AnasayfaBlogOkumak Nedir? Kişiye Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Kişisel Gelişim

Okumak Nedir? Kişiye Sağladığı Faydalar Nelerdir?

27 Kasım 2019
Bu görüntüde gözlüklü ve kırmızı ekose flanel gömlekli genç bir kadın görülüyor. Yoğun bir bakışla doğrudan kameraya bakıyor, gözleri gözlüklerinin siyah çerçeveleriyle çerçevelenmiş. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmış ve köprücük kemiğinin hemen üzerinden sarkan bir kolye takmış. Fotoğrafın arka planı karanlık, ancak sol üst köşede bir tür metin ya da logonun parçası gibi görünen beyaz harfler var. Kadının yüzü çerçevenin çoğunu kaplıyor, bu da bunun yakın çekim olarak çekildiğini açıkça ortaya koyuyor. Bir elinde açık bir kitaba benzeyen bir şey tutuyor, ancak kamera merceğine olan uzaklığı nedeniyle biraz odak dışı görünüyor. Bu görüntü hem özgüven hem de zeka ifade ediyor; gözlük reklamı veya eğitim girişimlerinin tanıtımı gibi birçok amaçla kullanılabilir.
Okuma FaydalarıAçıklamaİlgili Eğitim
Zekâ gelişimine faydasıOkuma, beynin uyarılmasını sağlar ve zekâ gelişimine katkıda bulunur.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Kelime hazinesini arttırırOkumak insanın kelime dağarcığını genişletir. Bu yazarlar ve konuşmacılar için çoğunlukla avantaj sağlar.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Stresi azaltmaya faydasıGünlük stresten uzaklaştırma ve rahatlama sağlar, aynı zamanda öğrenme sürecine de katkıda bulunur.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Bilginin çoğalmasına yardımcı olurEdinilen her bilgi hayattaki başarıya ulaşmak için önemlidir. Kitap, makale, dergi okumak üzerine alınan bilgileri çoğaltır.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Hafızayı güçlendirirSürekli okumak hatırlama becerisini geliştirir ve böylece hafıza güçlenir.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Konsantrasyona olan katkısıOkuma, yoğun bir konsantrasyon gerektirir ve bu da günlük yaşamda daha iyi bir konsantrasyon yeteneği geliştirmeyi kolaylaştırır.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Yazma becerisini GeliştirirDüzenli okuma, yazma yeteneğini geliştirir. Kelime dağarcığı genişler, dil bilgisine daha hakim olunur ve cümle kurma yeteneği artar.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Hayal gücü gelişirKitap okumak, zihindeki hayal gücünü besler ve canlandırmayı güçlendirir.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Empati yeteneği gelişirKitaptaki karakterlerin yaşadıklarını anlamak, onların yerine kendimizi koymamızı sağlar ve empati yeteneğini geliştirir.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
Hızlı OkumaNormal okuma süresinden daha az zamanda daha fazla metin okumayı ve daha efektif anlamayı sağlar.Anlayarak Hızlı Okuma Kursu

Okumak, yazılmış bir metnin içindeki sözcükleri anlamaktır. Göründüğü gibi kolay olmayan eylem, karmaşık bir yapıya sahiptir. İlk olarak metni görmek, sonrasında anımsamak ve anlamak gibi aşamaları olan eylemler dizilişidir. İlk olarak zihin okumaya karar verir ve harfleri hatırlar. İkinci aşamada görme yolu ile görüntüler, önce göze ardından beyine ulaşır.

Beyin okuma esnasında aktiftir ve bilgileri depolar. Karışık yapıya sahip olan okuma eyleminin işleyişinde oluşabilecek bir aksaklık eylemin olumsuz sonuca ulaşmasına sebep olabilir.

Hayatta yaşayarak öğrenmemiz dışında en önemli unsur okuyarak öğrenmektir. İnsanları var olan diğer canlı varlıklardan ayıran özellik okumak, algılamaktır. Süreç, ilkokul yıllarından itibaren başlayıp yaşam boyu devam eder. Kitap okumak bir bilginin, düşüncenin, bir zihinden diğerine ulaştırılmasını gerçekleştiren ilk aşama olan ve görme eyleminin sonucudur. Gözün gördüğü metni beyinde değerlendirip, algılaması olarak açıklanabilir.

Okumanın Kişiye Sağladığı Faydalar

Okumanın kişiye sağladığı faydalar ilk okumaya başlama ve öğrenme aşamasından itibaren değerlendirilmeli. Doğduğu andan itibaren öğrenme güdüsü ile yaşayan insanoğlu okuma sayesinde bilgilere doğru ve hızlı bir şekilde ulaşır.

Başarının yapı taşı bilgidir. Bilgiden yararlanmamızı sağlayan hafıza, muhakeme, idrak gibi faaliyetler, öğrenme süreci içinde bilgiyi alma işleminde yer alır. Okumanın bilimsel olarak kabul edilen faydaları nelerdir diye incelediğimizde birçok olumlu sonuçla karşılaşırız.

  • Zekâ gelişimine faydası: Akıl sağlığı açısından çok önemli olan okuma, beynin uyarılmasını sağlar. Yapılan birçok araştırmada, okuyan kişinin zekâ gelişimine, büyük katkı sağladığı görülüyor. Okumak, kişide analiz etme yeteneğini de geliştirdiği için problem tespit yeteneğinin, artmasını sağlar.

  • Kelime hazinesini arttırır. Okumak insanın kelime dağarcığını arttırır. Dinleme esnasında atlana bilecek kelimeler, okuma sırasında daha iyi anlaşılır. Daha fazla kelime haznesine sahip olmak, yazarlar ve konuşmacılar için çok kıymetlidir. Okumanın, yabancı dil öğrenimine de katkısı büyüktür.

  • Stresi azaltmaya faydası: Okumak nedir sorusu sadece öğrenmek olarak cevaplanamaz. Fiziksel faydaları da önemlidir. Stres belki de günümüzün en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmakta. Stres altındaki zaman arttıkça, insan sağlığı olumsuz yönde etkilenebiliyor. Okumak, günlük stresten uzaklaştırıp rahatlamanızı sağlıyor, aynı zamanda öğrenme sürecinize destek vermeye devam ediyor.

  •  Bilginin çoğalmasına yardımcı olur. Bilgi edinme en kıymetli kişisel gelişim sürecidir. Edinilen her bilgi hayattaki başarıya ulaşmak için çok önemlidir. Kitap, makale, dergi okunabilecek her yeni bilgi içeren metinler, başarıya bir adım daha yaklaşılmasına olanak sağlar.

  • Hafızayı güçlendirir. Düzenli olarak okumanın kişiye sağladığı faydaların başında hafıza sağladığı katkı gelir. Sürekli okumak beraberinde hatırlamayı da getirir. Sürekli hatırlamaya çalışmak hafızaya güç sağlar.

  • Konsantrasyona olan katkısı. Günümüzün getirdiği en büyük zorluklardan biri pek çok işi bir arada yürütebilmek. Okumak bir konsantrasyon gerektirdiği için günlük rutinlere başlamadan önce bir süre kitap okumak işe yoğunlaşmayı kolaylaştıracaktır.

  • Yazma becerisini Geliştirir. Okumak nedir sorusuna cevap ararken yazmaya olan etkisini unutmamalıyız. Düzenli olarak okumak, daha çok yazı yazmaya yardımcı olur. Kelime dağarcığı genişler, imla kurallarına hakim olunur ve cümle kurma yeteneği artar. İyi bir yazar olabilmek için çok okumak gerekir.

  • Hayal gücü gelişir. Kitap okumak hayal gücünü besler. Zihinde, kitaptaki mekanlar, karakterler barınmaya başlar ve kitapla ilgili görseller belirir.

  • Empati yeteneği gelişir. Kitaptaki karakterlerin yaşadıklarını anlamaya çalışmak, insanların gözünden olaylara bakmak, kendini onların yerine koyarak empati yeteneğini geliştirir.

Anlayarak Hızlı Okuma Nedir

İlgili eğitim: Anlayarak Hızlı Okuma Kursu

Anlayarak hızlı okuma, normal okuma süresinden daha az zamanda daha fazla metin okumaktır. Hızlı okuma daha iyi okuma da sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar hızlı okumanın bir yetenek değil, geliştirilebilir teknik bir bilgi olduğunu kanıtlamıştır.

Öğrenilen teknikler ile okuma alanı genişletilir ve hızlı okuma sağlanır. Okuyucunun birer kelime okuma alışkanlığından, kelime öbeklerine geçerek okumayı başardığı bir tekniktir. Hızlı okuma sayesinde, bireysel gelişime katkı sağlanır. Enstitü Anlayarak Hızlı Okuma konusunda öğretici ve destekleyici bir online eğitim sunuyor. 

Hızlı Okumayı Geliştirecek Teknikler

Hızlı okumayı teknikleri okuma hızını arttırmada yol gösterici olmaktadır. Öğrenilecek teknikler sayesinde okuma kazanımları hızlı ve kapasiteyi arttırıcı yönde olacaktır.

  • Görerek algılama papasitesi geliştirilebilir. Kelime çalışmaları yapmak, kelimelerin daha hızlı öğrenilmesini sağlar. 2 harfli kelimelerden, 7 harfli kelimelere kadar yazdığımız bir kağıt üzerinde çalışma yaparak, düşünebilir sonrasında 10 saniyede ne kadar kelime hatırladığımızı ölçebiliriz. Bu rakamı sürekli geliştirmek fayda sağlayacaktır.

  • Kelime hazinesini zenginleştirmek: zaman kazanmak için kelimelerin anlamlarını bilmek çok önemli. Anlamı bilinmeyen kelimeler, zaman kaybına sebep olur.

  • Konsantrasyon: Okumanın faydası saymakla bitmez. Okumanın en temel gereksinimi konsantrasyondur. Kitap okurken bir sonraki gün için zaman planlaması yapmak konsantrasyonu zorlaştırır. Okuma esnasında sadece okunan metne odaklanılmalı.

  • Gözle okuma: Okuma eyleminin başlangıcı olan göz okuma esnasında kullanılması gereken tek doğru organdır. Ağızla sesli veya sessiz içten okuma zaman kaybına sebep olur.

  • Göz atma. Metne başlamadan önce sayfalara göz atılır. Ana hatları ile anlayabilmek için başlıklar, son cümleler incelenir. Elde edilen bilgiler zihin tarafından bir araya getirilmeye çalışılır.

  • Fazla kitap okumak: Bol kitap okumak en faydalı yöntemdir. Okumanın faydası kitap okudukça ve görme alanı genişledikçe anlaşılır. Kelime haznesi genişler böylece tamamı okunmadan, zihinde tamamlanır. Çok okumak cümlenin başlangıcından, nasıl tamamlanacağını anlamaya yardımcı olur.

  • Kendine güven; Belirlediğimiz amaç ile azimle ve istekli olarak devam etmek gerekir. Hızlı okuma tekniklerine İstanbul İşletme Enstitüsüne ait linkten ulaşabilirsiniz  

Okuma Hızını Olumsuz etkileyen Davranışlar

Okuma hızını olumsuz etkileyen davranışlar ve tutumlardan kurtulmak, hızlı öğrenme konusunda yardımcı olacaktır.

  • İç Sesle Okumak: iç sesle okumak ta öğrenilen farklı okuma yöntemlerindendir. Sözcükler tek tek seslendirilerek okunmaya çalışılır. Sözcüğün tamamı seslendirileceği için bir diğer kelime geçmek zaman kaybına sebep olur. Beyni yorar ve hızını düşürür. Hızlı okuma yönteminde sözcükleri heceleyerek okumak değil blok olarak okumak doğrudur.

  • Dudak kıpırdatarak okumak: iç sesle okuma yapılırken birçok insan dudaklarını da oynatmaktadır. Zaman kaybına sebep veren bu şekil okuma alışkanlığına birtakım okuma egzersizleri yardımı ile çözüm üretilebilir.

  • Parmak ile metin takip etmek:  Kalem veya parmak ile satırları takip etmek zaman kaybına sebep olan bir başka yanlış okuma alışkanlığıdır. Satırları kaybetmemek için uygulanan parmak takibi satır başlarında, bir kalem ile işaretlenerek yapılması, doğru bir düzeltme hareketi olacaktır. Parmak takibinde bir sonraki kelimeye odaklanılacağı için blok okuma mümkün olmayacaktır.

  • Geriye dönüşler: Sözcüklere odaklanmadan okumak sürekli başa dönmenize sebep olacaktır. Tam olarak konsantre olmak ve başa dönmeyi yasaklamak,metne odaklanma konusunda yardımcı olacaktır. Okuma araştırılırken geçmişten gelen alışkanlıkların başında geriye dönüş yaparak okumanın sıklığını görmekteyiz. 

Zekâ gelişimine faydası, Okuma, beynin uyarılmasını sağlar ve zekâ gelişimine katkıda bulunur, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Kelime hazinesini arttırır, Okumak insanın kelime dağarcığını genişletir Bu yazarlar ve konuşmacılar için çoğunlukla avantaj sağlar, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Stresi azaltmaya faydası, Günlük stresten uzaklaştırma ve rahatlama sağlar, aynı zamanda öğrenme sürecine de katkıda bulunur, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Bilginin çoğalmasına yardımcı olur, Edinilen her bilgi hayattaki başarıya ulaşmak için önemlidir Kitap, makale, dergi okumak üzerine alınan bilgileri çoğaltır, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Hafızayı güçlendirir, Sürekli okumak hatırlama becerisini geliştirir ve böylece hafıza güçlenir, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Konsantrasyona olan katkısı, Okuma, yoğun bir konsantrasyon gerektirir ve bu da günlük yaşamda daha iyi bir konsantrasyon yeteneği geliştirmeyi kolaylaştırır, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Yazma becerisini Geliştirir, Düzenli okuma, yazma yeteneğini geliştirir Kelime dağarcığı genişler, dil bilgisine daha hakim olunur ve cümle kurma yeteneği artar, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Hayal gücü gelişir, Kitap okumak, zihindeki hayal gücünü besler ve canlandırmayı güçlendirir, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Empati yeteneği gelişir, Kitaptaki karakterlerin yaşadıklarını anlamak,  onların yerine kendimizi koymamızı sağlar ve empati yeteneğini geliştirir, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu, Hızlı Okuma, Normal okuma süresinden daha az zamanda daha fazla metin okumayı ve daha efektif anlamayı sağlar, Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
anlayarak hızlı okuma okuma nedir okumanın kişiye faydaları okuyucu zihin
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın kanepede rahat bir pozisyonda uzanmış, kitap okuyor. Mavi kot pantolon ve beyaz bir tişört giymiş olan kadının başı, üzerinde püsküller bulunan renkli bir yastıkla desteklenmiş. Sağ eli açık kitabı yüzünün önünde tutuyor ve sol kolu kanepenin kol dayanağına dayanıyor. Arka plan biraz bulanık, ancak arkasında kapı tokmağı olan beyaz bir kapı görülebiliyor.
Kişisel Gelişim

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

21 Kasım 2020
Bir kitaplığın önünde oturan bir grup insan bu görüntünün odak noktasıdır. Grup, ikisi kadın ve ikisi erkek olmak üzere dört kişiden oluşuyor. Erkekler kitaplığın solunda, kadınlar ise sağında oturmaktadır. Dördü de gündelik kıyafetler giymekte ve sohbet ediyor gibi görünmektedir. Kitaplığın kendisi birkaç kitap ve birkaç başka eşya ile düzgün bir şekilde düzenlenmiştir. Arka planda, üzerinde beyaz yazılar olan yeşil bir tabela ve bir kadının omzunun bulanık bir görüntüsü var. En sağda ise sarı bir nesnenin yakın çekimi var. Genel olarak, bu ilginç ve bilgilendirici bir görüntü.
Kişisel Gelişim

Kitap Okumak Zekayı Güçlendirir

10 Aralık 2019