AnasayfaBlogPandemi Sürecinde Sosyal Sorumluluk Projeleri
Nedir?

Pandemi Sürecinde Sosyal Sorumluluk Projeleri

12 Haziran 2020
Bu görüntüde koruyucu maske takan bir grup insan gösterilmektedir. İlk kişi mavi şapka ve yelek, yüz maskesi ve bir çift gözlük takan bir adamdır. İkinci kişi yüz maskesi ve beyaz şapka takan bir kadındır. Üçüncü kişi yüz maskesi, gözlük ve beyaz bir takım elbise giyiyor. Dördüncü kişi bir yüz maskesi ve plastik bir torba takıyor. Beşinci kişi bir yüz maskesi ve gözlük takmaktadır. Beş kişi de bir kolaj halinde düzenlenmiştir. Arka planın beyaz olması resmin genel etkisine katkıda bulunuyor. Görüntü, insanlar güvenliklerini sağlamak için adımlar attıkları için dikkatli olma hissi uyandırmaktadır.
Proje AdıKapsamSonuçları
Sağlık çalışanlarına destekTürkiye geneliSağlık çalışanlarının moral bulması, ışık vve alkış eylemleri
Evde konserlerTürkiye ve dünya genelinde internet üzerindenEvde kalan insanların moral bulması ve keyifli vakit geçirmesi
Sporcuların kira yardımıKirada oturan ve maddi zorluk çeken ailelereEkonominin durduğu dönemde kiralarının ödenmesi, yaşam kalitelerini korumaları
Hayvanlara mama desteğiTürkiye geneliEvlerde kalırken dışarıda kalan hayvanların açlıkla karşılaşmasının önüne geçilmesi
Japonya'nın sosyal sorumluluk projeleriJaponya ve dünya geneliJaponya'da ve dünyanın diğer bölgelerinde sosyal destek sağlama
Hollanda'nın sosyal sorumluluk projeleriHollanda ve dünya geneliHollanda'da ve dünyanın diğer bölgelerinde sosyal destek sağlama
Sağlıkçıları destekleme kampanyalarıTüm ülkelerdeSağlık çalışanlarının motivasyonunun artması ve toplumsal dayanışmanın güçlenmesi
Birçok işçiye kısa çalışma ödeneğiTürkiye geneliEkonominin durduğu dönemde işçilerin ekonomik güvencesi sağlanmış oldu.
Ev sahipleri kiracılara yardımTürkiye geneliPandemi sürecinde ekonomik zorluk çeken kiracıların maddi yükünün hafifletilmesi.
Sosyal Sorumluluk Projeleri Normalleşme SüreciTürkiye geneliPandemi sürecinde sosyal sorumluluk projeleri yardımları sonucunda toplumun normalleşme sürecine daha hızlı adapte olması.

2020 senesi dünya için hiç iyi başlamadı. Kimilerine göre bu yıl hastalık ve salgın yılı olacak. Birçok komplo teorisi üreten analistler bu yılın böyle geçeceğini düşünüyor. Henüz 2020 yılının ortasına gelmemize rağmen halen hastalıkla boğuşuyoruz. Mavi gezegen için durum belirsizliği devam ediyor. Bu kadar kötü haberler yer alırken hiç mi iyi haber yok diye sorabilirsiniz. Elbette var. Bu kötü süreçte en çok sosyal sorumluluk projeleri kendini gösterdi. Tüm dünya birlik ve beraberlik içinde oldu. Arada mızıkçılık yapıp ses çıkaranlarda yok değil. Ancak bunlara hiç aldırış etmeden iyi şeylerden bahsedelim.

Sosyal sorumluluk projesi konusuna giriş yapmadan salgın hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım. Corona virüs adında yeni bir hastalık ortaya çıktığında insanlar pek önemsemedi. Daha doğrusu böyle bir gerçeğin üstü kapatıldı. Herkesin bildiği üzere Corona virüs (COVID – 19) ilk önce Çin’de meydana geldi. Asya ülkesinden sonra tüm dünyaya yayılım gösterdi. Ancak Çin hükümeti de ilk başlarda üstünü kapatmaya çalıştı ve hastalığı gizledi. 

Vakaların artmasıyla beraber hastalık bir salgına dönüştü. Ve Çin hükümeti bu durumu daha fazla gizleyemedi. Çin, yaşanılan bu durumla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nden yardım istedi. Sadece yardım istemek kalmayıp, Dünya Sağlık Örgütü’nü uyardı. Ancak örgüt buna pek kulak asmadı. Sadece Asya ülkesinin bir problemi olarak gördü.

Sonuca geldiğimizde uluslararası seferlerin yapılması virüsü tüm dünyaya yaydı. Çin’den sonra virüsün durağı sırasıyla, İran, Avrupa ve Amerika oldu. Haziran ayına geldik ve salgın halen çoğu ülkelerde devam ediyor. Ciddi can kayıpları yaşayan ülkelerin sağlık sistemleri tamamen çöktü. Bazı ülkelerde ise kısmen bitti ve normalleşme sürecine gidildi. Türkiye normalleşme sürecinde olan ülkelerden biri.

Pandemi ile Beraber Sosyal Sorumluluk Projeleri

Pandemi sürecinde en güzel olay ise sosyal sorumluluk projeleri yapılması oldu. Hem ülkemizde hem farklı ülkelerde birbirinden farklı sosyal sorumluluk projeleri kendini gösterdi. Kampanya ve projelerle beraber bireylerin bir kez daha önemli olduğu anlaşıldı.

Yürütülen kampanyalar sayesinde zor durumda olan insanlar bir kez daha hatırlandı. Üretimin bile olmadığı ya da kısmen yapıldığı bu dönemde birçok kişiye karşılıksız ücretlendirme yapıldı. Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler bu süreçte diğer ülkelere örnek oldu. 

Yapılan yardımlar ve destekler sadece maddi değildi. Manevi açıdan da sağlık çalışanları unutulmadı. İnsanlar sağlık çalışanlarına destek olabilmek için farklı farklı kampanyalara imza attı. Özellikle Türkiye bu konuda çok iyi bir iş çıkardı. Şimdiye kadar yaptığı kampanya ve projelerle süreci en hafif şekilde atlattı. Dünya geneline baktığımızda ülkemizin bu süreci nasıl işlediğini daha iyi görebildik.

Japonya, İspanya, Almanya ve Hollanda gibi ülkeler bu süreçte sosyal sorumluluk projeleri konusunda iyi iş çıkardı. Projeleri sadece hükümetler değil, bireysel ve kurumsal şirketlerde üstlendi. Kim ne gerekiyorsa yaptı ve elini taşın altına koydu. Şimdi bu pandemi sürecinde ne gibi sosyal sorumluluk destekleri oldu? Hem Türkiye hem de dünyada sosyal sorumluluk projeleri örnekleri vereceğiz.

Türkiye’de Sosyal Sorumluluk Projeleri

Pandemi döneminde sosyal sorumluluk projeleri sayesinde yine insanlık kazandı. Bu süreçte asıl önemli olan insanlık olduğu bir kez daha kanıtlandı. Hükümetin sağlamış olduğu desteklerin yanında farklı kurumlarda bu sürece sessiz kalmadı.

Çoğu zaman insanların evden vakit geçirdiği pandemi sürecinde birbirinden farklı etkinlikler yapıldı. Bu sayede insanlar evde kalırken güzel vakit geçirmeleri sağlandı. Müzisyenler bu süre zarfında internet üzerinden canlı besteler seslendirdi. Bu ve buna benzer bir çok sosyal sorumluk projesi hayata geçti.

Sağlıkçılara Destek

Korona virüsün henüz ilk çıktığı günlerde sağlık çalışanlarına büyük iş düşüyordu. Ve bu iş yükü çalışanlar için oldukça zordu. Fakat Türkiye sağlık çalışanlarına destek olabilmek için genel bir kampanya düzenledi. Türkiye genelinde en büyük sosyal sorumluluk projesi olan destek, sağlık çalışanlarına moral oldu. Belli günlerde saat 21.00’da sağlık çalışanları için ışık açıp kapama desteği yapıldı. Sadece bu da değil daha sonrasında aynı saat diliminde alkışlarla sağlık çalışanlarına büyük bir destek verildi. 

Sporcular Zorda Kalanları Unutmadı

Birçok işçi bu süreçte çalışmadı ya da kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. Ancak en çok bu durum kirada oturanları zorladı. Birçok ev sahibi kirayı almayarak örnek bir davranış gösterdi. Pandemi sosyal destek yardımı için sporcularda üzerine düşeni yaptı. Maddi anlamda zorluk çeken aileler için sporcular kira yardımında bulundu. Ev kirası ödemek zorunda kalan vatandaşlara yardım edildi. Sporcularda yaptıkları katkılarla sosyal sorumluluk örneği gösterdi. Yüzlerce kişiye kira yardımı yapıldı.

Hayvanlar Unutulmadı

Bizler evlerdeyken dışarıda aç ve susuz dolaşan hayvanlarda bu süreçte unutulmadı. Motosiklet Derneği ve Ankara Kent Konseyi tarafından yürütülen kampanya ile beraber sokak hayvanlarının ihtiyaçları giderildi. Onlarca derneğin katıldığı sosyal sorumluluk projesinde hayvanlara su ve gıda desteği sağlandı. Koronavirüs sosyal destek açısından insanları yeniden bir araya topladığının sout bir kanıtı olmuş oldu.

Sanatçılardan Dev Konser

Sosyal sorumluluk projeleri sadece maddi desteklerle sınırlanmadı. Yapılan farklı etkinliklerle insanların manevi hazda yaşadı. Türkiye’de bulunan birçok şarkıcı bu süreçte evlerinden insanlara konserler düzenledi. Uzun süre evden çıkamayan bireyler için mini konserler moral oldu.

Dünya’da Sosyal Sorumluluk Projeleri

Dünyada sosyal sorumluk projeleri Türkiye‘dekini aratmadı. Birçok hükümet ülkesinde yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlara destek sağladı. Sadece hükumetler değil aynı zamanda spor kulüpleri özel şirketler sosyal sorumluk projesi adı altında vatandaşa ve sağlık çalışanlarına destek verdi.

Airbus Bu Sefer Maske Üretti

Dünyanın birçok yerinde uçakları bulunan şirket pandemi sürecinde maske üretimi yaptı. Airbus şirketinin İspanya’da bulunan tesislerinde sağlık çalışanları için maske üretimi gerçekleşti. Şirket bu zor zamanda sosyal sorumluluk projeleri örnekleri arasına girmeyi başardı.

Marco Polo Otelleri Maske Üretimi İçin Destek Verdi

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında Marco Polo şirketi el yapımı maskeler üretti. Şirketin ürettiği maskelerin çoğunluğu Childern’s Cancer Foundation’daki (Çocuk Kanser Vakfı) çocuklara verildi. Ayrıca maskelerle birlikte çocukların güzel vakit geçirebilmesi için boyama kitapları dağıtıldı. Sosyal sorumluluk projeleri anlatmakla bitmez. Pandemi sürecinde onlarca belki de yüzlerce destekler ve kampanyalar oluşturuldu. Bizlerde bazılarını sizlerle paylaştık.

 Roma Kulübü

İtalya’nın Roma takımı bu pandemi sürecinde sağlık çalışanlarına ayrı bir önem gösterdi. Kulüp koronavirüs sürecinde Twitter hesabından sağlık çalışanlarının fotoğraflarını paylaştı. Paylaşılan fotoğraflarla doktorların hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanların ne kadar yıprandığı gösterildi. Ayrıca Roma kulübü sosyal sorumluk projelerinde her zaman yer alıyor.

Sağlık çalışanlarına destek, Türkiye geneli, Sağlık çalışanlarının moral bulması, ışık vve alkış eylemleri, Evde konserler, Türkiye ve dünya genelinde internet üzerinden, Evde kalan insanların moral bulması ve keyifli vakit geçirmesi, Sporcuların kira yardımı, Kirada oturan ve maddi zorluk çeken ailelere, Ekonominin durduğu dönemde kiralarının ödenmesi, yaşam kalitelerini korumaları, Hayvanlara mama desteği, Türkiye geneli, Evlerde kalırken dışarıda kalan hayvanların açlıkla karşılaşmasının önüne geçilmesi, Japonya'nın sosyal sorumluluk projeleri, Japonya ve dünya geneli, Japonya'da ve dünyanın diğer bölgelerinde sosyal destek sağlama, Hollanda'nın sosyal sorumluluk projeleri, Hollanda ve dünya geneli, Hollanda'da ve dünyanın diğer bölgelerinde sosyal destek sağlama, Sağlıkçıları destekleme kampanyaları, Tüm ülkelerde, Sağlık çalışanlarının motivasyonunun artması ve toplumsal dayanışmanın güçlenmesi, Birçok işçiye kısa çalışma ödeneği, Türkiye geneli, Ekonominin durduğu dönemde işçilerin ekonomik güvencesi sağlanmış oldu , Ev sahipleri kiracılara yardım, Türkiye geneli, Pandemi sürecinde ekonomik zorluk çeken kiracıların maddi yükünün hafifletilmesi, Sosyal Sorumluluk Projeleri Normalleşme Süreci, Türkiye geneli, Pandemi sürecinde sosyal sorumluluk projeleri yardımları sonucunda toplumun normalleşme sürecine daha hızlı adapte olması
sosyal sorumluluk projeleri sosyal sorumluluk sosyal sorumluluk projesi sosyal sorumluluk projeleri örnekleri pandemi sosyal destek yardımı koronavirüs sosyal destek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, üzerinde çeşitli eşyalar bulunan bir masayı göstermektedir. Bir bilgisayar klavyesi, kağıtlar, keçeli kalemler, gözlükler, pembe bir post-it notu, sarı bir fosforlu kalem, turuncu bir fosforlu kalem, sarı bir kare, sarı bir not defteri ve pembe bir kalem var. Görüntünün ortasında bir kişinin klavyedeki elinin yakın çekimi yer alıyor. Kağıtlar yazı ve çeşitli çizimlerle doldurulurken, keçeli kalemler ve fosforlu kalemler belirli kelimeleri veya cümleleri vurgulamak için kullanılıyor. Bardaklar ve post-it notlar ise bilgileri takip etmeye yardımcı olmak için kullanılıyor. Masa dağınıktır, ancak görevleri tamamlamak için gerekli olan eşyalarla doludur.
5
(12)

Nitel Araştırma Eğitimi

14 Konu9 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139464
Bu online SPSS kursu, güçlü istatistiksel yazılım paketine derinlemesine bir bakış sunmaktadır. Eğitim, verilerin manipüle edilmesi, değişkenlerin oluşturulması ve temel hesaplamaların yapılması gibi temel kavramları tanıtarak başlamaktadır. Daha sonra veri analizi ve hipotez testi gibi daha gelişmiş konulara dalmaktadır. Öğrenciler sonuçları nasıl yorumlayacaklarını ve verileri anlamlı bir şekilde nasıl sunacaklarını öğreneceklerdir. Kurs ayrıca çok sayıda gerçek dünya örneği içerir, böylece öğrenciler becerilerini pratik senaryolara uygulayabilirler. Eğitimin sonunda öğrenciler SPSS hakkında kapsamlı bir anlayışa ve karmaşık problemleri çözmek için SPSS'i nasıl kullanacaklarına dair bilgi sahibi olacaklardır. Bu kurs, yazılımı ve yeteneklerini daha iyi anlamak isteyen herkes için idealdir.
5
(26)

SPSS Eğitimi

13 Konu9 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1257464
Bu görsel, Stratejik Yönetim üzerine çevrimiçi bir kursa aittir. Resimde takım elbise giymiş, masa başında oturan bir adam görülüyor. İzleyici ön planda metal bir kutunun, bir saatin, bir kişinin gözlerinin, düğmeli bir gömleğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebilmektedir. Arka planda da beyaz bir metnin yakın çekimi bulunmaktadır. Stratejik Yönetim dersi, öğrencilere etkili iş stratejileri planlamak ve uygulamak için gerekli bilgi ve araçları sağlayacaktır. Bu ders sayesinde öğrenciler potansiyel iş fırsatlarının nasıl değerlendirileceğini, stratejik planların nasıl geliştirileceğini ve risk ve belirsizliklerin nasıl yönetileceğini öğreneceklerdir. Ayrıca, rekabet ortamını nasıl değerlendireceklerini, şirketlerinin rekabet avantajlarını nasıl belirleyeceklerini ve bir rekabet stratejisi nasıl geliştireceklerini anlayacaklardır. Buna ek olarak, öğrenciler stratejik yönetim ile finans, pazarlama ve operasyonlar gibi diğer işletme fonksiyonları arasındaki ilişkiyi keşfedeceklerdir. Nihayetinde, bu ders öğrencileri başarılı stratejik yöneticiler olmak için gerekli becerilerle donatacaktır.
4.4
(13)

Stratejik Yönetim Eğitimi

9 Konu2 Saat