.
B2B Pazarlama dikkatle yapıldıığında iyi kazançlar getirir. Başralı bir yazı olmuş.
burada yazılanalra inanmıyorum satın almadaki kişileri kim besliyorsa onlara veriyorlar
B2B pazarlama hakkında çok fazla kaynak olmaması zor oluyordu. Güzel bir çalışma olmuş.