AnasayfaBlogPara Biriktirme Yolları
Finansal Yönetim

Para Biriktirme Yolları

27 Kasım 2019
Bir kadın masa başında oturmuş para sayıyor. Toplam tutarı takip etmek için bir hesap makinesi kullanıyor. Masanın üzerinde bir fincan kahve, bir dizüstü bilgisayar ve fare ile bir klavye var. Diğer elinde bir deste dolar banknotu tutuyor. Görevini tamamlamaya odaklanmış ve niyetli görünüyor. Pencereden içeri süzülen güneş ışığı sahneyi aydınlatıyor.
Para Biriktirme YöntemleriAçıklamaFayda
Harcamaları KaydetBütün harcamalarınızı detaylı bir şekilde not ederek kontrol altına alabilirsiniz.Kontrol altına alınan harcamalar, tasarruf yolunda önemli bir adımdır.
Tasarruf Bütçesi oluşturGeliri ve giderleri düşünerek ve planlayarak bütçe oluşturulur.Ayrılan bütçe, para biriktirmeyi hedef alan kişiye yardımcı olur.
Harcamaları AzaltSabit giderlerinizi azaltmanın yollarını arayın ve gereksiz harcamalardan kaçının.Azalan giderler, tasarruf miktarını artırır.
Hedef BelirleTasarruf etmek istediğiniz miktarı belirleyin ve bunun için bütçe ayırın.Hedeflenen miktar, tasarruf motivasyonunu artırır.
10 Saniye KuralıDürtüsel alışverişlerden kaçınarak gereksiz harcamaları önleyin.Kontrollü alışveriş, tasarruf sağlar.
Kıyafet KontrolüAlınan kıyafetlerin kontrol edilmesi ve gereksiz alışverişlerden kaçınılması.Necessities are provided, saving is provided.
Yemek Alışkanlıklarınızı DeğiştirinDışarıda yeme yerine evde yemek yapmayı tercih edin.Evde yemek daha ekonomik ve sağlıklıdır.
İndirimleri Takip EtAlışverişlerde indirim ve fırsatları takip edin.İndirimler, alışverişi daha ekonomik hale getirir.
Toplu Taşımayı KullanÖzel araç yerine toplu taşımayı kullanmayı tercih edin.Toplu taşıma, benzin ve park masraflarını azaltır.
Ücretsiz Eğitimlerden FaydalanBirçok çevrimiçi platform ücretsiz eğitimler sunmaktadır.Eğitimler, kariyer gelişimine katkı sağlar, böylece daha iyi bir gelir elde edilebilir.

Para biriktirme, neredeyse hepimizin yaşadığı ortak bir kaygıdır. Finansal durumunuz ne olursa olsun, para biriktirme yolları, basit ve gerçekçi bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir. Böylece tüm kısa ve hatta uzun vadeli para biriktirme hedefleriniz için tasarruf sağlayabilirsiniz. Herkesin belli alışkanlıklarını değiştirip para biriktirmeye başlamasının mümkün olduğunu bilmeniz gerekir. 

Çoğu şeyde olduğu gibi para biriktirme konusunda da ilk adımı atmak güç olabilir. Para biriktirme için önemli olan, ilk adımı atabilmektir. Bu yüzden, yazıyı okuduğunuz günden itibaren para biriktirme için uygulayabileceğiniz 10 yoldan bahsettim. 

Bu taktiklerin hiçbiri tek başına tüm hayatınızı değiştiremez. Ancak birden fazlasını uygulayabiliyorsanız, zaman içinde oldukça verim alabilirsiniz. Bu önerilerden bazıları kısa bir süre, bazıları ise düzenli çaba gerektirmektedir.

Para Biriktirme Yöntemleri

Para biriktirme yolları çeşitlidir. Önemli olan size en uygun yolları seçmeniz ve uygulamanızdır. Para biriktirme yolları nelerdir?

1- Harcamaları kaydedin

Para biriktirme konusunda ilk adımı atmanın yolu, ne kadar harcadığınızı bilmektir. Bunun için de yaptığınız harcamaları kayıt altına almanız gerekir. Tüm harcamalarınızı takip edin; mutfak, giyim, ev eşyası ve hatta nakit para cezaları dahil. 

2- Tasarruf bütçesi

Aylık olarak ne kadar harcadığınızı bildiğinizde, kaydedilen harcamalarınızı uygulanabilir bir bütçede düzenlemeye başlayabilirsiniz. Düzenli olarak gerçekleştirdiğiniz harcamalarınıza hakim olduğunuzda, ne kadar tasarruf edebileceğinizi daha iyi bilirsiniz. Böylece tasarruf bütçenizi daha sağlıklı yönetebilirsiniz.

3- Harcamaları azaltmanın yollarını bulun

Harcamalarınız yüksek ve fazlaysa, istediğiniz kadar tasarruf edemezseniz, harcamalarınız konusunda biraz geri çekilmeniz gerekebilir. Televizyon ve cep telefonu gibi aylık sabit giderlerinizde tasarruf etmenin yollarını arayın. Daha az televizyon izlemek, daha uygun bütçeli bir telefon tarifesine geçebilirsiniz. 

Günlük harcamaları azaltmak için;

  • Eğlence harcamalarını azaltmak için ücretsiz ya da düşük bütçeli etkinlikler bulabilirsiniz. Bunun için toplu etkinlik listeleri gibi kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

  • Özellikle otomatik olarak yenilenen kullanmadığınız abonelikleri ve üyelikleri iptal edin.

4- Tasarruf için hedef belirleyin

Para biriktirme için en iyi yollardan biri de tasarruf hedefi belirlemektir. Ne için para biriktirmek istediğinizi düşünerek başlayın. Bir tatil planlıyor, yurt dışında eğitim almak istiyor ya da çok istediğiniz yeni çıkan oyun bilgisayarını almayı hedefliyor olabilirsiniz. Daha sonra ne kadar para biriktirmeye ihtiyacınız olacağını ve ihtiyacınız olan tutarın birikmesi için ne kadar zamana gerek duyduğunuzu belirleyin.

5- 10 saniye kuralı

Bir şey alırken, sepete eklerken 10 saniye bekleyin ve almak üzere olduğunuz şeye gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun. Geçerli bir yanıt bulamazsanız aldığınız şeyi yerine geri bırakın. Bu kural, dürtüsel olarak almak istediğiniz şeylerden alıkoyar.

6- Kıyafetlerinizi kontrol edin

Sürekli yeni kıyafetler almak, yeni kombinler oluşturmak istiyor olabilirsiniz. Kıyafet alımını en aza indirmek ve aynı zamanda şık görünmek için minimal giyimi deneyebilirsiniz. Birbiriyle uyumlu olabilecek basit ve kullanışlı parçalar tercih edebilirsiniz. Öte yandan kıyafet dolabınızdaki tüm giysilerinizi gözden geçirin. Yeni kombinler oluşturabilir, uzun zamandır giymediğiniz kıyafetleri yeniden değerlendirebilirsiniz. 

İpucu: Kullanmak istemediğiniz ya da sıkıldığınız kıyafetleri internet üzerinden satabilir, maddi gelir elde edebilirsiniz.

7- Yemek alışkanlıklarınızı değiştirin

Dışarıda hazır yemek yemek, bütçenizi en olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Restoranlarda her hafta yapacağınız harcamalar, ay sonunda baktığınız zaman ciddi bir tutara ulaşabilir. Hazır yemekler uzun vadede hem sağlığınıza hem de cebinize zarar verir. 

Öte yandan, iş yerinize de hazır yemekler söylemek yerine en azından haftanın belirli günlerinde evinizde yaptığınız yemekleri götürebilirsiniz. 

8- İndirimleri, kampanyaları takip edin

Mağazaların indirimlerini, kampanyalarını takip edin. İhtiyacınız olan bir şey almanız gerektiğinde eğer acelesi yoksa indirim ve fırsat günlerini bekleyin. 

9- Toplu taşıma kullanın

Özel aracınızla her gün işe gidip trafikte benzin harcamalarınızı artırmamak için toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Ya da gezmeye gittiğinizde yakın bir güzergaha gidecekseniz de özel aracınız için park parası vermemek için yine toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz. Para biriktirme için önemli bir katkı sağlar. 

10- Eğitimlerden ücretsiz faydalanın

Çeşitli alanlarda eğitim almak isteyebilir, kendinizi geliştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için ücretsiz online eğitimler sizin için oldukça fayda sağlayacaktır. Enstitü tarafından verilen online eğitimlerden ücretsiz faydalanabilir, maddi tasarruf sağlayabilirsiniz. 

Derslerin ardından uygulanan pratik sınavdan başarılı olmanız durumunda sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. 

Harcamaları Kaydet, Bütün harcamalarınızı detaylı bir şekilde not ederek kontrol altına alabilirsiniz, Kontrol altına alınan harcamalar, tasarruf yolunda önemli bir adımdır, Tasarruf Bütçesi oluştur, Geliri ve giderleri düşünerek ve planlayarak bütçe oluşturulur, Ayrılan bütçe, para biriktirmeyi hedef alan kişiye yardımcı olur, Harcamaları Azalt, Sabit giderlerinizi azaltmanın yollarını arayın ve gereksiz harcamalardan kaçının, Azalan giderler, tasarruf miktarını artırır, Hedef Belirle, Tasarruf etmek istediğiniz miktarı belirleyin ve bunun için bütçe ayırın, Hedeflenen miktar, tasarruf motivasyonunu artırır, 10 Saniye Kuralı, Dürtüsel alışverişlerden kaçınarak gereksiz harcamaları önleyin, Kontrollü alışveriş, tasarruf sağlar, Kıyafet Kontrolü, Alınan kıyafetlerin kontrol edilmesi ve gereksiz alışverişlerden kaçınılması, Necessities are provided, saving is provided, Yemek Alışkanlıklarınızı Değiştirin, Dışarıda yeme yerine evde yemek yapmayı tercih edin, Evde yemek daha ekonomik ve sağlıklıdır, İndirimleri Takip Et, Alışverişlerde indirim ve fırsatları takip edin, İndirimler, alışverişi daha ekonomik hale getirir, Toplu Taşımayı Kullan, Özel araç yerine toplu taşımayı kullanmayı tercih edin, Toplu taşıma, benzin ve park masraflarını azaltır, Ücretsiz Eğitimlerden Faydalan, Birçok çevrimiçi platform ücretsiz eğitimler sunmaktadır, Eğitimler, kariyer gelişimine katkı sağlar, böylece daha iyi bir gelir elde edilebilir
para biriktirme yolları para birikim tasarruf
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ahşap bir yüzey üzerine serpiştirilmiş çeşitli eşyaların yer aldığı bir plaj sahnesi. Sahnede açık bej renkli hasır bir şapka ve farklı boyutlarda birkaç denizyıldızı yer alıyor. Ayrıca, bir çift parlak sarı parmak arası terliğin üzerine tünemiş bir çift güneş gözlüğü de görülebiliyor. Ayrıca, yakınlarda bir hasır sepet ve bir yığın renkli havlu var. Güneş gözlüğüne yakından bakıldığında yuvarlak, siyah bir çerçeve görülüyor. Bir başka yakın çekimde turuncu bir deniz kabuğu da görülüyor. Son olarak, şapkanın yakın çekimi açık kahverengi renkte geniş bir kenarı ortaya çıkarıyor. Bu görüntü, çeşitli eşyaların bulunduğu harika bir plaj günü sahnesi örneğidir.
Hedef Belirleme

3 Ay Tasarruf Yaparak Tatile Çıkın

16 Mayıs 2019
Beyaz gömlekli bir kadın, bacak bacak üstüne atmış ve sırtı dik bir şekilde merdivenlerde oturmaktadır. Elinde bir kitap tutuyor, parmağıyla metni işaret ederek okuyor. Arkasında, arka planda birkaç ağacın bulunduğu metal bir çit görülüyor. Solunda, zeminde bir çatlak görülüyor ve merdivenlerde bir ayakkabının yakın çekimi görülebiliyor. Ön planda, taş basamakta sürünen siyah bir böcek görülüyor ve sağda taş çıkıntının yakın çekimi görülebiliyor. Kadın doğayla iç içe kitabın sözlerini okurken odaklanmış ve memnun görünüyor.
Yurt Dışında Eğitim

Yurt Dışında Eğitim Seçenekleri Nelerdir?

20 Kasım 2019
Kulaklık takan bir kadın bu görüntünün odak noktasıdır. Beyaz süslemeli siyah bir çift takıyor ve başı hafifçe yana eğik. Yüzü yakın plandadır ve gözlerini, burnunu ve ağzını ortaya çıkarmaktadır. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrılmış. Resmin sol tarafında siyah beyaz, noktalı ve çizgili bir ağaç görülüyor. Sağ tarafta ise beyaz harflerle yazılmış siyah beyaz bir tabela görülüyor. Görüntünün ortasında, bir kişinin ağzının ve dişlerinin yakın çekimi ve siyah zemin üzerinde beyaz bir E harfi var. Kadın ilgi odağıdır ve görüntüdeki diğer nesnelerin hepsi dikkati ona çekmeye hizmet etmektedir.
İş Hayatı

Müzik Dinleyerek Para Kazanma Yolları

11 Aralık 2019
Görüntüde dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi görülüyor, elleri klavyenin üzerinde ve paralar klavyeden dışarı fırlıyor. Kişi ellerini klavyenin üzerine koymuş, yoğun bir odaklanma ile bir şeyler yazıyor ve para dizüstü bilgisayardan her yöne doğru uçuşuyor. Görüntü ellerin, klavyenin ve paranın ayrıntılarını seçebilecek kadar net. Arka plan bulanık olduğundan diğer özellikleri seçmek zor. Para birimi yakın plandan gösterildiği için değerini ayırt etmek daha kolay. Bu görüntü, bir kişinin çok çalıştığı ve başarıya ulaştığı yoğun konsantrasyon ve hırs anını yakalıyor.
İş Hayatı

İnternetten Para Kazanma Yolları

11 Eylül 2019